Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Черна гора - бедна, но горда
Добави мнение   Мнения:17 1
Д-р Тормозчиян
02 Юни 2006 00:20
Мнения: 8,152
От: Botswana
Г-н Илчев е ревностен радетел за точното предаване на чуждите собствени (лични и географски) имена на български език; написа и две обширни статии по въпроса с основателни критични бележки по повод на две злополучни книги. Само затова си позволявам дребнавата забележка за допусната неточност от негова страна:
Истински основател на държавата бе митрополит Данило Петрович Ньегош (1697-1735). Оттук започна и преобладаването на семейство Ньегош.
От края на ХV в. владиката обитаваше манастира, построен край реката Цетине.

Правилното предаване на името е Негош, тъй като според нормите на българския книжовен изговор и правопис е категорично забранено предаване на меки съгласни с използване на буквите ь и й пред гласните е и и, когато се намират след съгласна. Затова правилно е изписано Цетине, а не Цетинье (както е на сръбски). Случаят "Ньегош - Негош" е изрично упоменат във всички издания на нормативния правописен речник. Отбелязвам тази дребна неточност и защото тези статии влизат в търсачките, чрез които много хора си правят справките - така тръгва и лавината от грешки.
А иначе авторът е пропуснал един от най-характерните стереотипи за черногорците - че те са невероятни мързеливци. На тази тема има много вицове, един от които гласи:
Черногорското радио започвало своята програма в дванайсет по обяд със следното встъпление:
- Данннн! Дванайсет саата! Добро йутро, ранобудни црногорци!
D-r Zvezdnikov
02 Юни 2006 00:34
Мнения: 1,522
От: USA
В кръчма в Сърбия - влиза някакъв бригадир ли, председател ли:
-Другове, стигли са плугове!
Отговор от компанията:
-Ако ли сами ору, шалите ги за Црну гору.
Drug
02 Юни 2006 01:16
Мнения: 8,635
От: Bulgaria
Мен лично своиският тон на автора не ме очарова особено. Пък и издава някакво с нищо неоправдано високомерие.
*
Един стар виц във връзка с пословичното монтенегринско "трудолюбие":

След земетресението в Скопие много държави оказват финасова и физическа помощ на Македония. Черногорци натоварват един камион "доборволци" с лопати да разчистват Скопие. Камионът се връща на същия ден барабар с доброволците. Когато ги попитали какво са свършили в Скопие, отговорът бил: "Ами чекавме некои да ни разтовари от камиона, па като не се яви никои се вративме."
Чичо Фичо
02 Юни 2006 05:40
Мнения: 24,838
От: United States
Как тъй забранено? Ами как се пише "нашто твърдо 'нье'"?
nevrokop
02 Юни 2006 08:50
Мнения: 3,786
От: Bulgaria
Бандитизмът бе доходен-че то и сега е доходен.
Олег Офренов
02 Юни 2006 08:54
Мнения: 961
От: Bulgaria
две сестри водеха руски велики князе и упражняваха силно влияние в средите на руската аристокрация (третата бе омъжена в рода на нашия Александър I - Батенберг).

Това ли е единствената допирна точка на българската държава с Черна гора според червените ни историчари? Все едно, че ни разказва приказки от хиляда и една нощ, само че за Патагония.
Поне да беше казал, че на Симеон II баба му е черногорска принцеса, та да си извадим още някои "политически" изводи.
ТАПА
02 Юни 2006 09:35
Мнения: 6,883
От: Bulgaria
Аз пък съм чувал че едни от най-ценените стражи във Ватикана са били черногорците.
liben
02 Юни 2006 11:02
Мнения: 226
От: Bulgaria
D-re, а как би написал тогава врачанье, всякакво друго изписване би било неточно Добре, че езикът е пълен с изненади. На мен по- ми допада
така, както го е изписал И.Илчев, каквото и да е правилото в случая.
А_така
02 Юни 2006 11:36
Мнения: 2,194
От: Bulgaria
Митрополитът съумя да убеди русите да му отпуснат ежегодна парична субсидия. Това си остана правило до края на съществуването на държавата (не че и австрийците не даваха пари). При всеки руско-турски конфликт и черногорците атакуваха турците.

За разлика от съвременните български наемници, които бранят жизнените интереси на БГ в Ирак и Афганистан, нейде в бивша Югославия, с бюджетни пари. Заради ОМП на Саддам - един ТИР с прашки, приготвени персонално за Дж. У. Буш!
Forza NATO
02 Юни 2006 13:32
Мнения: 11,582
От: Bulgaria
Хубаво е, че авторът е поживял доста - ако съдим по глаголното време, явно е бил свидетел на всичко описано
Хубаво е също, че според него черногорците говорят македонски диалект - с това ги доближава до българите
Хубаво е също, че е единственият дотук от всички баш-анализатори, който поне отбира мааалко повечко от историята на черногорците.
Хубави са и вицовете за черногорци. Ето един съвсем пресен и актуален, направо от извора:
Razgovaraju srbin i crnogorac i pita Crnogorac Srbina:
C: Gdje ces na ljetovanje ove godine?
S: U Tursku.
C: Zasto u Tursku, Crnogorac ce pomalo uvredjeno?
S: Imaju ljepse more i plaze, povoljnije su im cijene,
a i duze smo bili u zajednici.

STARSHI
02 Юни 2006 13:33
Мнения: 812
От: Bulgaria
Има и други допирни точки между Черна гора и България в исторически аспект.
През 1912 г. е сключено устно споразумение между двете страни за съвместни действия срещу Османската империя, като България се задължава да отпусне на Черна гора безвъзмездна финансова помощ за военни разходи.
Само осем месеца по-късно Черна гора сключва подобно споразумение със Сърбия, този път насочено срещу България и изпраща в помощ на сръбската армия в Македония една дивизия от 12 000 души. Черногорците никак не отстъпват на сърбите в издевателствата над мирното българско население.
Между 4-8 юли, когато се води сражението на Калимнското плато части на 4-а българска армия разбиват черногорците с атака "на нож". Планинците не устояват на устрема на българските войници и побягват назад, като голяма част от тях се издавят в р.Брегалница. В този бой българите не вземат нито един пленник (познайте защо ).
През октомври 1915 година, когато България започва военни действия против Сърбия в Първата световна война срещу нас се явяват цели роти доброволци от Черна гора. Съдбата им е подобна на тези от 1913 г.
Kapitanot
02 Юни 2006 13:40
Мнения: 2,271
От: Burundi
ТАПА.
Стражите на папата са Швеицарци, от 15в до сега. Наричат се:
Cohors Helvetica. или Leibgarde des Papstes; или Guardia Svizzera Pontificia
А ИНА4Е, прочетете по-добре новия брои на "МакедонскаТрибуна" в първия линк от електронния ми подпис. Има интересни нови статии!
Приятно четене

ТАПА
02 Юни 2006 14:57
Мнения: 6,883
От: Bulgaria
Капитанче,
така е, охраната е предимно, да не кажа изключително от швейцарци. Но не само. А за черногорците се сетих. Имало ги много във Франция като охранители и бодигардове.
bgtopidiot
02 Юни 2006 15:15
Мнения: 11,702
От: Bulgaria
охраната е предимно, да не кажа изключително от швейцарци. Но не само

патриотът ТАПА е прав, както винаги. Секи alabardiere требе да е швейцарски гражданин, както вика нашия човек "изключително" . Обаче има и една тънкост, - задължително е да е по-висок от 174см., демек тапи не зимат. Та тука е разковничето. Идва монтенегрото във Ватикана и казва "висок съм 180см, говоря на латински с моето джипи, обаче не съм расъл у кантон. Тогава го осиновява някой по-дребен швейцарец от тия дето се мотат по банките и рупат шоколад на златна чинийка и опаля! - черногорецът става alabardiere. Така, че алабаладиарето на ТАПА е право в целта и показва добро познаване на материята. Требе да се турят малко алабарди на стража зад Лидера, това е моето мнение
milcho
02 Юни 2006 18:16
Мнения: 13,257
От: Bulgaria
Историята на Цръна гора, като масалИлчев, ама правят референдум хората, а Доган тука ни припява, че не сме дорасли за таквизи работи...Ох Ох...
Calina Malina
02 Юни 2006 19:44
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Forza Nato,
Ще дойде ли време, в което българският историк ще прави разлика между историческа наука и историческа памет?!
Душко
02 Юни 2006 21:51
Мнения: 11,027
От: Austria
Черна Гора - бедна, но проста .


Черна Гора - Босненско - Албанско - Косовска Планина .
Добави мнение   Мнения:17 1