Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Георги Господинов: У нас все още дремят социалистическият манталитет,
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11
Бай Иван
09 Окт 2005 22:28
Мнения: 3,806
От: Virgin Islands (Unit
Хайде да сравняваме какво е направила соц. България за 45 год и какво ще направи България в следващите 45 години. Аз няма да съм жив, но младите форумци, ако въобще тогава все още се спори кое е по добре ще имат възможност да кажат това което те са преживяли. До в периода 1944 – 1964 год икономиката на България се развиваше разширително /екстезивно/ вследствие на открилия се огромен пазар след войната. След 1964 г. нормалните страни намалиха темповете на строителството на нови мощности за сметка на въвеждане на нови технологии и вдигане на производителноста /т.е. интензивно развитие/. У нас продължи инерцията и в 1972 г. се срутихме – т.е. беше ясно, че капитализмът победи социализма. От там нататък беше въпрос само на изживяване. Едни му даваха още 10 г. други 25 г.
След процесите в Европа през 1989 г. за разлика от 1944 г. пазарят беше наситен, и не само това , но примерно за оборудване и машини той се срути с около 30% /поради отпадане на соц. пазара/ и много ведущи западни фирми фалираха или трябваше да се обеденяват с бивши конкуренти и да намалят производството.
Нещата са коренно различни от стартирането на социализма и стартирането на демокрацията. А и нека да не сравняваме какво беше в България само през 80 год когато до голяма част стандарта се подкрепяше с заемите, които днес изплащаме, и да се върнем по назад през 50 и 60 год. Много не помнят, но аз помня какво беше. И въпреки, че не съм изпитвал на гърба си беднотията, то нямаше как да не се сблъскаш с нея. До средата на 50 г. в България имаше и голяма безработица.
Сигурен съм в едно, че ако се спрат набезите на турчеещия се татаро–цигански мафиот с птича фамилия и се спре безконтролното размножаване на ЦИГАНИТЕ България ще постигне несравнимо повече в сравняваните 45 год.
Gasparini
09 Окт 2005 22:28
Мнения: 4,425
От: Germany
Бре кат се сополивите толкоз за соцо , поне дайте свестна икономическа обосновка на случило му се в България през 1989 и след това, а не ми ги разтеглййте за бозичка и кифличка от 5(то затова Заро се размина с куфарчето , ногу е тъп, ако че са го подслушвали), нали сте парче марксисти-ленинисти и малко сталинисти.

Та сега да приложим политическата икономия на др. Маркс(явявал съм се три пъти на изпят). Соцо си беше един робовладелски строй ( кво може едни мужици да измислят) и СИВ си беше едно натурално стоково стопанство( клирингови рубли и дорали, къв смех само).
Само дето тъпите мужици се сетиха по едно време, че е по добре да нямат роби* дет да ги ранят, поят и лекуват ами да ги пустнат да пасат на воля, демек навлизаме в начален стадий на примитивния капитализъм.


Тогава кво плювкате, размишлявате, умувате, псовате, сополивите и обвинявате демокрацията (дето я няма) , американците, евреите, годишните времена и международното положение.
Обърнете се към класиците на марксизма ленинизма те всицйко са го казали.


* при капитализма е по хубаво да си поръчваш проститутка, отколкото да имаш собствена жена. Излиза по евтино.
paragraph39
09 Окт 2005 22:30
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Брюксел пак напомни на ДПС за дълга от 82 400 евро
Турските фондации - вторият обръч на Доган
Новият депутат Юксел Хатиб е съдружник на скандалния бизнесмен Бедри Шефик
В. "МОНИТОР"-10.10.2005

ЛИДЕРЪТ НА ДПС АХМЕД ДОГАН ИЗБЯГВА ДА КОМЕНТИРА ПРЕД ЖУРНАЛИСТИ ПРОБЛЕМА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ С ЕВРОПАРИ.
...
Фондациите, създадени от функционерите на ДПС са втория обръч на Доган. Видимата част от комисионерския кръг са строителните фирми и участията на активисти на движението в бордове на търговски дружества.
Доган и хората му обаче здраво са се окопали и в неправителствения сектор. Справки във фирмените регистри показват, че лидерът на ДПС и неговите народни представители имат масирано участие във фондации, които усвояват пари по правителствени и европейски програми.
Миналата седмица Брюксел отново напомни Ахмед Доган, че фондация на Движението за права и свободи трябва да върне 82 400 евро на фондовете на Европейския съюз. Говорителят на комисията по образование и обучение Фредерик Венсан заяви пред Радио Би Би Си, че не е реализиран проект на "Института за изследване на интеграцията"...
....................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тукhttp://www.monitor.bg/article?sid=&a id=56677&eid=503
paragraph39
09 Окт 2005 22:40
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Възраждането на Утопия
Рафаел Хадас-Лебел*
В. "МОНИТОР"-10.10.2005
Натиснете тук
http://www.monitor.bg/opinions/article?si d=&aid=56617&eid=503
Изборите в Германия, подобно на френския референдум за Европейската конституция през май, разкриха дълбокото идеологическо разделение не само по отношение на Европа, но и по отношение на самите основи на обществото и икономиката.
Води се фундаментален дебат, който няма да отшуми в скоро време. Обратно, както показаха изборите в Германия и както ще се види на приближаващите президентски избори във Франция, дебатът ще става все по-интензивен.
Във Франция е особено явен в редиците на социалистите. Вървят приготовления за конгреса на партията през ноември. Успоредно с тях се разгорещяват спорове, които отиват назад в миналото. От едната страна, е социалдемократическата визия, която най-общо подкрепя пазарната икономика, но се стреми да омекоти най-грубите й ефекти. От другата, е радикалната визия за "скъсване с капитализма".
След изчезването на комунистическия свят от политическата карта на света и провала на неговата политика на колективизъм този дебат би трябвало да е приключил в полза. Но през последните два-три месеца с изненада разбрахме, че голяма част от социалистическия електорат и част от социалистическото ръководство всъщност подкрепят идеята за радикална промяна.
Нещо повече, мнозинството от антилибералната левица, съставена от комунисти, еколози, синдикалисти и привърженици на движението "Атак", обвиняват реформистите, че са се подчинили на либералната глобализация и на практика работят в полза на радикална трансформация на икономиката и обществото.
Медийният успех на Оливие Безансено, 31-годишния представител на най-безкомпромисната фракция на троцкистката Революционна комунистическа лига, свидетелства за силата на тази мечта. Той получи над 4% на президентските избори през 2002 г. Днес, според социологическите сондажи, Безансено се нарежда на 38 място сред най-популярните французи.
Как да си обясним възраждането на този радикализъм, който пренебрегва европейските и международни реалности?
Роля играят френските политически традиции, които както вляво, така и вдясно, винаги са предпочитали чистотата на принципа пред мръсотията на компромиса. Към тях трябва да добавим и вроденото недоверие на французите към либерализма, съчетано със също тъй вродената вяра в държавата (както вляво, така и вдясно) като защитник на националния интерес.
Но подобна радикализация се наблюдава и сред левицата в Германия, където съюзът на бившите комунисти, все още много влиятелен в източните провинции, и дисидентите на социалдемократическата партия, водени от Оскар Лафонтен, де факто подкрепят едни и същи радикални идеи. След провала на левите и десни правителства в решаването на проблема с надигащата се вълна на безработицата, все по-голяма част от френския и германския електорат губи вяра в традиционните решения.
Държавата на благоденствието, родена най-вече от реформисткото социалдемократическо движение, достигна своята граница под формата на безконтролен дефицит и невъзможни за поддържане нива на данъчно облагане. Социалната мобилност, която някога бе стимулирана от държавата на благоденствието, претърпя значителен регрес. Шири се убеждението, че глобализираните пазари са източник на неравноправие, бедност и несигурност, а не на обещаните благини на икономическия растеж.
Тази лишена от илюзии среда подхранва мечти за утопия. Но характерна черта на утопиите е тяхната неприложимост.
Вместо да вдигаме отчаяно ръце, трябва да се придържаме към разграничението, което правеше големият германски социолог Макс Вебер, защото дойде време, когато етиката на отговорността трябва да вземе надмощие над етиката на убежденията.
* Рафаел Хадас-Лебел, автор на "Сто и една думи за френската демокрация", е член на Държавния съвет и професор в Института за политически науки в Париж.
..................................
ДЕМОКРАЦИЯТА Е ЛИЦЕМЕРНА!
ДЕМОКРАТИТЕ- ДВАЖ ПОВЕЧЕ!!
СОЦИАЛДЕМОКРАТИТЕ- ТРИЖ ПОВЕЧЕ!!!
/П39/
КАЗАХ!

Карамфилов
09 Окт 2005 22:46
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Ако се върнем към интервюто, дано излезе нещо свястно от тази идея. Ясно ми е, че ще си остане несбъдната мечта да видя някаква културна приемственост ли, как да го кажа... Но поне да знаем повече какво е било, и защо не през очите на хората.
Впрочем, най-доброто свидетелство за епохата на социализма са архивите и статистиките. И сериозните историци, и популярните автори ще намерят там своите източници. Не си спомням да съм срещал такива работи - някой знае ли такива?
П.П. Китайският хуморист е активен, но на мен не ми се занимава с безсмислено наддумване.
хунвейбин
09 Окт 2005 23:02
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
Ти драги не си и ченгел от китайски йероглиф.Толкова си разкривен.
Това обаче е тотален абсурд граничещ с невероятна самонадеяна простащина.

Всичко е позволено на свободното слово.Вероятно за това е свободно.
Но?Все пак е 2005 год.

Днес като селски поп , да се правиш на алхимик или да замеряш хората с философски камъни е карамфилщина.
Народа бил виновен , носел в главата си миналото и даже не можел да види днешното.
Народа е откачен , този някой кретен и глупак е закачен.
Защото е карамфилчо?

Това е огромен абсурд.Да се поставиш над един цял народ и да се дървиш като карамфил.

Редактирано от - хунвейбин на 09/10/2005 г/ 23:09:27

Иванов
09 Окт 2005 23:05
Мнения: 2,891
От: Bulgaria
В. Монитор изнася потресаващи факти от криминалните действия на хората на Доган, но какво от това. Никой не смее да поиска имунитета му, никой не смее да ревизира и представи пред прокуратурата всичките тези престъпления. Тогава може ли да се разглеждат останалите партийни играчи и лично Президента съучастници в една криминалистика, която е ясна на Европа, но наите политици я държат като слива в устата си и ни занимават с неща, които нямат нищо общо с нашето оцеляване. Кенанчо и той си развява байрака както си ще. ако това беше в турция или Гърция, досега да си ги положили там йъдето им е мястото. Аман от ракови образования, после защо цените ставали луди- ЗАЩОТО ВСИЧКИ МЪЛЧИМ.

Карамфилов
09 Окт 2005 23:15
Мнения: 2,535
От: Bulgaria
Що ми трябваше да хвърлям камък в л.....о!
nesnaecht
09 Окт 2005 23:18
Мнения: 15,180
От: France
Иванов за какво се косиш , Доган нъл нищо не е взел от твоята копаня ???
Я не се правете на интересни , не ви отива !
кой му ги даде тия възможности за да си развява байрака , може би емигрантите а , или Пардьо ??? вие и такива като тебе дето кречеталите секи божи ден Доган та Доган е виновен !?!?
не е той виновен че си се родил извинявай но минавате Границата на коректност ?!! И ти казвам право във очите извади си политическата сламка от окото , за да видиш че възпитанието прави човека !
ПП- Преди 3 месеца царо ти беше виновен спомняш ли си , сега е доган , утре сигурно ке съм аз а ??? Я си помисли пак на кой цар служиш и за какво се бориш ! за себе си ли и ли за всички ?!?

ППП- При наличието на две маски , винаги пада едната ! ©

ПППП- Имам и това като спомен но не прощавам и на умрелия !


През 1990 г. е обвинен за превишаване на правата в качеството си на държавен глава на НРБ за периода от 1962 г. до 1989 г. Арестуван е на 18 януари 1990 г. През юли 1990 г. мярката за неотклонение е заменена с домашен арест. На 25 февруари 1991 г. започва процес заради незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 години лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му. На 8 юни 1993 г. се образува делото за т. нар. “Лагери на смъртта”. Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетил държавния бюджет. Обвинен е и по т. нар. дело “Фонд Москва” за подпомагане на международното комунистическо движение. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г.

Редактирано от - nesnaecht на 09/10/2005 г/ 23:40:03

paragraph39
09 Окт 2005 23:33
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
NENAESHT,
НЯМА виновни, бе! Всичко си е както трябва- ДЕМОКРАЦИЯ е, де!!!
И НЯМА как да има!!! За да има виновни при Демокрацията, трябва да има НАРУШАВАНЕ на законите! Да, ама "демоКРЯКИТЕ" си правят САМИ законите, нали! И си ги правят такива, че да НЕ им се налага да ги нарушават, а да си става в Държавата пак САМО това, което САМО на тях им е изгодно!!! Така, де, НЯМА нарушаване на Закона- НЯМА Престъпление! НЯМА и затвор!
А, че има ФРАПИРАЩО и ЦИНИЧНО обогатяване на едно Малцинство/5-8%/ за сметка на ОБЕДНЯВАНЕТО на Мнозинството/95-92%/ от Народа и за сметка на ограбването на Държавата- туй било НОРМАЛНО, уверяват ни Забогателите от "Прехода" !!! Някои от тях дори сочат "Атака" за "Главния Заподозрян" за СКОТСКОТО битие и житие ДНЕС на Мнозинството от българския Народ?!
Ама, така е: "Ситият на Гладния НЕ вярва!", а и никак НЕ обича Гладните да му гледат в чинията и зад високите дувари! Демокрация е, де!!!
nesnaecht
09 Окт 2005 23:49
Мнения: 15,180
От: France
Пара - пак не става
Да, ама "демоКРЯКИТЕ" си правят САМИ законите, нали!

Аз не съм ги избирал във ВНС 1991 година и никой не ме е питал мене искам ли този или онзи дупутат ! И всички следващи избори барабар със виденовата зима и.т.н до момента аз пръст нямам ! Върни се и разгледай състава и тогава ми бай за Демокряките и кои са те най-важно !
Всички бяха слуги на твоя господар комунизма всичките да работят а партиините членове да живеят ! Да ама не става !
Сега ще бачкаш , и ако си кадърен ще имаш всичко , даже и добра заплата !
така е на запад , иначе умираш дори и помощ да ти дават !


хунвейбин
10 Окт 2005 00:16
Мнения: 9,895
От: Bulgaria
, , Всички бяха слуги на твоя господар комунизма всичките да работят а партиините членове да живеят ! Да ама не става !”
Кога хората си направиха жилища и постигнаха да имат покрив над главата.
С колко и как се подобри и удължи живото на българина.
Колко деца се раждаха.Дали имаше , , работници по кофите за боклук”.
Дали старите хора трябваше да спестяват от залъка си за да бъдат погребани .
Дали едно погребение е било равно за някой пенсионери на едногодишната , за други на двугодишната , а на трети и на три годишната пенсия.
Кога хората започнаха да треперя от студ , да изключват парното , да стоят на тъмно.
Кога с хиляди деца спряха да ходят на училище.Кога българина се барикадира с желязо от , , главата до петите”.
Кога България се напълни с кифли , гевреци , просяци и престъпници.
Кога хората почнаха да маат леб и лук за да има стоки в магазините.
Кога хората започнаха да , , забравят” да си купуват дрехи и лекарства.
Кога България джентълменски започна да диша праха на страни като Албания .
Кога , кога , кога?
Всичко това е ясно и е ставало пред очите на хората.
На тези въпроси много знаещите петлета отговорът няма да го дадат.
Многознайковците ще го по чувствуват отговорът.Върху гребенчето.
И тогава остава да си пожелаем да не сме на тяхното място.
И няма как да бъдем.
Т_Живков
10 Окт 2005 00:34
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Спорът е интересен и много поучителен. Демокрартите(пардон) ползват като довод в спора личното си благоденствие, игнорирайки разрухата, която са създали около себе си постигайки го. Paragraf39, Hunvejbin, Zmeja
Manrico
10 Окт 2005 00:41
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Кога, кога? Аз почнах да треперя от студ (и детето ми - бебе тогава), когато имаше режим на тока - първо 3 на 1, после 2 на 2. Хляб и лук почнахме да мааме, когато нямаше нищо по магазините - то и хляб не винаги имаше. За мляко за детето трябваше да се стане и да се иде на опашка в 4 часа сутринта.
nesnaecht
10 Окт 2005 00:42
Мнения: 15,180
От: France
хунвейбине нъл питаш
Кога България се напълни с кифли , гевреци , просяци и престъпници.

отговора е ясен ОТ 1891 КОГАТО СЕ НАВЪДИХА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СМОТЛЬОВЦИ БЕЗ ДА ПОЗНАВАТ СЪКРОВЕНОТО ИМЕ ЧОВЕК !
ТАКИВА КАТО ТЕБЕ СА ГОТОВИ ДА УБИЯТ ВСИЧКО САМО И САМО ДА СА НА ЛАЙНОТО ГОРНАТА КОРА ! МИ БЪДЕТЕ
Вие си умирвате сами . Господ си ви е наказал и без нашата молитва !
PICKWICK
10 Окт 2005 02:18
Мнения: 2,228
От: Bulgaria
Е тва, че сме посяли разруха, извоювайки си по-добър живот ме покърти. Определено ме покърти. Да, наистина, за такива хора соца е по-добър, по-добре е всички да имаме малко, отколкото едни повече, а други - нищо. И никога нищо да не зависи от възможностите ти. Не се учудвам защо са успели да ни владеят цели 5 века. Просто тази робска психика очевидно е вродена, няма как да е унаследена.
Но, разбира се, по-лесно е да отречеш нещо като глупаво (защото му е хубава главицата), вместо да се замислиш защо, как, кога, къде.
Добави мнение   Мнения:217 « Предишна Страница 11 от 11 9 10 11