Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
БСП уговаря Орешарски за изгодни студентски кредити
Добави мнение   Мнения:5 1
Euro fool
20 Мар 2007 09:35
Мнения: 175
От: Bulgaria
Достатъчно кредитираме развитите страни в света с вишисти!
Едва ли 10 % от завършилите висше образование остават в България! Това обикновено са тези, които не са упяли да научат чужд език и се плашат от езиковата бариера.
Всеки завършил висше, трябва да е последният ахмак, да остава в България след това, което днес четем в пресата, че "МУУДИС" - ориентираща световният финансов бизнес, къде да инвестира, или кредитира, ни осъди нас българската държава на 20 годишен застой!
Така, че лобиране от БСП да се подпомагат все повече чуждите идва най-вероятно от участието на някои членове от ръководствеото на БСП във чуждоземни заинтересовани фондации!
Kapitanot
20 Мар 2007 12:50
Мнения: 2,271
От: Burundi
Образованието в България мноооооооооого куца! Казвам го като човек, учил 3 години в български университет, прекъснал и започнал от начало в западен, т.е. запознат с две системи. Мога да говоря с часове на тема "що е образование и има ли почва то у нас", но не е тука мястото!
Вместо да се предлагат кредити на отличници, с което се дискриминират и много талантливи хора с нормален успех, то би било мноооооого по- добре, тези пари да се инвестират в образование изцяло на западен език! В много германски университети се преподава изцяло на англииски, с материал на англииски!
1. Преподаватели са ми казвали- англииския ти е необходимост, немския лукс (т.е. без англииски си нищо, а немския ти е само за развличение).
2. Условията за кандидатстване за работа са- диплома и езици, като в формулярите изрично пише "англииски на ниво- водене на преговори И др. езици".
И‌ ТАКА- инвестирайте парите във внос на преподаватели с майчин език- англииски, а за лукс и немски, френски... Българския можете да го оставите за домашна употреба.
Kapitanot
20 Мар 2007 13:00
Мнения: 2,271
От: Burundi
По въпроса за езиците!
МОН може да започне образоването на хората още от ранно детство! Може да се изработи стратегия за финансиране на детски градини с преподаватели с майчин език на англииски, тъй като децата "учат" език най-бързо и безболезнено, след това да се продължи тенденцията в училище! Така българските граждани на глобализирания свят биха израствали с два езика най- малко: един за домашnа употреба, другите за изкарване и подсигуряване на прехраната!
П.П. Бюрократи български, слезте при хората и говорете! Намерете българските студенти в чужбина и питайте, какво да се промени. Не е срамно да се пита! Жалко само, че съм си дал невалидния алтернативен E-Mail. Можеше да осъществим контакт с заинтересовани кръгове.
БОТ, как да си сменя Майла, програмата не приема новия като валиден!
Penka33
20 Мар 2007 17:00
Мнения: 125
От: Egypt
Орешарски е доцент по финанси в УНСС и много добре познава системата на висше образование в България. Затова се съмнявам да приеме опрощаване на студентски кредити на отличници, защото част от отличниците в българските ВУЗ са менте. Ходатайствата вече не са "пиши там една тройка", а "пиши максимална оценка". Може би студентите без връзки с добри оценки знаят много повече от набедените отличници. Има и добри деца, спор няма. Но качествените заминават за чужбина. Всички реформи в България ще претърпят крах, защото системата ни е сбъркана. И ние добре го знаем, но нищо не се променя. Статуквото удовлетворява власт имащите. Останалите - слушайте и изпълнявайте, защото в противен случай просто животът ви ще стане още по-черен. И ето така, свестните хора са го ударили на уволнение.
maxHero
20 Мар 2007 19:19
Мнения: 4
От: Bulgaria
Образованието е прекалено сериозна област за да се изказват толкова много лаици.
1. При немците вече се преподава на английски, не защото им харесва, а защото нямат вече достатъчно преподаватели (основен световен проблем).
2. Висшето образованието е скъпо удоволствие, а не социална дейност. Затова единственото решение е, не държавата да дава пари на вузовете, а да дава кредити на студентите, които те след това да си връщат. Тогава ще може и да се натискат вузовете да изпитват истински, а не като сега - всички да минат до 4 курс, защото иначе вуза няма да си получи парите и специалностите в горните курсове ще са ощетени.
3. Бягството на специалисти на запад вече е само в хуманитерните специалности, докато при инженерите има обратна тенденция (все пак HP дава заплати над 2 000 евро, а тук с тях се живее по-лесно, отколкото с 8000 в Германия).
4. Всички студенти много говорят за образованието, но през последните 15 г. основните бели в тази област са заради натиск от страна на студентите и техните родители по-малко да се учи (преди се е учело 5 г. по 44 часа на седмица, а сега - 4 г. по 30 часа). Какво сравнение тогава да има.
Добави мнение   Мнения:5 1