Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Хем критикуваш монопол, хем създаваш такъв
Добави мнение   Мнения:3 1
Зе Мария
06 Мар 2007 00:05
Мнения: 2,227
От: Bulgaria
Няма по закостеняла структура, останала нейде в колективизацията от държавната ветеринария. Дори прословутите и известни извън пределите ни и в ЕС полиция и съдебна система, сигурно са по дръпнали от ветеринарията. Досущ по тошовото време държавният монопол там се нуждае от БЗНС и превръща съсловната си организация във формална креатура, какъвто винаги е бил съюза на ветеринарните лекари. За негови председатели винаги са избирани текущи политически фигури, които са били заменяни със следващите, съобразно престоя им във властта, но тъй като никога някой е разчитал нещо на тях, нито е очаквал да вършат някаква работа, нито някой е имал илюзии, че нещо може да се промени, или е разчитал на този съюз да му брани интересите. Сбирките му преминават като на 11 ти конгрес на БКП -формалност, фалш, пунт и пластика. Положението във ветериарията е силно усложнено от много фактори:
-случайно избраните министри на земеделието, създават ниско уважение и отлив на внимание от политическите централи, медии и общество. Проблемите на земеделието почти не се разискват, а като се разискват, от това не следват никакви трусове и промени.
-всичко това създава сянка, в която виреят съвсем тихо и кротко некадърници. Че колко предавания трябва да направи Ахчиева, че колко години вече продължава това, че колко писа Румяна Пенкова-резултат-никакъв. Няма кой да изрине Авгиевите обори-глас в пустиня.
Практикуващата ветеринария до такава степен е обезличена от глупостите на вълкочервенковските чиновници, че наистина единственото разумно решение е човек да я напусне. Съсловието е принизено, обезличено и маргинализирано напълно. Никога да се назовеш ветеринар не е предизвиквало толкова снизходителни усмивки. Нещо като "Кажи му ветеринар и не го обиждай повече" Мнозина не работят по професията, всичко свястно, читаво и мислещо отдавна е напъдено-защото ситемата не търпи мислене.
Службата, овластена от държавата е тежка, бюрократична като ГУЛАГ от сталиново време, с подобни порядки и пак толкова неефективна.Т я е напълно затворена и оставена без контрол и няма нищо чудно в щенията си да постави и практикуващите под опеката си-както и досега е било. Няма нищо чудно в недоразуменията, направени като закон-щото обратното би било изненада-такава структура не може да роди нещо разумно и действащо. Често сме писали, че работата изисква ум, усилия, а прислужването – само склонност към него, то е далеч по лесно. Оттам, че всяка бюрократично устроена система генерира и селекционира само и единствено некадърници, защото изхвърля другите, неустроени да прислужват. Системата се занимава с оцеляване, тя си измисля проблеми и ги раздува, за да има работа по веригата, а истинските, срещу които била направена да се бори, се разрастват необезпокоени. И винаги се получавало така, че организация има, а работата й не служи на никого – всички в тази организация служат само на себе си. Накратко:
Всяка бюрократична система създадена от обществото с неговите пари за да реши някакъв проблем, не само че не го решава, а го задълбочава, ако остане без жесток контрол за дейността си: нейните цели са само собственото и оцеляване и разширяване
Така и ветеринарията се състои от огромно овластено чиновничество, съсредоточено предимно в София и рехави бойци от окопите. Практикуващите от 86 насам бяха подложени на 6-7 реформи, през които бяха прехвърляни от ръка на ръка между кооперации и държава-като пинг-понг. Накрая бяха заразяни на произвола на съдбата, като на всичко отгоре чиновниците, останали в кабинетите си ги държаха за гуша, без да им плащат нещо, освен трохите за масовите мероприятия-накрая им взеха и тях И пак искат да ги командват, без пари, само с такива съсловни простотии- да им вършат работата и да им се отчитат както при Тошово, докато и последния от тях им покаже среден пръст и отиде да дои крави в Испания.
Надеждата е Брюксел, но и те вдигнаха ръце и само вадят червени картони. Не за чиновниците, обаче-за всички нас.
Да не се чудите после що ядем това и онова.
Щото няма кой да хване за ушите и покаже вратата на тия недоразумения и да поиска сметка от червена централа, предложили ги да си разиграват коня като през 54та..


Редактирано от - Зе Мария на 06/3/2007 г/ 21:44:56

Filosofa
06 Мар 2007 08:53
Мнения: 1,376
От: Bulgaria
За 17 години да знаете някакъв монопол да е отпаднал? Демагогия и нищо повече. Брюксел нали и той си идва с фирмите. Но, иначе "пазарно" стопанство....
Как беше по Чудомир :"И ти стопанство имаш Стачооо, и чифлик ще ми правиш...."
Андрей Куртенков
06 Мар 2007 12:17
Мнения: 491
От: Bulgaria
Сърдечни благодарности към редакцията на в-к "Сега" за дадената ми трибуна! За свързаните със сектора ветеринарна медицина и животновъдство е жизнено необходимо да покажат на обществото, че от нас общ интерес е да ликвидираме най-сетне господството на малоумната чиновническа маса в тази сфера.
Зе Мария, почти с всичко съм съгласен, само принципно не приемам в нашата област да се предоверяваме, както на Брюксел, така и на международната ветеринарна върхушка - тя си е точно като нашата (само дето знаят да четат и пишат, а също и как да се държат пред камера ) - да не забравяме, че човекът-символ на тоталитарното управление на българската ветеринария, след свалянето му у нас, се издигна до най-високите върхове в международните ветеринарни структури. Впрочем, тия дивотии, дето ги правеше НВМС покрай истерията около птичия грип, нали изхождаха точно от тези "световноизвестни ветеринарни специалисти". Ситуацията е много тъжна, може, разбира се, и просто да махнем с ръка, но нека все пак, поне да се опитаме, да убедим народните представители, че, както съсловието, така и обществото, имат нужда от една съвсем различна съсловна организация, съответно - от един доста по-различен закон, в сравнения с внесения от правителството в НС законопроект.
Добави мнение   Мнения:3 1