Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Изборите в Турция са тест за политическия ислям
Добави мнение   Мнения:17 1
paragraph39
24 Юли 2007 01:46
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "Изборите в Турция са тест за политическия ислям"
......................................... ......................................... .....................................
"Политически Ислям" ?!?
Това словосъчетание е по-опасно и от "Ал Кайда", бе!
И го написали НЕ къде да е, а във в."Таймс"?!?
"Таймс" да почва Обратното броене! Защото, "политически Ислям" НЕ е нищо друго освен "държавен Ислям"!
Един Иран НЕ ви ли стага, бе?!
АМАН!
hamalin
24 Юли 2007 02:25
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
таймс пишат, за да се намират на работа.световната политика е извън контрол и се превърна на руска рулетка.високи френски интелектуалци отдавна приказват, че турция не е европейска мисловно и културно.ние да му мислим, какво ни се е задало да си патим.спорове за шалвари и забрадки, когато светът се вози на скоростни влакове и в купетата френски бабички по на осемдесет години тракат на лаптопи.западните подариха на Памук нобела, за да катализират озападничаване, но и това не помога.както е тръгнало източният въпрос пак ще вълнува юнашки сърца.
Yantar
24 Юли 2007 04:48
Мнения: 5,304
От: Bulgaria
Ей, тия не се умориха обаче. Га ерДоган и Гюл искаха президенството цялата страна се дигна да вика у-у-у-у и да развяват турски знамена. Сега всички пак за тия гласуват. И пак по улиците с турски знамена - този път радост. Друго не знам, ам тоя дето ги продава тия знамена к'ва ли печалба върти.
mistik
24 Юли 2007 07:42
Мнения: 149
От: Turkey
Прав си Янтар,
напоследък се продадоха към 10 млн. знамена, към 5лв пар4ето...

pecheneg
24 Юли 2007 08:13
Мнения: 1,228
От: Bulgaria
мистик в турция лирата е официална валута а не лева.
Бай Драган
24 Юли 2007 08:20
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Скоро отново бях в Турция. Свръхпроизводство, строителство, туризъм, чужди инвестиции - днес чета , че по доходи са доста преди нас. При същите темпове след 5 години ...не ми се мисли.
beagle
24 Юли 2007 09:50
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Паро ,
Селям ти , за "недоумението" най-горе ... Аз , тук , толкоз ...

Mikele
24 Юли 2007 09:57
Мнения: 1,566
От: Bulgaria
В момента в Турция се цакат американците и англичаните от една страна и Европейците от друга.
Резултатите от тези избори са определено загуба на позиции за USA и UK. Турция винаги е била разглеждана като силен поддръжник на американско-израелската позиция в Близкия изток. Нека не забравяме, чеу турската армия, фактически командвана от USA е втората по големина след американската. Така, че процесът е много сериозен.
Като противодействие на ставащото в Турция, аналитиците предвиждат действия от страна на САЩ за разделянето на Ирак и формирането на независима кюрдска държава, с което се създават условия за конфликт между Турция и новата държава, което пък заедно с предстоящия конфликт в Косово ще държи Еврапа в постоянно напрежение.
Даже някои аналитици отиват и по-далече, като обясняват нападението на САЩ над Ирак не толкова с интереса по отношение на петрола, /защото от това нападение най-много спечели Русия/ колкото именно с тези процеси свързани с политическата и военна стабилност в Европа.
Не случайно също така, че в Косово албанците заявиха, че през ноември ще обявят независимост...
Така, че процесите, които протичат в Турция са една наистина мирна революция, целяща да изведе страната на нов проевропейски път...
Дано да успеят...
mamut
24 Юли 2007 10:42
Мнения: 4,182
От: Bulgaria
§ 39, много партии използуват религията за политически цели, така че не учудвай, самите радикали(ал кайда и др подобни ) също използуват ислямската религия за политически цели, да не говори за режима в Суадитска Арабия нали власта на шейха им се основа на "уж" записаното им право да управляват в Корана, дори ако не знаеш създателят на на най радикалното учение в исляма "уахабизма" го е създал по поръка на двора в Риад с цел да запазят господството си. А като се направи сравнение малко ли царе или крале се кръстят в бибилята " в името на Господа и по право господар на ....т.н." , просто чрез религията е по лесно да се зомбират особено неграмотни хора за твои последователи.
penelopa
24 Юли 2007 12:07
Мнения: 412
От: Bulgaria
"Политически ислям" - съчетание на религия и демокрация - същото като "комунистическа" демокрация
beagle
24 Юли 2007 14:08
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Драги Микеле ,
По пътя си към Европа , чини се , Турция ще "забради" и Континента ... Поддаваме се на заблуди и под носа дори , не ни е еня , какво се случва ...

yagen
24 Юли 2007 15:53
Мнения: 4,279
От: Turkey
Какъв полити4ески ислям бе, турция не е исламска република, тези журналисти от запада толкова ли са неграмотни, 4е незнаят какво е лаицизъм, да партията на Ербакан използваше религията в политиката, имаше връзки и с рад.ислямисти, затова и беше закрита от конст.съд, после смениха името на партията за да продължат, но Ердоган се отдели от тях и се насо4и към центъра, затова е и до голяма степен успеха му на изборите....

Sta
24 Юли 2007 18:37
Мнения: 5,780
От: United States
Политически ислям ? - не се среща в природата. Или са политици, които си развиват политиката скрити зад знамето на исляма (напр. елита в Турция, Йемен, Египет и Пакистан). Или пък са ислямисти, вършейки делото си (разбирай-кланетата) преструвайки се на политици и уж по политически причини (талибаните, хамаз, хизбула и т.н.). Когато политиците от първия вид решат да действат с по-мирни средства спрямо собствения си народ, елементите от втория вид тутакси се активизират и докарват джихада и бурките. Затова политиците в ислямските страни които действително милеят за народа си са безмилостни диктатори. Тези които вместо това мислят повече за исляма и за себе си го отнасят в крайна сметка. Покрай тях и съответния народ.
*
Поради тези причини нахлуването в Ирак беше капитална и непростима грешка. Туй че Буш имал тактика, а нямал стратегия за после са последствия. Основата е, че Буш имаше да изпълнява определена роля, а нямаше работа в Ирак. Второто му попречи да изпълни първото. Беше много "зает".

psg
24 Юли 2007 22:33
Мнения: 1,523
От: Bulgaria
yagen, все пак това е Таймс - не можеш да очакваш много.

Тенденцията на повечето западни медии и най-вече в сащ, е да оформят лицето на новия враг, който да оправдае незаконните действия на правителствата им. Едно време беше комунизма и съветския блок, сега е тероризЪма. За разлика от нашата родна комунистическа пропаганда от миналото обаче, която беше толкова непохватна, не никой не й вярваше, англо-саксонската пропаганда работи с много фини и прикрити методи. Бавничко и незабележимо се изграждат връзки и асоциации, така че след време при една-едничка думичка, в съзснанието на (най-вече) средно-статистическия американец изплува ярък образ. Така, когато се споменат думите терорист, талибанин, муджахедин, ислямист и вече дори мюсулманин и арабин, в главите на половината от форумното братство изплува образа на въоръжен с калашник арабин с тюрбан на главта, през който се виждат само очите, с нож в ръка, от който тече кръв. В тази статия има подобни асоциации, черз използване на епитети и прикриване на част от фактите.
beagle
24 Юли 2007 22:56
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Хей , по-горе приятелю , че и ме ядосваш ,
Седнал си да ми сравняваш статистическия американец със статистическия турчин ? Ами , кажи си го и по-право , вместо да ми го витаеш по догански ... Хайде , стига ... Турция има своя обективен , Фундаментален проблем ... Това , за сведение на нейните "просветени" адепти в България ...

psg
25 Юли 2007 00:29
Мнения: 1,523
От: Bulgaria
Турция има не един проблем господин bългарски eagle (или господин ловджийско куче, ако предпочиташ ). Но аз исках да наведа вниманието ви на формата на това съчинение.
yapayapa
25 Юли 2007 03:33
Мнения: 2,222
От: Belgium
Може би не смееш да кажеш "помияр"
Добави мнение   Мнения:17 1