Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Културата се нуждае преди всичко от мениджър
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
FL
11 Юли 2009 02:02
Мнения: 6,942
От: Canada
Културата се нуждае преди всичко от мениджър


Бурно възразявам!
Най малко "културата"(каквото и да значи), се нуждае от менаджери, лидери, министри, министерства, държавни субсидии
Защото културата не търпи индоктринации, маинд контрол, промиване на мозъци, комисари....
Т.н. "култура" е едно от последните гнезда на загниващият комунизъм.
генек
11 Юли 2009 07:19
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Като видях заглавието и се опитах да си спомня кои са били мениджъри на Пушкин, Леонардо, Бетовен. И странно как без мениджъри /че и мениджърски екип, реклама - скрита и открита, PR специалисти/ са не само останали в историята на изкуството, ами и сами са я градили.
генек
11 Юли 2009 07:20
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
FL -
тъй наречената "култура"

и се хваща за кобура!
hamalin
11 Юли 2009 07:47
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
култура е също да знаеш, къде да поставяш запетайки.де гол е имал за министър един от най-умните човеци на света.повече да приказваме ли по въпроса.да наричаш *ведомство* нещото, значи много сме я закъсали откъм ума.българете никога не са били умни за нищо и нещо.
manaolana1
11 Юли 2009 08:59
Мнения: 74
От: Austria
От мениджъри се нуждае изкуството. Културата се нуждае от личности.
Graf Shahinski
11 Юли 2009 09:46
Мнения: 178
От: Bulgaria
Тук аз разбирам мисълта на Мирела Иванова така - не културута има нужда от мениджър, а Министерството на културата. Всеки творец е индивидуалист в в по-малка или в по-голяма степен. Факт! Той създава духовни продукти. Но за тяхното съхраняване, популяризиране е нужен и определен мениджъмънт, съответната организация и т.н. Това се отнася както за театъра, операта, фолклора, така и за литературата. Знаете, че има толкова талантливи писатели, които не могат да си издават книгите. Моля ви, не ми говорете за Пушкин, Гьоте и т.н.
Вижте къде сме!?
Eleanor Rigby
11 Юли 2009 16:17
Мнения: 1,493
От: Bulgaria
Интервюто с г-жа Иванова ми хареса. Намерих въпросите за удачни, а отговорите - за емоционални и смислени. Затова няма какво да му коментирам.


Искам обаче да обърна вниманието на уважаемата редакция към едно нещо: снимката, придружаваща интервюто.
Г-жа Иванова е често присъствие в "Сега" от години и винаги е била представяна с една и съща снимка. Затова - каква беше изненадата ми, когато видях тази от днешното интервю. Излиза, че един вид редакцията години наред ме е дезинформирала с остаряла снимка.
Нека да бъда разбрана правилно - не коментирам лицето на снимката, а неактуалността на информацията. Примерно, ако вчера случайно бях срещнала г-жа Иванова на улицата, нямало е как да я спра, за да й поискам автограф, защото реално не съм знаела как изглежда - защото години наред ми е било представяно лице със задна дата, така да се каже.
Което ме накара да се запитам доколко актуални са снимките и на другите личности, пишещи за вестника (който пък по определение трябва да ни държи информирани за нещата към днешната дата).
В тази връзка моля най-любезно почитаемата редакция още по-любезно да обновява снимките на авторите си поне на шест месеца. Или пък изобщо да не публикува такива, ако някой прецени, че не харесва актуалната си физиономия.
Благодаря предварително.
OLDMAD
11 Юли 2009 16:22
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
"Творците трябва винаги да са гладни и безпарични, щото ако се опаричат - вече не са Творци"!
Не е моя мисла...
Хинин
11 Юли 2009 16:31
Мнения: 4,146
От: Bulgaria
Не се тревожа за новия министър на културата! Тревожа се за културата на новия министър.....
hzb1001
11 Юли 2009 16:50
Мнения: 603
От: Bulgaria
***

Редактирано от - sybil на 12/7/2009 г/ 15:37:37

Eleanor Rigby
11 Юли 2009 16:59
Мнения: 1,493
От: Bulgaria
Олдмад, не знам чия е цитираната от теб мисъл, но като се изключи романтичното й звучене, което грабва лековерния наблюдател с псевдовъзвишеността си, тя е абсолютно невярна.
Противно на нея статистиката сочи, че значимият принос в световната култура се дава предимно от хора, които са достатъчно добре материално, за да не обременяват мисълта си с грижите на ежедневния бит.
Не че талантът се ражда само там, където е охолството, но изявата му се нуждае от храна три пъти на ден и топла стая през зимните месеци. Най-малкото защото създаването на качествен културен продукт не е еднократен спонтанен акт, а целенасочен процес, свързан с много труд и, съответно, много време, което няма как да бъде пълноценно отделено, ако умът и усилието са вложени предимно в заниманието "изкарване на насъщния".
zamislen
11 Юли 2009 17:32
Мнения: 7,563
От: Bulgaria
българете никога не са били умни за нищо и нещо

Е га ти комплексарщината! И споменаваме генерал Де Гол и негов министър. Всеки със занаята си. Всеки може да пише правилно - пуска си спелинг, поправя се. Но в обикновенния диалог, да се правиш на правилен е против контакта с публиката. Не всичики са правилни, някои харесват жаргона особенностите на нормалната ежедневна реч, това е уважение към публиката, а не натрапен етикет от пре-мерена реч, която отблъсква публиката става подозрителна, губят желание да кажат какво мислят, да попитат, да изяснят принципно положение. Имаше един преподавател в УНСС, който казваше: обичам да ми збъркат името така, че и на мен да ми стане Кеф Преподаваше маркетинг.
НЕРВЕН
11 Юли 2009 17:35
Мнения: 4,269
От: Bulgaria
Аз пък си направих труда да прочета нейна поезия.Не става за четене! .Явно не разбирам от поезия.. Натиснете тук
Graf Shahinski
11 Юли 2009 17:52
Мнения: 178
От: Bulgaria
Нервен, не се притеснявай! Ти разбираш от поезия - М.И. не пише поезия. Подозронеията ми се оказаха верни - изобщо поезията на М.И е пълен балон. Относително добро интервю, но стихотворението, което прочетох е за "Суходол" - за друго не става. Жалко, че толкова добри думи се пишеха за тая Мирела.
OLDMAD
11 Юли 2009 17:56
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Eleanor, значи ми развивате обратната теза - "Гладна мечка хоро не играе"(по-разбираемо е).
O.K. няма да споря!
Само ще припомня някои позабравени неща:
-По времето на соца се правеха по около 40-50 филма годишно. Колко от тях помните сега?
- Пак по същото време, издателствата бълваха хиляди заглавия "прогресивна" литература, и то в стотици хилядни тиражи - колко заглавия от тях помните сега("Овчарчето Калитко" да не се брои).
- Пак тогава, броят на т.нар. "Творчески съюзи" беше уникален в световен мащаб, като имаше вкл."Съюз на гайдарите" и "Съюз на свирачите на дудук"(за последния не съм много сигурен).‌
И всеки Творчески Съюз със: - Ръководство, представителен център в Столицата, култ.клубове в страната, изложбени зали, твърд % държавна дотация, почивна станция(станции), служебен автопарк, международен отдел, и каквито се сетите "благинки" още...Е, членовете в повечето случаи бяха само "на Тефтер", а продукцията им беше мижава, ама кой ти гледа. Важното бе, че се изпълняваше Генералната Линия на Партията - "К(о)лтурата- всенародно дело"!
...
А Резултатът...абе що не се сещам какъв точно е Резултатът?
Освен може би, че децата ни все още изучават автори от преди соца...
.
P.S. Ако съм засегнал някого от т.нар. "творци на ясла", моля да бъда извинен.Редактирано от - OLDMAD на 11/7/2009 г/ 20:19:57

sluncho6
11 Юли 2009 18:45
Мнения: 10,597
От: United States
>>><<<
Еличко беличко...


На снимката тя беше поетична
лирична, нежна, влюбена душа
трагично ли е днес.
че не е същата,
че не е тази Тя,
която носим във представите?...
Кои са всъщност тука правите?
Нима душите на поетите
са функция окльощавяла
от диетите,
а те самите твърде са различни...
Е, нека да е малко непривично,
и да приемеме доброто у човека
а другото е суета
и ...нека!
hamalin
11 Юли 2009 19:11
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
1001,
друго съм казал, не говоря за граматика; пък и ако съм се препънал в някое изречение, бъдете по-снизходителен.и това влиза в културата.какво ви е раздразнило.за главни букви и разстояния няма да говорим, ве4е съм го обяснявал няколо пъти.не съм 4овек съ ръкавели.както иска ваша милост да го разбере.аз съм тип, който се опитава, мъча се, разбирате ли, да бъда малко по-глупав.това е положението :неспасяемо непоправимо безнадеждно катастрофално с битовата и интелектуална бг култура и един чех се намери да бъде безпределно честен и да ни го нарисува съ си4ките му миазми и аромати.
редник
12 Юли 2009 11:54
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Въпросът не е какъв да бъде министърът на културата, а трябва ли ни такъв министър и въобще Министерство на културата...
Минете пред сградата на " Ал.Стамболийски" 17 - ще видите паркирани 7-8 луксозни служебни автомобили и ято шофьори, които се подпират на тях и чакат да превозят накой от 300-та чиновника до съседното Министерство на образованието на около 300 - 400 м...
----------------
Някой знае ли колко е издръжката на това министерство и какво дава на обществото?...

____________________________
Не мир дойдох да донеса, а меч…
hamalin
12 Юли 2009 12:48
Мнения: 1,752
От: Bulgaria
никой не знае, знае се само, че гламавщината ни е бездънна:де да беше само там
tupakmango
12 Юли 2009 18:44
Мнения: 6,736
От: Bulgaria
Мирела,"ма кой ша та знае тебе в Русчук"?! t
Весел
14 Юли 2009 20:07
Мнения: 1,476
От: Bulgaria
Основното в интервюто е ...около цитата който копнах:"писател" в България е понятие, заредено с невероятен героичен, литературен и обществен патос от Ботев насетне. Да си писател е отвъд това, което означава тази дума. То е някаква форма на обществена самоотверженост, на пълно посвещение, на достоен пример и този висок патос, тази напрегната историчност, която името на писателя, съдбата на писателя, участта на писателя съдържа в себе си, респектира. Не случайно на Яворов не му стига да е национален поет и отива да се бори за независимостта на Македония. Т.е. писането само по себе си се явява някакъв недостиг на още множество роли.


Без интелигенция като описаната от интервюираната..... ще слушаме само идиотщините от рода на...."Гладна мечка хоро не играе"

иначе... днес вече копнах няколко цитата за хората-овце!!! И за ...чобаните им!!! (цитатите не са от български ....пишещ- за хонорарченца)
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща