Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кирил Маричков: Гражданско общество не се прави от бройлери
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:337 Предишна Страница 3 от 17 1 2 3 4 5 Следваща »
Зую
01 Окт 2005 03:58
Мнения: 3,322
От: Bulgaria
Щурците си бяха нашата най-голяма група. Но на мен най-често ми нахлуват в главата песни на Стефан Воронов. Неговите песни просто ми липсват и нямам никакви записи, нито пък сме успявали да намерим и свалим нещо от интернета.
" Над дърветата изгрява...."
Мислех си, че просто няма кой да се погрижи за песните на Стефан Воронов и да им даде бял свят.
А Кирил Маричков ме изненада с доста добър начин на мислене, ерудиция и мъдрост.
Чичо Фичо
01 Окт 2005 05:50
Мнения: 24,838
От: United States
Диана също, по-точно Митко Щерев беше голям композитор.
Old Emigrant
01 Окт 2005 06:23
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
"Гледам през последните години цялата девалвация на стойностите, на морала, на словото... Каква безпросветност настана, каква пошлотия, какво изкривяване на нещата до някаква пародия на тяхната истинска същност. Какво огромно количество бройлери въобще в нашето общество. А от бройлери не се прави гражданско общество. Затова казвам: нищо чудно някой като Азис да бъде символът на нашето време."
*
Да, интересна персона (не казвам личност) е Маричков. Ми, нали ти точно за горното се бори бе, Маричков. Сега пък роптаеш - "народеца бил прост, не разбирал, ама пак комунизма виновен, че криел недостатъците. Виж демоиклрацията не била виновна, даже обратното - била лакмус. Да ти имам и лакмусовата натура. И ти си един пишман антикомунист ама да не захващаме тука родословното дърво. Аз пък си спомням как се подмазваше на Янчо във "Всяка Неделя" (било е за маскировка, ще кажеш в борбата с комунизма). Да, ама не - ще кажа аз (не кат бат петко бочаров), кои си има низки страсти все така си я кара. Други-другаде маи се оказаха истински дисиденти - таков у Бугарска НЕМА. Има псевдо-, има тарикати, има новоизлюпени моонархисти, русофоби и антикомунисти в напреднала възраст. А, бе нека не си губим взаимно времето, че ако го подхвана и тоя... ще разваля уикенда на разни форумни лекета.
Old Emigrant
01 Окт 2005 06:35
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Дотторе, гледам по-горе си писал нещо за братя Банадараци, но защо ми се струва, че нещо бъркаш със "Златни Струни". Те маи бяха двама братя, "заминаха" за Канада и ако не ме лъже паметта все още изправят катастрофирали ламарини. Там Грацко ша на прусвитли, он не мое да ги не знае.
popboro
01 Окт 2005 06:41
Мнения: 59
От: Bulgaria
Къде са сега бунтарите -няма ги , няма и да ги има-ето това е манипулацията
Old Emigrant
01 Окт 2005 07:00
Мнения: 1,646
От: Bulgaria
Чичо - зле скроеният намек за Дияна (Митко Щерев) те представя в една нова светлина. Не че ме изненадва, просто потвърждава, че и наи-неуспелият дипломат, може да бъде наи-големия егоманяк. А, бе докога ще падаш в жертва на собствената си слабост бе философе? Сал не казваи, че съм те разбрал правилно.
Грациан
01 Окт 2005 07:08
Мнения: 4,060
От: Canada
Определено "Щурците" са не само най-ярката българска рок група, но и тази която остави най-ярка диря с незабравими песни, като "Следа", "Малкият светъл прозорец", "Звън, звън" и всички онези с Жоро Минчев, лека му пръст. ( "ФСБ" са другите стойностни рокаджии...и в общи линии...това е. Всичко останало беше някаъв вид ЕСТРАДА с РОК ФАСАДА...и разните му там Сигнали и Стилове и Спринтове и там другите "дай да пуснеме кече, че е модерно" набедени "рокъри". Имаше, разбира се и други "подземни" рокери никога не видели "бял свят" поради конюктурни причини, които се знаехме само в тесен кръг - като, Жоро "Кридънса", Нако Циганина, лека му пръст...Личо, Вантера, Хуто, Емо, Сашо Гривната, Кольо Бустера, Чочо, Чавето, Емо Ряпата, Графа, Марихуаната, Льоди, Фоти...и тнт... ).
Кой каквото ще да разправя , Щурците наистина правеха уникална музика в изключително трудни условия. Освен неизменните и желани от всички ни ковър версии на известни топ хитове от зад ЛаМанша ( те записаха с български текстове и NSU - Cream и Picture Book - The Kinks, а пък да не говорим, че на концерти свиреха най-новите хитове и на Битълс и на Стоунс, и на Кинкс и на Крийм) те се имаха и свой собствен стил ( което е най-важното за един искащ да се запомни изпълнител ).
Едва ли има българин от нашето поколение който да не може да разпознае характерния изключително мек и меланхоличен по макартневски "малко off tune" глас на Кирчо! Едва ли има някой който да не е чувал тяхна песен, да не говорим че мнозина ги знаят и наизуст.
А когато си постигнал това, каквото и да говорят злите езици - ти си ИНСТИТУЦИЯ. По същия начин по който "Червените китари" в Полша, "Леб и сол" в Македония, "Песняри" в бившия СССР, "Феникс" в Румъния и "Афродита'с чайлд" в Гърция. Дали ви се харесва или не - това е положението. ШУРЦИТЕ СА БЪЛГАРСКИТЕ БИЙТЪЛС. Точка.
* * *
Кирчо, ако четеш, благодаря за поздравите които си ми изпратил по Иван с който (както той ми каза) сте се видели на концерта на "Блек Сабат" в София .
Поздрави родната рок гилдия и приеми моя музикален поздрав от далечна Канада: Jethro Tull - Aqualung. Сега в момента Иън се цепи от DVDто ми - един разкошен концерт от тази година в Лозана ( непременно да си го намериш - абсолютен деликатес!)..и се сещам че аз ти го донесох албума да си го запишеш...леле...преди...хмммм...35 ГОДИНИ. Ужас. УЖАС...а като че ли беше вчера, мама му стара. Гле'й как си остаряхме ей тъй като на майтап...ужас.
* * *
"Малък принц" беше ковър версия на хита на Сони и Шер ( да тая същата - арменката ) - "Little Man".
* * *
Фичо, не знаех че Стефчо ти е бил братовчед. Беше много готино копеле, лека му пръст...ех, как си отлетяха годините.
Gasparini
01 Окт 2005 07:11
Мнения: 4,425
От: Germany
между другото някои може ли да ми каже кои е оригинала на "Стаааар албум с коооожени кори с дуууупки от молци, забрааавен може би

Групата е Кинкс , която беше една от най добрите и финни групи на английския рок на 60-те..
Техния неостаряващ хит" You really got me" е първия хит на британската инвазия в Америка.

Изпълнитела и композитора Рей Дейвис е наречен Балзак на рок музиката за неповторимите и неподражаеми хитове на групата, а групата заема почетно место в Музея на Рока.

Lola
Written by: Raymond Douglas Davies
I met her in a club down in old Soho
Where you drink champagne and it tastes just like cherry-cola [LP version: Coca-Cola]
See-oh-el-aye cola
She walked up to me and she asked me to dance
I asked her her name and in a dark brown voice she said Lola
El-oh-el-aye Lola la-la-la-la Lola

Грациан
01 Окт 2005 07:18
Мнения: 4,060
От: Canada
Комшу, смъкнах си от "нета" видео клиповете на "Sunny Afternoon", "Waterloo Sunset", "You Really Got me", "All the day and All of the Night", and "Well respected man"...бегай бързо да си ги потърсиш с някоя торентс търсачка докато не са изчзнали.
Greetings with: "Party line"
Gasparini
01 Окт 2005 07:23
Мнения: 4,425
От: Germany
Грацко мархаба.
Забравил си Вили Кавалджиев дет се правеше на Ерик Бърдън, но си имаше добъ глас и дълги години го караше ъдърграунд и Мито Пейдж.

Големия Бъндерак беше талантливо момче, но бунтар и камунизъма го смаза.
А Маричков никога не съм го слушал (нито па майте приятели) заедно с групата му щото ми беха ногу мазни особено кога беха ансамбъл "ШУРЦИ" от ГУСеВе или трудови.

Мисля че камунизите ги използваха да замазват положението на културния фронт , че без тех па ептен щехме да се удавиме в идеологическата британска инвазия.
СветлоПиво
01 Окт 2005 07:24
Мнения: 8,839
От: Canada
Щурците бяха група толерирана по "онова" време. Пуснаха ги като заместител на Бийтълс. Да ама и двете не ги харесвам. Много еднотипна и стандартна група..... Нищо.........
Gasparini
01 Окт 2005 07:30
Мнения: 4,425
От: Germany
Граце, аз съм пълен лаик с компютрите, тъй че така ще си умрем с отворени очи.

Купих си преди седмица новия албум на Стоунс.
Въпреки че го хвалят много и навсякъде само две парчета ми направиха впечатление.

Не съм се отказал от едно идване до Торонто. Имаш ли Е-маил адрес?
Ако не те е страх постни го .
Грациан
01 Окт 2005 07:33
Мнения: 4,060
От: Canada
Хасо, ами че с Митко Пейдж бяхме много близки по ония времена...когато "София Експрес" изнасяше ежеседмично концерти в СУ-то. Тогава след концертите редовно ходехме заедно по терени, я в Бистра Психото, я в Трогса, я в някой друг...а пък на едно изпращане, срам не срам, ама Митко задигна разкошна акустична китара от една гостуваща на това изпращане ( на Иван Касъров - наречен още Касиера) английска рок група, завръщаща се от Турция с микробус...и докарана по неведоми пътища на тоя терен в ма'ала "Мадара". С Жоро Динев ( който пък беше певеца на групата ) свирехме заедно в "РОК АРСЕНАЛ", точно преди да дойда в Канада.
* * *
Бандъраците бяха готини копелета и в интерес на истината все още си пазя за спомен един панаталон шит от Ванчо (разбира се не мога да влезна в него...ама на...ей тъй от носталгия ).

Грациан
01 Окт 2005 07:38
Мнения: 4,060
От: Canada
ами истински ми е е-мейла деклариран под името ми (gratziank@hotmail.com). Щракни и ми драсни няколко реда...и добре дошъл...
hebiggerbang - ми го донесоха още на първия ден. На мен лично ми харесва много...отдавна не бяха правили толкова свеж албум. Въпрос на вкус, разбира се, де...
Пит Куайф ( бившия басист на "Кинкс" - оригиналния) живее някъде по езерата...ама ме мързи да му търся координатите...въпреки че много пъти съм си мислил, ей тъй да отида да му изразя почитания, дето има една дума...ама немукает, ма'аму стара.
Свежарков
01 Окт 2005 07:43
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
Абе пульо, що не си гледаш китарата, ами се пънеш да обясняваш що е национализъм? Де що имаше боклуци из соцдържавата ни, станаха седесарковци. Затова СДС не донесе нищо добро, само смрад и помиярстване пред USrael.
Gasparini
01 Окт 2005 07:48
Мнения: 4,425
От: Germany
Ей сега ще ти пиша на е-майла, ма да ти кажа с Мито Пейдж сме отрасли и сме били много близки от време на време през годините.
Се го карах да ми свири "мадърс литъл хелпър". Той го караше като ръченица.

Жоро Динев името познато а не мога да се сетя нисто за него.
Капитан Немо
01 Окт 2005 08:05
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Прави ми впечатление, че по стара българска (ориенталска, в случая, май... ) традиция всеки почва да мери пишки - или кой най-много помни от българската и световна рок/поп история, или най-много обичал/мразил, както и кой какъв бил в родата/обкръжението на Маричков преди 30-40 години.
Няма ли някой (извинете, ако съм пропуснал...), който да ПРОЧЕТЕ какво Маричков е казал ДНЕС, бе, хора?
Това е интервю. Маричков си има пълното право да е живял бурен живот, пълен с компромиси от Татово и Демократично-во време, да се е променял, узрявал, развивал. Аз прочетох интервюто. Може да не съм съгласен 100% с неговото мнение, но го УВАЖАВАМ! Това е човек който не прави компромиси със себе си, има много болка и мъка в думите му, но има и оптимизъм (доколкото е възможно в България...). Поне е 100% искрен, никого не поучава, не се хвали, но и не принизява излишно статуса си на (БЕЗСПОРНА, независимо как и защо!) рок-легенда...
Ако поне 30% от хората (не смея да кажа за тези, от които НАИСТИНА зависи нещо в България!) бяха като него - бихме виждали повече усмивки, повече любов, повече оптимизъм в тази угрижена, вглъбена в себе си егоистична държава...
Г-н Маричков,
STARSHI
01 Окт 2005 08:09
Мнения: 812
От: Bulgaria
Мен пък ми е интересно, ако ателието му не беше в мазето, щеше ли да мете пред блока, че дава това за пример за гражданска съвест.
ЗИТО
01 Окт 2005 08:20
Мнения: 2,864
От: Bulgaria
Има хора който винаги се нагаждат!Щуреца е един от тях.
Пейчо Пеев
01 Окт 2005 08:54
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
Грациян, благодаря за инфото за Малък Принц, ей какви спомени нахлуха, хубави, млади
Добави мнение   Мнения:337 Предишна Страница 3 от 17 1 2 3 4 5 Следваща »