Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Дълги постинги?!?
Добави мнение   Мнения:16 1
Чарли Дарвин
05 Юли 2010 15:11
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Виждам странна забележка в раздел Теми на форумците.


Бел. на модератора: Моля, не помествайте толкова дълги постинги, които затрудняват зареждането на страниците и четенето от страна на другите потребители. Приложете линк към текста и не започвайте серия от теми, а приложете съответните линкове към частите на текста, за тези, които имат интерес.

Натиснете тук


Откога пък има ограничение за размера на отделен постинг, и какъв проблем въщност е това?
Не че ме интересува самата тема там, никак даже.
Но такова ограничение за размера на постинги е безпочвено, или най-малкото не са верни аргументите с които е направена забележката.
.
Конкретно - там са около 1700 думи, около 10500 символа, вкл. интервалите, което е около 10 килобайта, цялата страница е около 25 килобайта.
.
За сравнение - само една голяма снимка от вестника е поне 40-50 килобайта, а в теми на форумците има и поместени много снимки, често и по няколко на страница, всяка с размер до няколкостотин килобайта.
Нито пък сме във времето на бавния интернет, един видеоклип в ЮТуб е няколко мегабайта средно, така че потребителите на форума са свикнали да отварят далеч по-големи по обем страници.
.
Затова не виждам никакви причини 10 или 20 килобайта текст да "затрудняват зареждането на страниците и четенето от страна на другите потребители" - това просто не е вярно.
.
В крайна сметка, ако по някакви причини ще се въвежда такова ограничение - за дължина на единичен пост, като брой символи, това може да бъде написано в правилата, с указване размера на ограничението.
sybil
05 Юли 2010 15:37
Мнения: 979
От: Bulgaria
От правилата на форума:
1.4 Не забравяйте и че има потребители с по-бавна връзка, не копирайте дълги текстове, а по-добре да давате линк към съответния първоизточник, когато е възможно.

Размер на постингите все още не е указан изришно и стремежът ни е към максимална толерантност, но в някои случиа, особено ако коментарите се четат по самите статии, не през форума, прекалено дългите постинги затрудняват този процес.

Редактирано от - sybil на 05/7/2010 г/ 15:39:39

Чарли Дарвин
30 Сеп 2010 18:37
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Повдигам темата по сходен въпрос, но първо да отговоря на горното:
От правилата на форума:
1.4 Не забравяйте и че има потребители с по-бавна връзка, не копирайте дълги текстове, а по-добре да давате линк към съответния първоизточник, когато е възможно.
Размер на постингите все още не е указан изришно и стремежът ни е към максимална толерантност, но в някои случиа, особено ако коментарите се четат по самите статии, не през форума, прекалено дългите постинги затрудняват този процес.

Последната редакция на правилата на форума е от преди 5 години и половина.
Правила на форума на в. "Сега"
(валидни от 9 март 2005г.)

От тогава много вода е изтекло, интернет се разви още повече, и преди да е имало потребители с по-бавна връзка, днес това на практика го няма.
:
Особено пък текст, колкото и обемен да изглежда, няколко килобайта повече или по-малко не са проблем за каква да е интернет връзка.
Относно четенето на коментарите през формат вестник - тогава постингите се показват частично ако са по-дълги, и пак не е проблем.
:
Ако все пак се налага по накаква причина да има ограничение за броя символи в един постинг, следва това да е указано в правилата, ако не като задължителна граница, то поне под формата на препоръка. Нещо от вида "ограничавайте размера на мненията си до 5(10) хиляди символа".
:
:
:
:
По актуалното ми питане:
Бел. на модератора:
Моля не помествайте толквоа големи снимки, които затрудняват зареждането на странциите и четенето на форума от другите потребители. Приложете по-малки снимки, които не водят до разширяване на страницата настрани или линк към снимките в оригинален размер.

Досега не бях забелязал да има и изискване към пускането на снимки в темите.
Има много други теми в раздела теми на форумци, пълни с много повече снимки, и по много снимки на една страници и в еддин постинг даже.
Пример - Натиснете тук
:
Пак, както и по отношение на "дългите постинги" - ако има подобно изискване, нека бъде вписано и описано в правилата. Нещо от вида "снимките публикувани във форума да са с максимален размер ХХХХ пиксела по хоризонтал и ХХХ КБ обем".
:
И относно редакцията.
Добре де, бях ги пуснал снимките в няколко поредни постинга, по 3-4 в един постинг. И всеки един постинг минат от модератор и затрити URL адресите барабар с тага за снимки.
Можеше модераторската намеса да е по-лека, и за самия модератор, и за мен.
Модератора нямаше нужда да трие адресите и таговете, можеше просто да добави по един интирвал вътре в отварящия таг, и да го "счупи", така - [ img]
Нямаше да се виждат снимките, а за мен щеше да е по-лесно просто да заменя счупените тагове за снимки с тагове за линк, според както е препоръката на модератора.


Редактирано от - Чарли Дарвин на 30/9/2010 г/ 18:39:59

Meto ot Interneto
30 Сеп 2010 23:33
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Дарвин, ти си малко нахален. Ами аз мисля, че точно ти бацаш дълги коментари, и даже в серии един след друг. Ако бех бота, шех да ти дам голем бан! [/left]
Чарли Дарвин
18 Окт 2010 16:19
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
sybil,
Стига сте трили снимки от постове във форума.
Отскоро го започнахте това - първо за постовете с малко повече текст, после и за снимките. И все по-ограничаващи ви стават намесите. Вече премахвате и съвсем безобидни по размер снимки - примерно премахнали сте снимки от вида 600х800 пиксела или 700х500, по една снимка в постинг.
А съвсем доскоро по няколко такива че и по-големи снимки в единичен постинг не бяха повод за модераторска намеса.
:
Съвсем доскоро нито по-големи като текст постове, нито постове с много снимки бяха орязвани и обезобразявани с измислен аргумент че това уж пречело на зареждането и четенето на форума.
Не е ли парадокс - интернет и компютрите се развиват, връзката става все по-бърза, мониторите все по-големи. И как така това което не пречеше години наред доскоро, сега изведнъж почва да пречи?
:
Измисляте си съвсем ненужни и ограничаващи нормалната комуникация във форума технически ограничения за съдържанието на постингите. Това все пак е форум, не е някакав чат или туитърджийница.
Разходете се из раздела Теми на форумци и вижте колко теми има с купища снимки - има постинги с по дузина снимки, и страници с по десетки снимки.
:
Нито снимките (стига да не са няколко хиляди пиксела по широчина) нито по-големи като текст постове пречат някому.
Всъщност, досещам се кому евентуално и по каква причина биха могли да пречат. И без да навлизам в подробности, но за друг вариант така изведнъж снимките да започнат да "пречат" не виждам, и ако това което се досещам е причината да гледате да вкарате форума в ненужно и вредно за него прокрустово ложе, това е срамно.
:
Ако продължавате да орязвате постинги, поне дайте някакви определвения - що е то голям тескт, и що е то голяма снимка и много снимки в един постинг.
Не се позоваваяте на някакви мъгляви и разтегливи точки от правилата в пожелателно наклонение.
Дайте определения с числа - над колко символа еден текст е "голям" и над колко пиксела еднса снимка е "голяма". И се аргумантирайте защо такива са числата - ако примерно намирате снимки над 700 пиксела за големи, защо 700, а не 600 или 900 или 1200?


Редактирано от - Чарли Дарвин на 18/10/2010 г/ 16:26:56

softwind
18 Окт 2010 16:25
Мнения: 5,658
От: Cambodia
намалявай си снимките, толкова ли е сложно?
Чарли Дарвин
18 Окт 2010 16:34
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Софти, не ми е сложно, Фотошопа ми е на един клик.
Но трябва ли всеки пък като вземам някаква снимка от нета, подходяща за някоя тема за се занимавам с преоразмеряване, и после да я качвам на друг хостинг?
:
И доколко да я намалявам, защото са неясни и критерите по които една сничка е "голяма".
Вече и снимки от вестника (от "големия формат", дето са 760 пиксела по хоризонтал) модератора започна да ги намира за "големи".
А преди как не пречеха и не бяха големи? Пролетта съм пускал по няколко такива снимки в 1 постинг и не бяха трити, а сега и единична такава снимка се трие?




Редактирано от - Чарли Дарвин на 18/10/2010 г/ 16:40:05

softwind
18 Окт 2010 16:50
Мнения: 5,658
От: Cambodia
може да им се е претоварил сървъра. Не забравяй, че ние сме на гости.
В нета има сайтове, на които можеш да си качваш снимките и от там да им задаваш формат. Не ти трябва фотошоп. Регистрирай се, удобно е.
Чарли Дарвин
18 Окт 2010 17:18
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Софти не търси под вола теле.
Снимки в постинги от форума правят трафик на сървъра, само ако снимките са от вестника, и правят същия трафик, все едно някой е видял снимката пред вестника.
Снимките на друг хостинг не натоварват сървъра на вестника.
:
Имам си акаунти в сайтове за снимки разблира се. Но ето - модератора ми изтри две снимки от такъв сайт - imageshake - едната с размери 800х600, другата 800х430 пиксела. Били големи.... Пак добре че остави първата, с подобни размери и пак от същия сайт.
На Фичо му изтри три снички с подобен размер в един постинг, а поне едната Фичо преди месец два я беше пускал и в друга тема, без да бъде изтрита.
:
Все по-ограничаващи стават модераторските критерии за размер на снимките.
И аз твърдя че няма причина да има такива жестоки ограничения и все повече да се ожесточават.
Нужен е модераторски отговор по въпроса, и да е с числа и аргуманти за обосновка на числата.
:
И да - на гости сме, амва не само тук може да идваме на гости, както и едва ли само тук идваме на гости.
Каква е целта на тия ограничения - да ни стане по-приятно да ходим на гости другаде, отколкото тук? Да ходим другаде, където не налагат такива безприченни ограничения....


Редактирано от - Чарли Дарвин на 18/10/2010 г/ 17:21:24

Лунатик
18 Окт 2010 17:36
Мнения: 2,959
От: Bulgaria
Подкрепям Чарли Дарвин.


Теслата на снимките има явно технически произход в сървърната част на форума.
Доскоро нямаше проблеми.
Ако имат ограничение по ресурси(не стига памет, няма свободно пространство на диска) да си кажат или да сложат временно ясни ограничения на големина и формат.


Друго решение е "Темите" да станат като форума под вестника и картинките да са само като линкове.


Трето решение е формата за писане на мнение да не показва картинки и без това не нужни там.
Чарли Дарвин
18 Окт 2010 17:48
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Лунатик, мерси за подкрепата.
Но това - "Теслата на снимките има явно технически произход в сървърната част на форума." - едва ли е вярно. Макар че си намерил точното определение - "теслата". Но теслата за сничките не може да е по причина че снимките в мненията създават проблеми на техниката на сървъра. Както обясних и на Софти, те не правят трафик на сървъра, щом за качени на друг сървър. Браузърът взима от тукашния сървър само адреса им (изписан в съответното мнение) и после ходи на другия съръв, откъдето да вземе снимката, и пътя на снимката от другия сървър до браузъра не минава през тукашния сървър.
donmichele
18 Окт 2010 18:01
Мнения: 1,351
От: Bulgaria
стига па и ти бе! на твойте снимки, па и на постингите им стига по 2-3 пиксела место, и без това сичко е ясно.
дай на маймуната огледало и веднага че се разписка, че не си вижда лицето и заднико едновременно. като че ли има некаква разлика
sybil
18 Окт 2010 18:18
Мнения: 979
От: Bulgaria
Здравейте!
Причината за подобно изискване е не в сървъра, а в оплаквания от потребители, свързани със зареждането на страниците при тях - и изтеглянето на целите страници настрани при наличие на големи снимки, което затруднява четенето като цяло.
Като цяло в този форум присъства препоръка постингите да са като чист текст, за да се осигури бързо и лесно четене, това е причината да не се допускат картинни аватари или подписи. Не е премахната изцяло опцията за поместване на изображения, но големи такива няма да бъдат допускани, както вече съм писала - винаги можете да приложите линк, без да променяте размера, ако ползвате изображение, намерено в нета.
Чарли Дарвин
19 Окт 2010 17:54
Мнения: 8,816
От: Bulgaria
Добър ден, sybil!
----
Виждам че не ви харесват въпросите които поставям, и искате темата да утихне възможно най-скоро. Аз също нямам желание да продължавам да пиша тук, но това с което се опитвате да се аргументирате е несъстоятелно. Затова ще ви дам възможност да прикличим тази глупава история по най-бързия начин.
----
Въпросът ми е - кое предпочитете:
1. Да опиша всичко най-подробно и аргументирано - защо няма причина, а вие съответно нямате основание да въвеждате такива ограничения за размера на текста и снимките, поне в твърде малките размери които опитвате да наложите, като все пак премълча най-важното.
2. Да кажа накратко в няколко изречения само най-важното - чие конкретно удобство обслужват тия нововъдения, съответно защо и по какви причини малко повече текст или дори средноформатни снимки започнаха да създават неудобство някому.
3. Да направя горните две последователно, или заедно, или в обратен ред.
4. Вие да престанете да вършите глупости, и евентуално да влезете в диалог където да договорим форумни ограничения за размер на снимки и текст, но с конкретни числа, и не така драстични като сегашните.
----
Досещате се че съм наясно какво и защо се случва по въпросите обсъждани в темата.
Ще изчакам известно враме да размислите и да ми отговорите кой от горните варианти предпочитате.
:
И не се опитвайте да ми затворите устата с административни мерки. Така само ще ме принудите да запозная с горните точки 1 и 2 и форумната общност, че и ръководството на вестника, с което, като знам естеството на "проблема" за чието решаване опитвате да наложите тия новости, дълбоко се съмнявам че сте съгласували въвеждането им, а още по-малко би одобрило ограниченията като начин за решаване на тоя "проблем".
----
Поздрави!
DARIL
19 Окт 2010 18:45
Мнения: 820
От: Denmark
Честит 19 октомври - Ден на българския лекар!
sybil
19 Окт 2010 20:10
Мнения: 979
От: Bulgaria
Към потребител Чарли Дарвин,

не знам какво визирате в постинга си горе, но с всяко мнение тук приемате безусловно да спазвате форумните правила - като правило 1.5, 1.7 и 1.10.
Обидно отношение, заплахи и закани спрямо модератор в този форум са недопустими - и според правило 1.10 подлежат на директен бан. Което и правило прилагам.

Редактирано от - sybil на 19/10/2010 г/ 20:11:47

Добави мнение   Мнения:16 1