Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Още 4 града в Югозападна България минават на газ
Добави мнение   Мнения:9 1
bashmaistora
27 Май 2005 02:39
Мнения: 377
От: Bulgaria
Шефът на "Овергаз" Сашо Дончев-===>Това ще да е могъща мафия!?
Намира ли се някой компетентен форумец да знае нещо повечко за това червено бандитско-свърталище?
Йори
27 Май 2005 09:09
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Да, аз. Задай конкретен въпрос. Опитай се да е и интелигентен.
Д-р Косев
27 Май 2005 13:39
Мнения: 902
От: Bulgaria
На мен ми е интересно например защо трябва държавната фирма Булгаргаз да инвестира в разширяването на бизнеса на частната Овъргаз. Природният газ е безперспективен за България, нямаме собствени ресурси, цените на вносния се качват непрекъснато и това ще продъжи. После се чудим откъде това отрицателно търговско салдо.
Йори
27 Май 2005 14:04
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Булгаргаз е монополист в газопреносната дейност за България. Само той и никой друг може да изгражда такава мрежа. В случая става дума точно за това и Овергаз няма нищо общо с тези строежи. Още повече, че изброените градове са от регион Запад, за който тепърва ще се обявява конкурс и който може да е спечелен от всеки. Но който и да го спечели, ще изгражда разпределителна мрежа вътре в градовете, където е територията на лиценза.
Такова отклонение например чакат лицензиантите за Казанлък, където топлоенергията е по-скъпа и от тока. Както беше в Търново, което сега преминава на газ, защото Овергаз вместо Булгаргаз след 10 години чакане изгради 50 км преносно трасе, което задължително трябва да се прехвърли в собственост на Булгаргаз.
Що се отнася до безпереспективността на енергоносителя, нека оставим животът да покаже. Още повече, че инвестициите на Булгаргаз идват от печалбата от пренос на този безпереспективен газ, а не от кроссубсидиране и данъци на неползващите газ.
За отрицателното салдо от енергоносители, ние, както и Япония, сме обречени на такова. Ако не е газ, ще е нефт или въглища. Които вече струват освен цената си плюс транспорт и преработка и загуби в КПД и пренос и допълнителните екотакси и зелени сертификати, ставащи задължителни след няколко месеца. Надявам се не предполагаш, че наш уран или въглища могат да намалят дефицита.
tupakmango
27 Май 2005 19:07
Мнения: 6,736
От: Bulgaria
Йори , от 5 години обещават газификация на Пловдив и нищо!Знаеш ли нещо от "кухнята"?

редактировал(а) - tupakmango на 27/5/2005 г/ 19:30:35

Паисий
27 Май 2005 21:13
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
Мога само да приветствам оставянето на пари за инвестиции от държавата!
Колкото до природния газ - не смятам, че е безпреспективен и Йори правилно го е казал!
Д-р Косев
27 Май 2005 21:58
Мнения: 902
От: Bulgaria
Безперспективен е защото цената му постоянно расте и няма никакви изгледи това да се промени. Йори, разбира се че държавата трябва да насочи усилията си в развитието на енергетика базирана на собствени ресурси като ядрената. Вярно е, че в момента внасяме ядреното гориво от Русия, но цената му не е определяща за произвежданата енергия, ако това се промени имаме възможност и сами до го произвеждаме. Що се отнася до битовото отопление въобще не е справедливо да се подпомага частна фирма като Овергаз, а да не са дават изгодни заеми на населението само да се погрижи за проблемите си като изгражда локални парни отоплителни системи или за саниране/изолиране на жилищата. Като наливаме държавни пари в Овергаз задълбочаваме енергийната си зависимост от Русия и от международните цени на природния газ. Казват, че скоро петролът ще бъде 100 долара за барел, подобно увеличение ще има и на газта - ще бъде ли тогава цената му по-изгодна на гражданите от електричеството и няма ли да бъде то жестоко набутано с обързаността си към Овергаз ?
Heat
27 Май 2005 22:43
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Има доста реклама за природния газ но има и истини. Изобщо не е безперспективно нещо, дори напротив. Е не е решение на всички проблеми, но няма ли газ ще стане страшно. Парното е преработен газ, немалка част от химията също. За много потребители това си е едно много добро решение. Като скочи цената на петрола скача и газа, но скачат и въглищата, гори вече почти не останаха, ако поскъпнат енергоносителите токът също ще е по-скъп а и ще поскъпва още и с какво да се топлят хората тогава?
Изобщо не виждам връзка с АЕЦ и ТЕЦ. АЕЦ прави неща които газът не може и обратното. АЕЦ и големите ТЕЦ правят много и евтин ток но не са достатъчно гъвкави. Газовите централи правят доста по-скъп ток но реагират много бързо на променливи потребности. Има предостатъчно място и за едните и за другите.
А и в момента се дават изгодни заеми за саниране. Е зависи какво се разбира под изгоден заем. Много народ смята, че изгоден заем е такъв който няма да се връща, но тази песен свърши.
Йори
28 Май 2005 09:00
Мнения: 2,656
От: Bulgaria
Пловдив, като част от регион Тракия, беше спечелен на конкурс на ДКЕВР от италианската фирма Римини. Не съм запознат точно с ангажиментите на лицензианта - темпове за навлизане, цени и такси, но когато започнат да работят в града, със сигурност ще се чуе. В началото във всеки случай им трябват месеци за кадастър, проектиране, съгласуване, разрешителни и пр.
Heat, достатъчно си точен и обективен, за да добавя нещо.
Докторе, кажи ми по каква наука си доктор, за да се опитам да ти обясня ситуацията с термини, които разбираш. Аз ти казвам, че до момента държавата и стотинка не е дала на Овергаз нито като облекчение, нито като субсидия и дори Овергаз инвестира вместо държавната компания в газопренос. Ти си повтаряш своето, че държавата помагала.
Помага, само че холандската държава, която дава пари за емисии. За да си ги изтъргува след това.
За това, че помощите трябва да са насочени към населението, си напълно прав. Нали това са предложенията на Овергаз - приспадане на разходи за саниране от ДОД и пр. И затова има преференциални кредитни линии с 4 банки, за които не се иска гаранция от хората, тъй като Овергаз гарантира пред банките вместо тях. И отделно има лизингови схеми на компанията за оборудване. И затова сме създали и компания за изграждане на локални котлета и топлинно разпределение, при поискване, за хората, които не искат газ директно в къщата си.
Добави мнение   Мнения:9 1