Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Данъчните са длъжници на коректния български бизнес
Добави мнение   Мнения:16 1
Brightman
28 Юли 2009 02:08
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Менда Стоянова
Приятно съм изненадан и същевременно не особен оптимист, поради това, че не виждам никакви нови идеи, а по-скоро продължаване на някой илюзии и възможности за негативни практики.
-
"Активната селекция" е един от най сигурните начини за корумпиране на служители и използването им в разчистване на конкурентни спорове.
Това позволява просто или да си нарочиш една фирма и да я скапеш от ревизии, като не я оставиш да работи, докато не си плати под масата, или да правиш същото, но по поръчка от конкурента й, който си е платил под масата за "услугата".
Трябва като в съда - напълно случаен принцип на проверки и разпределението им. Фирмата която да се проверява да излиза произволно, чрез "джуркане" на компютъра.
-
Привилегиите за някой фирми по нечия административна преценка също е порочна практика, противоречаща на равните условия за всички.
-
Мениджърски проекти за заемане на длъжност са глупост в една структура структурирана със закон и със законово определени функции и начин на работа.
-
Борбата с корупцията не е просто спазване на правила, а преди всичко прозрачни правила и възможност за взаимен и публичен контрол.
-
И т.н. и т.н.
-
Изводът от това интервю - че нищо към по-добро няма да се промени е ясно, добрата новина е, че няма да стане по-зле. Може би.

Редактирано от - Brightman на 28/7/2009 г/ 02:12:27

Doctora
28 Юли 2009 03:40
Мнения: 19,503
От: Bulgaria
Министерството на финансите като нареди на данъчните да забавят връщането на ДДС за половин година - те ти "резервен фонд" от половин до един милиард. Та кой, викате, бил длъжникът?
генек
28 Юли 2009 07:45
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
- Ще стигнем рано, господине. Преди „Панорамата” ще стигнем даже - рече младият таксиджия и даде газ

- Как ти е името, уважаеми български данъкоплатецо? – попита господинът учтиво.

- Ендрю съм кръстен, господине, но ми викат по селски Андрешко, на дядо ми. Развалят хубавото име.

- А-а-а, тъй, тъй….Андрешко….Може ли да мина на „ти”, Андрешко? Добър гражданин си ти, Андрешко. Всички станахте такива. Научихте се да си плащате данъците цивилизовано, често и навреме. Ето - затова ви уважавам! Гледам ви в данъчното - доброволно внасяте дължимото, не се опитвате да мамите властта. Е, има някои….Добре, че са единици….

- Как така, господине? Нима има граждани, които да не желаят да помогнат на държавата, да не искат да й дадат данъка, не щат да увеличават бюджетния излишък ? – изтръпна Ендрю.

Господинът в кожух от изкуствена кожа махна с ръка. Изглежда хич не му се говореше за лошите единици. Но все пак продължи:

- Играе ни един вашенец там…. Дяволува, крие доходите, декларация даже невярна подал! Станой се казва. Но ще го науча аз! Не може така - цял народ се втурнал да строи светлото капиталистическо бъдеще, а той…. Лъже държавата, лъже Фонда, дори тройната коалиция се мъчи да излъже!

Андрешко се умълча. Какъв резил за селото! Какво ще кажат хората от областта? Всички с радост изпълняват гражданския си дълг, а Станой…. Трябва да получи заслуженото, трябва! Разбира се, после Станой ще срещне Ендрю, кратко ще наведе очи, разбрал грешката си, сетне ще го покани в барчето на скоч с фъстъчки. И там ще рече: „Ти доведе данъчния, Андрешко, ти ми помогна да поема по правия път!” Пък сетне ще отскочи до пощата, ще изпрати дарение на някоя фондация, че и авансово още данък ще внесе.

Андрешко усети как го обливат вълни на гордост, разбра, че и той ще направи нещо за държавата, пък даде газ и извика:

- Ей сегичка ще стигнем селото! За коалицията – напред!
alabala12
28 Юли 2009 08:23
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Какво му е лошото на забраната/всъщност не точно забрана/ на кешовите плащания над 10000 лева? Просто такива плащания да не могат да се обявяват като разход. Иначе който иска нека си прави такива плащания над тази сума само дето няма да му се отразяват като разход и ще трябва да плаща върху тях данък печалба и няма да му връщат ддс.

Но в такъв случай трябва задължително държавата да поеме всички банкови такси по всички плащанията към бюджета. Да се договори с банките за прилични банкови такси и тя да ги плаща. Не може за превод от 3 лева да ти искат още толкова банкова такса. Ако обаче държавата си ги плаща тия такси, от една страна ще намали таксите, даже държавата ще оптимизира плащанията така, че да няма безумия от типа превод от 30 ст. и такса 3 лева.

А да и какъв е смисълът да има банкова тайна за данъчните? В коя държава е така?
hariboy
28 Юли 2009 09:06
Мнения: 82
От: United Kingdom
Поголовна смяна -не, но назначените от ДПС и БСП директори на ТД-та, които правят поръчкови ревизии и съсипват бизнеса на коректни фирми, които не пълнят партийните каси, задължително следва да бъдат махнати.Служителите не са виновни , те просто изпълняват заповеди на шефовете им.А ДПС и БСП дерибействаха в доста общини- Враца, Силистра, Бургас, Кърджали....
kempes
28 Юли 2009 10:04
Мнения: 4,716
От: Argentina
Нямам наблюдения върху въпросната депутатка Менда.
Но тази практика трябва да спре.
Практиката, при която, един срлужител работи на държавна служба.
После, видите ли, се разочарова и отива от другата страна на бариерата.
А след време пак се връща на държавна работа.
това е крещяша безпринципност.
Не може да си едновременно и проверяващ и проверяван.
Не може ти да играеш право хоро, у а фирмите да играят криво хоро.
Бъди мъж /или жена/, дръж си на думата.
Където плащат повече и завърташ задника.
Това е курвенско, уважаема Менда.
БирникЪ
28 Юли 2009 10:14
Мнения: 2,359
От: Bulgaria
Най-после един данъчен в парламента. Дано да е за добро. Всъщност не са един, а двама. Вторият е Евгени Стоев - бивш шеф на дирекцията в Търново. На този вторият не му е мястото там. Направиха го директор от НДСВ и после си го изхвърлиха като парцал. Толкова се беше осрал с ДДС-арите, че в Търново не се търпеше вонята.
Да видим какво казва Менда:
"...Вярно е, че има изводи от Световната банка за добра събираемост, но експертите от банката правят макроанализ. Те съпоставят размера на внесените приходи в бюджета спрямо БВП - това за тях е добра събираемост..."
Ами те, от Световната банка толкова могат бе, Менда. И новият министър толкова ще може. Но нека първо да му дадем шанс.
"...Няма пречка например да се свържат информационните системи на Националната агенция за приходите (НАП) и агенция "Митници"..."
Само до преди няколко години съществуваше екземпляр от ЕАД, предназначен специално за данъчната администрация, които се изпращаше от митниците в дирекциата по седалище на износителя/вносителя. Защо тази практика се прекрати, без да заработи връзката между двете системи ? Менда, ти го знаеш добре.
"...Но трябва да сме наясно, че голямата част от българския бизнес е коректна и си плаща данъците. Именно към тези фирми администрацията е в дълг..."
За съжаление Менда много греши в този си извод. От личен опит твърдя, че 90 % от бизнесът не желае да плаща данъци и осигуровки. Основният принцип на българския бизнес се свежда до следния въпрос: Защо да давам на държавата, какво ми е дала тя на мен ?
"...Трябва да се оптимизират някои структури, например тези в 5-те регионални дирекции на НАП. Част от дейността им трябва да се прехвърли към териториалните звена, които извършват цялата работа и контрол...."
Не да се оптимизират Менда, а направо да се закрият 5-те дирекции ОУИ. Те са излишен разход на РЗ, ДМС и т.н. Обжалването да се извършва първо пред директора на съответното ТД на НАП, и на случаен принцип пред административните съдилища в страната.
А смени трябва да има. Почти всички териториални директори са на тези длъжности от 2001 г. насам, т.е. назначени от НДСВ и тройната коалиция. Доказаните специалисти избягаха или ги принудиха да напуснат.
whw
28 Юли 2009 12:14
Мнения: 1,367
От: Bulgaria
Все пак каката е прозряла, че държавата има задължения днес и съответно трябва да си вземе парите днес. В тоя ред на мисли НАП са длъжници на цялото общество... Добър данъчен не означава добър икономист....
анастаси сиров
28 Юли 2009 12:55
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Алабала12, не може да съществува ефективна забрана за плащане в брой.
Преди години имаше такава ако не се лъжа за плащания над пет хиляди и като побъркани пишехме по 10-20 фактури за една доставка.После бирниците се заяждаха, че били в един ден, за един клиент, а бе дай някой лев и ще замижим с едното око.
Проблемът с връзките м/у митница и данъчни е толкова лесно разрешим(технически), че да се чуди човек ......
alabala12
28 Юли 2009 13:42
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
анастаси сиров - не съм казал, че трябва да се забрани. Просто не трябва тия фактури да минават за разход. Който иска да пише по 100 фактури. Може ако иска да си назначи 100 човека това да вършат. Ако има много такива изпълнения - може да се сложи и допълнителна врътка - не-повече от 3/да речем/ фактури на ден от един клиент за една и съща услуга.

Който иска намира решение. Който не иска - намира оправдание.
Никой не е казал, че решението трябва да е със 100% ефективност и 80-90% върши работа.
kempes
28 Юли 2009 15:21
Мнения: 4,716
От: Argentina
Някой спомня ли си за Жан Виденов ?
При него имаше две категории фирми:
"Национално отговорен капитал"-разбирай червени мобифони
"Чолбаджии и изедници"-всички останали, които не искат да плащат на Партията.
А сега от Медна чуваме за "коректен български бизнес"
Мда.
А превод в ефир, може ли, г-жо Менда ?
Brightman
28 Юли 2009 15:37
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Решението за силно ограничаване на данъчните измами, кухите обороти и източването на ДДС е простичко. Трябва да се трансформира леко ДДС и принципът на пълно възстановяване, да се замени с непълно, като ДДС се възстановява и на краен клиент.
-
Сегашният принцип при ДДС е пълно възстановяване на данъчния кредит по веригата и облагане единствено на крайния клиент. Този принцип следва да се промени на непълно възстановяване на данъчния кредит на всички, включително и възстановяване на крайния клиент, когато плащането не е извършено в брой, а с кредитна или дебитна карта.
-
Възможно е такава промяна да влезе във формално противоречие с общоевропейски договорености, но и там има решение - формализиране на сегашния ДДС до примерно ставка 0, 1% и въвеждане на трансформирания данък, като нов Данък оборот. Въпрос на конкретни изчисления е, но при механизма на непълно възстановяване (възстановяване само на половината данък), една ефективна ставка от 5% (10% с 5% възстановяване и на краен клиент), вероятно ще доведе до същите приходи, като сега от 20% ДДС.
A Bulgarian in the USA
28 Юли 2009 16:06
Мнения: 2,540
От: United States
Какво е това име Менда? Да не идва от mend?
*
"Thursday night your stockings needed mending" - така ли беше?
kapkata
28 Юли 2009 18:01
Мнения: 58
От: Bulgaria
Много интересна статия - браво, браво! Интересното е обаче, къде в тази територия наречена Българияима честен частен бизнес - най-късия българси виц е това - честен частен бизнес в България - ха ха ха )! Второ - наистина държавата и данъчните власти са длъжници на честния, но не бизнес, а на честния средностатистически данъкоплатец - на него данъчните са длъжници за 100 години напред. На бедните трудещи се, плащащи честно данъците си - докато има още работещи по-млади хора в България и на бедните пенсионери, които могат да нямат пари за хляб, но ще си платят данъците на ......., не мога да кажа държава, нещо което е забравило как функционира държавата като цяло. Няма по-голяма мащеха от Българската държава за българските граждани. За врихче - държавата спря да брои за българи гражданите и живеещи в чужбина - не е ли мащеха а!?))) Интересно само как на повечето политици и артисти от 80-те години децата са извън страната, а те лелеят за патриотизъм - ха ха ха ))
Светло Пиво
28 Юли 2009 21:56
Мнения: 2,124
От: Bulgaria
Понякога учениците надминават учителите си по плиткоумие и празнодумие..
Това писание е жив пример за дърдорене на глупости. ...
Абе какви са тези хора които си раздават титли наляво и надясно......
Икономистите са най-паразитната част от обществото. Посочете ми пример икономист да е създал нещо полезно за хората - продукт, храна, мебел, техническо пособие ......... Само дърдорене, празни моабети и смятане по елементарните правила за 5-8 клас....
suhar
28 Юли 2009 22:34
Мнения: 6,222
От: Bulgaria
И понеже ние сме длъжници на данъчните, следователно сме длъжници на... Поне да бяхте изчакали да поумре поколението, което видя на живо как партиите си назначиха капиталисти. Т.н. обръчи.
Добави мнение   Мнения:16 1