Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Как се грабят старци
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:39 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Nickolas
23 Апр 2013 09:46
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Пак не мина, защото била "снаха", пък аз нямам снаха.

Ами ако имаше! Беше готов ли! Пардон за питането.
Неверния Тома
23 Апр 2013 10:15
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Да се върнем към телефонните измами. Стандартна техника: Близък (дъщеря, внук....) е загазил и трябва да се плати РУШВЕТ на следовател, прокурор, лекар...Защо наивните старци са убедени че в Родината всичко се оправя с рушвет? Има ли виновни за това убеждение, а може би истина?
Meteora
23 Апр 2013 10:18
Мнения: 591
От: Bulgaria
При мен тези не минават! Всякакви договори с мобилни изедници, кабеларки и прочие технологична сволоч, непозната за възрастните ми родители, минава през моя подпис. Всички дотовори са на мое име. А средствата облагите и задълженията, произтичащи от тях са за сметка на възрастните. По този начин контролът е при мен.
Nickolas
23 Апр 2013 10:33
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Сега един доста груб майтап. В Германия напоследък се обаждат от номера 0800-... - звънят, чакат малко някой да вдигне и затварят. Всички знаят, че 0800 е безплатен номер и ако някой се обади да пита за какво са му се обадили, почват да го уговарят да купи нещо, да смени план, да му публикуват реклама в някакъв вестник или му казват, че е спечелил от лотария. Или каквото и да било друго. Все намират някакъв нов вариант. Важното е, човек да не се обажда и да не говори с такива. Аз като видя 0800- съм сигурен, че не е клиент, вдигам и ... (извинявайте) се уригвам насила и мазно. Другият веднага затваря и рядко се обажда пак. Още веднъж с извинение.
---
Добавка: Плашат го в краен случай с това, че му имат банковите данни, намеквайки по техни начини, че ще му струва скъпо. И хората се плашат, но общо взето обществото е обръгнало на подобни мурафети. Все пак, обаче, се намира някоя добронамерена пенсионерка на 85 години, която да запише 15 списания за да подпомогне някакъв младежки проект (конкретен случай с моя съседка преди 5-6 години).
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Nickolas
dobadoba
23 Апр 2013 10:36
Мнения: 5,891
От: Bulgaria
Ще добавя и случаите на имотни измами, пак срещу подпис.
Стари хора остават без ниви, къщи, апартаменти.
Затова подпис - само в присъствието на близък или поне адвокат.
Nickolas
23 Апр 2013 10:49
Мнения: 8,500
От: Bulgaria
Преди много години в София се обаждаха, че хората (пенсионери) са спечелили ежегоден престой на стойност 4.000 $ в испански курорт. И правеха срещи на пенсионерите, ама същите да си носели нотариалните актове. Майка ми, дето беше образована жена, ми се обажда и вика: представи си какъв късмет - избрали са ни през телефонния указател. Е, викам, вие ходихте ли. Ходихме, ама с твоя нотариален акт и ни искаха пълномощно от тебе, пък ние казахме, че живееш в чужбина. Сбъркали демек, не взели техния! Бързо им охладих мераците. Трябва да е било 1993 - 1994. Та какво да очаква човек! Методите стават все по-"издялкани".
Meteora
23 Апр 2013 10:50
Мнения: 591
От: Bulgaria
А, това пък, с имотите, също има решение. Ние, като деца на родителите си, станахме съсобственици на малки идеални части от всеки имот. Така, без наше съгласие, не могат да извършват никакви разпоредителни действия с тях.
щурчо
23 Апр 2013 11:28
Мнения: 23,365
От: Bulgaria
Виж кво, Бачо. Старците в селата ежеднивно се грабят и насилват най-брутално, без за това нещо да се напише един ред и да се обсъжда по някакъв начин. Хора са пребивани в къщите си за 50-100лв. Това, че селяните вече отказват да отглеждат продукция е много по-важно от измамити на некви малоумници, дето хич не е задължително да са старци. Инак, ако имахме държава на място, щеше да има задължителни стандартни договори, съгласувани с потребителските организации.
товарищМаузер
23 Апр 2013 12:04
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
Не искам да звуча грубо, ама не случайно умни хора са казали, че от всички пороци най-тежко се наказва глупостта. Сентенцията е валидна за инвеститори, пенсионери и мат'риал
Cruella de Vil
23 Апр 2013 12:20
Мнения: 18,747
От: Bulgaria
Тези пенсионери имат и деца. След като плащанията стават и по интернет не виждам защо възрастните трябва да се занимават с тях. Пък има и семейни схеми за джиесеми, децата включват бабата и дядото и готово!
Майка ми, слава Богу, си е напълно с акъла и не се лови на никакви промоции.
Nostradamus
23 Апр 2013 13:25
Мнения: 3,641
От: Bulgaria
Много добра статия (пак ), повод за доста размисли, накъде върви този луднал и изперкал свят... Но, за съжаление, не дава отговор на този (и други интересни ) въпроси. Самото поставяне обаче на проблема е важна крачка напред, разбира се ! Затова -
Грациан
23 Апр 2013 14:30
Мнения: 4,060
От: Canada
За онзи (‌той си знае) който се опитва да се прави на възмутен и много праведен, както разбира се и "открехнат" и знаещ всичко по въпроса за "магданоз(с)а":
Отново става въпрос за двата акумулатора на човешко поведение: АЛЧНОСТ и СТРАХ. Всичките тези заработки които се прилагат на нищонеподозиращите възрастни хора ( и аз съм един от тях) работят само защото тези хора са решили да "преебат" системата и да минат с едни гърди напред.
Забележете: Винаги има някакво сиренце в капана и почти винаги е свързано с извършване на деяние което е в "сивите недра на икономиката и правото". Дали това ще е измъкването на милионите на африкански сатрап, част от които ти ще получиш при положение, че дадеш там една сума...дали ще са пари дадени за да се "прецака" закона и твоят любим "подсъдим" да бъде изкаран с връзки от тежката участ предстояща му от произнесената (по всяка вероятност- справедлива за случая) присъда.
Ако ти си достатъчно наивен, тъп, алчен и неинформиран...ами заслужаваш си прецакването...в края на краищата ти добороволно си стъпил на килимчето с желанието да придобиеш нещо "по втория начин"...защото дето вика оня: га яде кифтета ни ривеши.
чунга
23 Апр 2013 15:51
Мнения: 194
От: Bulgaria
И тия продавачи на монополни продукти имат по два гласа - единият мек, котешки гальовен докато продават и другият - твърд, стаманен и не търпящ възражения и молби докато те принудят да платиш. Спасението е - всяка баба с лимонка в ръка на посещение в офисите им.
XYZxyz
23 Апр 2013 17:18
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
За съжаление от доста време го има този продавачески тероризъм, но не знам с кой закон това трябва да се спре, а и не е моя работа да го знам - има си парламент, има си депутати и тяхната работа е и това - да ни защитят и от този продавачески тероризъм. Има го и оня с сложното небългарско име - омбудсман или нещо такова и би трябвало да е и негова работа да ни защити от тероризма на продавачите.
Наистина много са нагли тези младежи, при това не знаят особено много, а и да знаят не си казват, защото няма да имат бонуси за това, че са излъгали поредния клиент. Аз лично прилагам друг подход, когато много ми досаждат да "помагат" - започвам ди ги питам разни тънкости за това, което продават и за които те почти винаги не са и чували или най-малкото не ги знаят, т.е. насърчавам ги да ме облъчват, ама те не могат - не им стигат знанията и млъкват. Те са научени само да излъжат клиента, но не и да му дадат повече информация за продукта, за който го лъжат. Примерно за смартфоните, рядко се случва да знаят коя е операционната система на дадения телефон, да не говорим за другите неща, примерно кои стандарти на 802.11 се поддържат от телефона или нещо за пикселите на екрана или какъв е процесора и т.н. Някои все пак се сещат, че могат да го проверят по интернет, но повечето млъкват.
mary1001
24 Апр 2013 00:09
Мнения: 2,539
От: United Kingdom
В нормалните държави има защита за потребителите.
Например в УК:

Почти всяка стока може да се върне в магазина до определен срок.
А за мобилните оператори - има срок, в който можеш да се откажеш от сключения договор.
Така, че държавата е тази, която следва да защити потребителите от монополистите.
Ама като си нямаме държава???
nabludatel
24 Апр 2013 00:10
Мнения: 318
От: Bulgaria
Макар и да не съм на 80 години, няколко пъти пострадах именно от телефонните оператори. ‌Вече чета и най-малките буквички в договорите, преди да подпиша. А що се отнася до телефонните измамници, държавата носи най-голяма отговорност за тяхната ненаказуемост.Старците са оставени на произвола на разни престъпници, защото нямаме полиция, нямаме прокуратура, нямаме съд.Малкият човек е оставен сам да се оправя. въпреки че с данъците си хрантути същите тези паразити, които би трябвало да защитават правата му.
Тимур и неговите командоси
24 Апр 2013 21:31
Мнения: 1,659
От: Bulgaria
Каква държава у нас, каква защита на потребителите, какви пет лева!
Преди половин година си подновявах договора за картова сметка с ОББ и какво да видя? По средата на договора със свръхдребни букви написано (ни в клин, ни в ръкав и без връзка със съдържанието преди и след това):
С настоящето давам изричното си съгласие банката да ползва личните ми данни за различни (примерно) цели.
Викам мениджъра и питам какво е това? Ами нищо, ако не сте съгласни, ще напечатаме нов договор - и толкова. Дори нямаше "извинявайте".
А в България има т. нар. Комисия за защита на личните данни, която би трябвало да разследва подобни опити за измами. Би трябвало, но защо - нали и така си получават заплатите, карат си колите, вземат бонуси...Че защо да работят тогава? Няма да предполагам дали работещите там са нечии протежета, безсмислено е.
И това е подвеждане, извършвано от банка на национално ниво с мълчаливото одобрение на държавата. Тоест не на държавата де, а на това, което ние мислим за държава.

....От друга страна обаче, бабата от статията е достатъчно компетентна да решава съдбата на многомилиардна инвестиция като АЕЦ Белене, нали? Нещо хич не ми се връзва - няма как до обед да си дебилен, а следобед - вече експерт по ядрена енгертика.
Посейдон
05 Май 2013 11:10
Мнения: 2,453
От: Bulgaria
Смъртоносно е съчетанието на лични качества като пробивност, безогледност, алчност, некомпетентност (служител, осъществяващ контакта с потенциалния клиент) и мощната корпорация с цялата сила на закона на своя страна зад гърба на посочения служител. Такава комбинация ще смаже всеки клиент, решил, че не ще вече пробутаната му промяна. Ти подпиши веднъж, пък после обяснявай, че нямаш сестра...
Не хвалете Запада - и на Запад го има и изобщо не е по-леко отколкото в България.
Добави мнение   Мнения:39 Предишна Страница 2 от 2 1 2