Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
ПСО
Добави мнение   Мнения:2 1
atlantis
08 Дек 2017 17:56
Мнения: 16,163
От: Bulgaria
Здравейте! Тук говори Чин Майер.

За съжаление моят хит в ютуб с около 1 милион виждания беше изтрит "по невнимание", но ето тук отново е качен оригиналът.

- Маркус, в твоят случай ...ето ти сега между другото искаш да отвориш една кръчма. За нещастие нямаш никакво понятие от кръчми и си я отворил в квартал, където живеят особено много безработни алкохолици. Така! И те естествено не си поръчват нищо, защото нямат пари. Един ден ти писва и си казваш, май..та му, ще им давам на вересия и започваш да записваш всичко в тефтера. Така ... ти записваш, алкохолиците са доволни, добре, на теб вече ти е все едно дали НЕ печелиш на практика или само на теория. Но един ден банковият ти консултант му прави впечатление, че правиш печалба по книжата. Вика те да отидеш при него и те пита "Как то правиш?" Ти му обясняваш това с дълговите удостоверения /вересиите/, а банкерът казва "Брилянтна идея! Знаеш ли какво Мариус, от това ще измайсторим един финансов продукт! Сега, ще вземем вересиите, ще направим пакет от акции и ще ги продадем с известна отстъпка, нали така! Ако дълговете са 100 евро, ще ги продадем за 70 евро. Тогава някой, ще се радва да получи останалите тридесет от алкохолиците, а ние ще се освободим от риска.

Така! И за да не става явно, че това са дълговете на алкохолиците, ще ги наречем пърцуцни облигации. Това звучи доста секси."

Един ден се появява друга, по-голяма банка и казва: - "Това с пърцуцните облигации е много добра идея, но можем да го оформим много по сигурно. Ще извадим най-доброто от пърцуцните облигации - тези на алкохолиците с матура и ще ги свържем в нов по-сигурен финансов продукт. Ще го наречем ПСО, звучи яко, никой не знае какво означава, а то е Пиянски Сборни Облигации и ги продаваме."

Това тръгва и набира скорост, и ти си закупуваш още 2-3 кръчми пак в район с алкохолици, защото те, ще консумират много. И настроението на всички е прекрасно, настроението на алкохолиците е прекрасно, но един ден, година или няколко месеца по-късно, изведнъж на "ХСХ Нордбанк" и на "Байерише Ландесбанк"им проблясва, че изпускат яка далавера.

Да! - Така! Това за теб, като инвеститор трябва да е сигнал да бъдеш предпазлив, когато Ландесбанките искат да се включат в играта. Но още всичко е яко, страхотно, върви си, супер е, чудесно и всички са в добро настроение. А Ландесбанките имат добри идеи.

Те казват - "ПСО, добре, всичко това може да се оформи още много по-сигурно, убийствено сигурно, почти. Сега, ще вземем доброто от ПСО, най-доброто от тях, тези на алкохолиците с докторска титла и без цироза на черния дроб. Това е убийствено сигурна възможност. Ще ги свържем в убийствено сигурен финансов продукт. В ДГС - Делириум гаранционен сертификат! И за да не изглеждат недостоверно , ще дадем да им направят ценова експертиза от една американска рейтингова агенция."

Тази американска агенция по преценките, както и казва името - тя гадае. Те гадаят дали ти си в състояние да си плащаш дълговете и съответно за това имат съмнителни имена. Най-голямата е "Стандарт енд Пуурс" значи "Стандартни и бедни"обичайното респектиращо. Втората по степен е "Муудис" преведено означава "лошо капризен", а третата по степен е "Фич". Преведено това не означава нищо, но вероятно е комбинация от фъкинг бич - фич!

Така! Готиното на тези рейтингови агенции е, че ти им заплащаш за да ти направят оценка. И когато им напълниш гушите допълнително с пари, те по магически начин с убеждение,че ще можеш да си покриваш всички дългове и получаваш желаната оценка "Трипъл Ей" - ААА. "ХСХ" и "Байрише Ландесбанк" подхващат и разпродават ДГС и то в най-висок стил. Всички се включват - едри пенсионни фондове, хората продават държавните си облигации, зъболекарите се преквалифицират от зъборекър към експерт "Най-сигурният път към милионите". Цялата страна се побърква, всички са в добро настроение, всички участват в играта. Водещи анализатори казват - Няма никаква причина ДГС да не прескочи прага от 12 хиляди пункта.

Всички са в добро настроение, докато един ден, един малък директор на спестовна каса, пожелае да получи от един от алкохолиците съвсем малко пари за погасяване на първата вноска. И тогава Маркус, вече би трябвало си изправил носа на самолета си в посока Карибите. Или правиш нещо по-многообещаващо. Отиваш при правителството и казваш: - Чакайте сега. Нали всички тези са на социални помощи! Това са вашите хора! И сега, ако не ме изкарате от ла...ната, тогава така ще ви сгромолясаме колективно икономиката, че никога повече няма да ви изберат!!!"

И хоп - над теб се опъва спасителния чадър. Ти скачаш и се оправяш!

Водещият - Страхотно! Наблюдавах, че и Дирк Мюлер си водеше записки.

Д.М. - Това е бизнес модел. Трябва да си го отбележа. Сензационно, висока класа, огромен комплимент. Точно така функционира системата.

В. - Наистина ли? Така ли става? Това наистина беше доста черен хумор, но наистина ли всичко протича така?

Д.М. - По принцип всичко е така. Разбира се той го представи хумористично и доста опаковано.
67
08 Дек 2017 18:08
Мнения: 7,197
От: Benin
В. - Наистина ли? Така ли става? Това наистина беше доста черен хумор, но наистина ли всичко протича така?

Горе-долу е черен хумор. Само дето със студентските заеми в САЩ е точно така. Има няколко организации, които тайничто изкупуват "продукти" със студентски заеми. И ги плащат някъде към двайсет и пет цента на сто долара ли беше, или беше още по-малко. И бац - студентите са свободни от задълженията си!
Добави мнение   Мнения:2 1