Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Неволите на властта
Добави мнение   Мнения:16 1
nesnaecht
18 Окт 2005 00:46
Мнения: 15,180
От: France
Йоана , хубаво написано , дума няма ! но не харесвам лично това че винаги показваш това което ти искаш лично ! А един журналист нормално е адекватен когато не взима страна , независимо за кого пише и ли на коя партия е член или предпочита ! наистина трябва още за да стигнеш ЕС ниво журнализъм !
Иначе си добра като журналист за даден вестник със определена партиина среда ! А и доколкото знам свободните журналисти " Журналисти без граница " не взимат страна , а вие ?!?!
Zomby
18 Окт 2005 05:57
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
Паскалев разполага с нещо повече от шибания ти ресурс! Паскалев разполага с куража да говори истината. А това е сила, срещу която е трудно да стоиш.
Колкото и да са ми антипатични бесепарите!
milcho
18 Окт 2005 10:14
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Незнайко и като какъв ще бъде този журналист, ако не вземе страна...? Според мен в България, Сега такъв нема...
риж
18 Окт 2005 12:22
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
Незнайко, не си прав,
това за журналистите, дето не трябвало да заемат позиция,
е една от най-усърдно разпространяваните лъжи. Няма такова нещо. Тъкмо обратното е! Коментар без позиция не е коментар, а разширена дописка.
Проста става дума за различни жанрове. А въпросният материал се намира на коя страница? На коментарната...
`Kaily
18 Окт 2005 12:41
Мнения: 4,963
От: Bulgaria
А нас какво ни чака?

_______________________
Държавата изеде кравата, млеко вече нема.
bakalin
18 Окт 2005 12:42
Мнения: 546
От: Bulgaria
Добро предупреждение.
paragraph39
18 Окт 2005 13:36
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
Има РАЗЛИКА между "Информираща журналистика"/новинарство/ и "Коментираща Журналистика" /Публицистика/.
Но НЯМА РАЗЛИКА между който и да е гражданин и който и да е журналилист по отношение на конституционните им Права по чл. 39 /право на лично мнение и право свободно да го разпространява/ и по чл. 41/право на търсене, получаване и разространяване на информация/ !!!
Ерго, т.нар. "Право на Свобода на Словото-чл.39+чл.41/ НЕ Е ПРИВИЛЕГИЯ ЗА ЖУРНАЛИСТИ , А Е ПРАВО НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖАНИН!!!
Сиреч, ВСЕКИ, а НЕ само журнлистът, има право да РАЗПРОСТРАНЯВА Информация и/или личното си Мнение/коментар по разпространена Информация/. Това, че журналистите и всеки, който има ДОСТЪП до медии, и възможност да ги ползва, освен Права/като гражани/ да разпространяват Мнение и/или Информация имат и РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ да го правят /МАСОВО, при това!/, е ЗАДЪЛЖАВАЩО и УТЕЖНЯВАЩО обстоятелство. Следователно, към тези "привилегировани граждани" , останалите граждани в Обществото имат право и ТРЯБВА да бъдат особено критично и взискателно настроени- както към ИСТИННОСТТА на Информацията, която журналистите разпространяват чрез медиите, така и към ПРАВИЛНОСТТА на Коментарите им!!! ВКЛЮЧИТЕЛНО и към , да го наречем, "КОМЕНТАР чрез ПОДБОР на Информация за разпространяване"! Защото, тъкмо чрез МАСОВОТО разпространяване на ПОДБРАНА Информация и на БЕЗалтернативни Коментари към ПОДБРАНА Информация е ВЪЗМОЖНО да бъде МАНИПУЛИРАНО при Демокрацията т.нар. Обществено Мнение!!!
ЗАЩИТАТА на Обществото е в това: да обръщаме внимание и отдаваме значение на това КОЙ информира и коментира и ЗАЩО го прави-да си задаваме древния въпрос "КОМУ Е ИЗГОДНО?!"
И да НЕ вярваме НАИВНО, че собсвениците на медии, хората, които имат достъп до медии, както и журналистите, ни информират и ни сдобиват с коментарите си единствено и само от ЧИСТА ЗАГРИЖЕНОСТ /?!/ за нашето, както те ни БАЛАМОСВАТ, "Право да бъдем информирани"/впрочем, такова задължение медиите и журналистите НЯМАТ по Конституция! По Конституция, ЗАДЪЛЖЕНИЕ да НИ информират имат САМО държавните органи или учреждения!/. КАЗАХ!
......................................... .............
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 39. (1) Всеки/а НЕ само журналистите!- бел. моя/ има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.
...
Чл. 41. (1) Всеки/а НЕ само журналистите!-бел. моя/ има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.
......................................... ......................
ГРАЖДАНИ, ТЪРСЕТЕ СИ ПРАВАТА, ЗА ДА НЕ ГИ ЗАГУБИТЕ!!! /П39/


риж
18 Окт 2005 14:27
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
Параграфе,
а кой ще определя ПРАВИЛНОСТТА на коментарите? Ще създадеш специален орган като СЕМ ли? Коментарът затова е коментар, защото изразява определена позиция по някакъв факт или проблем. Авторът му казва:Аз мисля така и така, защото това и това. Толкоз. За по-голямата отговорност си прав. Това важи не само за журналистите, но и за всички, чиито думи поради служебното или общественото им положение стигат до много хора.
antiyuppie
18 Окт 2005 15:05
Мнения: 830
От: Bulgaria
Може да критикува, но защо този човек седи сред стадото вълци? Като г-ца Дончева? Какво ги държи в БСП?
Паскалев е интересна личност и доста силна, без минало, каквото имат цялата плеада луканови номенклатурчици в ръководството на партийката! И доброто, което би направил на себе си и на партийката, е да я разцепи и изведе от нейните среди реформаторите и чистите люде, за да формират една истинска лява партия, с истински идеи и с приемливи лица-техните носители. Точно от това се нуждае сега България много-истинска лява партия!


Редактирано от - antiyuppie на 18/10/2005 г/ 15:22:44

paragraph39
18 Окт 2005 15:32
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
РИЖ,
НЕ някакъв Орган, а Логиката, Фактите и Аргументите ТРЯБВА да определят кое Мнение е ПРАВИЛНО!
В случая употребявам думата "ПРАВИЛНО" за Мнение, тъкмо за да подчертая, че разпространното Лично Мнение НЕ може да бъде НЕВЯРНО /ако е изкрено!/ - за разлика от разпространената Информация!- но може да бъде МАНИПУЛАТИВНО !!! Например, едно изказано Мнение, че "всички атакисти са фашисти "- щото, видите ли, изказващият личното си мнение познавал такива!!! Да, но аз познавам атакисти- НЕ"фашисти"! Значи, "ВСИЧКИ", в този случай, е НЕПРАВИЛНО съждение и умозаключение, въпреки, че може да е ИСКРЕНО ! А може и да е НЕискрено- тогава ще е МАНИПУЛАТИВНО!
Все пак, при разпространяването на Мнение става въпрос за предхождащ Анализ на Информация/факти/ и последващ Извод и РАЗПОРОСТРАНЯВАНЕТО му- "качеството" на Извода, обаче, зависи от Интелекта на този, който го прави!
При разпрострняването на Информация НЕ става въпрос за Анализ на факти и Извод, а само за разпространение на ОБЕКТИВНИ факти, възприети чрез сетивата на разпространяващия Информация!
Например: "Застудява се!" е чиста Информация. "Ще става все по-студено!"- това е Мнение!!! "Застудява се! Ще става все по-студено!" е Информация+ Мнение!
Или, наример: "В Ирак има ОМП!"- това е Информация! Но "Трябва да ударим Ирак, защото той притежава ОМП!"- това е Мнение! Което показва, че при НЕвярна Информация може да се стигне до НЕправилно Мнение/то е правилно за тези, които са приели за ВЯРНА Информацията, че в Ирак има ОМП, но е НЕправилно за тези, които знаят, че в Ирак НЯМА такива ОМП!/!!! А ако този, който ЗНАЕ, че в Ирак НЯМА ОМП, но изказва Мнение, че Ирак трябва да бъде ударен, понеже "имал" ОМП- това е НЕ само НЕПРАВИЛНО Мнение, а е УМИШЛЕНО НЕправилно Мнение-а разпространено, то се нарича МАНИПУЛЦИЯ!
КАЗАХ!
Т_Живков
18 Окт 2005 18:40
Мнения: 5,459
От: Bulgaria
Брей, че сложно...тоя Параграф ме убърка - информатори. дезинформатори, манипулатори и деманипулатори, и все таквия сложности...а па я си мислех, че има само два вида - тия що краднат(оти има откъде) и ония що не краднат(оти нема откъде)...
риж
18 Окт 2005 21:04
Мнения: 2,075
От: Bulgaria
Това си е талант. Да казваш простички неща така усукано, че сам да се объркаш, камо ли околните.
Zomby
18 Окт 2005 22:09
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
Параграф, под "някакъв орган", Рижия разбира ПОЛОВ орган. Само че и аз съм съгласен с тебе, че този орган съвсем не е "някакъв", ами си е много важен даже!!!
Zomby
18 Окт 2005 22:16
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
"В небето и земята е скрито повече,
отколкото във всички мъдри книги, Хорацио!"
Дъртият развратник Шекспир май е най-точен,
а приятелю Параграф?
"Какво четете принце? - Думи... думи... думи..."
Това е от Хамлет, струва ми се. А виж:
"В началото бе Слово и Словото бе у Бога,
и Бог беше Словото." - това вече е от
Евангелието на Йоан.
Какво всъщност ми се искаше да те запитам?
За какво му е притрябвало на Кант да прави
разлика между разсъдък и Разум в
"Критика на чистия разум"?
Zomby
18 Окт 2005 22:19
Мнения: 1,948
От: Bulgaria
Ако изпозвам един термин на по-големия и от Кант досадник - Хегел, а именно "стихия", то разсъдъкът ще се окаже стихия на това, което във всекидневието наричаме логика, а Разумът - стихия на идеите.
Така и не го разбрах обаче тоя Кант - защо смята Разума за по-висш от разсъдъка?
paragraph39
19 Окт 2005 02:19
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
ZOMBY,
Т_ЖИВКОВ,
РИЖ,
...
Аз- НЕвинен!!!
ВИНОВЕН е никът ми- paragraph39/сиреч, член 39- от Конституцията/!
ВИНОВНИ са И пословичните ми Любознателност и Любопитност по проблемите на т.нар. СВОБОДА НА СЛОВОТО-т.е. Правото на имане и свободно разпространение на лично Мнение и Правото на търсене, получаване и свободно разпространяване на Информация!
ВИНОВНА е и НЕукротимата ми страст да ДЕманипулирам!
Аз- НЕвинен!!!
КАЗАХ!
................................
ZOMBY,
Все си мисля, че Разумът ВКЛЮЧВА в себе си Разсъдъка! Че Разумът е Интелектът, а Разсъдъкът е функционирането на Интелекта?!
Може и да греша! А може и Кант да греши! "Всички сме ГРЕШНИ!", нали?!

Редактирано от - paragraph39 на 19/10/2005 г/ 02:22:49

Добави мнение   Мнения:16 1