Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Под 40% от българите ходят на профилактичен преглед
Добави мнение   Мнения:16 1
генек
10 Ное 2008 06:37
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Бях. За отчитане на дейност. И печалба. Така наречените "трудови" лекари са пълна пародия. Сто човека минахме за ден навред. И не успяха да разберат, че един е със сърдечна операция - просто поглеждаха документите само, за да подпишат нейде.
Формалност без полза. Виж, на частен преглед е друго. Но колцина имат възможност да си платят? Затова и не ходят хората - защо да си губят времето? Промяна трябва, ама НЗОК я търси само в рязане на пари за истинските дейности. Иначе за ползата можем да си говорим много, но реалността е друга.
Muktadasaxkoburgidiotski
10 Ное 2008 07:43
Мнения: 14,528
От: Mali
Българинът пациент е говедо. Той прави профилактика само на думи. На яве нищо не прави. Първичната профилактика в РБ се извършва не от трудови лекари , а от собствения ОПЛ /Джипито.../ .ОПЛ никога няма да откаже профилактична дейност.Напротив. ОПл-то си моли пациентите и ги вика , за да извършат определени задължителни профилактики /иначе има глоба от ЗК/ .Има и незадължителни профилактики , които ОПЛ без проблем осигурява към специалист. Но пациентите са мърлячи и ги мързи да ги правят. Българският пациент има здраво набити комунистически атавизми в тиквата той смята , че не САМИЯТ е отговорен за здравето си , а докторята са му длъжни... Той иска профилактиките да са му 100 % безплатни. О , не ! Ако може и да му се плати за това !! Той смята , че ако една мамография по каса е без пари /с направление/ - може и да я направи. Но без направление - АБСУРД ! /Това са цели... 20 лева , = 3 комплекта кафе + цигари , грешни пари за някакъв си доктор.../ Българският пациент е говедо , защото не пази никакви диети /"Някакъв си специалист , там , ще ми казва какво да ям..."/ - а това е част от профилактиката. Българският пациент е говедо защото самоволно си решава , кога да пие , и кога да... спре лекарства , които по принцип се пият перманентно. Българският пациент слуша "една комшийка каза..." , чете "Знахар" , и изпада в медиен оргазъм при всяка новина за заловен лекар с подкуп... Тук се закахърили за неходенето на профилактики...
генек
10 Ное 2008 07:54
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Муктада,
ти обобщаваш в МНЕНИЕ, аз ти казвам ФАКТ.
Weed361
10 Ное 2008 08:13
Мнения: 4,842
От: Bulgaria
генек, не си съвсем прав - т.нар. "трудови лекари" или службите по трудова медицина не са лечебни заведения и не провеждат, само организират прегледите. Много често работодателите сами си избират специалистите, които ще извършват прегледите. Понеже работодателите търсят най-ниската цена се правят прегледи за по 1-2 лева - само се отчита дейност (за сведение НЗОК плащаше досега преглед при специалист 12, 50 лв., а профилактичен преглед при ОПЛ 6.50 лв. ) Имало е случаи директори, които имат познат гинеколог например да настояват той да извършва прегледите, въпреки че работничките имат нужда от прегледи при УНГ, поради силния шум в работните помещения. Впрочем тази статия касае профилактичнте прегледи при ОПЛ. В САЩ например, ако пропуснеш профилактичен преглед застрахователят може да ти откаже да ти заплати лечението.
mitkog
10 Ное 2008 08:35
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
Бре кретени ****. Преди около 20 години имаше една институция поликлиника - целото профилактика минаваше от там.
Сега имаме ДжиПи-та, Здравна каса, Пътеки, и профили на заболяванията, частни здравни центрове и так дале ма профилактика ниц.
Перке ? Перкето от продажба на лекарства се печели много повече отколкото от профилактиране на заболявания. Перкето много активно се работи да се вкара БГто в американско-английския модел на здравеопазване които доказано е един от най скъпите в света и далеч не най ефективен - на 80% работата е свършена. Перкето пациента е приравнен до овца а докторите докарани до положението на търговци които следва да се правят сами и да доят олко могат и както могат.
те и затова няма профилактика - а не поради просто население. Поради тъпи управляващи които крадаха много и които се консултираха с частни фирми как да оправят здравеопазването. поради погрешният модел и поради частни интереси.
mitkog
10 Ное 2008 08:41
Мнения: 5,063
От: Bulgaria
А‌ БТЛ‌ и частните прегледи не са решение в 8 от десет случая.
Имам и допълнително пълно здравно и абонамент към частна поликлиника - истината е че малките центрове просто нямат необходимата техника и брой специалисти за да осигурят пълно покритие. Частните болници от типа на токуда са ..........айде да го наречем така - лъскаво комедиански ?
Нивото на здравеопазване в БГ в момента е - познавай си доктора и ако може ходи с подаръче.
Отговорни ниц.
Kotka
10 Ное 2008 09:03
Мнения: 13,187
От: Aruba
Я бех много доволен от здравеопазвнето преди демокрацията. Сега е гола вода и бизнес.
Гойко Горисов
10 Ное 2008 09:21
Мнения: 2,639
От: Bulgaria
Червените мрънкала отново дърдорят за неща, от които не разбират и не искат да разберат.
ИВ
10 Ное 2008 09:42
Мнения: 249
От: Bulgaria
Райдиотски-ти си говедо, а не българския пациент(в бройката на която попадаш и ти)/Бълг.пациент го смучат твърде много паразити, за да го наричаш говедо.Нека ти кажа; ДОКТОРИ бяха онези, на които държавата не закупуваше електронни диагностициращи уреди, а имаха по една слушалка и чукче, и пак вършеха работа.Как да си обясним днес при това ниво, че се получава СГРЕШЕНА ДИАГНОЗА.а МИСЛЯ, ЧЕ ДОСТА ОТ ДОКТОРЧЕТАТА СА ЗАБОЛЕЛИ и ОТ лакомия.Лекар-е призвание, а не занаят.Абе.....
Гарван
10 Ное 2008 09:55
Мнения: 9,350
От: Bulgaria
За какво да ходя на някакви измислени профилактики, които са си губене на време Общо практикуващия лекар го смених, защото предната беше тотално некадърна и алкохолизирана. Освен кардиограма друго не ми е правила, а при грип ми изписваше антибиотици, които всяко дете знае, че са против бактериални инфекции, не против вирусни. Новият си лекар още не съм виждал и не смятам да виждам, защото точно като в соц. клишето си се грижа сам за здравето си. Не съм боледувал от 3 години, откак си оправих храненето, намалих стреса и спортувам активно. Човек може да е здрав и без някакви доктори, които само да търсят как да го набутат с някакво скъпоструващо и често неефективно лечение Факт е, че преди имахме здравеопазване, днес имаме един тумор НЗОК, който ни определя колко и от какво да боледуваме, който наруши графика си плаща. А къде отиват парите е друга тема. Здравеопазването е социална функция, не търгашеска, каквото го направиха.
bloody mary
10 Ное 2008 10:32
Мнения: 4,698
От: Bulgaria
вероятно знаят кви са инженери и подозират лекарите какви доктори са
XYZxyz
10 Ное 2008 11:07
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Две са причините според мен:
1/ Пълната безполезност на профилактичните прегледи,
провеждани по възможно най-формалния начин, колкото "да се отбие номера"
2/ Липсата на нормална технология как да се прави профилатичен преглед. Няма как да искаме един работеш да си пусне няколко дена отпуск, за да мине или не, на профилактчиен преглед. Щом е задължителен този преглед, държавата да бъде така добра и да го включи като платен отпуск в Кодекса на труда, ако трябва два или три дни. После също защо не е регулиран по нормален начин как лекаря и пациента да се договорят кога пациента да мине на профилактичен преглед? Най-нормалната ситуация в София е да не можеш да се добереш до личния си лекар, нито по телефона, нито на място пред/в кабинета му. Има случаи всякакви, но това е достатъчно често срещано. Как такъв като мен да мине на профилактичен преглед? Пускам си два дена отпуск. Зависвам пред лекарския кабинет и я успея, я не изобщо да вляза вътре. По телефона няма смисъл - той никога не отговаря. та ако не успея от първи япът, за да изпълня предписанието, че трябва да мина този преглед, си пускам цялата останала отпуска, купувам си походно легло и зависвам пред лекарския кабинет - това ли да направя?
И за какво е цялата дандания - за да може личните лекари да си приберат парите за формалните прегледи ли? Друга полза май няма.
Братя Стругацки
10 Ное 2008 12:14
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
Муктада, първо прочети вестника и тогава прави коментари - Натиснете тук
Федя
10 Ное 2008 13:46
Мнения: 7,159
От: Bulgaria
Българинът пациент е говедо.

Българският лекар е високо образован, високо интелигентен, много грижовен и всеотдаен, .....
Когато обаче се разболее и влезе в ролята на пациент, се превръща в най-обикновенно говедо!
А некои са си такива и преди да се разболеят!
morehappyman
10 Ное 2008 16:09
Мнения: 2,666
От: Austria
Интересно, по моите сметки излиза че в БГ са останало около 6.6 милиона здравно-осигурени (как само звучи а)
remilko
10 Ное 2008 19:25
Мнения: 286
От: Bulgaria
"Българинът още не е настроен да ходи редовно на профилактични прегледи"
Българинът докато се настрои да ходи на проф.преглед няма да има кой да го извърши този преглед. НЗОК заплаща за проф.преглед 7, 00лв. от 01, 10, 08г.Само консумативите които трябва да вложи личния лекар са над 10, 00лв.Тогава за каква профилактика говорим.И същите тези пациенти се чудят защо прегледа минава формално.С трици маймуни не се ловят.
Добави мнение   Мнения:16 1