Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Проф. Венко Александров: Главата на Бриго е компютър, пълен с данни за
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:47 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3
РАДОСТ_ДРАГАНОВА
12 Окт 2003 18:46
Мнения: 242
От: Bulgaria
Vestnik pro-anti

"Бригадире къде са парите ни"


Натиснете тук
РАДОСТ_ДРАГАНОВА
12 Окт 2003 19:00
Мнения: 242
От: Bulgaria
В едно неотдавнашно интервю Бригадир Аспарухов се опита да отрече да е имал нещо общо с бившата ДС, защото Първо главно, в което е работил било само формално в структората на ДС, но работело извън него..."независимо". Това не е вярно. Бригадир Христофоров Аспарухов от с. Вискяр, Пернишко е на работа в Първо ГУ от 19.10.1979 г. до 1990 г. като неразделна част от ДС. От 1991 до 06.03.1997 е началник на същото управление, но вече преименувано като Национална разузнавателна служба. Първо главно, както и другите "главни" - от Второ до Шесто, винаги е било неразделна част от ДС: подчинено на ПБ нао ЦК, изпълнявало е същите по вид задачи - да слухти за т . нар. "врагове" в империалистическите, капиталистическите и темподобни вражески държави. Включително и срещу т. нар. "вражеска емиграция", в числото на която е спадал и опитващият се да го назначи Симеон Сакскуборготски. Категорично е сигурно, че Бриго е работил със и за КГБ, срещу държавите от НАТО, като тогавашни първи врагове на Варшавския пакт и комунистическа България.Та нали такива са основните задачи на тогавашното Първо, в което той е работил. Сред най-основните задачи на ПГУ например са: предоставянето на секретна информация на партийното ръководство за ситуацията на Балканите, Европийските и други държави; секретна информация за военните и военно-политическите планове на включените в списъка за "вражески" държави; контраразузнавателно противодействие на чуждите разузнавателни служби, за които се е смятало, че работят срещу България ... и нейните съюзници. СССР е първият ни съюзник, от което следва, че службата на Бриго, а и той е сътрудничел с КГБ. Всичко гова е безспорно. Но има и някои други, подминати от наблюдателите и познавачите неща, свързани с престоя му в ПГУ на ДС преди 1989 г. и най-вече като началник на Националната разузнавателна служба от 1991 до 06.03.1997 г. Става въпрос за следното.
Първият, който горещо подкрепи изборът на Симеон бе не кой да е, а лично Ахмед доган. Основанието му беше, че Бригадир бил безспорен професионалист. Ще добавим - и негов колега. Безспорни са фактите около сътрудничството на Доган за тайните комунистически структори - най-напред в трето управление (21.08.1974 до 21.01.1976) и най-вече (забележете) не къде да е , а в Първо ГУ на ДС от 21.01.1976 до 06.03.1988 г. Става ясно, че ат 1979 до 1988 г., т. е. цели деисет години двамата с Бригадир се трудат в едно и също управление - единият като щатен, другият като нещатен сътрудник. При това положение не е чудно защо Доган подкрепи най-горещо новината за предстоящото назначение на... бившият си колега. Остава само да се доизясни, дали между тях е имало и пряка връзка?!
Вторият въпрос е свързан с ролята на всичко управления на ДС, в това число и на ПГУ с подготовката и провеждането на т. нар. Възродителен процес сред турското малцинство в България. Безспорно е, че ПГУ на ДС е давало невярна информация, че Турция и чрез нея турците в България застрашават националната й сигурност. Тази информация е натежала решително да се вземе окончателното решение за започването на този срамен акт. И отново въпрос: къде е мястото, каква е ролята на Бриго за подготовката и предоставянето на това решение като един от вече "добрите" кадрови контраразузнавачи на ПГУ през 1983-1985 г. - решаващите за подготовката и провеждането на "възраждането"? Има ли той макар и малко пръст за даване на информация, която да е допринесла за вземането на политическото решение.
Неко поясни: какво е мястото и ролята на ПГУ при "разкриването" на т. нар. диверсионно-терористични действия (не става въпрос за действителните), за които ПГУ на ДС непрекъснато докладва на ПБ на ЦК на БКП и лично на Т. Живков през 1986-1989 г., за да се хареса на Първия и отчита... успехи. Колко от убитите 20 души невинни български турци през 1984-1989 г. са убити от колеги на Бригадир в ПГУ?
Каква е неговата роля и на неговите колеги от Първо за подпомагане на ПАРТИЯТА и другите подразделения на ДС за разкриване "връзките" и "подпомагането" на неформалните организации и отделни дисиденти в България през 1988-1989 г. от т. нар. "вражески" разузнавания и държави?!
Когато Бригадир става началник на НРС през 1991 г. работи първата сериозна комисия за изясняване ролята на ДС през тоталитарния период. По-точно казано събират се факти за престъпленията на ДС спрямо българския народ. Дал ли е Бриго всичко на тази комисия? Тогава се установява, че непрекъснато изчезват документи. Неговата служба унищожавала ли е такива. А е факт, че не само в края на 1989, но и през 1991 1992 г. също е имало много голяма "експертна" чистка на документи.
И най накрая нещо, за което не бива в никакъв случай да се мълчи.
Веднага след 10.ХІ.1989 г.в страната и извън нея се надигат гласове за изясняване истината за убийството на писателя Г. Марков. Под натиска на общественото мнение през 1990 г. е заведено и следствено дело № 32. Приоритетна задача във връзка с това е издирването на документи, факти и данни, подпомагащи работата по това следствено дело.Работи се и през 1991-1992, а и след това, т. е когато Бригадир е шеф на НРС. Само в неговата служба например са прегледани 186 тома архивни дело. "Установената в тях информация с обем от 97 машинописни страници е предадена на ГСУ - МВР. Оценката на групата, работеща в това направление е, че тя съдържа данни, които биха могли да бъдат опорна точка на следствието, както за възстановяване унищоженото дело на Георги Марков, така и за разкриване на цялата истина по случая" - се сочи в един все още много секретен документ!? И оттук новите въпроси: скрил ли е и какво, или не е скрил Бригадир Аспарухов и ръководената от него тогава служба нещо около случая Г. Марков. Той знае цялата истина по случая и това се вижда от горния цитат. Тогава защо не я каже, защо не посочи какво има в тези 97 страници, които ... уж били предадени на Главно следствено управление.
Все въпроси, въпроси, на които не е трудно да се отговори...

karajata
12 Окт 2003 20:50
Мнения: 617
От: Bulgaria
кощунство е да обявявате терористи за невинни жертви.разкажете заа взривения вагон за майки с деца!раазкажете за онези бандидити отвлекли деца в североизточна българия и ликвидирани от силите за сугурност при освобождаване на децата-заложници!разкажете за теракта на гарата ! разкожинти за аактивната антибългарска дейнтост/не антикомунистичееска/на
рдица групи финансирани от Турция! Това, че доган тогава е помагал за разкриването на тзи бадити, хвала.но странно е поведенето му след това, явно антибългарско.Той не е, и никога не е могъл да бъде колега на Аспарухов, защото последния е кадрови офицер, а Доган "агент" т.е доносник
разлика от тук до луната.Странно е и това, че така наречените демократи приемат всичко онова , което той предлага като деййствия, решения, закони и прочие в н.събрание, така например оня закон получил името "Доган" с кжътж се потъпка тук в ългария института на добросъвестния купувач, напрпимер.След това прави антиконституционна партия , трупа богатства, изживява се като най-важния в държавата и никаква реакция срещу това от официалните власти.Защо ли ?За това пишет и го обяснете и не забравяйте, че никъде по света включително и унас разеуузнаването не били и не може да бъде репресивен орган, поради ред приичини.за томва си има контраразузнаване, има си полиция и прочие.
paragraph39
12 Окт 2003 22:15
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
РАДОСТ ДРАГАНОВА,
Служенето на Държавата, в съответствие с Конституцията и законите й, НЕ Е и не може да бъде УКОРИМО деяние! Всяка държава- робовладелската, феодалната, капиталистическата/демократичната, демек/, социалистическата, СИ ИМА своите разузнавателни и контраразузнавателни служби, полиция/милиция/, армия и прочие. Ако е укоримо /според теб и други/ служенето в такива органи, защото ПОДДЪРЖАЛИ социалистическата/омразна за теб и някои, може би?!/ държава, то, по твоята /и на други/ ЛОГИКА, следва да е укоримо и служенето в социалистическата Армия /Българската НАРОДНА/тогава/ Армия/, работенето в социалистическите заводи, преподаването в социалистическите университети и училища, докторстването в социалистическите болници и т.н. ?!? Също, според твоята логика, би трябвало да е укоримо и участието в МАНИФЕСТАЦИИТЕ – изрови стари снимки от вестници и виж колко софиянци манифестират /в ПОДКРЕПА на БКП, КПСС, СоциализЪма и КомунизЪма/ на 9-ти септември 1989г. /!/ и на 7 ноември 1989 г./!/. Всички тези хора ли
трябва да бъдат отстранени от днешните органи на властта на ДЕМОКРАТИЧНА България?!? И защо?!? Какво “престъпление” /по тогавашните закони и Конституция!/ са извършили те?! Какво “престъпление” е извършил Б.А. ?! Или Доган?! Или “Хасан” ?!
Хайде стига с тези досиета! Те не струват нищо- никой не може да гарантира истинността на писаното в тях, никой не може да гарантира, че няма унищожени/напротив!/…
Нека, ако човек е извършил престъпление /преди 1989 г. или след това/ да отиде в затвора! Това- да! Но да го вкара там съдебна присъда, ако има основание за такава, а не “крякания” на ДЕМОкряки!

ВИКТОР77
12 Окт 2003 23:39
Мнения: 2,102
От: Bulgaria
"Служенето на Държавата, в съответствие с Конституцията и законите й, НЕ Е и не може да бъде УКОРИМО деяние! Всяка държава- робовладелската, феодалната, капиталистическата/демократичната, демек/, социалистическата, СИ ИМА своите разузнавателни и контраразузнавателни служби, полиция/милиция"


paragraph39
Според Вашата странна логика комунистите от КГБ и фашистите от ГЕСТАПО, трябва да са били патриоти, защото служили на държавата? Милионите избите с "присъди" и без присъди из затворите и лагерите, би трябвало да е патриотично дело, защото убийците служили на държавата?
paragraph39
13 Окт 2003 18:02
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ВИКТОР77,
Според моята логика , който убива от името на Държавата/по нейните закони/ НЕ Е "УБИЕЦ".!!!
Както, например, НЕ Е "убиец" служителят в един американдси затвор, който бие на осъдения на смърт инжекцията с отрова! Както не е "убиец" и всеки войник на фронта, който убива "врагове" !!! Както не е "убиец" и американският или българският полицай, който застрелва в престрелка на улицата , въоръжен престъпник!!!
ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "противоправно лишаване от живот другиго" - т.е. "Убийство", не е равнозначно на всички случай, в които се отнема живота на другиго!
По същата логика "донасянето" не е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, щом е регламентирано и разрешено от Държавата! Още повече пък, когато е законово задължение за гражаданите или служебно задължение на длъжностно лице!
Друг е въпросът: коя държава, кое действие /или бездействие/ е определила със Закон за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ! Българската Държава, преди 1989 г., е била издигнала в ранг на "престъпление" АНТИкомунизма, АНТИбе-ка-пе- изма, антиКПССизма, антиИнтернационализма и т.н. , и е обявила със закони и с Конституцията тези неща за УКОРИМИ и наказуеми! А законите и Конституцията на една държава са, за да се спазват! НЕЖЕЛАЕЩИТЕ да спазват /и неспазващи!/законите на една държава, са "престъпници" ! Или са "революционери"- ако успеят в една успешна/за тях/ Революция!
Така че, според Закона, да си "доносник" не е "престъпление" ! Напротив, според Закона /чл.174 НПК/ ДА Е"ДОНОСНИК" е задължение на всеки гражданин!!! Друг е въпросът, ако някой преди 1989 г. е донасял за неща, за които не е бил длъжен да донася, а служебните лица не са отклонявали такива доноси, а са ги ползвали извън законовите положения?!? Това вече е въпрос на вина на длъжностните лица! Или на ПОЛИТИКА!? А за Политика, в демократичния Свят не се носи наказателна отгаворност, а само "политическа"!!!
За т.нар. "морална отговорност" и за т.нар. "Лустрация" отказвам да се включвам в дебатиране- това, според мен, са тинтири-минтирита /щом ги няма ВСЕОБЩОзадължителните критерии за оценяване и прилагане на тези "мъгляви" понятия/!!!
Впрочем, да си "Патриот" , или да НЕ си "Патриот", нито е "престъпление", нито е задължение по закон!!! Това е, също, едно много МЪГЛЯВО понятие!!! И по тази причина не представлява интерес за мен!
Бъди жив и здрав!

Редактирано от - paragraph39 на 13/10/2003 г/ 18:09:30

Добави мнение   Мнения:47 Предишна Страница 3 от 3 1 2 3