Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Престъпление и наказание по български
Добави мнение   Мнения:21 1
Born
22 Ное 2007 00:22
Мнения: 1,994
От: Bulgaria
Този на магарето катаджия ли е или държавен чиновник?
А_така
22 Ное 2007 00:24
Мнения: 2,194
От: Bulgaria
Прилича на Премиер-Министър с 0 г. 0 д. 0 ч. трудов стаж. А магарето прилича на мъжко.
garamel
22 Ное 2007 00:45
Мнения: 5,847
От: Bulgaria
Добър материял и сравнително задълбочено проучване и анализ за размера на статията.
Браво на Иван Петрински
Pojar
22 Ное 2007 00:55
Мнения: 1,204
От: Bulgaria
Бааа. Тоя ако беше експерт по садомазо много повече точки щеше да натрупа. То тияти ми камшици, вериги...............уха.
FL
22 Ное 2007 02:44
Мнения: 6,942
От: Canada
Кой се нуждае сега от тези ужасии?
А и защо не споменаваш комунягите?
И те колеха, бесеха, хранеха прасета.....
2008
22 Ное 2007 04:48
Мнения: 2,461
От: Poland
Другари, ама моля Ви!
Магарето не е мъжко, но човечеца-ездач е гол мъж. Ездачът е олицетворение на оголял и обосял честен комуняга, а велможите въртящи се наоколо са комунисти пренастроили се призивно и мобилизиращо да свирят и пеят правилно по капиталистическо диско.
VOCI
22 Ное 2007 07:17
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
" За разлика от страните, в които харесват римския папа, у нас не се хвърлят колосални усилия за изобретяването на специални съоръжения за умъртвяване и изтезание. Използват се предимно нетрайни уреди като пръчки и тояги или предмети с двойно предназначение. "
По туй си приличаме с англичаните , които също не харесват папата.
Те казват следното : Един истински джентълмен никога няма да посегне на жена си с ръка. За целта той си е приготвил зад вратата стикове за голф.
toly
22 Ное 2007 11:01
Мнения: 4,974
От: Bulgaria
Спорно е кое е по добро - бандитите да яздят крастави магарета или същите да ни яздят като са яздили краставите магарета
beagle
22 Ное 2007 11:49
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Търсим "либералното" си , а то в корените ни било ... Баф резултата , дето се оказваме ... Дива череша...

Julius Caesar
22 Ное 2007 12:15
Мнения: 965
От: Bulgaria
Е как да не ти домилее за тези времена - "...провиненията са наказвани безкомпромисно и най-вече веднага...". И най-вече - не е имало адвокати, прокурори и всякаква юридическа паплач. Де го това време...
neminona
22 Ное 2007 12:51
Мнения: 357
От: Bulgaria
Най-кървавият владетел е княз Борис-Михаил, който потушава с нечувана жестокост бунта на боилите и ослепява сина си Владимир-Расате заради опита му да върне старите богове поне в столицата Плиска.
В "Стратегикона на Псевдомаврикий" (VI - VII в.) славяните са описани като "многобройни и издръжливи, понасят леко и жега, и студ, и дъжд, и телесна голота, и недостиг на храна".

Съгласна съм с FL, че избраната ни в клин, ни в ръкав тема, всъщност цели да отклони разговора върху извършените престъпления срещу човека (българския) през втората половина на миналия век.

Другата цел обаче е да се пробутат отново някои от лъжите, от които небългарите са съчинили колониалната българска историография. Само ще маркирам някои от тях, защото сега нямам време за повече. Те отдавна са надлежно разобличени, но продължават да са нейните крепящи "китове":

1. Цар Борис бил "избил" до крак 52 боляри с целите им родове, защото не щяли да станат християни. Следователно, "кръвопиецът" Свети Цар Борис бил избил цялата си "малобройна тюрко-монголска българска аристокрация" и така останали само "многобройните славяние". Тази лъжа е разпространена от Константин Иречеч и утвърдена от Васил Златарски.
- Цар Борис е наказал със смърт няколко боляри и техните синове - общо 52 души на брой, а не няколко десетки хиляди;
- Недоволните боляри се бунтуват не защото са били покръстени, защото те са си били стари християни, а заради "новия закон", който ограничавал правата на провинциалните владетели за сметка на царските.
- Между наказанието на 52-та души и мнимото "ослепяване" на Цар Владимир Расате има почти 2 десетилетия, т.е. двете събития нямат нищо общо.

2. Монахът Цар Борис бил "ослепил" управляващия Цар Владимир Расате, защото бил за "езичеството".
- Както всички българи, така и Цар Владимир Расате не е бил "езичник", а стар християнин, но изповядващ българо-готското християнство, наречено от гърците "еретическо", а много по-късно преиначено на "езичество". Естествено, Владимир Расате е бил против преминаването на Българската църква в Илирик под супремацията на Цариградската патриаршия, както е било решено на 4-тия Вселенски събор в Цариград през 869/870 г.
- На Църковния събор в Плиска през 893/894 г., който трае над 2 месеца, се регламентират правата на църковната власт да налага наказания, които дотогава са били изключителен прерогатив на държавната и местната власт. Имало е противници на тази реформа между провинциалните управители. На Събора Владимир Расате, както и дотогавашния митрополит са били осъдени не без участието на Симеон. Св. Климент Охридски е дълги години митрополит в столицата.
- Няма никакво доказателство, че след преврата на Симеон, Владимир Расате е бил "ослепен", освен един по-късен гръцки мит, използващ по-късен аналогичен исторически случай. Убитите внуци на Владимир Расате в Киев от князът езичник са обявени после за първите руски светци, а руският княз Владимир, приел по-късно кръщението от България, носи името на Владимир Расате.

3. Славяните били "многобройни, издръжливи" и т.н.
- Какво пише в "Стратегикона на Псевдомаврикий" всеки може да прочете.
Когато го е чел обаче големият унгарски археолог проф. Геза Фехер, дълги години работил през 40-те за разкриването на Плиска и други български старини, той е прочел и написал следното нещо за българите и славяните:

"За франките четем, че те не се подчиняваха на началниците си. А пък за славяните пише Маврикий, че те живеят в анархия, мразят се взаимно и не познават военния ред. Тъй като има много мнения между тях, не могат да се споразумеят и ако сполучат да вземат общо решение, нарушават го, понеже всеки измисля нещо ново и никой не иска да се подчини на другия. ...

Попаднал в една среда, в която както пишат съвременните извори, византийците ще се разбунтуват, ако пълководецът не им угоди, франките и лонгобардите не могат и през война да забравят своите караници, а славяните все ще се съветват и не могат да вземат общо решение дори и пред строя на неприятеля - прабългаринът излизал победител, защото е имал строга дисциплина и е изпълнявал безупречно всичко, което му е било заповядано от пълководеца. ...

И трябва да смятаме за съвсем естествени бляскавите резултати, които този народ е постигнал в организирането на държавата, както и на бойното поле. ...

Следователно от всичко това, което знаем за прабългарите, ясно е, че те трябвало да имат големи успехи, понеже притежавали качество, което нямало у другите народи на тогавашна Европа - ЖЕЛЯЗНАТА ДИСЦИПЛИНА И ЧУВСТВОТО ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ - нещо, което в онова време като отличителен белег на българина е създало и издигнало България и единствено чрез него България е могла и ще може да се сдобие и в бъдеще с достойно за великото си минало място".

След като разбрахме, какво е казал Псевдомаврикий, считам за полезно следващата тема на Петрински да бъде: "Престъпления срещу българщината през втората половина на 20-ти век, довели до загуба до "непритежаваното" у други народи качество - ЖЕЛЯЗНАТА ДИСЦИПЛИНА И ЧУВСТВОТО ЗА ОРГАНИЗАЦИЯ".
Василий Зайцев
22 Ное 2007 13:26
Мнения: 531
От: Bulgaria
Антихриста щял да промени времена и закони пише в Книгите.
Вместо голи на магаре за позор, добре облечени бизнесмени с последна мода мерцедеси със синя лампа отгоре
huntervalley
22 Ное 2007 13:33
Мнения: 464
От: Bulgaria
съгласен съм с Вас приятели! Нека да се замислим за едно дело и куп присъди, което е в центъра на вниманието на хората. Делото Чората. Има вълна от подписи за отмяна на присъдите на полицаите, пребили и убили този човек. Пък и в жълт оцветено - баща му щял да мъсти кат оги пречука петимата. А да видим сега как съдии и прокурори ще решат този наистина тежък казус. От една страна имаме убит престъпник, от друга петима които са изпълнявали заповеди. Били превишили правата си. Ако някой ми влезе в къщата - кафе ли да му давам или да го цапардосам по главата. После сигурно роднините на престъпника ще ме осъдят. Не знам, сложен казус. Ама сигурно пак ще се нагледаме и наслушаме на циркови изпълнения.
Mrx++
22 Ное 2007 16:25
Мнения: 20,876
От: Bulgaria
Господи–Божееееее що не дойдеш на Земята да си пребереш верисиите дето си ги раздал на форумните идиоти като FL, 2008 и neminona. На тях за каквото и да се пише в "Сега" само комунисти им се превиждат. Пък последният идиот съзрял конспирация, я вижте каква глупост е написал този малоумник:
Съгласна съм с FL, че избраната ни в клин, ни в ръкав тема, всъщност цели да отклони разговора върху извършените престъпления срещу човека (българския) през втората половина на миналия век.
Нерде Средновековна България нерде комунисти.
И след това и него го е пернала прабългарската съчма. Луд, че му е лесно. И на него мирмидонци мку се превиждат. Аз сега общувам с доценти и професори- историци, че те разправят, че много ненормалници, като П. Добрев, П. Цветков, Бакалов и др, са се навъдили и сред тях.
KlientZ
22 Ное 2007 16:57
Мнения: 191
От: Bulgaria
Верно е ++! Средновековието започва и свършва с Ленин и Октомври. Там какво е казал Патриарх Никифор и какво ще каже професор Бакалов е едно дрън-дрън.
Calina Malina
22 Ное 2007 17:45
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Е неее! Това вече ми дойде в повече от колкото мога да преглътна синзходително.
Не стига, че хал хабер си няма, що е това престъпление и наказание, ами на всичкото отгоре и "по български", че и "истинската история", което означава поне някакъв критерий за истинност да спазва.
Елементарна логика няма в това да свързваш харесването на римския папа с изобретяването на съоръжения за умъртвявавне. Да хвалиш българите, които нямали постижения в тая област (щото не обичали папата?!) и същевременно да изреждаш ужасяващи наказания, които същите тия българи описвали и рисували "старателно". Ами това - хем е безспорна законодателната дейност на Крум, хем е със силно размити параметри?!! Или твърдението, че пиянството било белег за забогатяване, тъй като цената на виното била висока. И то при условие, че в края твърдиш: "Липсата на пари въпреки развитието на стоково-паричните отношения е хронична и повсеместна през цялото Средновековие". Това е елементарно неуважение към читателя.
Уважаеми г-н Петрински, ако искате да напишете нещо стойностно по правото на средновековието, трябва поне в основни линии да сте запознат с философията на правото. Тогава не бихте твърдяли, че правото може да има "етнообразуващ характер" и като аргумент да сочите замяната на обичайното право с писано. Това Ви изреченийце просто смесва категории от различен порядък - "етнос" и "общество". Това първо. А второ, правото универсализира (християнството - също), етнос е понятие, чрез което се акцентира върху особеното. И трето, дори в съвременното писано право се признава в отделни случаи обичаят като източник на право. Не е вярно и че престъпление е всяка злонамерена дейност.
ПП Каква е тая "истинска история"? Вие, какво, да нямате претенции за пророк в тая сфера?!

Редактирано от - Calina Malina на 22/11/2007 г/ 18:09:31

beagle
22 Ное 2007 20:52
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Милат ми Калина , че и Малина ... >(снимка: натиснете тук)

beagle
22 Ное 2007 21:04
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
И мрежата е на далавера ... Исках да ти предложа , Калинче , да не обсъждаме съдебната ни система ... Бау , а като кажеш мяу - кандисвам ...

Calina Malina
22 Ное 2007 21:36
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
beagle, баукай по написаното над черта. Не обсъждаме съдебната ни система под този текст.

Редактирано от - Calina Malina на 22/11/2007 г/ 21:38:27

Black Swans
22 Ное 2007 23:39
Мнения: 1,901
От: 0
както е било решено на 4-тия Вселенски събор в Цариград през 869/870 г.4-ия, викаш? През 869/870?
neminona
23 Ное 2007 10:50
Мнения: 357
От: Bulgaria
Бре, бре, много взискателен стана този форум, бре!
Като започнат да учат децата вероучение в училище, на всяка крачка ще ни поправят.
Я, виж така по-добре ли е?

4-ти Константинополски събор, признат от католиците за 8-ми Вселенски събор, а от православните само за Архиерейски поместен събор В Цариград.
Добави мнение   Мнения:21 1