Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Странно е цивилен да ръководи военното разузнаване
Добави мнение   Мнения:17 1
Begemot
04 Ное 2012 21:51
Мнения: 4,428
От: Bulgaria
Нещо маи не разбирам. Какъв цивилен точно е Веселин Иванов? Ако не бъркам човека, тои си е кадрови...от същата служба -образование, кариера, всичко. Толкова е цивилен, колкото е цивилен военният министър, например. Може би се има предвид, че законът в сегашния му вид води към политическо овладяване на службите/службата - т.е. шеф да е бивш (ако такова животно има) професионалист, формално изваден от състава й и пристанал на определена политическа сила.
anacephal
04 Ное 2012 22:06
Мнения: 3,134
От: Bulgaria
Като гледам къде уважаемият е учил и специализирал, нямам съмнение че е разузнавач - само не ми е ясно за коя държава.
gogin
05 Ное 2012 08:34
Мнения: 2,549
От: Bulgaria
Странно било. А баничар да ръководи АЕЦ не е странно.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: gogin
duda
05 Ное 2012 09:14
Мнения: 146
От: Bulgaria
Като гледам къде уважаемият е учил и специализирал, нямам съмнение че е разузнавач - само не ми е ясно за коя държава.


За българската.
Mikele
05 Ное 2012 10:50
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Е това сме българите. 29 години да работиш в разузнаването и след като са те уволнили директно в "дълбокия тил". Никому не нужен. А народът има една поговорка: "Кило брашно да имаш на майстор го дай, хляб да ти направи" Не че и ти не можеш да си го омесиш и изпечеш, но "ХЛЯБ" се прави от майстори, които най-малкото могат съвет да ти дадат как да го направиш ти самия. От хора с опит, с практика. Но у нас се наложи май една друга приказка, когато бащата с куката закачил своя баща и го изнесъл на бунището. Синът му взел куката и на въпроса, за какво му е, той отговорил: "за теб като ти дойде времето". Що е политик или началник мисли, че светът започва и свършва с него. А опита и майсторлъка на нацията трябва да се пазят. Грях е да се затриват с лека ръка. В това направление е необходима специална политика за съхраняване и използване на националния интелектуален и професионален потенциал.
Firmin
05 Ное 2012 11:06
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
В това направление е необходима специална политика за съхраняване и използване на националния интелектуален и професионален потенциал.


... освен ако ...

Освен ако не точно интересът на българската държава мотивира действията ти.
В.Каменов
05 Ное 2012 11:52
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
“В него е посечено, че за директори и зам.- директори на службата на първо място се назначават цивилни служители и след това военнослужещи. За мен това е доста странно, защото все пак службата е военна структура и 80% от състава й са кадрови военни.”

Няма нищо странно.Целта е ликвидирането на военното разузнаване,а то е най-важно,с най-висока секретност и е с най-голяма относителна самостоятелност във всички уважаващи себе си държави. Ликвидирана е армията ни и сега се внушава,че на днешната българска,с извинение, армия й е достатъчно да ползва данни от други военни разузнавания в НАТО.Това е фатално за всяка държава и е показател,че България днес е още по-малко суверенна държава.Военното разузнаване е водещо във всяка уважаваща се държава защото за националната сигурност на всяка държава отговаря пряко армията!!!Днешната българска армия не може да осигури националната сигурност на държавата и съответно военното разузнаване може да се ръководи от всеки дилетант избран от някоя партия.Военното разузнаване по принцип няма как да е успешно,ако се ръководи от цивилно лице защото спецификата при него задължително изисква специализирана военна подготовка, която може да се получи само във военно училище, както и висше военно образование получавано във военна академия.Само хора с такова образование могат да са полезни и да бъдат обучавани допълнително в необходимата разузнавателна подготовка.Това не е политическо разузнаване, за което може да се използват и всякакви.

Firmin
05 Ное 2012 12:07
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
О, не военното му е кусурът на военното разузнаване. Проблемът е другаде. В съвременния свят военното разузнаване, макар и работейки по специфичните си задачи, достига до източници и информация, свързани с ... политическото. Прост пример. Не може да добиваш информация и да анализираш състоянието и възможностите, да речем, на нечий военно-промишлен комплекс, като пропуснеш информацията и оценката на политическите, често сенчести, мрежи на влияние и власт, на лобиране, търговия със същото това влияние и злоупотреба със същата тази власт. При степента на международно участие и интеграция, все ще достигнеш до нива,връзки, отношения и структури, които предпочитат да останат ... анонимни.

Как да ти разрешат да разузнаваш враговете ни, терористите, когато накрая ще ги намериш в "неприлична поза" със ... съюзниците ни или политически и икономически фактори или дори кръгове, които финансират кампаниите им и ... определят политиките им. Който трупа знания, трупа печал - библейска истина, тъй вярна за ... разузнаването.

Абе, я по-добре да си останем блажени в ... неведението си.
Mikele
05 Ное 2012 12:20
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
Firmin, много си личи, когато интересите на страната не са в основата на действията ти. И такива като Студенков са нежелани именно по тази причина, че твърде много неща знаят и могат да оценят реално действията на тези след него. Така, че според мен, ако мислят за България тези които са на власт днес трябва да поддържат контактите си с тези които са били във властта вчера. Най-малкото за да се учат от грешките им. Виж има една книжка на Михайл Топалов за Буров.
Натисни тук

пенсионеръ
05 Ное 2012 13:58
Мнения: 270
От: Bulgaria
Какво Военно разузнаване какво Национално разузнаване, не виждате и не чувате ли какво става. До самата наша граница Турция строи обект и никой в държавата не знае точно за какво става въпрос. АЕЦ лие или пристанище, но каквото и да е то се строи до нашата граница. Комшията ти строи до оградата а аз нямам и хабер затова каквое хамбар ли е гараж лие. Това е сега нашето разузнаване, военно и национално далече от служебните си задължения........
Cruiser
05 Ное 2012 14:15
Мнения: 967
От: Bulgaria
не му се връзвайте на този с мустаците - оставил си ги е, за да има някакво подобие на мъж.
По негово време ръководената от него структура беше разтърсвана от скандали за корупция, злоупотреба със служебно положение и подобни дребни нарушения, за които в държавите от ЕС този отдавна да търкаше затворническите нарове.
В Бг обаче, понеже е слагач и безгръбначно, не му обръщаха никакво внимание.
А, ето и още едно нещо - докато той беше "велик" ръководител на военното разузнаване, там беше назначен синът му. Което беше в явно нарушение на закона за отбраната и въоръжените сили.
И този се прави на принципен - много правилно, че не са го поканили, по-голям некадърник и неграмотник на такъв висок и отговорен пост не познавам да е имало.
Advokat33
05 Ное 2012 14:29
Мнения: 1,907
От: Bulgaria
Някога швеицарски наемници са се пазаряли по време на битка.Но в страната си са създали мотивирана,въоражена и разпределена охрана на страната си.Прострелваема без разпадане.Ръководството и естествено е от кадрови офицери.Политиците са достатъчно натоварени с техните си работи. " Само армията може да подготви истински мъжете за живота" Натисни тук
tent
05 Ное 2012 15:37
Мнения: 1,145
От: Hungary
Военното рзузнаване винаги е било по-слабо от разузнавателната служба, но винаги с по-големи аванти / бюджет, прикрития, почивни бази и т.н/ по всяко време - и в социализма , и при демосрацията.
Не случайно разузнавачите от днешната НРС / и преди ПГУ/ наричат тези от "Военна информация" подигравателно ботуши.
Служба военна информация трябва да се закрие като излишна и неефективна , а към родовите войски да се оставят разузнавателни звена с пряко фиксирани армейски задачи. И толкоз.
Най-голямата простотия в спецслужбите беше поставянето за шефове на цивилни лица- в това число и МВР. Целта беше ясна - партиите да използват този ресусрс за свои вътрешно-политически цели. Което няма нищо общо с деполитизацията.
В.Каменов
05 Ное 2012 17:13
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
Споменат е Ат.Буров от Mikele
Ето нещо,което Буров казва за армията:
"Армията е най - висшата школа за трудолюбие.И колкото по - стегната е една армия и по - дисциплинирана , толкова по - добри работници възпитава."
Advokat33
„Само армията може да подготви истински мъжете за живота" Натисни тук”
Превъртайки каналите преди няколко дни случайно се загледах в едно започнало предаване пред някакъв портал на явно изоставена казарма в което участваше този Петър Велчев, защитаващ необходимостта от казармата и друг, говорещ против казармата.Говорещият против казармата беше някакъв неподправен,бих казал абсолютен простак,който се оплакваше от „отнетата свобода” по време на войниклъка му?!Този класически лумпен очевидно не разбираше кой е най-бързия начин да ти отнемат свободата.Понеже се включих по-късно не разбрах с какво точно се занимава лумпена,но той самият спомена,че отговарял за новините някъде,представяте ли си ?!? От „отвореното към света общество” ли е,”журналист” ли е не разбрах. Показателно обаче е какъв тъп събеседник на П.Велчев беше избрал за предаването „разследващия журналист” Васил Иванов.Със сигурност всички гледащи кухоглавци в тинейджърска възраст са станали още по-кухи с превратно разбиране за свободата.Темата е важна и би трябвало да се усещат медийните управители, които подготвят такива предавания иначе става чалга.Представяте ли си начина на разсъждение по въпросите на външната ни политика на тази цветарка сегашния,с извинение, външен министър,който не знае какво е това военно задължение към държавата и нацията!!Такъв подобен беше и Сергей Станишев - бивш, с извинение,м-р председател.А представяте ли си какви са разсъжденията по важните държавни въпроси на сегашния,с извинение,м-р председател,когото един сержант направи генерал без въобще да има каквито и да е основания за това.Колко му е.Министър трябва да е с висше образование,но Лучано няма. Лучано обаче си има диплома за следдипломна квалификация без да има висше образование,без каквото няма как да е завършил следдипломна квалификация, освен ако не си я е купил в някой от реномираните български,с извинение,университети.Това изобщо не е проблем за народния любимец Симо - ментата,с извинение,бивш м-р председател.Какъвто той,такива и останалите иначе много го хвалят облажилите се покрай него помияри.Чудим се на някакви „Калинки”.При всички тези досегашни примери/малка част/ нищо чудно да бъде назначен за началник на военното разузнаване някой педал,който истински съжалява,че не е ходил войник.Много се изприказва за предишната държава,наистина с много кусури,но днешна България е на равнище „пълна лудница”.Надявам се Бог,нашия,да не ни изостави иначе аллах чака въоръжен до зъби.
В.Каменов
05 Ное 2012 17:15
Мнения: 2,523
От: Bulgaria
tent
„Не случайно разузнавачите от днешната НРС / и преди ПГУ/ наричат тези от "Военна информация" подигравателно ботуши.”
Явно в ПГУ само това знаят за военното разузнаване,което не се различава от мнението на всеки,който дори не се замисля за какво става дума.
„Служба военна информация трябва да се закрие като излишна и неефективна , а към родовите войски да се оставят разузнавателни звена с пряко фиксирани армейски задачи.”
Предвид първото ти мнение излишно е да се учудвам,че не правиш разлика между армейско разузнаване и стратегическо военно разузнаване.Може би си чел някоя книга,където писателят е нарекъл, примерно руското ГРУ - армейско разузнаване.Мисля,че отговаряш напълно на сегашните изисквания за началник на военното разузнаване,след като фиксираш армейски задачи на разузнавателни звена към родовете войски.Кандидатирай се,имаш голям шанс.
Hugin
05 Ное 2012 19:10
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Сегашният началник е съвсем леко подмладено копие на интервюирания.
Единият - Турция, а другият - Гърция.
Да наричаш завършил ВНВУ "Васил Левски" и
тръгнал от командир на взвод "цивилен" е леко преувеличение.
Иначе казано -
чисто формално трябваше да извадят полковника от резерва...
Cruiser
06 Ное 2012 09:33
Мнения: 967
От: Bulgaria
tent
05 Ное 2012 15:37

Показващ съсипващо голяма липса на елементарни познания по въпросите на военното разузнаване и политическото разузнаване - НРС.
Нито са били с повече привилегии, нито с повече пари, нито с предоставени повече възможности. Но са работили яко, здраво и сериозно. Както и показват резултатите им.
Една мъъъъничка разлика в противовес на това, че дрънкаш глупости за повече привилегии - ПГУ е било с ранг на комитет, а РУМНО - на управление. Сега - НРС е с ранг на НАЦИОНАЛНА служба, а СВИ - служба в рамките на МО. Правиш ли разлика, разбиращия от тези работи?
Мога да ти я кажа във финансов аспект - 25-30% повече за работещите в НРС като заплати. Като бюджет - от три до пет пъти в повече.
Брей, професионалисти и експерти!

Hugin
05 Ное 2012 19:10

В повечето случаи са такива, но не заради завършено военно училище. После винаги се преминават доста специализирани курсове и подготовка - според насочеността. А са военни, защото нито една цивилна гарга не би могла да бъде наясно с изпълнение на задачи, отнасящи се към военна инфраструктура, въоръжение, военна техника, разработки, признаци за наличие на летища, стратегически военни обекти, признаци за подготовка на военна кампания и много други неща.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Cruiser
Добави мнение   Мнения:17 1