Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Защо лихвите на банките само растат
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Предишна Страница 2 от 2 1 2
ТихОмир
02 Юли 2009 15:11
Мнения: 3,869
От: Bulgaria
"Човек може да се изуми колко фокуси владеят БЪЛГАРСКИТЕ банки....."

Авторът да си седне на мястото - слаб /2/!!!!!....Къде видя българска банка!?!?!?
XYZxyz
02 Юли 2009 15:22
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Определението за EURIBOR /Euro Interbank Offered Rate/ в статията явно е преписано от Уикипедията, където определението не е вярно. Това не е лихва отражение на реално сключени сделки, а лихва тип предлаганe/Offered Rate/, т.е. банките декларират, че към някакъв ден/час те предлагат продаването/ купуването на депозити с някакъв срок и с определни лихвени проценти. Това води веднага до изкривяването на пазарния смисъл, защото реалните сделки може да се сключват с други лихвени проценти, както е и на практика. Въпреки това, EURIBOR е някакъв ориентир. Използването му от банките в България все пак е напредък, но може би е резултат от факта, че български банки на практика няма, а чуждите централи налагат лихвената си политика над клоновете си в България.
XYZxyz
02 Юли 2009 15:49
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
What is Euribor?
Euribor is short for Euro Interbank Offered Rate. The Euribor rates are based on the interest rates at which a panel of 57 European banks borrow funds from one another. In the calculation, the highest and lowest 15% of all the quotes collected are eliminated. The remaining rates will be averaged and rounded to three decimal places. Euribor is determined and published at about 11:00 am each day, Central European Time.

http://www.euribor-rates.eu/what-is-eurib or.asp
hamer
02 Юли 2009 16:04
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Стотинките скъпи, ако ги уедриш – 8% такса

Баба Петра от Монтана поиска да се премахнат жълтите стотинки вчера, след като никъде в града не ги уедряват.
71-годишната търговка на пазара продава всеки ден по кошница домати, но след това във всички магазини, аптеки, вестникопродавци и местни банкови клонове отказват да уедрят спечеленото от клиентите.
Проверка потвърди, че заради кризата търговците пестят всяка стотинка и се въздържат да вземат дребни, тъй като след това в банките таксата за уедряване стига 8% от сумата. Така, ако искате да превърнете събраните стотинки в банкноти, ще се разделите с част от тях.
За сума от 50 лв. на дребно оставяте между 50 стотинки и 4 лева. Процент се удържа и когато искате само да ви преброят стотинките.

Хайде някой да каже жълтите стотинки какво да ги правим, като всеки бяга от тях, пита баба Петра. Тя представила предложението си дори на шефа на местен клон на централна банка. Той я попитал в кой век живее, след това й обяснил, че хората вече се занимават с електронно банкиране, а не със стотинки.

От банките обясниха, че приемат дребни стотинки, но за това се удържа такса. Тя е от 1 до 8% от стойността на монетите, които се обменят, броят или обработват, без да се внасят по сметка.


ОЛДЕ, определено сме били възмутени едновременно

Редактирано от - hamer на 02/7/2009 г/ 16:08:01

Лунатик
02 Юли 2009 17:04
Мнения: 2,959
От: Bulgaria
Абе въртим , сучем, позоваваме се на ЛИБОР и СОФИБОР, но накрая все до положението , че сме високорискова държава стигаме.


Като такава банките ни подхвърлят на високорисковите си подразделения, които са като скакалци.
2007 подмамени от новоизпеченото ни членство в ЕС и високите лихви по депозити, мнозина чужденци си вложиха парите в наши банкови депозити.
Тогава се публикуваха статистики, че депозитите на чуждестарнни лица са 60% от всички. Тогава лихвите по депозитите взеха да падат.
Ноо дойде 2008, видя се накъде ни води Партията любима и тези пари се поизтеглиха. Така че се разчита главно на местен ресурс. Високорисковите подразделение не рискуват ресурс на майките



А за стотинките питайте Искров, дето го преизбраха с фанфари поради що БНБ се превърна във финансово-брокерска къща и си затвори регионалните клонове.
Борд не борд ама БНБ не е създадена само за да си раздават премии за управленеито на златния резерв.
Не съм точно сигурен за времето , може и на Гаврийски да е пробутал идеята.ама беше след въвеждането на борда. Може и късен Костов да е било.


Това ми дава една идея - "Костов взе стотинките на децата".
OLDMAD
02 Юли 2009 17:24
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Тя е от 1 до 8% от стойността на монетите, които се обменят, броят или обработват, без да се внасят по сметка...

Ама "входящи", или "изходящи"?
Щото на меня ако ми трябат стотинки, задължително отивам до някоя банка, и срещу няколко левчета, касиера ще трябва ми даде съответните "фишеци"+8%
Или?
Eisblock
02 Юли 2009 17:25
Мнения: 9,157
От: Iceland
Мисля, че Мошениците също могат да се изтриксят - Събраните стотинки се внасят по сметката в банката. Ако, разбира се, засегнатите имат сметка...

Лошо е подобни теми да се дъФчат. Нямат решение, а и разлайват кучетата... На други места по света дори е нездравословно. Т.н. в един немски форум започнали да обсъждат как би трябвало да се преустроят банките, така че да не се стига до Кризи и...

...Взели, че го затворили защото бил с "антисемитска насоченост"!? При това в него не са обсъждали приятелите с "масурите" - там поне в това отношение са повече от коректни по този въпрос.

Моята прогноза е, че "кризата" ще свърши веднага щом приключат държавните инжекции с пари на данъкоплатците. Навсякъде.
OLDMAD
02 Юли 2009 17:26
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
"Златни ти уста"!
mehudi
02 Юли 2009 19:39
Мнения: 695
От: Bulgaria
малко успокоение е, че след година и нещо (мисля) ек задължава банките да предлагат същите такси за местни и чужди лица - демек тогава като правите превод в германия няма да ви взимат 30-100 лв, а 1-2 лв, същото и за кредитните карти. тогава обаче очаквайте вдигане на лихвените %, защото банката все от нещо тр да живее.

а статията не е написана особено грамотно.
Сандокан
02 Юли 2009 20:10
Мнения: 453
От: Bulgaria
Защо лихвите на банките само растат?
Защото банкерите са алчни. (При условия на рекордно ниска лихва 1% от Европейската Централна Банка)
Добави мнение   Мнения:31 Предишна Страница 2 от 2 1 2