Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Законът за етажната собственост не проработи
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Просвета
03 Ное 2009 01:26
Мнения: 2,958
От: United States
..поредното недоносче ма предишните клати***ци.
Да видиме новото мнозинство дали ще открие 'топлата вода'?
Много хора дори не осъзнават, колко важен за битието и качеството на жизнената среда е този закон!
От него водят куп неприятни последствия: проблемите с топлофикациите, мръсотията и мизерията в и около т. нар. жил. блокове.
Парадоксално е, примерно, как за едно МПС е въведен ежегоден технически преглед, който има за цел да принуди собственицте му да го подържат в безопасно и изправно техническо състояние, а за сградите такива изисквания няма?!
Допустимо ли е да се обитават сгради с рушащи се фасади(опасни за околоните), течащи покриви, наводнени мазета , запушени ВиК и отоплителни инсталации, неработещи асансьори?!
Какъв е редът който ще принуди собствениците да подържат собственоста си в безопасно техническо състояние за околните?!
Проблемът е че безотговорното отношение на част от собствениците не носи последствия само на тях самите, а нарушава правата на останалите.
сип
03 Ное 2009 07:10
Мнения: 881
От: Bulgaria
* Опитът насилствено да се вкарват със закон хората в някакви си измислени сдружения, че да могат по лесно да станат плячка при санирането на сградите се провали. Засега. Хапката е голяма и апетитна, чакаме второто действие.
Големия Хикс
03 Ное 2009 07:45
Мнения: 1,170
От: Bulgaria
Да!Така беше при комунизъма и социализъма.Така е и сега, но с тази разлика, че при тях обществения строй не се криеше а сега уж е пазарен капитализъм!Шменти капели!
Sistova1
03 Ное 2009 07:48
Мнения: 832
От: Bulgaria
Това доказва по несъмнен начин, че законите у нас се пишат, само за да се прилагат от съдилищата. Те са нещо като мрежа за улов на рибоци. Изобщо системата е както при оная от онези 45 години-бълват се закони, задължителни за спазване, а никой не ги познава.Следователно, трямва да се направи нещо, за да може хората да познават законите за да ги спазват.Не може да бъдат накарани да ги спазват, като им се определят глоби при нарушение. Тези санкции предполагат доста дълъг срок за узнаване на еди кой си закон. И на практика, само онзи, който може да излече облага тръгва да се запознава със законите. Масата и класата-не и не. А изводът от тези изводи е, че и този строй, наложен след 10.11.1989 г. ще се срине окончателно. Той е едно непосилно бреме за 95% от населението ни.
абедебре
03 Ное 2009 09:18
Мнения: 594
От: Bulgaria
ОРЕЛ, РАК И ЩУКА-собственици на етажна собственост...
GEOMARK
03 Ное 2009 10:05
Мнения: 521
От: Bulgaria
Според мен, този закон е полезен и навременен, но като всеки "нов закон"напоследък има едно "НО".Защо в него не бе регламентирано, че средствата от т.н."данък сгради", ще отиват в лична банкова сметка, на името на домоуправителя?, А той да може да тегли суми, след представяне на протокол от общото събрание на съсобствениците, с изрично упоменаване за какво ще бъдат използувани, след като при точно регламентирани условия, ще може да се закупуват материали за ремонти на общите части на сградите, или да бъдат наемани хора за тези ремонти, като се спазват всички правила за отчетността в унисон със съществуващата в момента нормативна база.Отговора е травиален.Защото т.н.държава не иска да се лиши от поредният данък, парите от който потъват в"страниците на небъдното".Ако някой от законотворците си мисли, че с административни мерки ще наложи"новото недуразумение", обслужващо единствено общините и полицията, СЕ ЛЪЖЕ ЖЕСТОКО.Просто ще станем свидетели на неработещ закон от многото налични.
Сократ-май
03 Ное 2009 10:09
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Геомарк,
А-а-а, там ли била работата!
Щото има едни пари, дето жена ми като касиер на входа ги събира и си ги държи в една чантичка.
И няма как да я накарат да даде тия пари на банката...
Хинин
03 Ное 2009 10:14
Мнения: 4,146
От: Bulgaria
Систова1, наистина ли вярваш, че „наложения на 10.11.89 г строй ще се срине”?...Пожелавам ти да доживееш този момент!...Само не знам как ще доживееш до поне 1000 години….Пусни си днес телевизия и ще видиш, че 95 % от софиянци си „натресоха” присъствието на грандиозния митинг с сини знамена от Орловия мост до края на Цариградско шосе…Кой им го натресе тогава?....Ама си грапав калдаръм, да не му слагам цвят, че ме е гнус от него….
alabala12
03 Ное 2009 11:43
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Само не разбрах защо този закон е само за етажната собственост? А не е за всички собствености в които има владение на идеални части...
XYZxyz
03 Ное 2009 11:58
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Пусни си днес телевизия и ще видиш, че 95 % от софиянци си „натресоха” присъствието на грандиозния митинг с сини знамена от Орловия мост до края на Цариградско шосе…
Как само 95%, това не е вярно - 395% от софиянци присъстваха на този митинг.
Sultan
03 Ное 2009 12:38
Мнения: 1,478
От: Bulgaria
Хинин,
Систова много добре познава политиката на т.нар.преход и знае много нещица, които другите не знаят за това, как се почна, какви бяха перестроечните идеи и прочее. наложената система след 10.11.1989 г. се оказа порочна откъм много страни. Ако не вярваш, питай обикновените хора какво мислят за живота си-дали са доволни, и какво предпочитат. "новото" , което е по същество старо, се харесва на подлизурковците, на некадърниците, които получиха поле на изява и осраха всичко, където минаха. Ти нима одобряваш да внасяме домати и плодове, когато можехме да ги изнасяме. ти нима одобряваш да се плаща за лечение, при положение, че може и да не се плаща. ти нима одобряваш съседът ти да има милиони, като заеш, че е бил никой по онова време, и че е забогатял незайно от какво.Ти нима одобряваш да гледаш как хора бъркат из кофите за боклук за да намерят нещо да хапнат, иначе умират гладни? Нима одобряваш жена ти да плаща, загдето те дарява с наследник, плащайки си по 500 лева за акушер. А ако нямаше пари, какво щеше да стане. Това, че хората излизат на митинг през 1989 г. не беше спонтанна проява, а дирижиран процес на онези от БКП, които искаха старите ммуцуни да сдадат, и да седнат те. Ти нимя одобряваш да плащаш довен десятък, при положение че при Султана сме плащали едва по 10 процента данъци.Ало, опомни се.
kaily
03 Ное 2009 12:39
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
§ 11. До 31 март 2009 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството издава подзаконовите нормативни актове по прилагането на този закон.

Има ли такива подзаконови нормативни актове, щото аз не съм чула, авторът на статията или някой друг знае ли това?
Тоя закон е естествено да не работи, щото той не облагодетелства живущите, не им помага с нищо, едни нови указания, спуснати отгоре, губещи време и несъздаващи никакви удобства за изпълняващите ги.
В тия книги толкова ли беше трудно да има и поле за телефони на собствениците примерно? Така и така трябва да ги попълваш, кво лошо има в това да знаеш как да ги намериш, в случай на нужда.
И тия книги са правени със задните части на чиновниците.

_________________________________
ДЪРЖАВАТА ТОВА Е ФАРС - http://www.kaily.dir.bg
Sultan
03 Ное 2009 13:03
Мнения: 1,478
От: Bulgaria
ХИКСА,
Нищо от вестник "Монитор", днес.

Изследване на Световната банка,

което проучва състоянието и причините за бедността в България през пролетта на 2002 г., сочи, че бедността е на два пъти по-високо равнище от това през 1995 г., въпреки че драстично е намаляла след 1997 година. Стандартът на живот се е подобрил след кризата, когато около 36% от българите бяха определени като бедни. Бедността днес, както и преди 8 години мъчи най-много многодетните семейства, безработните, самотните възрастни хора и слабо образованите. Вероятността ромите да бъдат бедни е десет пъти по-висока от тази при останалите групи. 20 години след неравния ход на реформите у нас повечето българи не са оптимисти за бъдещето си. По-скоро - безпощадни реалисти. Да си спомним, че илюзията за прочутите 800 дни на Симеон Сакскобургготски през 2001 г. не ни направи по-богати. Днес по данни на "Евробарометър" 92 на сто от нашенците категоpично смятат, че бедността се е заселила на българска почва.Предстои парламентът да одобри бюджета на „малката постна пица", който няма как да ни направи по-сити и богати. Доходите на бюджетните служители и на пенсионерите засега остават във фризера, а мечтата за коледните добавки е минало. Да се надяваш на по-добри дни в условия на криза, не е здравословно. Още повече че според последните очаквания на правителството икономиката ни ще се свие с 2 на сто догодина, а МВФ дава по-висок процент - 2, 5 на сто.
Сократ-май
03 Ное 2009 13:27
Мнения: 30,841
От: Bulgaria
Султане,
Какво искаш?
Ние сме победена страна. Досущ като Германия след Първата световна война.
Djok
03 Ное 2009 13:31
Мнения: 4,498
От: Bulgaria
Каква е реакцията на държавата? Това единственият неработещ закон ли е, или поредният? Може ли закон да проработи, ако не се прилага?
Pavlik Morozov
03 Ное 2009 13:51
Мнения: 15,811
От: Bulgaria
хората не бързат сами да си тикнат главата в торбата - каква изненада
9101
03 Ное 2009 14:20
Мнения: 5,952
От: Bulgaria
Аз съм много против този загубен закон за етажната собственост. Е-га ти и глупостите... Изведнъж всички станахме нарушители без да сме направили нищо...
И каква ще е ползата за живеещите? Освен глобите? Никаква. Общинските чиновници си намират работа, стават по-важни и значими...
А домоуправителите? Не им завиждам...
Buda Iskariotski
03 Ное 2009 16:06
Мнения: 646
От: Bulgaria
...че регистрираните домови книги са по-скоро изключение.

Абе аз ли не дочетох нещо, ама никъде у закона не видох изискване да се регистрира "домовата книга"?!
Подава се там едно заявление, че сградата има толко и толко самостоятелни обекта, РЗП - еди-колко-си-квадрата и имената на домоуправителя и контрольора.
Това е.
Явно и журналистите ги мързи да четат, та карат по разкази на очевидци...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
"Държавата трябва да съществува за благото на народа, а не народът за благото на държавата."
Айнщайн
into
03 Ное 2009 17:43
Мнения: 3,061
От: Bulgaria
Щом един закон не работи, значи не струва и трябва да се отмени. И причината за неспазването на въпросния закон не е в ниските глоби, а се дължи на това, че в жилищните блокове ситацията е като в държавата - напълно ненормална.
alabala12
03 Ное 2009 19:38
Мнения: 2,417
От: Bulgaria
Законите не работят??? Това само в България го има. Първо измислят закони със смешни клаузи накрая - например за 2 месеца всички да направят еди какво си и да платят 100 лева/това не е смешно/.. естествено никой няма да иска да спазва закона. Но.. има и друго закон доброволно не се спазва, ако доброволно се спазва от всички.. значи не е имало нужда от този закон, нали? Законът се налага ако е нужно и със сила. Иначе за какво е закон?
аман бе
03 Ное 2009 21:43
Мнения: 1,735
От: Bulgaria
Колеги, нека сме малко по-прецизни.
1. Няма Закон за етажната собственост, а Закон за УПРАВЛЕНИЕ на етажната собственост.
2. Няма домова книга, а книга на собствениците.
Има и 3, 4, 5 и ....
Не само забавянето в провеждането на общите събрания, според мен, ще затруднят приложението на закона. В ситуация на провеждана политика на съкращения и икономии вероятно и самите районни кметства НЯМА да разполагат с необходимия ресурс за регистрация по надлежния ред (и в предвидените срокове) на подадените заявления. Подобна информация "под сурдинка" започва да се чува тук и там. Друг е въпросът, че след държавата, която в последните двадесетина години се "отбремени" от маса от функциите си, май и общините се опитват да тръгнат по този път.
Buda Iskariotski, бих могъл да допълня и изказаното от Вас мнение "...Явно и журналистите ги мързи да четат, та карат по разкази на очевидци...", но не ми се влиза отново в ролята на малоумника от рекламата "...и от студ не се боиш..."
Добави мнение   Мнения:23 Страница 1 от 2 1 2 Следваща