Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Българската кухня се съхранява от османско влияние до XIX в.
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:323 Страница 1 от 17 1 2 3 Следваща »
/\\eko
06 Яну 2010 23:04
Мнения: 4,397
От: Bulgaria
Ние с едни 10 мин.новини по телевизията не можахме да се справим, аха Бебе да изгони Божидар Димитров, само защото споменал нещо си, което Турция ни дължи по договор, камо ли с храните да се оправим...
Meto ot Interneto
06 Яну 2010 23:18
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Страхотна тема, но за утре, щото сега, след работния ден, снега и студа има БГ копърка в маринада и водка и после мусака с картофи, без лигави сини домати и с чубрица, черен пипер, плюс меко вино и после мъфин. Лека нощ.
Lowec
06 Яну 2010 23:36
Мнения: 14,522
От: Zimbabwe
/еко
Сибила
06 Яну 2010 23:41
Мнения: 15,613
От: Bulgaria


Ех......
Чичо Фичо
07 Яну 2010 00:07
Мнения: 24,838
От: United States
Много хубава статия Нужна ни е интелектуализация на езика (и живота), подобряването на лексиката ни е важно средство.

Наистина, османската култура е била номадска, туркоманска, и каквото "средиземноморско" са научили, научили са го от арабите, малоазийците и балканците. Последно, повечето "османски" неща са научени от Индия и още по-от изток.

Освен "витки" (или завитки?) у нас сармите се наричат и "гушки" (чувал съм в Средногорието). Самото име "сарма" е неправилно що се отнася до витките (на турски е долма, завито, "сарма" значи "дребине", като дроб сарма). Недоброто ни усвояване на османски думи свидетелства, че българите не са се мешали много-много с турците на битово равнище, като вода и олио са били. (У нас като малък на сармите често им казваха на бъзик и "сърни", и досега така ми идва.)

"Млини" вместо палачинки обаче не ми се връзва - според мене нашият език отдавна свързва млина с баница или тутманик (милинки). "Гарван грачи на комин, дай ми, бабо, топъл млин". Напомня и на руските блини. Млин може да се нарече и това, което на английски е "бискит" в бързото хранене.

"Палачинка" е отдавна международна дума, в почти всички славянски езици я има (освен руски - блина (идиш - блинц) и полски - налешник), унгарски (палачинто) и немски, и в Ню Йорк преди време имаше източноевропейско ресторантче "Палачинка" (в Сохо на Гранд стрийт до 6-то, имаше изглед към Близнаците). Даваха и френски креп-ове (палачинки), ненавити, с яйце, зеленчуци, месо, кашкавал...

Освен в еденето, дразнят доста и ориентализмите (персийски са май) като чорап, чадър, йорган (ю-), дьошек (дю-) - особено ме кефи думата дюшеклък), и отмиращите дьошеме, черчеве.
VOCI
07 Яну 2010 00:54
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
В Средновековието по нашите земи се ядат не сарми, а витки, не палачинки, а млини и се пие мътеница, а не айран....
Само не казвай че се е пиела шльокавица вместо ракия че чак тогаз изгорехме .
Anastass
07 Яну 2010 02:26
Мнения: 1,357
От: Bulgaria
Чичо Фичо, грешиш! В тюркските езици "долма" означава "запълнено" - известния Долма бахче сарай в Истанбул, например, построен върху изкуствено запълнен малък залив на брега на Босфора. А "сарма" означава нещо, което е свито или завито. Не случайно в Кавказ и в останалите южни републики на това на което ние казваме "сарма" те го наричат " долма сарма", а в свободната борба "сарма" е хватка, при която борецът подхваща и сгъва противника с две ръце, така че да доближи главата му към коленете.
VOCI
07 Яну 2010 03:07
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Обясни му сега и какво значи "кратуна" . Белким вдене некои неща.
л-т Грубер
07 Яну 2010 03:08
Мнения: 1,446
От: France
По-сериозни манджи не са ли готвели нашите хора едно време? Как са оцелели с тези просеници и квасеници. Ще си играят с булгури, с оризи, с витки и др. киселинообразуващи буламачи, които и за мезе на вино не стават. Няма ли печени агнета, свински пържоли, шкембе чорба, пача и други полезни и витаминозни храни в нашето минало? 70 милиона(?!?) овце ялови ли са били? Това прави поне 100 милиона агнета. Къде са агнетата? Хайде, от месото на прасетата са правели мленица, кълцаница и дробеница, после са въртели витки. Но остава възловия въпрос какво са правели с краката и главата на прасето. Не вярвам да са ги хвърляли, значи са си варели пача чорба. Във "Видрица" поп Минчо многократно споменава с любов, че са му сготвили "хубава градска пача с чесън" или "печен фит ". А костите? Къде е великата българска гозба от свински кости? Мазна, люта и много вкусна.
Да не говорим за спомените и описанията на нашите славни хайдути, как са обикаляли от къшла на къшла и са заръчвали да им опекат по 3-4 агнета, 2 фурни хляб и да занесат вино. То си е била цяла програма. А любителите на деликатеси са искали да им опекат най-мазния и миризлив овен (коч).
Тези овце мляко нямали ли са? Масло, сирене, извара? Направо мътеница няма, тя се остава след като избиеш маслото. И се използва за храна на бебета и жени. Или за гасене на огньове след употреба на ракия.
VOCI
07 Яну 2010 03:38
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Май спасението се явило във вид на бахур.
Kotka
07 Яну 2010 05:13
Мнения: 13,187
От: Aruba
Иван Петрински
ivo kunchev
07 Яну 2010 06:00
Мнения: 5,363
От: United States
Абе, айрян и мътеница май са две разични напитки, ама нейсе.Едното е разредено кисело мляко , а другото остатъка от млякото избито на масло...
Все пак вестник е това, редактори туй-онуй, по една и повече седмица платена отпуска, хубави(явно) заплати...
Boatswain Spyder
07 Яну 2010 06:01
Мнения: 6,240
От: Bulgaria
.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Boatswain Spyder
ivo kunchev
07 Яну 2010 06:03
Мнения: 5,363
От: United States
Опс-с! Лейтенанта ме варнал...
ivo kunchev
07 Яну 2010 06:33
Мнения: 5,363
От: United States
Боцмане, приготвянето на храна е важна историческа област! Ама е повече гастрономическа, де...Което я прави не по-малко важна!!Да си кажа честно, чудя се кое е наистина чистото българско-национално ястие?? Бобената чорбица, символът на българското гостоприемство?Не ще да е - италианците го готвят къде-къде преди нас. Гювеч? И това не е - гръцка направа е... За сърмите или витките вече стана ясно...Всяко месо с ориз се нарича пилаф или плоф - нищо общо с нас. Лятна манджа(домати, лук, чушки, тиквички, син домат, и всичко това се задушава докато стане на "масло" - ох, окапах се..) и това не наше - направо си е паста сос, италианска работа. За разните му фрикасета да не говорим - люксембугската околия с това е закърмена. Бииф стек?? че кой нормален човек ще си заколи кравата за да я изяде!!! Прасе няма ли?!!Въпреки , че свински крачета с кисело зеле германците са яли дълго преди да станат граждани на Свещенната империя.шницели - тоже...Прехвалените млини? Това пък си е руска изработка - поляти с разтопено масълце, мммм...Един момент да си сипя едно питийце, че ми се стегна стомаха А, така!! Хм, че то кво остана, май само (ДСО) Риба и Рибни продукти. Това пък е общочовешко любимо ястие.Особенно миди в Провансалски сос...Ох, ох..Или селмън на фурна...Ама не са български... Аха ! Ето нещо наистина наше - Агне по хайдушки!!
Определението на агнето обозначава неговото придобиване Е, това вече си е наш специалитет!! Ха да ни е сладко
Наздраве , кръчма!! Живи и здрави да сте всички!

Редактирано от - ivo kunchev на 07/1/2010 г/ 07:35:26

Angel Kandiloto
07 Яну 2010 07:03
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
Плах опит да се открехне един непознат и забравен свят !!
Където отдавна са се настанили други и сега ни предават мурафети !!
Като сърби , гърци , турци , румънци , украинци и тн !!!
Да не говорим за французи , германци , англичани , испанци , италианци и т.н. !!!
otvrat
07 Яну 2010 07:07
Мнения: 22,522
От: South Africa
Публикуваното научно изследване отново е непълно. Нищо не се споменава за шопската салата, таратора и бабека (ака дядо, старец). Небражно са подминати фундаменталните български кулинарни открития "мечка" (открадната от лорд Сандвич и заради авторските права наречена "краставичен сандвич", циганска баница и винена попара. Не е изследвано влиянието на манджата върху народното песенно творчество ("Топъл 'ляб и сиренце - ти си мойто пиленце". Затова, преди да се пишат подобни студии, трябва да се изучи най-подробно Рецептурника на Балкантурист.
Herr_Vasko
07 Яну 2010 07:14
Мнения: 2,184
От: Denmark
Хубава статия, стана ми и нтерсно особено за хляба и с тъга установих, че днес в Бг се продава изключително долнокачествен хляб, и че пошечето хора дори не подозират и не са вкусвали истински хляб без подобрители и набухватели .
Почти всичко е от ипа турски дунапрен/
ivo kunchev
07 Яну 2010 07:16
Мнения: 5,363
От: United States
Otvrat, Циганска баница и агне по хайдушки. чувствувах, че нещо липсва
Ама имаше и една друга "баница" сладка.Напръсквахме филия хляб с вода и отгоре наръсвахме захар.Те това беше десерт!!! Торта "Гараш" пасти да яде
VOCI
07 Яну 2010 07:21
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Angel Kandiloto , да не пропущи некой ?
ivo kunchev
07 Яну 2010 07:24
Мнения: 5,363
От: United States
"Топъл хяб и сиренце - ти си мойто пиленце!"

Непълен цитат!! Седва: Топъл хляб и кашкавал - ти си моят идеал!
Така вече поезията е завършена и не дразни сухът на естета
Добави мнение   Мнения:323 Страница 1 от 17 1 2 3 Следваща »