Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
(Без)отговорност на лъжеца
Добави мнение   Мнения:12 1
zdran
24 Яну 2016 19:28
Мнения: 5,272
От: Saint Kitts and Nevis
да се инкриминират лъжите за банките,

Съгласен, стига да се включат и лъжите, които разхвалват стабилността и сигурността на дадена банка.
rki
24 Яну 2016 19:38
Мнения: 20,973
От: Albania
удар ниже спины
Село_
24 Яну 2016 19:45
Мнения: 5,494
От: Bulgaria
Законодателят трябва да прецени, че има и лъжи, които могат да нанесат тежки вреди на цялата нация, да ги инкриминира и да възложи на държавата да ги преследва с всичките си многобройни органи.


Има такива лъжи - това да всички предизборни и неизпълнени обещания от политиците. Да се криминализират. Просто е - дал обещание, не го изпълнил - криминален престъпник. Тъкмо ще се съкратят няколко пъти предизборните им програми, лесно и ясно ще говорят, няма да ни отнемат часове, дни и месец наред да приказват лъжите си и пр.

Безспорно злословията за финансовата система са най-вредни


Не, не те. Най-вредни за злословията на политиците. Да се криминализират.
Boev
25 Яну 2016 01:39
Мнения: 2,544
От: United States
Буров май беше казал, че муха и банка се убиват с вестник.
Шаман
25 Яну 2016 13:34
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Лъжите, които увреждат търговци, трябва също да се забранят, разпространителите на лъжи да отговарят за причинените вреди, а засегнатият търговец трябва да може да съди лъжеца. Несправедливо е законът да гарантира правото да се разпространяват лъжи, без да се носи отговорност.

Стига бе, Хърсев - това за България ли го предлагаш?
Я отвори кой да е вестник или информационен сайт и виж - къде има обвинени търговци (за разлика от практиката в цивилизования свят)?
В бензиностанция .... беше открито гориво, неотговарящо на стандартите. Кое бензиностанция, къде, как се казва веригата?
Във вафлите на известен наш производител бяха открити забранени за ползване вещества. Кой производител, в кой продукт, какво е веществото?
Сакън някой да не заведе дело или да не оттегли рекламите си. И сега никой няма гащи да посочи конкретен виновник за каквото и да било, но и това на някои изглежда малко. Трябва цензура.
Ето, аз например исках да напиша вчера мнение за един хотел (но не написах, понеже прекъсна интернетът). Пълна лудница. Деца се гонят целодневно по асансьорите, вечер им устройват бивак в центъра на ресторанта и се стрелят с лъкове, гонят се и се блъскат в масите, не само че не можеш да вечерят спокойно, но дори и да разговаряш не можеш - лудница е. Там е възможно всичко друго, но не и човек да си почине. На басейна е още по-страшно и след два дни на човек почва леко да му потрепва това-онова.
Понеже законодателството ни е несъвършено, мога да напиша името на хотела - "Калина Палас" - Трявна. Но ако се следва логиката на г-н Хърсев, аз трябва да съм в състояние да докажа твърденията си - тоест, вместо да си лежа до басейна, трябва да стоя с камера до асансьора или с микрофон в ресторанта. Звучи налудничаво.
Не виждам какво пречи и сега на някого да съди, ако е оклеветен. Но нека има и обратното - да се задължи със закон да се посочва името на фирмата производител. Например, преди пет години едни хитреци заляха пазара с кетчуп, в който нямаше доматено пюре. Само захар, сол, оцет, оцветител, модифицирано брашно и ароматизатор. Изхвърлиха ги от големите вериги, но никой не посмя да напише името им.
Та - защо да не помислим и за другата страна, която много по-често страда от "търговеца"? Хем няма непрекъснато да ни обвиняват в лобиране.
tatyana1
25 Яну 2016 13:42
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Хърсев, даже в 10-те божи заповеди няма заповед "Не лъжи" !!
fraxinus
25 Яну 2016 15:52
Мнения: 852
От: Bulgaria
Само аз ли съм останал с впечатлението че КТБ фалира не от "лъжи" ами защото беше източена?
Шаман
25 Яну 2016 16:25
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Само аз ли съм останал с впечатлението че КТБ фалира не от "лъжи" ами защото беше източена?


Е да де, но като започне да се подготвя източването на следващата, много важно е да няма "лъжи", за да не бъдат предупредени хората какво става. Ако някой беше "излъгал" навремето какъв обир се готви на народа чрез изкуствено предизвиканата хиперинфлация, мнозина вероятно щяха да успеят да спасят поне част от парите си. Обаче не бива - нали целта е да не се всява паника, за да може обирът да бъде извършен спокойно и докрай. Затова Хърсев е прав - никакви тревожни сигнали, пардон - "лъжи".
taidzi
25 Яну 2016 18:24
Мнения: 4,399
От: Bulgaria
Но цели клеветнически кампании се организират срещу конкуренти или с политически цели. Не толкова отдавна, в края на юни 2014 г., преживяхме мощна атака срещу банковата система. Само по чудо се отървахме само с една фалирала банка (КТБ).
..........
Хърсев ти си лъжец, не си глупак!
Това би се срамувал да го каже и закоравял пандизчия бе!
Thorn
25 Яну 2016 19:01
Мнения: 100
От: Bulgaria
А за информации, които са верни, от типа, че ПИБ оцеля само защото държавата екстрено и наля милиард и двеста милиона лева?
Калки
25 Яну 2016 19:05
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Само аз ли съм останал с впечатлението че КТБ фалира не от "лъжи" ами защото беше източена?

Едва ли си само ти, но за мен въпросът определено остана неизяснен.
Шаман
26 Яну 2016 20:23
Мнения: 1,054
От: Bulgaria
Но цели клеветнически кампании се организират срещу конкуренти или с политически цели. Не толкова отдавна, в края на юни 2014 г., преживяхме мощна атака срещу банковата система. Само по чудо се отървахме само с една фалирала банка (КТБ). Пълния размер на вредите ще изчисляваме години наред. За да избегнем такива атаки и за да има държавата законно основание и средство да им противодейства, като падне наказанието по банковия закон, е редно да се инкриминират лъжите за банките, т.е. наказанията за разпространяване на лъжи да влязат в Наказателния кодекс.

На мен пак нещо не ми е ясно.
Каква е ползата от подобно инкриминиране, след като вече две години никой не посмя да дори да предположи публично - кой организира тези атаки? Ето, г-н Хърсев е известно име в бранша, а и той "организират се..." Те и бабите пред блока така казват - организират се... Сами се организират? Или идват извънземните и организират нещо?
То сега, когато е безопасно, никой не смее да каже какво мисли, че какво остава ако се обяви за престъпление?
...Помня как навремето веднъж Станко Тодоров стана за смях - на среща със студенти го попитаха какъв е външният дълг на България. Той се изкашля и започна: "Според западни източници..." - и залата избухна в смях - премиерът на знае колко е външният дълг на страната! А той естествено, знаеше, но не смееше да каже.
И сега - нека чуем версия кой организира въпросната атака. Общите приказки можем и ние да ги напишем.
Добави мнение   Мнения:12 1