Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Главните герои
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:28 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Mexikanski Vozhd
26 Яну 2004 06:14
Мнения: 1,597
От: USA
Така е!
Така е не само у нас!
Всичко се мени и отърване няма!
Нов живот, нови пътища и за хората и за интелегенцията!
Доброто старо отмина!
prof.Popovski
26 Яну 2004 06:36
Мнения: 453
От: Bulgaria
Браво на Валентина Радинска!
Прекрасна статия и невероятно точни оценки.До тук а и до по-далече ще ни доведе нихилизмът на Българина.
За него няма нищо свято! Готов е срещу всеки да вдигне ръка...
***
Не знаех, че Валентин Пламенов е починал! Млад човек , БОГ да го прости.
***
Премахването на прекрасните някога софийски книжарници ще тежи на съвестта на всички Политици от 1989 до ден днешен.
Тези слуги на Антихриста имат пряка вина за обездушаването на българина....
А прекрасните книжарници-Оазиси на Духовността бяха превърнати в лъскави банкови офиси за слугите на МАМОНА и гнусни пицарии и ресторанти.
СРАМОТА БЪЛГАРИ!
СРАМОТА че търпите всичко това!
БЕЗБОЖИЕТО и безДУХОВНОСТТА ще убият България.....
ГОСПОДИ ПОМИЛУЙ!
Светло Пиво
26 Яну 2004 07:09
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Съгласен съм, че е така, но това не променя и не може да промени нищо. Парата прави и образованието и известността. И дипломи се купуват и известност. И да се сърдите и да не се - това е............
boiko gazara
26 Яну 2004 07:55
Мнения: 42
От: USA
Nishto novo ne kazva gospojata zabravila e da spomene imeto na vinovnika-BKP-BSP.No tova moje bi e ot pristrastie.Agodinite ne sa 15 a 60/shestdeset/.Ako ste 4eli vnimatelno Oruel tam vsi4ko e opisano podrobno.Moga da dam edin primer:Ako vzemete edna jaba i ia hvurlite v sud sus goreshta voda , jabata momentalno izska4a.Ako oba4e postavite jaba v sud sus voda s normalna temperatura i zapo4nete da povishavate bavno temperaturata jabata se svariava bez da mrudne.Taka postupiha i s bulgarina-prevurnaha go vuv svarena jaba i sega se hiliat dovolno.
Hugin
26 Яну 2004 08:59
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Тази е завършила съветския висш институт за писатели и поети - личи си и.
Непрекъснато говори за inteligentsya и за това, че inteligentsya трябва да е на државна копаня.
FL
26 Яну 2004 09:20
Мнения: 6,942
От: Canada
Интелигентност, дарба, изкуство се ценят повече от всякога в демократичните страни!
И се заплащат по добре от всякога!Само че покупателя(всички ние)трябва да ги оценят!
Не партията да ги назначи!
Авторката нарича "писатели""творци на Изкуството" организираните шаики от некадърници обсипани с привилегии от комунистическата власт за да пропагандират неината "несменямост"!
Никои не ги чете и не ги почита!
Негодни са за нищто!
Промитите им мозъци, низката им култура, не владеене на чужди езици им пречат да видят огромните духовни постижения на демократичният свят!
Комунистическите "интелецтуалци" развратиха поколения българи с лъжеизкуството си!

Валери Станков
26 Яну 2004 09:47
Мнения: 1,059
От: Bulgaria
Браво, Валя! Толкова дълбока, толкова тъжна, толкова навременна статия. Дано повече хора стигнат до простичките истини, които ни казваш! Желая ти успех, пиши по-често!
seterbg
26 Яну 2004 09:59
Мнения: 406
От: Bulgaria
айде, пак подкарахме нашата - социализъмът, БКП-БСП, СДС, ДС и т.н.
сигурно е, че социализма разврати някои "интелигенти" или "интелектуалци"
главно с ограничаването на достъпа до информация за световните процеси -
и положитилни, и отрицателни, с цел да запази статуквото (т.е. властта си),
и второ - чрез толерантно отнощение (меко казано) към онези, които го венцехвалеха, а жестоко преследваха критиците си, инакомислещите.
нека не забравяме също, че голяма част от тях бяха фронтоваците на сриването на старата система. но само до тук! после и те се покриха - втурнаха се да оцеляват, да се боричкат помежду си, да търсят отново
държавната копанка, както се изрази колегата по-горе - хем им се искаше свободата (от социализма), хем им се искаше да запазят привилегиите, благинките (пак от социализма). и в тази суматоха - забравиха основното си задължение - да дават идеята, да формулират целите, нагласите, вкуса на хората. (не забравяйте онази министърка на културата, която ревностно защитаваше правото на порногравска литература - заради оцеляването)

но далеч не всички "обърнаха резбата"!
припомнете си само Йордан Радичков, лека му пръст!

статията е добра, но както при соц.реализма - дава състоянието, без да сочи аджеба - сега накъде?

да гласуваме закон - хонорарите на фолк-певиците - да се дават на Даскала, на Поета?

май, пак не става!
Slow pog
26 Яну 2004 10:51
Мнения: 42
От: Bulgaria
El
Смешен плач на госпожата. От доста изречения прозира носталгията по превилегиите, по памет: "Дори в такъв сбъркан обществен строй като социализма писателите и духовниците се уважаваха...." Това дворцови и наследствени титли ли бяха? Джоан К. Роулинг интелектуалец ли е?........ . Въпроси, въпроси...
Бахур
26 Яну 2004 10:53
Мнения: 327
От: Bulgaria
В същност - ДА ! Интелигенцията трябва да бъде на държавна копаня ! Защото , ако я оставим само на "частната", както е в "демократичните" страни, където
Интелигентност, дарба, изкуство се ценят повече от всякога в демократичните страни!
И се заплащат по добре от всякога!

ще се получи същото, което се получава и там - виждаме го добре по книжарниците, по кината, чуваме го по радиото и в музикалните клубове. Трудно ми е да го определя иначе, освен като войнствуваща агресия на пошлостта и бездарието.
Така се полуава, когато
!Само че покупателя (всички ние) трябва да ги оценят!


Пазарът, "покупателят", са в най-добрия случай на някакво "средно" ниво. А когато биват агресивно убеждавани да консумират продукт, който се произвежда лесно и масово, нивото пада и под средното. Затова обществото, чрез своята администрация - държавата - трябва да се погрижи за оцеляването на "горното" ниво - ианче "средното" ще стане просто "долно".
----
Как, колко, кому и т.н. са изключително трудни въпроси. особено за бедна, да не кажа бедствуваща България. Но държавна, т.е. обществена подкрепа за културата трябва да има !
Поморийски
26 Яну 2004 11:03
Мнения: 1,649
От: Bulgaria
Г-жата не посочва причинитерлите на щетите - чуждата агентура в "българските" партии и подскачащите по площадите бездуховни боклуци, чиято розова мечта беше да напуснат България с чужда стипендия. С мръсната вода на "развития социализъм" умишлено беше изхвърлено и "бебето" на българската държавност и култура.
Syni
26 Яну 2004 11:16
Мнения: 1
От: Bulgaria

В България постепенно всичко ще заеме естественото си място и ниво, което отговаря на нейния потенцiял.Не можем да се съпротивляваме на това.В периода преди 1989г.нивата бяха ИЗКУСТВЕНО повишени.И понеже нашето поколение е точно продукт на това, сега си въобразяваме, че чрез някаква наша съпротива можем да въздействуваме на ЕСТЕСТВЕНИ процеси.
jarret
26 Яну 2004 11:24
Мнения: 822
От: Burkina Faso
Тази тъжна констатация може да бъде разширена. Някъде в миналото останаха много други човешки ценности - скромност, достойнство, самоуважение и уважение към околните. Пазарната икономика в дивия и bg-вариант ги изключва. Как да се самоуважава и да запази достойнство учител и 220 лева заплата, който ще трябва да бъде оценяван от учениците си, деца на мутри и политици трета ръка /децата на по-първите не учат в български училища/? Как да запази дойстонство човек, поставен пред избора да мълчи или да се озове на улицата? Това е особено видимо в медиите , както много точно писа Велислава Дърева преди няколко месеца. Как да запази достойнство един човек, принуден от системата да изблъсква с лакти конкуренцията?
Не смятам, че при предишната система интелигенцията бе особено ценена. И тогава учителите и лекарите бяха унижавани за сметка на партийни функционери и толерирани от системата писатели. По един начин се отнасяше тази система към Любомир Левчев и Матей Шопкин и по-друг - към Христо Фотев и Николай Кънчев. Да не говорим за интелектуалното издевателство над същата тази интелигенция, която бе ограничавана в достъпа си до информация и чужди културни ценности. Все пак обаче тя съществуваше и, скрита зад бутилка водка от 1, 73 и принуждаваща я към мимикрия служба, се бунтуваше, макар и само в прословутите нощни разговори в кухнята. А сега интелектуалецът от онези години, ако е още жив, трябва да мисли само за пари, с които да оцелее на мизерно равнище.
Причината е не в смяната от социализма с друга система, а в българската разновидност на тази система. В тази държава винаги се прекалява и се действа безогледно, а чуждите модели се копират бездарно. Чешкият интелектуалец не мизерства.
керпеден_1
26 Яну 2004 12:07
Мнения: 9,911
От: Bulgaria
Господа, прави сте за натрупващата се и войнствуваща бездуховност в нашето общество.
Тава , което е посочено в статията е тъжната констатация на един интелигентен човек, имащ нужда всеки ден да получава своятя порция интелектуална храна и борбата, която води за намирането и.
Не съм много силен по обобщенията, но смятам , че съм силен в наблюденията, при това ежедневни, защото имам книжарница и знам доста добре какво търсят читателите.
Да започнем от децата: книжки с картинки и малко текст, щото , те децата сега не обичали да четат!?!?!? Защоооо?Купуват се разни измислени енциклопедии , съставени от малоумни и за малоумни с малки изключения , разбира се.Защото енциклопедията съдържала всичко и все нещо щяло да остане в главата на детето. Разсъждения и чудо!
Някой да е видял "Работна мецана " с илюстрациите на Вадим Лазаркевич по книжарниците? Няма и да види!
Издателствата ни заливат с такива буламачи за деца и юноши, че ум да ти зайде! Разбира се хубавите изключения никак не са малко , но са недостатъчни.
За възрастните да не говорим, просто средния читател е паднал толкова ниско в критериите си , че наистина стойностните издания прашасват по рафтоветеи никой не ги поглежда. Трябваше да умре Радичков за да се юрнат да търсят нещо от него (Мир на праха му!).А, дотогава?
За съжаление тези, които имат не знаят, а тези които знаят нямат.
Жалка констатация , но е така.Ами театър, кино....ня-ма! Най- ми е мъчно за поезията, никой не чете, нито класика, нито съвременни поети тук-там някой прояви срамежлив интерес.Вие, разбирате ли, когато си купуват поезия го правят с виновна усмивка , като че ли си купуват нещо срамно и нередно... Не знам, много ми е тъжно за това състояние на нещата, правя каквото мога, но то нито е достатъчно , нито някой го забелязва. Като имате предвид, че аз с това си храня семейството...
Принуден съм да продавам откровени боклуци, като романите на Хр.К.и разни други като него. Пък как се харчат откровено порнографските романи?Мааалеее!За поезия ги е срам , но за това - не!
Наистина не ми се говори, а трябва, много трябва да се говори. Да се крещи трябва!

Валери Станков, ти ли си поете, или е просто съвпадение?Titi
26 Яну 2004 12:23
Мнения: 90
От: Bulgaria
Кога уважението на българите се премести от образованите и учени люде, от учителите и лекарите, от хората на културата и изкуството, върху войнстващата простащина и арогантността?


Ами когато всички тези хора престанаха да се уважават взаимно и под мотото "Страх лозе пази." мълчаха и продължават да мълчат гузно.

jarret->Знаеш ли сега какво казват за скромността?-Че е качество, с което се хавалят хора, които нямат други качества.
САМОБИТЕН
26 Яну 2004 13:25
Мнения: 62
От: Bulgaria
"Даже и такъв бездарен обществен строй като социализма продължи да уважава образованите хора и творците на културата"...
Авторката се опитва да ни будалка. Социализмът уважаваше само тези от образованите и т.н., които се бяха съгласили да му служат.За тези, които не искаха имаше наказания, вкл. сатър. Изискването за партийност в изкуството беше официално и другарката Радинска го е изучавала по Диамат. Неуважението към културата е още от тогава.
Така, че какво се чудите - от едно осакатено и бедно духом общество може да се роди само друго бедно духом такова. То може да забогатее духом само в резултат на продължителни усилия и след доста време.
Това, което ни предлага авторката не е такова усилие. То е опит да ни убеди, че не комунизма, а премахването му е причината за сегашното състояние. Опит да се разменят местата на причината и следствието. Един от безбройните опити, с които е пълна сегашната преса.
Марко Ив. Тотев
26 Яну 2004 13:29
Мнения: 1,837
От: Bulgaria
Смешен плач, госпожо
Вие тъжите по времената, когато
най-почитани и уважавани са били духовниците и учителите.

Когато имаше голям и силен съюз на писателите, а по народната нива нямаше никакви мутри да се пречкат когато народните писатели начело с народните ръководители излизаха да пострелят по дивеч, да пообщуват...нямаше никакъв фолк и "пошли американски книжлета".
Когато имаше само правилни книги, наредени в световна класика и "четци" в издателствата, които ни предлагаха само най-стойностната и правилна литература от чужбина, когато се издаваха в колосални тиражи родни бездарници, възпяващи априлския вятър.
Доброто старо време, в което хората си имаха любими писатели, а някои писатели си имаха и любими читатели...
Караатанас Хаджиганевски
26 Яну 2004 13:43
Мнения: 820
От: Bulgaria
Всичко това вече е описано - от Алеко. А Пламенов беше един от писателите, които продължиха неговата линия (борба) в литературата и които си отидоха също така преждевременно. Запомнил съм един ред от некролога на Пламенов - "...отиде си един добър човек". И си спомних финала на една от пиесите на Шекспир (Марк Антоний за Брут). Всъщност, това е най-голямото признание, защото всички сме хора, но човеците... А Пламенов беше и голям писател. RIP.
Myxa
26 Яну 2004 14:49
Мнения: 1,048
От: USA
Пълна демагогия...
Малолитражката наистина е станала мораво-червена и джафка като истерясал пудел в последно време...
Don
26 Яну 2004 15:07
Мнения: 19,057
От: Bulgaria
Той е, керпеден, поета е!
А за Валентина Радинска - поздрави за позицията Ви госпожо!
Ушопляс
26 Яну 2004 18:49
Мнения: 168
От: Bulgaria
Самобитний-Браво. Умна приказка от умен човек, види се. Истина е, че "безумният" соц. строй (написано очевидно да прикрие носталгичната нотка) коткаше творците-корективи на кривата линя, успоредна на априлската за да може последната да е винаги права. Същите тези творци имаха за задача да определят кой е по- по- най- от младите попълнения. Благодарение на тях творци като Вапцаров (в друг един безумен строй) и като П. Пенев (в славния соц. такъв) бяха убивани или довеждани до самоубийство. За съжаление в Българската история има твърде много подобни примери от всички времена и епохи. Колкото до самозабравилите се "провинциялни булки", аз предлагам-всички бъдещи депутати (и най-паче депутатки) да прдставят бележка от полицията, че са живели в София през последните 7 години от живота си (знам, че първите 7 са важни, но нека дадем някакъв шанс на повече хора). Провинциялното население да избира своите представители от избирателните списъци на софииска община, кметът на София, като избран само от сифиянци, ще бъде Президент/Премиер, както подобава на човек избран от единствено достойните.

Аз съм софийски жител от рождението си, живял винаги в квартал Докторски Паметник (лично за мен най-топ мястото в София), но никога не бих си позволил да изговоря такава безумна глупост, достойна за възпяване в БГ фолка.
Добави мнение   Мнения:28 Страница 1 от 2 1 2 Следваща