Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Казус с еднополов брак влезе в столичния съд
Добави мнение   Мнения:19 1
onzi
07 Дек 2017 19:57
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Глава втора.
СКЛЮЧВАНЕ НА БРАК

Граждански брак

Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака.
(2) Религиозният обред няма правно действие.


Съгласие на встъпващите в брак

Чл. 5. Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.
горното е препечатка от семейния кодекс. съгласно нея тук тези двечките не могат да сключат брак, следователно не могат и да се водят женени/омъжени, щото чл4, ал.1.
Казуса
07 Дек 2017 19:59
Мнения: 21,082
От: Bulgaria
В България примат имат българските закони, а не тези на англо-сакските страни.
Mochila
07 Дек 2017 20:15
Мнения: 448
От: Bulgaria
Конституция на Република България
Чл. 46.
(1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак.
Бай Драган
07 Дек 2017 20:22
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Интересно.
Те като жени са се заженили, а ние като мъже ще се замъжваме ли?
onzi
07 Дек 2017 21:44
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
едната се е оженила, а другата - омъжила.
Mladya hqsh
07 Дек 2017 21:45
Мнения: 7,050
От: Bulgaria
Познавам една двойка - нормални, в България са женени, в чужбина - разведени. Мъжът даже женен за друга женаи вече разведен с нея. Въобще браковете на българи в чужбина създават интересни казуси. Зависи от интереса, който клати феса.
onzi
07 Дек 2017 22:12
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
тук интересът е ясен - да захлебят некой лев от разните му хелзински и прочие, като се правят на онеправдани.

проблемът им обаче е, че дефиницията на брак е ясна и недвусмислена по отношение на половете. съответно не може общината да е виновна затова, че прилага законовата уредба.

имам обаче впечатлението, че това не ги интересува, дали ще спечелят или загубят за тях е без значение, важна е алармата. ако е така - тотално игнориране му е майката.
SgtTroy
07 Дек 2017 22:53
Мнения: 6,667
От: Mauritius
Ако Ж1 (а евентуално и Ж2) от това семейство закупи имот, какво следва да попълни в декларацията за семейно и гражданско състояние и ако напише "неомъжена" е ли ели не е клетвопрестъпница?
И следва ли в тея декларации информацията да е вярна само по отношение на българското законодателство, ели и по принцип?

67
07 Дек 2017 23:56
Мнения: 7,197
От: Benin
В жалбата се твърди, че в случая има и дискриминация по признак сексуална ориентация. Съдът в Страсбург вече е постановявал, че третирането на еднополови двойки по различен начин поради липсата на правната им невъзможност да сключат брак изисква обективно и разумно оправдание.

Никаква дискриминация няма - обективното и разумно оправдание е в семейния кодекс, който е валиден в България. Същата ще е "дискриминация"-та, ако дойде някой от страна, в която минимална възраст за брак няма, и иска да се ожени за осемгодишно момиченце.
Weed361
08 Дек 2017 00:49
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата


Значи еднополов брак е ОК, многобрачието е престъпление. Интересна гледна точка на ЛГБТ обществото. Да де ама в Саудитска Арабия многоженството е норма. Там пък еднополовите връзки са престъпление и то сериозно.
KaraKoliu
08 Дек 2017 10:17
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
тук интересът е ясен - да захлебят некой лев от разните му хелзински и прочие, като се правят на онеправдани.
Нещата са по-прозаични. Става дума за наследяване, общо имущество, представителство пред власти, пенсии и др. подобни житейски истории с които всеки човек се сблъсква в различни етапи от живота си. За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива, пък и за удобството на гражданите никой не се грижи, вероятно ще сме последните в Европа, които ще узаконят браковете и съжителството на еднополови двойки.
tatyana1
08 Дек 2017 10:20
Мнения: 4,668
От: Bulgaria
Бе тия наред ли са? Мъжете и жените вече си живеят заедно и деца гледат и нямат зор да се женят, за да не се занимават с галимации по разводи после. А и един подпис и докимент- голяма работа. На тия къв им е проблема?
9101
08 Дек 2017 11:31
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Това е начин да се започне процес по притискане на България да промени законодателството си и да узакони еднополовите бракове.
onzi
08 Дек 2017 12:26
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
Нещата са по-прозаични.
нещата наистина са по-прозаични, разни изкукуригалнички искат да им признаят нещо, което няма как да бъде признато съгласно съществуващата нормативна уредба. в този ред на мисли, караколю, каква е разликата, ако дойде един арабин с четири жени /нали толкова се разрешаваха от корана/ и иска да му признаят брак с всичките?
Става дума за наследяване, общо имущество, представителство пред власти, пенсии и др. подобни житейски истории с които всеки човек се сблъсква в различни етапи от живота си.
тези неща прекрасно се уреждат и без брак, именно по тази причина младите общо-взето не се женят. има си там пълномощни, дарения...
За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива...
тези простотии - след като в - как беше - по-цивилизованите общества и държави - узаконят многоженството, за да не дискриминират горките брадати бежанци-мигранти.

бактън и байгън от плювачи-нихилисти, нямащи нищо против да се изхрачат по родината си
аман бе
08 Дек 2017 17:44
Мнения: 1,735
От: Bulgaria
"...Адвокат Деница Любенова от организацията "Действие" обяснява, че непризнаването на брака на двете жени може да доведе до правни абсурди и дори престъпления: многобрачие на едно от лицата...."

Някой от правоспособните юристи може ли да обясни как в България при лице с хомосексуални наклонности/връзки може да има многобрачие при положение, че еднополовите бракове са незаконни и непризнати от държавата???
onzi
08 Дек 2017 18:16
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
цялата работа е да се разчуе за въпросната организация "действие" и адвокатката, дето действа. адвокатката е некво младо кюрпе:
Деница Любенова

Завършила право в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство през 2010 г. Специализирала Европейско право в Университета в Малага, Испания през 2008 г. Завършила втора магистърска степен по международно публично право в Университета в Утрехт, Холандия през 2013 г. Защитила дипломна работа на тема «Правотото на самоопределение – движещата сила в процеса на създаване на нови държави». Завършила курсове по междунаровно военно право, междунаровно и европейско наказателно право, международно и европейско право на сигурността, международна защита правата на човека. Работила е като научен сътрудник в Университета в Утрехт, Холандия.

Натисни тук
тва да специализираш две години преди да завършиш ми е малко странно, чудно защо другите не го правят

иначе твърди, че щяла да се позове на
"Ще се аргументирам с Кодекса за международното частно право. Той очертава ясно основанията за международна компетентност на органите на чужда държава. Ако те са налице, такава компетентност се учредява и въпросният брак трябва бъде признат у нас", заяви тя.

Натисни тук
да, обаче в този кодекс аз, без да съм юрист, виждам, че в чл.2/2/
(2) Ако приложимото право не може да бъде определено въз основа на разпоредбите на част трета, прилага се правото на държавата, с която отношението по силата на други критерии се намира в най-тясна връзка.

Част трета.
ПРИЛОЖИМО ПРАВО
Глава четвърта.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ
Квалификация
Чл. 39. (1) Когато определянето на приложимото право зависи от квалификацията на фактическия състав или на отношението, тя се извършва по българското право.
така че тука се дига пушилка.
KaraKoliu
09 Дек 2017 05:22
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
тези неща прекрасно се уреждат и без брак, именно по тази причина младите общо-взето не се женят. има си там пълномощни, дарения...
Уреждат се , но само донякъде и само докато младите са млади и здрави. Когато одъртеят и започнат да умират уреждането се запича.
KaraKoliu
09 Дек 2017 05:36
Мнения: 2,142
От: Bulgaria
За да спестят на гражданите си тези неудобства, в по-цивилизованите общества и държави узаконяват съжителството на еднополовите двойки и го приравняват с брака. Но тъй като ние не сме такива...
...бактън и байгън от плювачи-нихилисти, нямащи нищо против да се изхрачат по родината си
Истината е нелицеприятна, дразни? Не намерих емотикон с почесване на коня. Така че оставям на въображението ти колко ме интересува от какво ти е бактън или байгън.
Butch
09 Дек 2017 06:26
Мнения: 6,934
От: United States
Какво сега? Ще променяме конституция заради напъните на няколко педали и лезбийки?
Или искат да се шуми около имената им?
Добави мнение   Мнения:19 1