Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Висш служител на руските служби издал 11-те агенти на САЩ
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:48 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща
ЗИП
12 Ное 2010 09:18
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Юридически, след ликвидирането на Степан Бандера през 1952 от ЧК( ОГПУ, НКВД, КГБ, ФСБ), на службите с постановление е забранено физическото унищожение на противници на държавата. Затова КГБ помагаше само интелектуално на КДС по случая Георги Марков. След започване на войната в Чечения обаче, поради коренната промяна на военнополитическата обстановка по света, тази забрана все повече се превръща в рудимент от една отминала епоха.
Разбира се никой не признава открито, но е за препоръчване враговете на Кремъл да не пият чай, да не ядат лакомо пържоли, по възможност да ползват такси т.н.
Хубаво е също така винаги около тях да има хора, да не остават насаме защото току виж се оказали напъхани в куфар за дипломатическа поща с крайна дестинация мазето на Лубянка, какъвто прецедент вече имаше преди няколко години
товарищМаузер
12 Ное 2010 10:11
Мнения: 9,625
От: Bulgaria
тука некои другаре взеха да се капят....
Kotka
12 Ное 2010 10:42
Мнения: 13,187
От: Aruba
То живота вече не му е същия на въпросния господин-предател.
Ако не го ликвидират скоро, ще изперка от параноя и безсъница преди това.
Anardil
12 Ное 2010 10:45
Мнения: 2,861
От: Bulgaria
Това е резултат от предателство, а предателите винаги завършват зле".
Сега високопоставен служител на президентската администрация увери: "Знаем кой е той и къде е... Не се съмнявайте, Меркадер е вече по петите му"

Еми стават и такива работи...как беше: 'А га яде кифтетата ни рива, а"?
Разбира се никой не признава открито, но е за препоръчване враговете на Кремъл да не пият чай, да не ядат лакомо пържоли, по възможност да ползват такси т.н.
Хубаво е също така винаги около тях да има хора, да не остават насаме защото току виж се оказали напъхани в куфар за дипломатическа поща с крайна дестинация мазето на Лубянка

Да добавя - не е препоръчително също да плуват в неохраняеми водоеми, че да не стане като с тов. Склянски.
ЗИП
12 Ное 2010 10:51
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Медведев подтвердил информацию «Ъ» о «предателе» в СВР

Президент России Дмитрий Медведев подтвердил результаты расследования газеты «КоммерсантЪ», вышедшей в четверг с публикацией о том, что провал группы российских разведчиков в США был вызван предательством полковника СВР Щербаковым.

В пятницу Медведев во время пресс-конференции в Сеуле, отвечая на вопрос о том, насколько соответствует действительности публикация «Ъ», сказал, что для него «результаты расследования «Коммерсанта» не новость, я знал об этом буквально в тот же день, когда это произошло, со всеми аксессуарами и атрибутами».

Ранее «Газета.Ru» сообщала, что газета «КоммерсантЪ» выяснила, что виновником крупнейшего в истории российской разведки провала стал полковник Щербаков, долгое время служивший в СВР начальником американского отдела управления «С», ведающего работой с нелегалами.
Oraсle
12 Ное 2010 10:51
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
След като прочетох "дискусията" под тая тема няма как да не си отворя една бира.
Айде наздраве .

Редактирано от - Oraсle на 12/11/2010 г/ 10:52:27

Evasion
12 Ное 2010 10:52
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
Предател или не - той си знае какъв е защо е. Обаче друго не мога да разбера - дали е вярно, че децата на висши служители на руското разузнава не гледат да изчепят в чужбина? По възможност в омразните Америка и Западна Европа? Ма що така, нали в Русия е супер -айвер, блондинки и т.н?
Oraсle
12 Ное 2010 11:09
Мнения: 15,092
От: Bulgaria
Те половината т. нар. "шпиони" си бяха с връзки - уредени със сладък живот в САЩ на държавна издръжка.
Антибиотик
12 Ное 2010 12:24
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Първо. Такъв тип операции с вкарване на дълбоко законспирирани чужди граждани са толкова тъпи и остарели, че се чудя на тези прословути ужким интелигентни хора дето ги избират в разузнаването. Защо ли? Защото при първото НАЙ-МАЛКО съмнение си разкрит. Това е все едно да облечеш женски дрехи и да се разкарваш по улиците - първия мераклия ще те разкрие какво се крие под полата ти. Тъпо та вдлъбнато.
Второ. Предателството е гадно нещо, но то е ПОСТОЯНЕН спътник на руския разузнавач(шпионин). Големият проблем е, че не могат да подберат истински идеалисти-патриоти, а връзкарството и корумпираната политическа система допуска най-долни мекерета-материалисти свързани с партиите да се доберат до високи постове в тези най-патриотични служби. Същото важи и за България.
Трето. Беднотията и постоянният авторитаризъм в Русия спомагат за гореказаното.Това е било така и преди Горбачов.Прочетете Олег Калугин и ще си направите сами психологически портрет на прехваления руски разузнавач. Всеки е потенциален предател и в подготвителните центрове на руското разузнаване ги возят в закрити автобуси, а преподавателите им четат от закрити стаи. Никой не знае точно къде са тези центрове - но всеки случай повечето са в центъра на Москва в сгради дето никой не подозира. Живеят по един в различни части на Москва. И въпреки това руснака редовно духва с най-големите тайни.
Западните тайни служби (най-вече американските) също са се изхитрили и са поставили вълчи капан за този, който иска да избяга на запад. Какъв е той ли - ами ако отидеш и кажеш аз съм полковник от разузнаването ти казват глей си работа да си какъвто искаш нас не ни интересуваш. Но ако сложиш на масата тайни от особено значение ти вече си добре дошъл. И всеки руснак го знае - така че винаги гледа да грабне нещо и да духне.
Убийството на писателя Георги Марков е разкрито на американците именно от руски беглец от КГБ - той е посочил всички участващи и го е доказа с документи.
Българското комунистическо разузнаване има един известен случай с вкарването на наша гражданка (още е жива) под легендата на източногерманка избягала в Западна Германия във Виена. Освен харчене на пари друго не е свършила. Един път идва тайно в България и отива на Витоша да кара ски - неин познат я разпознава и тя изпада в паника. Българската Мата Хари толкова е била пищисана, че извикала в лицето му - бягай отвлечена съм - да и се чудиш на реакцията. Дремала в едно общежитие във Виена и харчила парите на бащите ни.
Абсолютизирането на тези служби и излизането им от граждански контрол е пагубно. Никога тези шпиоски войни не са водили до нищо, освен до пръскане на пари от дерибей и грандомани.
highwatcher
12 Ное 2010 12:46
Мнения: 175
От: Gibraltar
Евала ЗИПЕ , страшен си батка!! Спука ме от хилеж .
Наистина си прав. Така действат славните чекисти!
И на избягалия Артамонов (тоже Шадрин) навремето, му бе пратена една групичка от Първо Главно, начело с Олег Калугин, да си го "прибере" за ръчичка от Виена в Родину, но нещастника-предател, взел че се разбунтувал, а товарищите попрекалили с хлороформа, та взел че се споминал от инфаркт и действително бил върнат в куфар по диппощата!!!

Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 13:14:19

highwatcher
12 Ное 2010 13:08
Мнения: 175
От: Gibraltar
Антибиотик,


Под "Българската Мата Хари" имаш предвид, единствената българска "нелегалка"- Снежана Василева ”Анита” също и "Ирен".
63-годишната бивша служителка на разузнаването е дъщеря на дългогодишен МВР-кадър, който е бил следовател на процеса срещу Трайчо Костов.
Съвсем млада я изпращат под прикритие в Австрия. След завръщането си в родината се омъжва “не по любов, а по разум” за своя колега от контразузнаването Атанас Василев.

В момента той живее в къщата си в Капитан Андреево (едната от дъщерите им е митничарка там). Когато се пенсионирал, работил известно време в Пощенска банка.Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 13:43:59

ЗИП
12 Ное 2010 13:30
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Александър Запорожский бе докаран от Щатите в диппоща, сега пък го върнаха обратно като разменна монета срещу 10-имата.
Американците също имат много предатели. Еймс, Хансен, Николсон т.н. Николсон се изхитри да продължи да предава сведения дори от затвора като вербува сина си който на салфетка изнасяше сведения и ги предаваше на агенти на СВР в Латинска Америка. Еймс пък издаде цялата агентура на ЦРУ в Москва и доста хора бяха разстреляни начело с генерал Поляков.
Иначе наистина от тези игри ползата понякога изглежда съмнителна, но пък има знаменити и направо фундаментални случаи когато службите буквално може да се каже спасяват държавата. Случая Зорге, проектът Манхатън. Друг пък може да се каже правят така, че противника да се навре в голем батак и от това твоята страна да извлича ползи. ; )
Антибиотик
12 Ное 2010 13:40
Мнения: 2,905
От: Bulgaria
Да Хай, за нея става дума.Баща и е вкарвал Трайчо Костов в каца с изпражнения и е похлупвал капака, карал го е да влиза в чекмедже, рисувал му е стълба по стената и го е карал да се качва по нея. Това са героите български безбожници, мамицата им гадна. И ни учеха на всчико отгоре да им сваляме шапка и да ги имаме за пример. Е и? Успяха ли...
ЗИП
12 Ное 2010 13:48
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Оказа се обаче, че Третяков не е единствения скоропостижно споминал се американски шпионин тая година в Щатите. Докато Третяков се задавя с пържола, то Евгени Торопов ( прикрепен към мисията в Отава) за който се подозира, че е издал Роберт Хансен, тази година бе намерен мъртъв във ваната си след като се предполага, че по невнимание е докоснал електрически уред
highwatcher
12 Ное 2010 13:52
Мнения: 175
От: Gibraltar
Зипе,

имаш грешка батка! Александр Запорожский го примамили много хитро някои негови бивши колеги да си се върне в родину от САЩ, където живеел, по някакъв повод, а потом като слезъл на Шереметиево го очаквали белезници, черна Волга и бързо към Лубянка, за един "приятелски" разговор, а потом към Лефортово!!

Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 15:06:10

ЗИП
12 Ное 2010 13:57
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Това е официалната версия. Ти наистина ли верваш, че полковник от СВР, който прекрасно знае нравите на бившите си бойни другари ще се върне в леговището на мечката, която му е обещала, че му е простила.
Evasion
12 Ное 2010 14:03
Мнения: 17,258
От: Korea, Democratic People's Republic of
ЗИП
... Николсон се изхитри да продължи да предава сведения дори от затвора ...

Несъмнено много важни сведения
highwatcher
12 Ное 2010 14:11
Мнения: 175
От: Gibraltar
Зипе,

ама той не е знаел, че го подозират, а просто го поканили на бизнес-разговори в Москва, тъй като той въртял някакъв бизнес в САЩ- имал фирма, която работи с Русия. В същия момент предишната година, много подозрително си подава оставката от СВР и се установява да живее в САЩ със семейството си.
Твърди се, че той е предал Робърт Филип Хансен на хамериканците!!
(Р.Ф. Хансен- служител на ФБР и дългогодишен агент (от 1979г.) на ПГУ-КГБ, а потом и на СВР, който от съображения за сигурност имал следната тактика- за него характерното било, че работил за руснаците "на тъмно", т.е. руснаците не знаели самоличността на своя агент, предавали си пари и материали без визуален контакт!!! Предаден от "прасе"-вътрешно-ведомствен жаргон на КГБ за предателите и арестуван от ФБР през 2001г.)Редактирано от - highwatcher на 12/11/2010 г/ 14:49:30

StrikeEagle
12 Ное 2010 14:16
Мнения: 21,073
От: Bulgaria
САЩ започват износ на пририден газ за Европа!
Па вие си се тровете - кеф ви - с полоний,
кеф ви - с рутений,
кеф ви - с руски партенки...
ЗИП
12 Ное 2010 14:18
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
highwatcher,
Ние с теб можем само да гадаем и не можем да отличим информацията от дезинформацията, контрадезинформацията и реконтрадезинформацията. Мноо е сложно.
Можем само да разсъждаваме логически. Някога а може би и до ден днешен в руските служби имаше забрана ценни кадри да им се разрешава да живеят в чужбина. Рисковано е. Опитен професионал-предател за нищо на света не би се върнал. ; )[/b]

Редактирано от - ЗИП на 12/11/2010 г/ 14:21:17

Добави мнение   Мнения:48 Предишна Страница 2 от 3 1 2 3 Следваща