Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БСП не хареса електронното гласуване
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:86 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »
myrmorko
14 Сеп 2004 21:45
Мнения: 3,230
От: 0
Ами то и на мен ми се вижда несериозно да се гласува по Интернет или чрез SMS. Имам чуството , че ще заприличаме на депутатите, които без да се смущават, гласуват с чужди карти. Все пак който е решил да си направи труда (и да си загуби времето) да гласува, ще си направи труда и да отиде до съответната секция. Друг е въпросът, че може още много да се направи за опростяване и улесняване на обикновеното гласуване. А така( с Интернет и SMS) само се подмамва по- младия електорат. Както с бирата и кебапчетата.
bestbuy
14 Сеп 2004 22:24
Мнения: 1,169
От: Canada
Да се търсят други начини...:-)) Е Какви други начини освен Интерент и GSM, които са електронни? С пощенски картички може би?

Разбира се, че БСП няма да е съгласна. 80% от цялата емиграция - 40 000 в UK, okolo 300 000 в САЩ, 50 000 в Австралия и Нова Зеландия, над 120 000 в други Европейски държави, за нищо на света никога няма да гласуват за БСП.
Ако се въведе Интернет гласуване, поне 60% от тези образовани хора ще гласуват, и това ще са около 200-250 000 гласа за СДС, НДСВ или някоя малка партия. Но не и за БСП.

Отделно още толкова от младото българско поколение, което работи и чати , но го мързи да се разходи до изборната секция. А с електронно гласуване ще е Cool:-)
Mastiff
14 Сеп 2004 22:48
Мнения: 47
От: Bulgaria
Молим да узнаем, къде по света се гласува тъй модерно по интернет и при каква регистрация, та и ние тука трябва да втасаме спешно
А? Доц. Константинов????
Umni4ko
14 Сеп 2004 23:01
Мнения: 1,094
От: Austria
идеята за електронно гласуване е добра, но за БГ май все още неприложима.
все пак ми се струва странно че сега изведнъж някои се забързаха да въвеждат ел.гласуване и то за идните избори?!?! сигурно в това виждат единствения си шанс да докопат някой и друг глас в повече на непросветен пенсионер.
slartibartfast
14 Сеп 2004 23:14
Мнения: 274
От: Bulgaria
Червените бабички не ползват GSM и не логват в Интернет!
Mastiff, в САЩ се гласува електронно и то много.
nesnaecht
14 Сеп 2004 23:25
Мнения: 15,180
От: France
Бестбуй , 100% си прав ! Каквото и да стане , дали ще има или няма
Е-гласуване лично ще си дойда специално за изборите и ще си гласувам та ако ще да са и посред лято !
Интересно ми е как аз па и всичките на запад може да си декларирате данъците по Интернет , а си плащате със картата даже и пазаруваш от магазина със доставка във къщи , а не можеш да гласуваш ! Нали си имаш твоя личен е-подпис пи-ка му лелина !
Бе БСП си търсят както винаги проблем за да забавят бързото развитие на БГ !

dibo
15 Сеп 2004 00:05
Мнения: 2,059
От: Bulgaria
Защо да не е приложима идеята за електронно гласуване у нас?
Ето скоро в Индия (над 1 милиард население) такова гласуване бе проведено...Ние по-тъпи ли сме от тях?
Или не ни изнася?
Писи
15 Сеп 2004 01:12
Мнения: 169
От: Bulgaria
Бе ние тука през Атлантика ли скокнахме вече, та да гласуваме по интернет като в САЩ - и то много
Па и нещо немам спомен последното и фатално гласуване - за Буш - да е било електронно, щото май брояха гласовете РЪЧНО... Туй си остава една от сладките тайни в американската история.
А в британско-формираната и технологично изключително развита Индия има железни и хиляда пъти контролирани правила за законова регистрация, преди да се стигне до електронно пазаруване ако щете - да не говорим за вот.
Я се вижте! Колко от вас благоволяват да се регистрират в ТОЯ форум с реален пощенски адрес барем с измислено име? Та на едни избори ли няма да се възползвате от намалението?
А хакери има от всички цветове
nesnaecht
15 Сеп 2004 01:25
Мнения: 15,180
От: France
Бе Писи , не си глупаво ама защо се правиш че не разбираш !?!?!
Нали имаш регистрация за да ползваш интернета , нали имаш номер на картата си (банковата) , нали има начин да се намери кой и как и какво прави със парите си, нали като си декларираш доходите си имаш и КОД за влизане във системата , и накрая ти си имаш ЕГН !
ИЛИ ТИ СЕ ПРАВИШ НА ВЧЕРАШНА БАБА , ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СИ НАМЕРИ ОЧИЛАТА БЕЗ ОЧИЛА ?!?
Заеби кефите ме със глупости , честно и от яд ще си отворя едно бира !
Аи наздраве !
Prismexulnik
15 Сеп 2004 01:50
Мнения: 746
От: Netherlands
Напулно сугласен с BBESTBUY БСП ще загуби ако Емигрантите гласуват... Ама ако спечели без Интернет - пак няма да стъпят в Булгария много хора (докато БСП е в Правителството)... Наи-малкото, което могат Емигрантите да направят за Родината си!
dosie
15 Сеп 2004 02:31
Мнения: 765
От: Bulgaria
Горния .
agnostik
15 Сеп 2004 05:08
Мнения: 816
От: Bulgaria
Г-да емигранти от форума, вие наистина не сте тук, за да сте наясно за какво става дума. Електронно гласуване в мрежата е пълна безмислица! Аз не само че не съм хакер, но и не съм много вътре в хакерските номера, но се хващам на бас, че мога да гласувам "електронно" поне за 1000 човека само за няколко часа. Понятията "електронен подпис", "индентификация", "ерлектронно правителство" са само пропаганден шум на царските депутати. Ако нямате друга работа, разходете се по сайтовете на правителството.....
Графът
15 Сеп 2004 05:34
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
вestboy казва точно за какво е предложението. Но аз ви питам, емигрантите, наистина ли мислите, че е правилно изобщо да гласувате за парламент, който ще НИ управлява през следващите 4 години? С удоволствие ще прочета, че някой от вас има намерение да живее и работи през този период в България! Или ви е нужно за да има основание да ни поучавате колко сме били глупави, че сме избрали Х или У…
ВИЕ искате да ни изберете СДС, ами НИЕ като не искаме?
Ако е въпрос за изборите наистина, най-напред трябва да се оправи законът за партиите за да не се хвърлят милиони левове за 300 партии, половината от които ще имат 0 – 5 гласа (няма да стане!). След това самият избирателен закон, но без популистки “мажоритарни” и пр.номера (няма да стане!).
А за това предложение – и авторът му М.Константинов призна, че ще са лесни фаршификациите…
trandaforka
15 Сеп 2004 06:48
Мнения: 66
От: Bulgaria
busboy е много прав, а и не виждам господата комунисти по-горе за кво толкова са се заяли, че щом не сме в БГ в дадения момент,”не сме знаели за кво става въпрос”!
Айде светнете ме сега за кво става въпрос, че аз току що паднах от луната... agnostik, те и много “български” турци не са в Българя, ама специално за изборите ги карат с автобуси, самосвали и трактори да гласуват за агент Сава .
А много българи зад граница(в това число слагам и себе си) биха гласували, но просто няма къде!А и не са на час път разстояние от БГ.Но това не означава , че не се интересуват от България.
Напротив-независимо от това къде се намираме-ние, българите сме родени българи и такива ще умреме.Това, че не сме си в родината в точно този момент-не ни прави по-малко българи.Смятам на повечето от нас ни е мъчно за БГ, интересуваме се какво става в БГ и ни се иска нещата да тръгнат на добре.Затова твърдението ти, че не сме в Бг и не знаеме “за кво става въпрос” са неоснователни.На нас ако не ни пукаше за БГ, нямаше да участваме в тоя форум, нали така?
Графът не иска да го управлява правителство, за което са гласували емигрантите.Аз пък не искам България да я управлява правителство, съставено от турци и цигани или пък бъдещето на Бг да зависи от хора, които могат и да не доживеят следващите избори!
БСП е крайно време да започне да мисли повече за България, отколкото за собствения си гъз.Цхервените бабички едва ли знаят как да боравят с Интернет и комунягите си дават ясна сметка за това...
По отношение фалшификациqта на изборите-такава винаги съществува, а и много избори досега са били фалшифицирани, без да се гласува по електронен път.agnostik-по принцип си прав за гласуването по 1000 пъти-възможно е, ама това не ти е Америцан идол все пак.
Има много анкети по Интернет при които ако се опиташ да гласуваш повторно-ти се появява съобщение на екрана, че вече е гласувано от този компотър.Всеки комп си има уникален номер и не виждам как ако си попълниш личните данни и си сложиш електронния подпис
(което вече е масова практика в интеренет) изборите биха били фалшифицирани.Но дори и да бъдат шансът е много по-малък , а и винаги след това може да бъде доказано.Ако отидеш и пуснеш пет бюлетини в урната-ходи доказвай след това!


Chicho Dr.
15 Сеп 2004 06:59
Мнения: 8,006
От: USA
БСП не хареса електронното гласуване
Индианците също не знаеха как изглежда пишущата машина преди време. Друго си е да мааш със сърпа и чука.Червените бабички не са и чували за Интернет, а червените мобифони, бидейки достатъчно тъпи единствената функция, която знаят да изпълняват на подвижните си телефони е да извикат дървояда: "Сега гризна дръвцето, а!" Спомням си как някой от вратлетата се беше оплакал на местния си провайдър, че не го предупредил, че Интернет не затварят събота и неделя. Имаше и такъв виц, основан на истински случай: попитали един по-възрастен другар да обясни на членовете на кварталната БКП организация някои нови термини като да речем"leasing". Нашият човек отговорил, че не може да говори на такова място за секс.
Графът
15 Сеп 2004 07:57
Мнения: 4,109
От: Bulgaria
Уважаеми trandaforka, не изопачавайте написаното от мен. Не искам да ме управлява правителство не “за което са гласували емигрантите”, а за което “60% от тези образовани хора ще гласуват, и това ще са около 200-250 000 гласа за СДС, НДСВ или някоя малка партия”!
Можете да ме наречете комунист, фашист или какъвто искате “ист”, но аз просто считам, че избора трябва да направят хората, които пряко са засегнати. Затова съм съгласен, че и емигрантите от Турция нямат работа на нашите избори. Противното просто противоречи на логиката и най-вече на етиката!
Виж, “бъдещето на Бг да зависи от хора, които могат и да не доживеят следващите избори!” ми е трудно да отмина! Тукашните седесари нямат куража да си признаят така открито, че с нетърпение чакат биологичните закони да си свършат работата (като се постараха да ги подпомогнат), та да останат хората, които друго не знаят! Е, ще почакате още известно време…
П.С. BTW, как да разбирам “вече е гласувано от този компотър”(което предлагате да се въведе) – това означава, че само един човек от къщи може да гласува или, че всеки трябва да си има собствен компютър? А имате ли представа колко хора в България имат електронен подпис (не питам колко от тях ще гласуват )? А знаете ли колко сини бабички имат точно такава представа за интернет, каквато картинно описва Chicho Dr.?
Значи пак работата се свежда до вносни “250 хил.гласа за СДС”…

Редактирано от - Графът на 15/9/2004 г/ 07:59:26

Четец
15 Сеп 2004 08:40
Мнения: 221
От: Bulgaria
Графе
Господа емигранти, като искате да участвате в гласуването, елате и участвайте в реалния живот в БГ, за да прецените реално точно за какво и за кого сте гласували. А така от далече е много лесно да се говори
Клиент123
15 Сеп 2004 08:46
Мнения: 7
От: Bulgaria
Нека си спомним за гласуването в сайта на "Ал Джазира" - за едно денонощие гласувахме повече българи, отколкото сме в действителност.
Мишо Константинов
15 Сеп 2004 08:50
Мнения: 921
От: Bulgaria
Електронно гласуват в Холандия (почти 100%), Ирландия, Англия, Испания, Швейцария, Франция. Масово се гласува електронно в Мексико, Бразилия и Индия. Електронното гласуване е поне толкова сигурно, колкото гласуването с хартийки. А и броенето е желязно. По света от 100 години гласуват и по пощата.

А че може да се продават гласовете - може. Да не би сега да не го правят за кюфтета и за бира? Може ли да се хакне системата? Може, те хакерите и банките кракват, но никой не се е отказал от електронното банкиране. Както продължаваме да се возим на самолети, макар че някои падат.

И накрая за българите в чужбина - тези хора вкарват годишно чисти 1 милиард евро. Та такъв българин в чужбина по-има право да гласува, отколкото някоя пенсионирана 90-годишна червена откачалка, дето в главата й трещи 9 септември.

Бъдете здрави!
Zak
15 Сеп 2004 08:57
Мнения: 194
От: Bulgaria
Проблемът за БСП е, че по електронен път ще гласуват повече млади хора, а както slartibartfast е написал:
Червените бабички не ползват GSM и не логват в Интернет!

Не им изнася!
Auset
15 Сеп 2004 09:22
Мнения: 208
От: Bulgaria
Някой да има информация как ще се гарантира анонимността на вота при електронното гласуване? До колкото виждам ще трябва предварително да се регистрираш, че ще гласуваш електронно. Но няма ли да се наложи да използваш някакво име и парола/сертификат/подпис за да имаш достъп до системата за гласуване? Ако има такова нещо, кой ще ми гарантира, че няма да се запише вота ми до името ми?
Добави мнение   Мнения:86 Страница 1 от 5 1 2 3 Следваща »