Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кирил Маричков: Гражданско общество не се прави от бройлери
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:337 « Предишна Страница 5 от 17 3 4 5 6 7 Следваща »
Doctora
01 Окт 2005 14:24
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Прав е Грациян, че времето си върви...неумолимо. Но това е нормалната логика на нещата. Важното в тази дискусия е да не се подменят стойностите.

За по-младите, още две приказки, относно "подвига" с Hey Jude. Парчето е написано от Пол през лятото на 1968, по повод развода на Джон със Синтия. Пол го прави като подарък за сина на Джон - Джулиън. Не си спомням къде гледах обяснението на Пол, че "винаги ужасно го боли за децата, които страдат от развода на родителите си"... После в края на 90-те мисля че Джулиън купи правата на този хит за двадесетина хиляди паунда...
Та - у нас парчето нямаше ембарго и го пускаха като диви по радиото още през есента на 68-ма. Спомням си го прекрасно, защото гаджето ми по това време беше унгарка ( Джудит Пушкаш - Джуд). Тогава се интересувах и разбрах, че всъщност оригинално е било Hey Jules но е станало Jude, защото се артикулира по-лесно. След година-две, кавъри направиха Уилсън Пикет, Том Джоунс, Сони и Шер, Франк Синатра и даже Темптейшънс.
Грациан
01 Окт 2005 14:30
Мнения: 4,060
От: Canada
Смарти, съшия е. Митко беше член на легендарната за столицата група "София Експрес" която се състоеше от него - соло китара, Христо Трогса - ритъм китара, Жоро Динев - вокал и бас, Юри Ступел - клавишни и Ники Котленко - барабани. Техните съботни концерти в СУ "Климент Охридски" бяха едно от малкото светли петна на рок живот в столицата.
Правеха ковъри на популярните тогава хитове като "Yellow revolution" - Jefferson Airplain, "Sugar Mama" - Taste, and everything from Creedence Clearwater Revival. Жоро копираше гласа на Фогърти едно към едно. ( когато свирехме по-късно заедно открих че той може да мимикрира почти всеки...включително и Том Джонс...жалко че беше прекалено привързан към чашката, което му попречи да бъде погледнат сериозно от "музикмейкърите" на ония времена). По принцип, много готино копеле, което тихичко си кютеше в апартаментчето над стария "Грозд" консумирайки индустриални количества гроздова на фона на Бени Хил, постоянно въртящ се на "бетамакс" видеото му.
Когато се връщах от България през 2000 година в самолета се срещнах със сестрата на Ники Котленко - Люба, която живее в Щатите. Тя ми каза че Ники бил из Скандинавията. Сина на кума ми - Мики, взимаше доскоро уроци при Митко Пейдж...Юри Ступел последно си спомням че ходеше да пее из гръцки кръчми, а Трогса...хммм...макар че тогава с него бяхме доста близки...нито съм го чувал, нито виждал през последните тридесетина години, нито пък някой знае нещо за него.
Когато говорим за софийската рок сцена по ония времена ( айде да не повтарям изброените по-горе) но наистина не трябва да забравяме и Вили Кавалджиев и Викингите, Везните, Облаците, От кол и въже, Фрам, Импулс, Нова Генерация, блус групата около Камъка, LZ, Кукери и Нестинарите с Насо Свинята, мммм...а бе забравих как се казваха:
а) групата в която дебютираше Иван Лечев
б) една група с барабанист от Хасково именуващ се Пею (живеещ на "Незабравка"
хммм...е сигурно и още няколко имена са поизбледнели и загубили в небитието на спомените.

и едни . Като погледнеш - не кой знае
Чичо Фичо..
01 Окт 2005 14:38
Мнения: 507
От: Israel
Грацко, плехар палав
Карамфилов
01 Окт 2005 14:45
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Струва си, струва си, Параграфе, ама ти точно едва ли ще вденеш нещо. Това което К. Маричков казва сега, е самата истина и интересното е, че е доста далече от площадната реторика на 90-та. Всеки се развива!
А Щурците си бяха неординерни, понякога бунтари, особено на фона на всеобщия конформизъм тогава. Аз пък по принцип не харесвах когато пееха песни на английски групи, вече имаше всякакви записи. Ама сега не върви да развалям тона. С удоволствие изчетох форума и си припомних стари имена. Да, бяхме млади...
Живи и здрави.
Карамфилов
01 Окт 2005 14:53
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Докторе, докторе,
Позабравил си нещо. Пускаха я от време на време наистина, ама без дългия припев "Хей Джуд ..." . Сигурно бяха решили че песента до тук става, но крясъците ше развалят социалистическия ни мироглед. Аз си нямах гадже още, бях ученик, но си спомням добре.
риж
01 Окт 2005 15:03
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
Айсблок, Грациан
Мерси за спомените...
Параграфе, с кого спориш? Че аз това, което ми натякваш, къде съм го писал, бе, уважаеми? Или просто така - лаф да става?
Пясъчко
01 Окт 2005 15:18
Мнения: 83
От: Bulgaria
Като е думата за Щурците, сещам се за един пример за кретенска цензура в тяхна песен - моя близка работеше в радиото тогава, та знам. В текста:
***
Зад трънливото чело
на гения
(както под каскета
на глупака)
има мигове
на дръзновение
и години
безизхОден вакуум.
На въжето
от железни нерви
се люлеят
белите кахъри.
"Здраво ли е?" -
с ножче го измерва
някой тих
и страшно некадърен.
А въжето
може да се суче,
като примка
мрачно да се клати,
и един ден
може да се случи
да го стегне някой -
в бързината.

Граждани!
Известни, анонимни,
гражданки,
народонаселение!
Граждани!
Пазете се взаимно!
Някои от вас
са гении.
***
- та дума "каскета" бе заменена с "бомбето", защото др. Живков поносваше тогава каскет, да не излезе той глупака...

Абсолютно автентичен случай
Минавам от тук
01 Окт 2005 15:22
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Тука много се говори за оплюването - аме тъжно но е факт - форумът си е една такава интимна плювална и не е форум, ако не се оплюва някой от авторите, а като няма такъв и някой от съ-форумци
За Маричков е друга - сам се подставя да го плюят.
Защото бърка властта на музиката с музиката на властта
Вери сори
volog
01 Окт 2005 15:24
Мнения: 3,826
От: Reunion
Параграфе, Маричков влезе като мажоритарен депутат във ВНС /е беше подкрепен от СДС де/
Това ни променя ни най-малко мнението ми за него де. Спомням си как Гарелов докато събеседваше с Жорж Ганчев, уж "най-случайно2 Маричков звънна в студиото и бе включен в ефир, за да оклевети нещо Ж. Ганчев и веднага да затвори. / за мене тоталното обругаването на Ж. Ганчев от всички възможни медии е една от най-мръсните сцени в родната ни медийна история, сега май малко схемата се повтаря с Атака, но поне Атака си има медия/
После Гарелов се извини, че служил на БКП, за да служу верно на Костов. Те такива ми ти работа с барда на демокрацията
Минавам от тук
01 Окт 2005 15:25
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Ето и примера не закъсня - тази логорея с акценти, които конформиста веднага припознава като ужасна критика към властта.
А тя наистина е ужасна критика-пълен отврат откъм смисъла и целта
Властта само се хили ...под каскета
Се казва негативната апологетика ..междувпротчим
Captain Buddy
01 Окт 2005 15:42
Мнения: 3,294
От: Bulgaria
Евала Doctora!!!

Твоят ник е един от малкото останали, заради които преглеждам все още правилния форум. Винаги пишеш съдържателно и по същество, без излишна натруфена “многопластовост” и обилна ентропия. Много ми допада твоя blunt cynicism (груба откровеност)! По мое скромно мнение най-добре си отразил истината за “щуреца”. За мен той е убиец по непредпазливост (шофирайки алкохолно опиянен на връщане от предизборен концерт на СДС). Това престъпление властите скандално потулиха. По онова време си посипа главата с пепел, даже се беше отказал от музиката (ама на уж – ден до пладне, докато се размине и разчита на късата памет на хората). Никога не съм харесвал щурците, по простата причина, че имах възможност да слушам оригиналите, а не ерзац имитатори, а може би това беше проява на младежкият ми англоснобизъм. Картината според мен няма да бъде пълна, ако не се споменат легендарните балове на Художествената Академия от края на 60-те години, където 2-3 дни беше денонощен софийски ърли Уудсток. Не трябва да се пропуска и Куцият Бог – Силвестър (Вили Кавалджиев), който за голямо съжаление не можа да получи нужната реализация. От по-късната генерация разбира се Митко Щерев и ФСБ.
Преди много години (мисля, че септември 1983 г.) във Винър Пратер на Фолксщимефест бурни успехи жънеше едно българско дуо – мисля, че беше сем. Трайчеви, които нещо по-късно се изгубиха. Знае ли някой нещо за тях?
Кюфте
01 Окт 2005 15:48
Мнения: 125
От: Bulgaria
Мариана и Тодор Трайчеви заминаха и там се разведоха, уви, нема лошо, но и дуетът се разтури. Тодор Трайчев държи нещо като шкембеджийница в София, произвежда т.нар "Топъл Тоди", а Мариана май се е омъжила за американец.
Ще издиря любимата си тяхна песен и след малко ще ви поздравя поне с текста, ако не намеря емпетройка.
Doctora
01 Окт 2005 15:51
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Пясъчко, това са стихове на Миряна Башева.
Минавам от тук
01 Окт 2005 16:01
Мнения: 5,214
От: Bulgaria
Ета на тебе
Казах ли за хилещата се зама на себе си власт, а
america1332002
01 Окт 2005 16:12
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
някаде от детството нахлуват спомени за един популярен белгииски певец Салваторе Адамо. стефан воронов и костантин казански му пееха песните на български и се излагаха като кифладжии, особено казански с напъните си да произнася френско треперливо 'р'. за емил димитров и лили иванова да не говорим, щяха да накарат хората да намразят биитълс и рита павоне и кои ли не.
Кюфте
01 Окт 2005 16:16
Мнения: 125
От: Bulgaria
Captain, както обещах - поне великолепен текст, изпят от Мариана и Тодор Трайчеви:
***
ПРОЩАВАЙ, ПАЛАВНИЦЕ
стихове - ВЛАДИМИР БАШЕВ
**
С УСИЛИЕ И С ПОСТОЯНСТВО
И ТОЗИ СВЯТ СИ ОЧЕРТА,
НАРЕД С ДЪРЖАВИ ВЪВ ПРОСТРАНСТВО -
ДЪРЖАВИ И ВЪВ ВЪЗРАСТТА.
**
УЖ БЯХМЕ МЛАДИ И СЪС ВРЕМЕ
БЕЗКРАЙНО ВСЕКИ БЕ БОГАТ,
А ВЕЧЕ ИДВА ДРУГО ПЛЕМЕ
КОЕТО СИ СЪЗДАВА СВЯТ.
**
ПРОЩАВАЙ, ПАЛАВНИЦЕ-СТРАННИЦЕ,
РОЙ НЕДОВЪРШЕНИ НЕЩА...
УЖАСНО Е, ЧЕ ИДВА ГРАНИЦА,
РАЗДЕЛЯЩА НИ С МЛАДОСТТА.
**
ИЗМИСЛИЦИ СА ВСИЧКИ КЛЕТВИ,
ЧЕ ИМА ВРЪЩАНЕ НАЗАД -
СЛЕД ТОЛКОЗ ЖЕРТВИ, ТОЛКОЗ ЖЕТВИ
НЕ МОЖEШ ВСЕ ДА БЪДЕШ МЛАД.
**
И ТАМ - НЕ ТОЛКОЗ РОМАНТИЧНИ,
ПО-ДИПЛОМИРАНИ ОТ НАС,
ПО-ТОЧНИ, ПО-МАТЕМАТИЧНИ
ЗАСТАВАТ ЮНОШИ НА ВЛАСТ.
**
ТИ ВЛИЗАШ В СДЪРЖАНА ДЪРЖАВА,
ПРИЕМАШ УСТАВА Й СТРОГ.
ЗА ПОДВИГ ВРЕМЕ НЕ ОСТАВА,
ДО ПОДВИГА ОСТАВА СРОК.

**
И САМО С ФОРМУЛА, СЪС ПОЗИВ,
С НАХОДКА, С ХАПЧЕ ПРОТИВ РАК,
И САМО ГИПСОВ ИЛИ БРОНЗОВ
БИ МОГЪЛ ДА СЕ ВЪРНЕШ ПАК -
ВЪВ БЕЗПОЩАДНИТЕ ДЪРЖАВИЦИ,
БУШУВАЩИ ОТ СМЕХОВЕ,
ОТ СПОРОВЕ И ОТ НАЗДРАВИЦИ
ОТ ГРЕХОВЕ И СТИХОВЕ...
***
**
*

Поздравявам те специално с "безпощадните държавици" - това е животът!
america1332002
01 Окт 2005 16:20
Мнения: 5,137
От: Bulgaria
докторе, унгарско женско име Джудит няма, има Юдит. явно дамата не е била унгарка
Doctora
01 Окт 2005 16:29
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Прав сте, Америка, Юдит.
volog
01 Окт 2005 16:30
Мнения: 3,826
От: Reunion
Минувач, с тоя песимизъм, да се беше гръмнал бе!
То бива човек да е мрачен, но твоето вечно тихо мърморене ... Хората на 50 години вече, по втора младост изкарват, втори живот живеят в съвсем различни условия, със съвсем различна работа - нови мечти, надежди, борби. На 80 години пак са по-щастливи от тебе: властта, та властта, ще кажеш, че ти е тъща.
Не си доживявал за "свободата".


ПП: всички знаем, че Параграфът е станал комунист /по убеждения/ след 10 ноември. И аз по негово подобие нахлупих каскет след 10 ноември. Много ми отива

Редактирано от - volog на 01/10/2005 г/ 16:32:47

Старшината
01 Окт 2005 16:37
Мнения: 20,650
От: Bulgaria
... ранна плешивина? лошооо .... :-)
Добави мнение   Мнения:337 « Предишна Страница 5 от 17 3 4 5 6 7 Следваща »