Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Масово заключване на теми
Добави мнение   Мнения:10 1
Шмендо Капелев
13 Юни 2010 20:36
Мнения: 674
От: Bulgaria
Питам само ако не е против правилата.
Кой от именитите форумци е шавнал, че са ключат теми на поразия? Че и открити от различни никове..?
В някои от тях няма скандали, да не кажа и нищо особено.
sybil
13 Юни 2010 21:16
Мнения: 979
От: Bulgaria
Здравейте!
Тези теми са много стари. Причината да се заключват не е нещо в самото им съдържание или техните автори, а злонамерите атаки на потребител, който последните три дни влиза във форума с различни никове, през различни IP-та, сипейки вулгаризми и нарушавайки правилата. Отново той вдига стари теми, като явно пише в тях и мигновено изтрива написаното, така че видимо ново мнение няма, но темата отива нагоре, а реалните нови теми потъват надолу.
С тази цел те биват затваряни, за да не може повече да се пише и трие в тях и да бъдат по подобен начин вдигани нагоре отново и да променят целия облик на форума, затруднявайки актуалните дискусии.
Шмендо Капелев
14 Юни 2010 00:17
Мнения: 674
От: Bulgaria
Благодаря.
Чарли Дарвин
14 Юни 2010 05:50
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Sybil
Заключването на старите фалшиво актуализирани теми с нищо не помага.
Нито решава въпроса по същество - те пак си стоят нагоре в класацията.
Нито възпрепятства възможността същата злоупотреба да се прави с коя да е друга стара отворена тема.


В случая не е достатъчна модераторска намеса. Нужно е действие на администратор. Информирай Лъчо. Трябва да се промени кода на форума, за да се пресече възможността за тоя вид злоупотреба, и да се отстрани вредният ефект от нея.


Има проблем с вземането на променливата в колонката "последно мнение", при преглед на таблицата списък теми в раздел.
Не съм програмест, но поназнайвам някои неща, а в случая е нужна по-скоро и съобразителност, отколкото знания.


Като междинен уточняващ въпрос, ще попитам по какъв начин става изтриването на мнения, все едно дали автора на мнението го е изтрил или е изтрито от модератор. Мнението се трие физически от базата данни и не се вижда в темата? Или мнението просто се скрива за обикновените потребители, но в темата си стои видимо за модератор и администратор?


Всъщност важното е откъде се взема променливата в колонката "последно мнение" на таблицата при преглед на теми в раздел? Дали е динамична или статична?
orbb
14 Юни 2010 06:58
Мнения: 762
От: Bulgaria
да дам и аз идеика
според мене всички темо по-стари от примерно 3 месеца да се самозаключват и да се отключват само при лично искане, така ще секнат злоупотребите.
ако една тема 3 месеца не е пипана то смисълът от нея отпаднал морално остарял и щом никои не е писал в нея значи е приключена.
втори филтър може да се сложи като се забрани на младши никове да откриват теми, това е друга дупка. примерно ако не е златен, дотогава ще трупа опит с правилата на форума. така няма да може да прави злоупотеби в "детска възраст".
и последна идея за никовете в детска възраст - да имат часовник и да не могат да флудят, а по едно мнение на примерно 30 минути, което ще ги накара повече да четат отколкото да реагират яростно. то на форума смислено мнение се изказва примерно 20 пъти дневно общо за всички теми от едно лице така че за младшите никове може да се окаже полезно.
sybil
14 Юни 2010 10:30
Мнения: 979
От: Bulgaria
Здравейте!
Към Чарли Дарвин - да, разбира се Лъчо е уведомен за този проблем. Заключването на тези теми не решава проблема като цяло, но пречи поне те отново да бъдат вдигани нагоре и пречи някой да отговаря в тях и по този начин да подкрепя поведението на нахалника, търсещ внимание, защото той в повечето случаи вдига не случайни теми, а такива, които са по някакъв начин значими за него - например, доста от тях са започнати от други негови никове. Така че става дума за принципа да не бъде подхранван трола по никакъв начин и с никакво внимание.
Ще уведомя администратора и за питанията Ви.

Към orbb - мисля, че подобно самозаключване след 3 месеца е доста краен ход, макар че би могъл при определени обстоятелства да се обмисли. А за въвеждането на ограничения за новорегистрирани никове - това е нещо, което сериозно обмисляме.

Лек ден!

Редактирано от - sybil на 14/6/2010 г/ 10:41:02

Лъчо
14 Юни 2010 17:04
Мнения: 100
От: Bulgaria
Има проблем с вземането на променливата в колонката "последно мнение", при преглед на таблицата списък теми в раздел.


Бихте ли описал проблема?
Manrico
14 Юни 2010 17:16
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Ами например току що добавих мнение в тази тема:
http://forum.segabg.com/topic.asp?whichpa ge=3&topic_id=94674
Timestamp-а за последно мнение се обнови с днешна дата и час, после си изтрих мнението, но timestamp-а остана. Явно това използват троловете за "невидимо" повдигане на теми.

_______________________
Покажи неуважение към георги първанов (гоцэ), пиши името му с малка буква!
Блогът на Манрико
orbb
14 Юни 2010 17:18
Мнения: 762
От: Bulgaria
не го обясних добре, в смисъл да се самозаключват темите ако 3 месеца НЕ Е ПИСАНО по тях, тогава има логика че са изгубили форумната си значимост и никои не иска да ги обсъжда. и това не е заключване завинаги а да се отключват после при лично искане по емаила, така лесно се контролира реанимирането на темите.
ако се дава мнение веднъж на месец-два по темата това ще я държи отворена с години, но забравена за 3 месеца е малко вероятно да има здрав интерес към нея.
Чарли Дарвин
15 Юни 2010 07:30
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Лъчо, Манрико е описал проблема.


Ами по-подробно, това се случва.
Във всеки раздел темите се сортират по низходящ ред по време - дата и час на последното мнение в темата.
Съответно като се гледа страницата на раздела, има колона "последно мнение", според която темите са и сортирани.
Влизаш в някоя тема, и написваш мнение.
Времето на последното мнение в темата се изменя, съответно темата се качва нагоре в раздела.
Изтриваш си мнението.
Времето на последното мнение не се изменя, не се връща на последното видимо за обикновен потребител мнение, а си остава времето на мнението, което е било използвано да се повдигне нагоре темата, и което мнение после е било изтрито.


Като питах откъде се взема тая променлива, ами то трябва да се види кода на форума, не мога да гадая, въпреки че мога да изкажа няколко механизъма на получаването й, но само админ, за който кода на форума е видим, може да отговори на тоя въпрос.


Въпросът е как се образува тая променлива, описано като алгоритъм на актуализацията й.


Явно има такъв недостатък, че изтриването на мнение в темата, когато то е било последно и съответно опредеделящо за променливата "последно мнение" на самата тема, не води до актуализация на променливата, а би трябвало.
Добави мнение   Мнения:10 1