Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
По-малките застрахователи заплашени от фалит след 20
Добави мнение   Мнения:5 1
pavell
12 Окт 2005 00:38
Мнения: 99
От: Burkina Faso (Upper
Поредната публикация, която цели да оправдае повишаване на застраховките.Живея в страна, която е от новите членки на ЕС и застаховката на колата ми влючваща пълно автокаско, гражданска отговорност, зелена карта, авто асистант в цяла Европа, е 4, 5 % от пазарната стойност на колата(кола на 1, 5 години). Същата застраховка в България ще ми струва около 8-9 %.(зависи от стойността на зелената карта която е фиксирана). Е, добре защо тук след влизането в ЕС застраковките не поскъпнаха, а в БГ трябвало, като и без това са достатъчно високи.
Пикачу
12 Окт 2005 08:56
Мнения: 8,152
От: South Africa
Пич, значи ти кихаш близо 600 -800 евро за каско, ГО и асистанс, мога да те уверя, че в БГ ще ти излезе малко по-тънко. Някой те е излъгал!
+-
12 Окт 2005 10:06
Мнения: 1,270
От: Bulgaria
Пикачу
Ако беше толкова хубаво `на запад` нямаше нашенци да карат там, трошките на по 10 години с българска зелена карта - около 800 евро срещу около 300
Най-скъпото в тази застраховка не е ламарината, за да я смятаме като % от стойността на колата /2-3 хилядарки за БГ/, а живота на хората и излиза, че той е като на европеец, независима ние как го чувстваме
Разбира се, има значение и факта, че `богата` България е договорила по-кратки периоди на адаптация от `по-бедните` Полша или Чехия, ама това е въпрос на политици...
Колкото до идеята на Алианц - тя не е нова и е правилна по принцип - не колата, а шофьора е отговорен, ама не го виждам в БГ до 5 години - не сме узрели още.
Ако пък го побългарим и го направим не по шофьор, а по собственик - ще видите колко старци от село ще се сдобият с коли - заради икономията!
XYZxyz
12 Окт 2005 14:23
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Предлагат един куп критерии за определяне на ценатa:

- Причинени катастрофи
- Стаж зад волана
- Възраст на шофьора
- Пол на шофьора
- Години на колата
- Мощност на колата
- Скоростна кутия
- Местоживеене
- Колко често се шофира
- Пушач или не
- Цвят на колата
- Колко души я карат
- За какво се използва
- Кой е собственикът
Според застрахователите:
- шофьорките са по-опасни от шофьорите
- автоматичната скоростна кутия била по-безопасна
- където има по-интензивно движение ставали повече катастрофи
- естествено пушачите са доста по-опасни
- жълтите коли (такситата?) катастрофирали най-често, но иначе с по-ярките коли ставали по-малко катастрофи
XYZxyz
12 Окт 2005 14:23
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda

Излиза, че колата трябва да се застрахова на мъж, по-възрастен от 45 години, с повечко стаж и без произшествия, колата да има по-малко к.с. и да е с автоматична скоростна кутия, да живее на село, да не пуши, да си ходи до лозето два пъти в годината и това да му е карането, колата да е с ярък цвят, но не жълт, да я кара само той и само за до лозето.
Неясно остава какво става когато колата я управлява някой друг и се случи случка. То и сега си е доста неясно. Лимитите за ГО никой не го интересуват. застрахователите(мутрите) плащат само на себеподобните си. За останалите дръжки, в най-добрия случай до 30-50% от това, което би трябвало да платят.

Добави мнение   Мнения:5 1