Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Комисия поевтини тока от АЕЦ "Козлодуй" с 9%
Добави мнение   Мнения:3 1
JAN
14 Юли 2003 07:18
Мнения: 89
От: 0
ДКЕР по закон би трябвало да е независима комисия пред която всички енергийни компании защитават своята цена.
Само цената на тока за населението се вдигала по график приет от правителството.
Е тогава тази комисия "независима" ли е щом спазва някакви графици, а не си изпълнява задълженията предвидени по закон, като не прави разлика на кого е графика за повишаването на цените.
Ако се сравни количеството произведена енергия от АЕЦ, на когото продажната цена се намалява с 9% и другите ТЕЦ-ове на които производствената цена се увелис няколко процента, се получава в крайна сметка, че се намалява средната цена по която НЕК плаща на производителите. А това означава по големи печалби за НЕК.
И това го върши "независимата' комисия на К. Шушулов. Ами по добре да я закрият тая комисия и без това няма полза от нея, та поне да се спестят бюджетни средства.

И последно един въпрос към всички - закриваме АЕЦ която произвежда енергия по 1.8 ст., а приватизират и държат в експлоатация стари въглищни ТЕЦ-ове, чиято производствена цена е 5-6 ст./kWh

Дерзай г-н Шушулов.
66
14 Юли 2003 13:43
Мнения: 7,170
От: Bulgaria
А некои се хвалеха, че имаме пазарна икономика.
Браво. Колко процента е себестойността на производство и разпределение.
Heat
14 Юли 2003 15:32
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Твърдението
"Дотогова разликата в цената се поема от НЕК като печалбата й намалява, ако плаща висока цена на централите, а продава на електроразпределенията по фиксирани цени"
И истината
Намалението на цените за изкупуване от производителите е описано горе-долу добре в статията, но не и увеличението на цените на които се продава на разпределителните предприятия. Пример - електроразпределение "Столично" досега е купувало ток по 50.12 лв за МВтч а от сега ще купува по 58.98 лв за МВтч (без ДДС). Това си е увеличение от близо 18%!!! Когато електроразпределенията станат частни цялото това увеличение ще се стовари на крайните потребители ("клиенти" без да броим досегашните увеличения.
Кратко и ясно - купува се по-евтино от производителите но затова пък се продава по-скъпо на потребителите. И това е само от спирането на 1 и 2 блок в Козлодуй. А когато спрат 3 и 4 някой може ли да си представи какво ще стане???
Добави мнение   Мнения:3 1