Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Монополите цъфтят и процъфтяват
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
good man
21 Окт 2007 23:29
Мнения: 91
От: Bulgaria
Вече има малка, но съществена промяна, що се касае до топлофикациите - не могат вече да вадят изпълнителен лист без нещата да минат през съда и да има спечелено дело. Тоест за да извади топлото изпълнителен лист и да ти опразни апартамента, трябва да те викат в съда, да се води дело, да те осъдят и чак тогава да се извади изпълнителен лист, ако не се постигне друго споразумение във времето на хода на делото.
Това поне е в полза на потребителите!
Виж за електричеството - там е ужас!
Пейчо Пеев
21 Окт 2007 23:33
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
но нали живеем в държавата на монополите ????
и невинните осъдени досега кво ги чака каторга или ще самоубиват

Редактирано от - Пейчо Пеев на 21/10/2007 г/ 23:41:13

Filosofa
22 Окт 2007 00:31
Мнения: 1,376
От: Bulgaria
Статията е добра, но е пропуснат един монопол - този, създаден със Закона за политическите партии. А той гарантира останалите......
VOCI
22 Окт 2007 02:35
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Още един повод да си обичате държавата. Вашата майка.
simo
22 Окт 2007 03:00
Мнения: 8,455
От: Jamaica
И вашият баща ... по един определен начин
А_така
22 Окт 2007 03:13
Мнения: 2,194
От: Bulgaria
А некои простаци си позволяват лукса да имат и сестри...
Закачливко
22 Окт 2007 07:03
Мнения: 188
От: Bulgaria
Аман от комплекси! Едип, Електра, че и Калигула с Месалина...
wwwe
22 Окт 2007 09:31
Мнения: 1,097
От: Bulgaria
good man, и една приятелка мислеше като тебе. От 5 г. не ползва парно. И изведнъж удръжки от заплатата за неплатена такса "Мощност". Изпълнителен лист от съдия-изпълнител, но без никакво дело.
mamut
22 Окт 2007 09:43
Мнения: 4,182
От: Bulgaria
автора , първо трябва да разбере , че навсякъде по света има така наречените естествени монополи, тъй като за изграждане на преносната среда, независимо каква е , трябват големи инвестиции. По европа има приет специален закон за регулация на естествените монополи , за разлика от тука Отделно регулаторните им оргони наистина са регулатори , а не като в България, щом се избират от НС или правителството , да попадне добър специалист професионалист в ръководството клонят към нула. Отделно не са изготвени и приети дългосрочни планове за развитие на секторите в България задължителни за всички правителства идващи на власт , от там и регулаторите да се ръководят.Може би малко не точно се изразих - дългосрочните планове са еднакво валидни и за регулаторите , така и за правителствата.
ЗИТО
22 Окт 2007 09:52
Мнения: 2,864
От: Bulgaria
На всички е ясно, че няма желание да се проверява, доказва и наказва! Липсата на желание е породено от обвързването на монополите с политическия елит-който слага чадъра. На всички е ясно , че е порочна веригата от прекупвачи за да стигне един домат до потребителя от 0, 30 ст до 3, 00 лв. За да го има това безумие значи някой пълни джоба. И не само за доматите! Какво е това чудо един търговец да реализира печалба от покупко продажба на стока в размер над 50%, че и до 100%. Живота е поскъпнал с 13, 5 %.Искам да попитам икономистите във форума дали е възможно да се определи някаква разумна граница за размера на печалба -примерно при продажба на хранителни стоки от Х %.Който я надвиши, плаща за гяволъка. Може би така ще изчезнат прекупвачите-спекуланти.
Gasparini
22 Окт 2007 10:44
Мнения: 4,425
От: Germany
Епа като управляват камуняците, се така ще бъде....аз ли сам паднах или ти ма бутна......
ptankov
22 Окт 2007 10:48
Мнения: 532
От: Bulgaria
Има и куп структури за защита на потребителите.

Помощ! Защитават ме!
Pavlik Morozov
22 Окт 2007 10:52
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
автора
спокойно, иде зимата на нашето недоволство. монополите (ток и парно) ще са един от факторите които ще генерират най-много нестабилност и граждански натиск върху властта, а това създава потенциал за сериози политически и социални промени. няма нужда някой да вдига хората на протести - сметките ще ги мобилизират и обединят. каквото повикало такова се обадило, да се стягат болшевиките - зимата ще е жежка дори ако има минусови температури

Gasparini
22 Окт 2007 10:59
Мнения: 4,425
От: Germany
Ми белким до пролетта очилатия мишок и компания да е сергейoff...че лево пак че стане 5000/долар
Госпожата
22 Окт 2007 11:17
Мнения: 395
От: Bulgaria
"На всички е ясно, че няма желание да се проверява, доказва и наказва!"
Преди една седмица получих отговор на жалба от КЗП. Та отговорът, който беше предполагам генериран от компютър, завършваше с благодарност за моята гражданска позиция. Мислех си да отговоря, че полза от гражданска позиция има само при функциониращи нормално институции, ама на кой ли пък му дреме.
stdmv
22 Окт 2007 12:05
Мнения: 235
От: Bulgaria
По-страшен от държавния монопол е само частният монопол.
Това аз го знам от I-ви семестър университета. Ама някой сме завършили редовно икономика и можем да смятаме. За съжаление, все по-малко оставаме тия дето знаем какво сме учили (и не само в икономиката)
hamer
22 Окт 2007 12:14
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
КЗК оправдава съществуването си основно с глоби на разни вестници и други медии, които организират игри с голяма печалба или със задължение да се ползва някаква услуга. Щото за българския потребител това са нарушения от първостепенно значение.
П.П. В статията можеше да се спомене и Лукойл. Очевидно е защо. Въобще приватизацията на т.н.естествени монополи разказа играта на гражданите. А политиците си устроиха битието за поколения напред.
8 без 20
22 Окт 2007 13:25
Мнения: 816
От: Ukraine
цитират ви в http://www.bgvesti.com:
Сине Станишев! За какво баща ти се би с капиталистите с пушка в ръка!
bgВести
понеделник, 22 октомври 2007

Друга важна тема, повдигната в „Сега”, е за монополите. Само едно нещо тук не е вярно – че държавата наблюдава всичко това безучастно. В лицето на своите чиновници държавата най-активно участва във всичкото безобразие и монополистичен произвол. Криминалната революция поражда криминална държава, тя се управлява от типове с криминален манталитет, които поддържат криминални връзки с криминализирани частни и държавни мотополи.
градивен
22 Окт 2007 13:29
Мнения: 96
От: Bulgaria

Ясна и точна статия. Бившите държавни монополи, сега частни, се разрастват и злоупотребяват с монополното си положение. Бизнесът е картелиран и на ниво споразумение относно цени. Държавата е на ход да реагира и защити населението. Има ли ефективни действия? Има ли надежда авторът ?
Пейчо Пеев
22 Окт 2007 14:56
Мнения: 9,854
От: Bulgaria
има, нарича се конституционно право, подмениха го с проституционно, съдилищата съдят робите виртуално вече и така справедливо, де го международния съд по чевешките права, а
Gozambo
22 Окт 2007 18:50
Мнения: 7,892
От: 0
Най-после един сериозен икономически проблем. Най-сериозният.
Българската икономика е в най-голяма степен отражение на световната икономика, където свободен пазар няма. Либерализацията на икономиките е просто пазарна стратегия за завладяване на нови пазари от монополите. А на върха е монополът на банките и финансовите институции. Сегашната икономика е брат- близнак на предишната икономика. Държавният монопол е заменен с някакви други монополи, но все монополи.
От хората трябва да се разбере, че Комисията за защита на конкуренцията е недостатъчна да се преборва с монополите. Цялата дейност и сила на държавата трябва да бъде вложена в борбата срещу монополизирането на пазара. И то не само със санкции, а с организация на конкурентни дейности, с поддържане във всеки отрасъл на малък бизнес, с подпомагането му да израства, с подпомагане влизането в пазара непрекъснато на нови пазарни субекти, които да конкурират наложилите се вече фирми.
Що се отнася до естествените монополи, според Мамут, то това е вярно, има бизнеси, където няма как да се раздели бизнеса. В такива случаи тези предприятия трябва да бъдат държавни или общински и дейността им да бъде открита, т.е. всичко, каквото е на книга или на електронен носител в това предприятие, да бъде в интернет и достъпно за всеки гражданин. Гражданите трябва да знаят до стотинка движението на всеки лев, било за заплати, материали и каквото и да е. И да има форум за критики, като форумът на "Сега" напр., за нови предложения, за пълен контрол и на практика участие в управлението на потребителите, поне чрез свободното слово-мнения, предложения, критики. Никой не си представя такива предприятия, но защо да ги няма? След като е монополист, то той няма търговски тайни, няма какво да крие от потребителите, освен далаверите на служители и политици. Вярно е, че повечето хора не отбират от икономика, счетоводство, управление на топлофикация например, но пък достатъчно потребители разбират за какво става въпрос и те ще имат възможност да насочват останалите. А от средите на критиците може да се избират новите ръководства на предприятието.
Ето ви една идея за преборване с "естествените монополи". С неестествените монополи всякакви средства са позволени.
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща