Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Новото време повелява да не говорим с чуждици и на жаргон
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:82 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
Gan(ю)гоТрий
27 Фев 2004 14:20
Мнения: 20,679
От: Bulgaria
Auset, драга кетъринг е услугата обществено хранене. Някои бивши работнически столове се поамериканчиха с тая дума и сега разнасят храна по домовете и по панаири и сборове.
agent69
27 Фев 2004 14:27
Мнения: 866
От: Bulgaria
Браво Кошлуков - напълно си прав, но надали нещо ще се промени.
За съжаление ние сме нация готова на всичко за да се подмаже на чужденците.
Разходи се из цяла България - надписи на латиница колкото искаш дори няма надпис на български като дублиращ.Простотията българска стига дори до там български думи да се пишат на латиница. Никъде в държавите около нас - дори и в международните им курорти това го няма - навсякъде си пишат на родния език, а чужденеца трябва да се старае да го разбира.Така е и в цяла Европа.В Турция дори знака Стоп е ДУР.
Христо Тамарин
27 Фев 2004 14:48
Мнения: 160
От: Bulgaria
Съгласен съм с преобладаващата част от мненията, че такъв закон е и безсмислен, и ненужен. Езикът си е като организъм и си расте и се развива, както си знае. Достатъчни са методичните указания за учителите по български език. Може би, учителите и по всички предмети трябва да държат изпит по български език, ако това не е вече така. Доколкото мога да си спомня от едно време, обучението по български език в средното училище напомняше обучение по вид изкуство (литература, bell lettres). Добре би било то да получи по-практична насока като обучение по умение да се борави с езика във всички житейски ситуации. За да няма неграмотни депутати, неграмотни университетски преподаватели, неграмотни журналисти и т. н.

И тъй, езикът не бива да се насилва с някакъв закон. Освен с определена цел, която да си струва. По-горе съфорумникът Крез McDuck намекна за такава цел - обединението на двата кодифицирани книжовни варианта на нашия език: русофилският софийски и сърбоманският скопски. Но и това не си струва да се прави едностранно. Ако двете страни проумеят, че така шансовете на нашия език да преживее следващите сто години много ще нараснат от такова обединение, само тогава си струва да се подходи насилнически. От тяхна страна, например, ще се иска да приемат буквите 'щ' (вместо ќ), 'ю' и 'я' и да признаят нашите русофилски думи като равноправни варианти на техните сърбомански. Ние пък, трябва да признаем сърбоманските и други варианти на нашите русофилски думи за равноправни, да приемем тяхната буква за 'дж' и да възстановим буквата 'ят' (е двойно).

Но ако ще се почва с нещо, то е двустранна доброжелателност.
Auset
27 Фев 2004 14:52
Мнения: 208
От: Bulgaria
agent69,
много си прав! За съжаление ние, българите, се държим по-добре с чужденци от колкото с нашите. Спомням си как преди 5 години купих кутия цигари от едно магазинче. След мен цигари си купи и един приятел - швед. Естествено аз му превеждах за да може да се разбере с продавачката. След като приключихме той ме пита:
- Ти какво й направи?
- Аз?! Защо смяташ, че съм й направила нещо?
- Просто се държа с теб много лошо...

Надявам се българинър да разбере най-накрая, че той си е У ДОМА тук в България...
керпеден_1
27 Фев 2004 15:26
Мнения: 9,911
От: Bulgaria
Имилеей, Имиле, прав си батювата сговни са язикът наш.Глей ма и мене кви простотии пиша!Валери Найденов и другите около него да му берат гайлето, че разхайтиха и език , и писачи. А те само това чакаха, с хашлашкият си език прикриваха ниската си култура и гарамотност.Демек, ний пишем тъй щото е модерно! Трънкиии!Модерно било! Ми вий, сте неграмотни бе!Може ли да се пише:"Моделката Еди-коя- си...Какво е това моделка бе Искре? И само това ли?
Само , че тя тази работа зорлем не става! Език със закон не се пази и развива!Език се пази със любов, със сърце и душа, защото Господ ни го е дал да изкажем и най съкровенното и най-омразното. Езика трябва да се гали, като млада булка надвечер като мръкне и стане тихо и зацвърчат щурците...
Нейсе, запуши я ... и тая работа янлъш ще излезе.
От Дядо Вазов отиваме на Христо Калчев или на Христо Стоянов!
обзървър
27 Фев 2004 15:42
Мнения: 2
От: Bulgaria
Вярно че вече съм над 25, но едва ли заради това съм чувал за професор Александър Тодоров - Балан. Писмото до министъра на народното просвещение (тогава Иван Вазов) е наистина забавно четиво и днес, но според мълвата негов автор е поетът Кирил Христов, а се приписва и на Христо Смирненски, известен и с пародията "Баланиада", разпространявана през 20-те години. Някаква закачка са си имали тогава старите и младите словописци.
Тъсих много из мрежата, но не открих никъде някой ред поне от Баланиада на Хр. Смирненски. Моля някой който е в България в момента и комуто не е голяма тежест да я пусне във форума, защото без нея този рядко забавен форум няма да е пълен.
Black Sea
27 Фев 2004 16:02
Мнения: 29
От: Bulgaria
Добър ден !
Black Sea
27 Фев 2004 16:04
Мнения: 29
От: Bulgaria
За проба.

73
urupuchi
27 Фев 2004 16:16
Мнения: 2,329
От: Holy See (Vatican City State)
da se varne glagolitzata!!! saz zakon!! pisna mi ot tez grecheski bukvi!
nesnaecht
27 Фев 2004 17:05
Мнения: 15,180
От: France
Инче златна си навсякъде но не там дето трябва мила ! питай Геновева за българските ти грешки тя е по отворена от мен !
Болдваното доказва твоята неадекватност даже и към словосъчетанията , а ми правиш забележки на мене незнаещия че имам членоразделна реч ?!?

Слабо даже не си и за двойка !
Бе карай , форумците не са глупави и знаят кого и как да го четат , но ти си върха на празнословието след манхатънските АОНСУ ! Бе що ли съм седнал да се занимавам и със тебе ! А забравих че от заптие ще стана квестор скоро време и ще разбереш как се превежда това на Блъгарски ! Просто си за съжаление , със твоите глупости !
Патриарх -ДА
Вие Ваше Патриаршие- ДА
Патриарха каза- ДА
Самозванецо Патриархе - НЕ, а и не мога да го кажа !
Виж за Самозванецо Патриарх - бих приел !
А за ДИКИЗИРАНЕ и дума няма не я знаеш тая дума защото не съществува
ДЕГИЗИРАНЕ ДА - ДА СЕ ПРЕОБЛЕЧЕШ И ТРАНСФОРМИРАШ !
Сори ма гранд конас , на български - на латински ще си го намериш сама !


Ина Тодорова
[Златен]
от Finland

Общо мнения: 995

Самозванецо Патриархe, нямам нищо против хигиенизирането на българските медии , но тук, предлагам и хигиенизиране от тебе , защото наистина ухаеш на развалени яйца във форума с надменното си “аристократическо” плюене и дикизиране по свой образ и подобие мненията на другите форумци

Създадено: 27.2.2004 г. 11:59:25Редактирано от - nesnaecht на 27/2/2004 г/ 17:26:33

Антибиотик
27 Фев 2004 17:13
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
В САЩ, доколкото знам( и не само там, но предимно в западни страни) започна преди по малко от десетилетие масирана компания да се съдят големи цигаропроизводителни компании за нананясе непоправими щети върху здравето. И успяха в повечето случай, обвинителите - и то за големи суми.
Подрастващите които четат вестниците на съвременния Данко Хаирсъзина, не са по малко застрашени от тютюнопушачите и е време родителите(пък и защо само те) да започнат масово съдебни дела срещу нашите вестници за нанасяне на непоправими духовни щети върху децата им. Право на такива дела явно няма да имат , обаче, само неграиотните, понеже не могат да поемат духовната помия която тече в пресата. И не само срещу вестниуците, но и лично срещу глупендери-журналисти. И ще видите как сами ще станат най-големите поборници за чистота на езика и морал в печата..
Свободата на словото е свобода на българското слово, което просветява и ни прави съпричастни към съвременните културни процеси. Всичко останало е осакатяване на душата, особено на подраствашите и виновните трябва да платят!!!
Духовната инвазия е по-страшна в някои случаи от военната и влизането в майчиния ти език с непозволени средства разрушава - бавно, но необратимо..
Оскотелите от мисъл за бърза печалба парвенюта са естествени съучастници в процеса и носят еднаква вина с непосредствените извършители...
nesnaecht
27 Фев 2004 17:27
Мнения: 15,180
От: France
Антибиотик , или Биотик все тая , ПРАВ СИ !
ole-le
27 Фев 2004 17:47
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Антибиотик,
Никой никого не кара да чете пресата и да си нанася "непоправими духовни щети".
Дори и формално (по аналогия с цигарите) е достатъчно до главата на вестника да пише "Четенето е опасно за гладкостта на мозъка ви" . Стига някой да не поиска надписа да е 1/3 от страницата
*
А нищо не пречи радетелите за чист език да си направят вестници и кабеларки по свой вкус. И нека читателите решат спора гласувайки със стотинките си...
Грациан
27 Фев 2004 17:49
Мнения: 4,060
От: Canada
Цялата Мара стасала - сал една не сколасала.
Първите признаци на политическа импотентност са именно заиграванията с несвойнственни за политиката начинания и цъкането на разни народолюбиви слънчогледови семки, като:
а) езиковата чистота
б) чистотата на нацията
в) омразата на "съседите"
г) колко ни ебава "световната общественност"
д) конспиративни заговори, дело на изключително секретни организации
е) нравственната чистота
ж) качеството на родния футбол и т.н.т. и т.н.т.
Как, да го еба, тоя ми ти език просъществува толкова века, заемайки от все що мине и все що му е потребно и баш сега Кошлуков реши, че е време този обогатителен процес да спре. Хммм...не ви понамирисва на "евтин популизъм", а? Като не можем да оправим икономиката, дай да хванем нещо където всеки е специалист и където ще наберем точки като инициатори.
Не само че е тъпо, но е и смешно. Езикът е само една конвенция за комуникация между индивидите и ако на тях им е необходимо обогатяване на "изразната палитра" ще го правят и хич няма да им дреме на кура(п у т к а т а-рециптрочно) какво мислел някакъв си там Кошлуков или тоя или оня.
В края на краищата: Прогресът е невъзможен без девиация от нормите. както викаше чичо Франк, лека му пръст.
Говорете си, пишете си и си мислете както ви е най-приятно и удобно и хич да не ви дреме, че някой си иска да прави евтинки трикове за ревитализиране на политическата си кариера. Не е първия, нито ще е последния...тъй де. Той ще ми каже какво да говоря! Ама ха...нахалство. Ай сиктир!...'ба си.


Антибиотик
27 Фев 2004 18:17
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Никой никого не кара да пуши също, ама плащат - и то много плащат.
Ти ме разсмя наистина -значи нормалните да правят място на ненормални само защото ненормалните са написали "пазете ние сме ненормални" а вие ходете по кабеларки и специални вестници...
Все едно да отидеш в центъра на София и да искаш всички да си затворят очите около теб или да се обърнат на другата страна щото ти искаш да се изпикаеш...
ole-le
27 Фев 2004 18:53
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
Антибиотик,
плащат не за друго а защото "са били подведени" от тютюневите компании за опастността от последиците от пушенето.
*
А кой казва кои са "нормалните" ? Кое е "нормалното" слово (и мисли) ? Кое е "идеологическа диверсия" и кое "правата линия на партията" ?
Фюрера? Политбюро? Аятолаха?
*
Сравнението с "центъра на София" би било валидно, но само ако става въпрос за градската тоалетна. Никой не те задължава да ходиш там.
*
Защо предпоставяш чистите словестно вестници като "специални"?
Става дума за друго - радетелите за чистота на словото да се опитат да наложат на пазара това, което според тях е по добро, с демократичните (и единствено ефективни) средства на убеждението.
Да се опитват да отразяват и анализират новините и действителността на чист български език.
На тяхна страна би било предимството да се по-разбираеми за "народните маси"...
Антибиотик
27 Фев 2004 19:04
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Добре, ако демокрацията застраши по някакъв начин САЩ те ще я ликвидират, за да оцелее държавата. Тия ги знам и съм ги слушал - това се търси онова се търси - то и наркотици се търсят, ама те разрушават американското общество и САЩ не искат да привнесат холандския закон, а си гледат техните интереси..
Това трябва да разберат нашите политици - че всяко общество на отделен етап има отделен интерес и напредналия създава такива закони каквито на него му харесват.
И тук в този форум има хора - и съжалявам, че не всички ги различават, които целенасочено проповядват политиката която е "ъф дъ бест интерест " на Големия брат. Бълха ни ухапала, важното е да върви глобалното...
Но най-лошото е че вече са вкарани високо във властта - там ще ги различим лесно обаче..
ole-le
27 Фев 2004 19:30
Мнения: 5,620
От: Bulgaria
"...ако демокрацията застраши по някакъв начин САЩ те ще я ликвидират, за да оцелее държавата...", с което всъщност ще се унищожат основата на държавата и самата държава.
*
"...такива закони каквито на него му харесват..."
Това вече не е разговор за чистотата на езика, а за демокрацията е диктатурата...
АЗ ЦАРЯ
27 Фев 2004 19:36
Мнения: 73
От: Burundi

МОЖЕ ПЪК И НЕЩО ДА СВЪРШАТ ТИЯ ОТ ТУ ВРЕМЕ...ДАНО...
КОЛКОТО И ДА НЕ МИ СЕ ВЯРВА ХУБАВО ЩЕ Е ДА ИМА НЕЩО ОСТАНАЛО ОТ БГ ЕЗИКА И СЛЕД ОЩЕ 50г.НЯКОЙ ТУК СЕ ПЕНИ , НО ИСТИНАТА Е , ЧЕ Е ПЪРВЕНЮЩИНА И ПРОСТОТИЯ ДА СЛУШАМЕ ВСЕ ЗА КАСТИНГИ, ПРОМОЦИИ, ХЕПЪНИНГИ ИТ.Н.
НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ДРАСНИ-ПАЛИ КЛЕЧКА И БЯГАНЕ ОТ ДУМИ БЕЗ АНАЛОЗИ-КОМПЮТЪР НАПР., ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.

КАКВО ДА КАЗВАМЕ КАТО И ПО ТЕЛЕВИЗИЯ И ПО РАДИО ВСЕ ПО-РЯДКО НЯКОЙ И МАЙ ХИЧ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАК Е УДАРЕНИЕТО НА ДУМАТА
ПОВРЕДИ НАПР.
ПОВРЕДИ СЕ ...... КАЗВАТ, АМА С НЕПР. УДАРЕНИЕ
А КАТО ЦЯЛО................. [img
]http://forum.skyco de.com/img/king.gif

C.SAKC
tupitalist
27 Фев 2004 21:01
Мнения: 754
От: USA
ТАКА ДЕ, КАКВО ША МИ ЗАМЕСТВАТ

ЦИГАНИН
С
РОМ!
АМАН ОТ ЧУЖДИЦИ! [имг]хттп://форум.скъцоде.цом/имг/ангръфи ре.гиф[/имг]
Добави мнение   Мнения:82 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща