Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Обновяването на жилище струва 5500 лв.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
chovekoyadov
07 Дек 2008 23:14
Мнения: 287
От: Bulgaria
Санирай панелките Гиню, че иначе вместо саниране ще има скениране на човешки тела.
pisalka
07 Дек 2008 23:37
Мнения: 199
От: Bulgaria
Така рекламираната "субсидия" си е възстановяване на ДДС-то(20%).
Ако проекта приключи успешно ще ти върнат твоите пари.
foo
08 Дек 2008 00:13
Мнения: 293
От: Bulgaria
Животът на панелка бил 60 години - от къде извират тези глупости. Животът на панелка е 120 години минимум по план и много повече реално
buzefal
08 Дек 2008 01:39
Мнения: 229
От: Bulgaria
Животът на панелка бил 60 години - от къде извират тези глупости.

Как от къде!? Кой има изгода от тази лъжа?
Точно така - от сегашните строителни предприемачи /много образовани и интелигентни, дебеловрати субекти/ и обслужващия ги персионал, занимаващ се предимно с масовата дезинформация!
Сократ-май
08 Дек 2008 07:57
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Тия са луди бе, луди!
Който не е опитвал, той не знае как се събират в блока по 100-200 лева на апартамент за щрангове, за изолация на покрива, за остъкляване на входа.
Те искат направо по пет хиляди. И не просто искат, а изнудват: иначе глоба до половин милион.
Ами ако нямат пари хората?
Отговорът е готов - конфискация и на улицата!
Абе, изроди, прочетете Конституцията на България: ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА.
Или го признавате само когато ви изнася?
alabala12
08 Дек 2008 08:40
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Сократ-май - Тя частната собственост е непрекосновенна, но в случая имаш съсобственост за общите части. И нещата са различни. Не може да пречиш на останалите съсобственици, даже с бездействие и отказ от плащане на ремонти по общите части. Като искаш да не се съобразяваш с никого - отиваш на луната/докато още няма други хора там/. Иначе даже и в къща, пак трябва да се съобразяваш с някои неща, като например да не вдигаш шум и да пречиш на
хората от съседните къщи.

Та частната собственост е непрекосновенна, но преди това има едно друго - твоята свобода се простира до там докъдето започва свободата на съседа ти Или нещо такова

Друг е въпросът за големите суми и т.н.
Бай Драган
08 Дек 2008 08:46
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
Норматино експлотационната годност на панелката е 70 години.
foo
08 Дек 2008 08:54
Мнения: 293
От: Bulgaria
Така е. В САЩ където частната собственост е също неприкосновенна и ако някой влезе вечер в лехичката ти и го застреляш може и да не те съдят, но ако не си окосиш същата тая лехичка 3 седмици и те натопят съседите, че им разваляш гледката, глобите са жестоки и няма как да не ги платиш. Просто живеем в общество, трябва да създаваме закони за взаимоотношенията ни и да ги спазваме всички. Конституцията също не е първото нещо на този свят, първо са природните закони, после започва настройката на правото където първото нещо е Конституцията.
foo
08 Дек 2008 09:02
Мнения: 293
От: Bulgaria
Бай Драганe, ако посочиш и норматива, цена немаш. 70 години е смешна цифра - то кирпичените къщи са с по 100 поне. Покажи ми една панелка на 40години, дето е направена като по план и да е мръднало нещо видимо в конструкцията й, дори най-малкото - просто да се забелязва с око
Han
08 Дек 2008 09:43
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Строителната мафия си търси следващият пазар, за по-лесно и по стар демократичен обичай направо с БУХАЛКАТА.
Запомнете, че панелният блок е МНОГО, ама МНОГО по-здрав от повечето паянтови нови кооперации. Преоразмерен е откъм сигурност заради серийното производство на панели, фундиран стабилно с пилони, многократно статически неопределима конструкция, изобщо стабилна работа. Ако не дай си боже стане земестресение над 6-та степен по Рихтер, ще видите как скелетната конструкция на повечето така наречени монолити, построени по принципа минимум разходи- максимум печалба, ще понесе разлюляването, и как ще го понесат грозните панелки.
Може да го плюят че е грозен и енергийно неефективен, ама това са козметични дефекти и се оправят.
А животът на панелен блок може да стигне спокойно живота на монолитна сграда.
booob
08 Дек 2008 09:45
Мнения: 1,768
От: Bulgaria

Крайно време да започне СКАНИРАНЕТО , че да има и време да ПОМОГНЕМ и на Ескимосите да санират иглутата. Между другото мотах се малко време из ЕВРОПА и никаде не видях такова пласмасазиране на прозорците.
Тука искаме да превърнем всеки апартамент в , , термус", а от къде ще дишаме !!! Даже в някой инструкции за алуминиевата и пласмасова дограма пише , периодично да се отварят прозорците за да се избегне конденза.
Но както КАЗАЛА Мариика --зарад пустата му мода истървах големия и хванах малкия......
buzefal
08 Дек 2008 09:53
Мнения: 229
От: Bulgaria
Според инж. Румен Гуглев от Научноизследователския строителен институт в София „панелните сгради като функционално и архитектурно разпределение на пространствата превъзхождат много от построените през последните години „лъскави” жилищни сгради”. Освен това не отговарят на истината твърденията, че панелните блокове имат по проект по-кратък живот от останалите сгради. Всичко зависи от конкретното изпълнение и поддръжката. Земетръсната устойчивост на панелните блокове е много добра поради еластичността на връзките между отделните елементи. Като се прибави наличието на централно отопление и топла вода, става ясно защо цените на панелните апартаменти, особено в по-централно разположените квартали не само не падат, но следват ръста в цените на новото строителство.

К`во повече?
Han
08 Дек 2008 10:04
Мнения: 18,932
От: Bulgaria
Да, ама стоителите продават НОВОПОСТОЕНИ сгради, а за да им осигурят подобна здравина, трябва или да си отрежат от ПЕЧАЛБИТЕ, или да вдигнат цените, което просто няма как да стане.
Затова беше тоя зор да извадят от пазара старите грозни срутващи се панелки, срещу които се води дългогодишна пропаганда. Щото требва да продадем новио бетон.
Мунчу
08 Дек 2008 10:18
Мнения: 188
От: Bulgaria
Еееех, колеги...
Не знам къде и какво са учили експерти като Foo ама във ВИАС не съм чул професор да спомене нито съм видял в учебник изчислен "живота" на панелка.
На ТЕОРИЯ, колеги, една конструкция ПРИ ПРАВИЛНА ПОДДРЪЖКА и ако не настъпи проектно земетресение (вероятност 5% за период 1000 години) е ВЕЧНА.
На ПРАКТИКА, обаче повечето панелки вече са в плачевно състояние.
Който не вярва да влезе в 5-6 блока и поне в едни ще забележи вертикални пукнатини по цялата височина на сградата. Течове на ПЪРВИЯ етаж от ПОКРИВА и т.н. Така че е напълно възможно голяма част от панелния сграден фонд да е с изчерпан период на експлуатация (демек 60 годинки живот не са глупост).
Аз лично никога не бих си купил панелка, за вас не знам.
Сократ-май
08 Дек 2008 10:45
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Алабала,
Изместваш темата.
Лично аз се занимавам с тия неща в блока и, слава Богу, поддържаме го в прилично състояние.
Много добре разбираш, че въпросът е друг - изведнъж искат ДОКУМЕНТ. Не поддръжка на общите части - ДОКУМЕНТ.
И за това парче хартия всички трябва да се бръкнем яко.
Да не говорим, че отново и отново ни натискат да приемем безумната измислица "Жилищен блок ООД".
Кому пречим, мама му стара? Освен на ония, дето са отворили ей-такива задници за печалба!
А ако вземеш да ми говориш за национални интереси ще ти се изсмея в лицето. Сетили се управниците за националните интереси - пак на наш гръб.
PQP
08 Дек 2008 11:50
Мнения: 168
От: Bulgaria
Идеята както винаги е много добра, обаче стане ли дума за изпълнението, на човек от вътре му идава приказката "хубава работа, ама българска"! На место да се цицинят за субсидии за такива очевадно належащи ремонти на основния ни сграден фонд, да вземат да помислят малко по обстойно и да видят, че няма как да накарат хората да изкочат с толкова пари за кратък период от време. Не че масите не се замогнаха последните години, но все пак всичко което имат е на изплащане. Вместо предложената процедура да направят следното: 5 годишен гратисен заем за всеки блок за ремонта. Хората по този начин ще могат да се организират да събират поносими месечни вноски за изплащането му. Ако се просрочи, се начислява ОЛП; лицензиране не на сградите след ремонта, а на фирмите, които ще извършват санирането. Така ще се олекоти процедурата по контрол драстично, и вместо да ги харчат тези пари за инспекции под формата "след дъжд качулка", ще ги използват за финансиране на проектите. Разбира се контрол на място по време на изпълнението е задължителен; лицензирани държавни оценители, които ще дават оценка за нужните ремонти. По този начин държавата ще си защити интереса да не я товарят разни фирменца дето искат само да източат пари от хазната.
Heat
08 Дек 2008 12:04
Мнения: 13,716
От: Bulgaria
Те искат направо по пет хиляди. И не просто искат, а изнудват: иначе глоба до половин милион.

От кога има такива неща? Това е някаква голяма новост. И кои са тези дето искат 5 хил?
Бай Драган
08 Дек 2008 13:41
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
foo,
На база посочения от мен експлотационен срок се изчислява действителната стойност на панелка в момента, и евентуален спад от цената когато има овехтяване. Такива се сега действащите нормативи, и такива оценки се приемат в банки , съд , данъчни и др.
Разбира се без трайните подобренията които е направил собственика.
Разбира се , че панелка може и да издържи 1000 години . Стига да не я бутне някой.
alabala12
08 Дек 2008 13:52
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Сократ-май - в статията, не се говори за задължителност. Просто който иска да си направи саниране трябва да отдели еди каква си сума.

А иначе - задължителното сертифициране - поредния закон, който няма как да се изпълнява.

foo
08 Дек 2008 14:27
Мнения: 293
От: Bulgaria
Мунчу, прав си но не засягаш най-интересното. То и кола да сложа в гараж е вечна. От друга страна пък ако една панелка падне след 60 години, не е ясно дали другите 19000 няма да стоят и 600години. Лошо изпълнение да не засягаме - при всички конструкции, вече сме доказали че сгради могат да се срутят невероятно бързо. Като гледам по селата полупаянтови къщи с пробити покриви от 1920-та и добре поддържани къщи на Запад по на 600-700 години, бих опитал една прогноза за панелка от воле средно 300 години, но никой не може да го изчисли, нито го е видял, защото няма панелки на толкова. Просто кажи защо панелка да е с по-къс живот. Даже водата, бетон над Б20 не го яде, а тухлата я прави на сол. И бетонът на панелката, по-некачествен ли е от на новите тухли? Поинетерсувай се какви полузаконни бетонови възли има, и един прост Б20 не могат да изкарат. Много лесно се вижда обаче, пробивай дупка с бормашина в носеща стена на панел и бетона на една новичка сграда в Лозенец, където с гаранция и много арматура е спестено. Така, че просто не може да се каже кое ще е "по-вечно"
Бай Драгане тук обсъждаме реалния, а не счетоводния живот на сградите.
Бай Драган
08 Дек 2008 14:40
Мнения: 12,047
От: Bulgaria
foo ,
Не се заяждам , но това е работата на мен и съпругата ми-проектиране.
И на много от Форума ще кажа , че сегашните сгради /изпълнени по проект разбира се/ са много по-сигурни от тези преди 25-30 години. Контролът е много по-голям.
Добави мнение   Мнения:48 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща