Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българското кино е в миналото
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:40 Предишна Страница 2 от 2 1 2
Гладиатор
17 Яну 2015 23:24
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
plam111 17 Януари 2015 16:12
. Шансът на киното у нас е в БНТ, но със сегашното антибългарско ръководство няма шанс. Щом всичко стойностно се дава след 22:00, какво да говорим???
Плам, не ми говори за т.н. Национални радиа и телевизии. Какво по-различно правят от десетките частни такива в България. Нищо. Защо са ни тогава, на всичко отгоре дават една единствена гледна точка за нещата == според духът на времето и според разбиранията на силните на деня -- това за частните радиа, телевизии и вестници може да е естествено, но за т.н. Национални средства за обществено осведомяване е безмислие, празнота, нищо. За какво са ни такива национални обществени телевизия и радио и -- Канал 1, Хоризонт, Христо Ботев .... И за какво си плащаме да гледаме..
67AF
17 Яну 2015 23:24
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Върхът на цялата ну културоидна мисъл бе налагането в училище произведението на Алеко -- Бай Ганьо. Главната идея показана чрез някакво съчинено просташко поведение на един образ, е че сме някакви нисши същества, а в Европа и дори Сърбия живеят някакви ... е-хе - е ( Сръбски митничар се държи достойно и вика на бай Ганя "Оти се прайш на еб_ан у главо, бе .." ... С бай Ганю израстна поколение чуждопоклонници.

Боже, колко не ти е провървяло с учителите по литература!
Гладиатор
17 Яну 2015 23:38
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Защо, 67AF, нещо неудобно ли или невярно казах. Или пък дръзнах да споделя и друга гледна точка, освен набиваната ви в главите.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
67AF
18 Яну 2015 00:03
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си? Какви низши същества, какви пет златни лева! Прочети
"Нахрани се бай Ганьо, пооригна се веднъж-дваж, изтърси трохите в шепата си, глътна и тях, измъмра под носа си: "Ех, да има сега някой да ме почерпи едно винце", седна насреща ми, засмя се добродушно и след като ме гледа умилно цяла минута, рече:
- Твоя милост, ходил ли си, обикалял ли си тъй повечко свят?
- Ходил съм, бай Ганьо, доста.
- Ии, ами аз що свят съм изтръшнал! Ц.. ц.. ц.. Ти остави Едрене, Цариград, ами във Влашко! Ти вярваш ли? Туй Гюргево, Турну Мъгуреле, Плоещ, Питещ, Браила, Букурещ, Галац - чакай да те не слъжа, в Галац не помня бях ли, не бях ли - всички съм ги изредил.
Пътят ни до Виена мина еднообразно. Аз предложих на бай Ганя една от книжките си, за да си съкрати времето с четене, но той любезно отклони предложението ми, защото бил чел доста на времето, и счете за по-практично да си дремне. Защо ще стои бадева буден; тъй и тъй е дал пари за железницата, поне да се наспи. И заспа. Заспа и захърка така, че не ти трябва да слушаш рева на Атлаския лев."
Къде намери подигравката, къде намери отрицанието и чуждопоклонството! Ученият гражданин разказва за засмения си, умилен герой като за дете, което ще порасне един ден. Виж топлотата, с която Алеко води своя герой, как му намира извинение след извинение, как бащински наставлява читателите си как да НЕ се обличат в театъра, как да НЕ щипят сладкарките, как да си плащат пивото и да не тичат след маневриращи влакове. Думам ти, дъще, сещай се, снахо!
Рекъл го и Добри Войников
"Подобен на маловръстно дете, нововъзрождающий са народ има слабостта да са досягва повече до ония неща, които бият повече на очи. Тъй вънкашната лъскавина на работите прави му най-силни впечатления. Следствието е взето вместо самата причина, отражението — вместо самата същност. Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излизат криви разсъждения. От това — и криви убеждения, които представят смешни умове."
Д-р Тормозчиян
18 Яну 2015 01:45
Мнения: 8,152
От: Botswana
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си?


Мдааа, и ти не си случила на учители по литература
67AF
18 Яну 2015 02:15
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Обича си го, докторе, иначе нямаше да го напише такъв жив, оттогава та до ден днешен.
Чуй само:
"Копие. Писмо до редакцията

Господин редакторе,
Кръвта ми леденее в жилите, мозъкът ми се сковава към черепа, сърцето ми престава да бие и аз с трепет на душата си взивавам към почитаемото Правителство и го моля да отговори, ще има ли край неговото търпение спрямо разрушителната разюзданост на опозиционната преса? Народът иска да знае (смело мога да утвърдя това) кога ще се пречупят светотатствените пръсти на опозицията, които се осмеляват да докосват - о, ужас! - до Девствената и Свещена Особа на нашия общ Баща, залогът на нашето щастие и благоденствие. Вместо безропотно благоговейно преклонение пред светлото олицетворение на нашата независимост, вместо коленопреклонна готовност към удовлетворение на Височайшите похоти и желания у нас се явяват българи (изроди на българския народ), които се осмеляват да приписват на недосегаемата Особа человечески слабости!!... Туй е повече от предателство на отечествените интереси. Това е небивал в историята разврат! Даже намериха се такива разбойници на перото, които въстанаха и се постараха да спрат и да осквернят най-голямата добродетел на нашите общини, дето подаряват общински гори, острови и градини на своя Височайши Любимец. Величието на трона е същевременно величие на народа и вместо да се гордеем, че общините ни доказват нагледно своята любов към Короната и Династията, вместо да ликуваме, че нашето доскоро диво отечество се покрива с разкошни дворци и вили, намират се българи - въобразете си, българи! - които и след това не са доволни! Такива недоволници сеят разврат в обществото и българският народ трябва с отвращение да гледа на тях. Те са причината за нравствения упадък на нашето общество и за туй недоверие, което се вселява между правителството и обществото и тъй зле влияе на народния поминък. От това недоверие страдат частните интереси на най-почитаните и добросъвестни..."
Това е тогава и там.
А сега притвори очи и слушай:
Копие. Писмо до редакцията

Господин модераторе,
Кръвта ми леденее в жилите, мозъкът ми се сковава към черепа, сърцето ми престава да бие и аз с трепет на душата си взивавам към почитаемото модераторство и го моля да отговори, ще има ли край неговото търпение спрямо разрушителната разюзданост на мурзилките? Народът иска да знае (смело мога да утвърдя това) кога ще се пречупят светотатствените пръсти на тези мурзилки, които се осмеляват да докосват - о, ужас! - до Свещената Особа на нашия общ Европейски дом, залогът на нашето щастие и благоденствие. Вместо безропотно благоговейно преклонение пред светлото олицетворение на нашата независимост, вместо коленопреклонна готовност към удовлетворение на Височайшите похоти и желания у нас се явяват българи (изроди на българския народ), които се осмеляват да приписват на недосегаемата ЕО человечески слабости!!... Туй е повече от предателство на отечествените интереси. Това е небивал в историята разврат! Даже намериха се такива разбойници на перото, които въстанаха и се постараха да спрат и да осквернят най-голямата добродетел на нашите общини, дето подаряват военни бази на своя Височайши Любимец. Величието на НАТО е същевременно величие на народа и вместо да се гордеем, че общините ни доказват нагледно своята любов към братското оръжие, вместо да ликуваме, че нашето доскоро диво отечество се покрива с разкошни дворци и вили, намират се българи - въобразете си, българи! - които и след това не са доволни! Такива недоволници сеят разврат в обществото и българският народ трябва с отвращение да гледа на тях. Те са причината за нравствения упадък на нашето общество и за туй недоверие, което се вселява между правителството и обществото и тъй зле влияе на народния поминък. От това недоверие страдат частните интереси на най-почитаните и добросъвестни...

Кажи, че не е жив! Без светлина няма сянка, докторе, важното е кое надделява.
Mrx++
18 Яну 2015 08:41
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае. А и чета, че е оплюл всички големи писатели след 1944г, сал един Георги Марков му е на сърцето, щото му ингилизите казали, че го убили със сачмас от чадър.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
Mrx++
18 Яну 2015 08:43
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
В книгата си датирате като начало на опростачването 1944 г., "когато до властта се добраха хора неграмотни и полуграмотни, ненавиждащи четмото и писмото, без познания за миналото на род и народ...". Не сте по-снизходителен и към посткомунистическия период. Докъде стигна опростачването и обратимо ли е?
Абе и този щеше да е "селянинът с колелото", ако не беше 1944г. Масовото следване на висше образование дойде с 9.09.1944г. През 50-те години се откриха десетки висши институти, създаде се БАН, откриха се 6 опери, почти във всеки окръжен град се създаде театър. А и техникумите, какъвто авторът е завършил.Във всяко населено място имаше самодейност, а не като сега пиянски запои пред телевизора.
А най-голямото опростачване дойде след 1989г. и писателят беше един от тези, които съдействаха на този процес.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mrx++
Пикачу
18 Яну 2015 10:38
Мнения: 8,152
От: South Africa
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае.


Точно така е , Марксе !
Няма какво да доказваме очевидното.
Пък и той сам си го признава, че се е изнизал от "демоклацията" като лисица из лозе, влязла и излязла с празен стомах !
Все пак , за времето си филмите му бяха вълнуващи, запомнящи се.
Но...както казва Кан Кубрат : "Няма една истина за всички времена, българи !"
Гладиатор
18 Яну 2015 10:40
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
67AF 18 Януари 2015 00:03
Защо мислиш, че Алеко Константинов не обича героя си? Какви низши същества, какви пет златни лева! Прочети
Някъде да съм писал кой кого не обича ?
Ти посочваш и се кефиш на отделни откъси. Аз ти говоря за цялостното усещане и възприятие -- за това че на запад са някакви по-висши, а сравнение с тях, нашия човек .... Именно това общо впечатление роди чуждополклонниците и залитане към западните ценности и изоставане на своите си добродетели. Такава творнба няма място за всеобщо изучаване в училище --- на какво учи и какво възпитава -- да правим като еуропейците, по-висшите ... ? или показва слабостите ни, според Алеко -- повечето съчинени от въображението му -- такива хора има по всички краища на света. Такива неща не са българска особеност. Както не са българска особеност предателството, завистта и прочие, но някои от културоидите ни упорито ни натрапват че сме точно такива, в същия Алеков стил.
А тва дето си направил сравнение относно разсъжденията на височайшата особа с Европейския съюз ... това също са отделни краски, и написани доста усукано. Криворазбраната цивилизация на Добри Войников е много по походящо да се изучава, например -- посланието е много по ясно и точно за настоящите европеидни времена, когато доста от нашите се отричат от своето и се цанят за европеиди. " Ние сме европейци", "Вече сме в Европа", и все подобни, кой не ги е чувал, най вече от интелигентите ни, и защо не, та нали Алеко набиваше у културоидните глави колко величави били западняците, какви лъскави сгради построили, сетне в същия стил другарите величаеха руснаците ... каква е разликата межу Алеко, величаещ западът и комунистите, величаещи севевроизтока -- все набиване обременености и комплекси в умовете ви.
Огледай се -- какво свястно сътворихме, след 9.9.1944, коя система в държавата работи ??? Питал ли си се защо ??? Защото нямаме съзидатели, а имаме подражатели, нямаме никаква самобитност, а повечето от творците ни имат някаква изсилена склонност да оригиналничат, да се пъчат, да се опияняват от умите и поведението на съчинените от тях образи....
Глеай филмите, например Кецове и кажи какво е посланието му -- една шантава историйка, където режисьорът избива собствените си мераци... но кому е полезна ? Или Светът е голям и спасение дебне отвсякъде -- прекрасно заглавие и послание, но филм с бедно съдържание и начин на изразяване на посланието ... За какво се пръскат пари за безсмислени филми от нас, данъкоплатците.
Да не говорим,че в 90 % от филмите след 10.10.1989 се появи безсмилената мода да се хули всичко направено след 9.9.1944. Все едно че нямаше нищо хубаво... А Народна Република България бе в пъти по яка и истинска държава от Република Бълария.( И Царство България бе в пъти по яка държава от Република България). И през 1989 оставои здрави основи, върху които обществото можеше да се развие и усъвършенства, така както направиха китайците. Но културоидите ни, в т.ч. и хора на възраст, като Мишев, продължават да плюят по своите, които им оставиха добра държава, но те вместо да я развият, унищожиха из основи всичките и системи и почнаха да се водят по чужди акъли -- и до къде я докарахте, господа културоиди и интелигенти.... Републиката ни България - 2 милиона по-малко население, стопанска разруха и стопанство владяно изцяло от чужденци и почтни нищо за обществото ни, в т.ч. и златото и всички полезни изкопаеми, банкова система, всичк, всичко е на чужденци. Сега обнществото на Република България не владе нищо в държавата си. Можеш ли да управляваш нещо, което не владееш ?? Затова господа другари -- ако не можеш да градиш не руши, нещата се усъвуршенстват и развиват, а не се рушат и градят от начало... плюето по тези през 1944, но направихте същото, през 1989, но в пъти по-лошо, омаяни от някакви съчинени и вменени ви западни ценности.
Лисабонския договор, ни превърна е европейска провинция България. Дори това не осъзнавате и не знаете. Селския кмет има повече възможности в България, отколкото българското правителство има право да прави неща като член на Европа -- то за всяко нещо трябва да пита и да се оправдава -- "От Европата, така ми казаха да направя, батко ...
Своя дял във всичко това имат и произведения като Алековото.
Добре беше, че през 1885 г. дедите ни не са чели Алеко и бай Ганьо. Едва ли щяха да спретнат Сединение -- половината поне щяха да хленчат, че висши същества от запад и изток не им одобрявали Съеинението. И значи, щом висшите същества са го казали, нема начин да не е вярно.... За щастие, нямаше още Алеков бай Ганьо и изкуствено внедряване на измислена и съчинена байгановщината в народностното ни съзнание

Редактирано: 4 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Неверния Тома
18 Яну 2015 10:41
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
Оказа се че най-стойностните (без ирония) творби на Мишев са създадени точно през управлението на комунистическите простаци. Някакво противоречие?
А (незаслуженият) разгром на "Дунав мост" ?
Неверния Тома
18 Яну 2015 10:56
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
ГЛАДИАТОРЕ,
Ако приемем че Изкуството е възпитател на народа, има две "школи" на възпитание. Едната е: нашето гардже е най-хубаво, умно, сладкопойно.... Браво наще! По този начин се възпитава едно патриотично гардже, което вика "Булгар, булгар" в банята. Другата школа е: пиленце, ти можеш да бъдеш хубаво и умно, но правиш грешки. Поправи ги и ще станеш хубаво и умно.
Гладиатор
18 Яну 2015 10:57
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Тома, Дунав мост бе шадьовър на простащината заляла Република България в тия времена -- тази простащина избуя и в киното, и в театъра... Както казваше Лафазанов, културоидите ни обичаха театъра, операта и бахура. В една театрална творба, накараха Цветана манева да играе образ, който през цялото време разсъждаваше по въпросите на .. вулвата ... Пълно бе с такива шедьоври ... които възпитаваха и просвещаваха в ... знай ли човек, па и кой да му каже ..
Този шадьовър в стил свободни западни ценности е досъщ същия като ценителите на хумора, свободно поиграващи се с чуждата вяра Шарлита и компания. Западните и наши култороиди ни вменяват, че тези мерзки и пошли рисунки били карикатурно изкуство ... калоко ли още низко може да паднат културоидите по света и у нас, обзети от пошлата западната и демократична ценностна ситема ..
Не случайно е въведено наименованието << гнила интелигенция >> същата, която се кефеше на смахнатия чех, дето изобрази страната ни с турски кенеф -- и в това, гнилите мозъци видяха изкуство.
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Гладиатор
18 Яну 2015 11:13
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Тома (10.56) писал си за крайности. Къде видя, че това имам впредвид.
По горе дадох за пример филма Недадените (има надежда за киното ни) Там бяха посочени и грешките, но по един достоен начин ..
Само виж бай Ганьо и маниерите му, както и такива и маниерте на десетки образи създадени от българското кино. Срам да те хване. Кой си видял така често да се самобичува, пред света, с толкова много на брой просташки образи, поведение и маниери.
В "Седем часа разлика" (май бе филма), примерно даваха един ресторант в САЩ се държи от наши арменка и наш турчин -- образите им бяха показани като на светци. При тях идваше един българин -- отрицателен герий, естествено, вече не е оригинално... та тоя българин бе преставен като най-долния плужек, който човешкото въображение може да съчини. Аз бая съм обикалякл нашенско имного години съм живял, но за такъв образ не съм видел, нито чул.
Културоидния режисьор, отново в алеков стил, ни вменява че някои от нашите са такива, а такива няма. И да има са 1 на милион, защо тогава трябв ада ни срамиш като такива, а да преставяш чуждите като светци. Та кой ще иска да се нарече с името българин, само македонците ли са виновни, примерно, че се отричат от името си, а циганите имат за геройство да измамят българин, най-вече, другите вероятно са някак по-достойни, такова са виждали циганите, като такива се прествяме по кината -- гадните и долните копелета са основно българи -- какви ли золуми и бели не направиха, че и възродителен процес .... У нас, примерно никой не дръзна да покаже подмолната роля на турската държава и службите им и пълномощните им нелегални организации в България, които започнаха тероризма тук. То филми ли не бяха -- документални и игрални, писания ли ... единствено лоши -- българското правителство (то си е българско правителство -- дали царско, обществено /социалистическо / или капиталистическо -- то си е наше и си е градяло държавата според особеностите на времето). Май свободата не е това което е и културоидите ни треперят от страх да покажат истината за събитията около преименуването -- подмолната роля Турция... къде сте свободни културоиди ??? -- май не ви стиска ! Тогава поне не лъжете, собствения си народ и не го срамете по света.
Та за начинът, по който се показват грешките, гледайте серийния филм Недадените -- един от най-хубавите български филми.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Гладиатор
Неверния Тома
18 Яну 2015 11:30
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
ГЛАДИАТОРЕ,
Нещо не си спомням някой от гнилата интелигенция да се възхищавал от турския кенеф. Припомни ми!
А нещо принципно (може би оф топик):
Веднаж попитах един АБПФ "Защо не обичате интелигенцията?". Отговори ми "Интелигентът винаги мисли, преценява всичко и не знаеш кога ще те подкрепи и кога ще застане против. Простият човек като веднаж повярва вярва до край.". Бих искал да бъда интелигент. (Впрочем, когато ме изключваха от комсомола основно обвинение беше че съм интелигент. В скоби, защото е лична история.)
Гладиатор
18 Яну 2015 12:37
Мнения: 8,326
От: Bulgaria
Тома, << гнила интелигенция >> не значи че цялата е гнила.
Има здрава интелигенция, такива са будители, просветители, възпитатели на народа, но по умел начин, а а не някаква циркаджилъци, като из Алековия бай Ганьо и други подобни творби, близки до шоуменството.
Та по това се познават -- едната прави нещата, проумявайки значението си за просветното израстване на народа си и го прави умело.
Гнилалата е ... и самата не знае за какво е -- от нея само словоблудство, отричане своето, за сметка на чуждото, такива във времената се гърчееха, турчееха, амеканизираха, европеизираха, заедно с тях си увличаха и други около тях. Гнилите, изобщо са безродници, глобалисти, интернационалисти. По ги е еня за чуждото и общото, европеидното, Римското, отколкото за своето, родното. От всяко шоу, като с турския кенеф, те виждат някако си изкуство (имаше ги и такива, недей да забравяш) и все такива нездрави и ненародностни, дори противодържавнически и противообществени внушения и прояви, обременяващи своя си народ.
Любимият ви Алеко е искал да покаже нещо, но го е направил по най-нескопосания начин -- недостоен за който и да е народ. И който и да е народ, уважаващ себе си, няма да допусне такова нещо за всеобщо изучаване, тъй като, най-малкото, е с опасни послкания.
Алековия бай Ганьо става единствено за развлекателно филмче, направено с частни, а не с държавни пари, филмче от рода на тези за образи като Мистър Бийн, а интелигенцията ни издигнахте бай Ганя в нещо като кумир, национален герой, хитрец, с умения възхвалявани и във вицове -- там, неволно бе възздигнат като въплъщение на българин. Вицовете ни започват не с " българина, американеца, германеца и ..", а с "бай Ганю, американеца, германеца и ..." Вдявате ли до къде го възнесохте, тоя образ -- от нещо несъществуващо или рядко срещано тук, там, вие ни го вменихте като за съществуващо и за знаков народностен образ
Това е ... безумие -- духовно и нравствено самозаколване.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Гладиатор
Аbaddon89
18 Яну 2015 13:44
Мнения: 957
От: Bulgaria
Като чета статията все се сещам за една приказка:
Никога не е късно да станеш за резил.
Май е вярно.
67AF
18 Яну 2015 16:38
Мнения: 17,775
От: Tuvalu
Гладиаторе, има си дума "българщина" и дума "байганьовщина", значи са различни понятия, щото ако нямаше нужда от две думи, народът нямаше да ги измисли, дето викаше дядо ми. Можеш да четеш "Бай Ганьо" като портретно описание и да отъждествяваш всички българи с него, можеш да го четеш като нравоучително наставление като иде за пръв път нашенецът у Аврупата, да не се държи като Бай Ганьо. Но това е въпрос на личен избор. Ти като четеш "Тартюф", обясняваш ли на французите тази гадина Молиер как не трябва да се изучава в училище? (То верно, че сега може и да не е най-подходящото време, че ако се огледат, могат и да се видят, ама нейсе, запуши я!)
aminali
19 Яну 2015 10:33
Мнения: 1,012
От: Bulgaria
И този, като Стефан Цанев, Радичков, Радой ралин и др. такива, които с пълни шепи черпеха от авантите на социализма и одма станаха демокрякъци след 1989г. Храни куче да те лае. А и чета, че е оплюл всички големи писатели след 1944г, сал един Георги Марков му е на сърцето, щото му ингилизите казали, че го убили със сачмас от чадър.

Айде бе, социализЪма да не им е плащал от джоба си!!! Плащал им е от изработеното от българския народ, против който никой от тези не е казал лоша дума!
Добави мнение   Мнения:40 Предишна Страница 2 от 2 1 2