Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Лидерите на Г-20 се впуснаха в търговски спорове
Добави мнение   Мнения:18 1
водопроводчик
11 Ное 2010 20:10
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Германският канцлер Ангела Меркел категорично отхвърли идеята на САЩ експортноориентираните държави като Германия и Китай да намалят търговските си излишъци. Президентът на САЩ Барак Обама поиска те да намалят износа си и да увеличат вътрешното потребление. Канцлерът Меркел пък определи като "икономически и политически необосновано" поставянето на горни граници както за търговските излишъци, така и да дефицитите. Освен това в Сеул тя обвини американското правителство, че с валутната си политика увеличава риска от нова финансова криза. Обама пък защити подпомагането на американската икономика чрез инжектиране на още 600 млрд. долара.
Хубав диалог, особено накрая. Обама може да си позволи всякакви щуротии. Как ли щеше да прозвучи същият диалог, със същите д.л., обаче с една малка разлика - не Обама, а стрина Меркел имаше самолетоносачите?
водопроводчик
11 Ное 2010 20:12
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
И още нещо - като че ли никой не забелязва, че Китай и Германия май свирят в един оркестър.
Meto ot Interneto
11 Ное 2010 21:05
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
В оркестъра е и Бразилия. Печатането на пари (дори и електронни) е утрешна инфлация. За немците, особено, това е чума.
Acho1
11 Ное 2010 21:57
Мнения: 920
От: Bulgaria
Лидерите на Г-20 се впуснаха в търговски спорове

Никакви спорове не трябва да се водят, а направо да има слагат МИТА да ги видя тогава тарикатите износители.
Водели се били търговски спорове, търговски спорове може да има ако има "свободна търговия" - свободен обмен на стоки и услуги, аз купувам твоята стока, ти купуваш моята - това е то търговията.
Когато едната страна е опънала сергията и само продава и отказва да купи каквото и да е, и очаква от тебе само ти да купуваш (пък макар и с напечатани долари) търговия няма, има ПАЗАР.
Уж "свободна търговия", пък едната страна с фиксирана валута, курса се определя всекидневно спрямо нуждите на икономиката, а долара понеже е плаващ подскача всеки ден като Йо-Ио нагоре-надолу.
Няма ли свободно плаване на всички валути - никаква свободна тъговия не може да има.
Уж "свободна търговия" пък Америка е пълна с Южно Корейски коли, а опитай се ти да продадеш Американска кола в Южна Корея, уж няма мита, ама има 1 милион изисквания, ама двигателя бил много голям, ама много горяла, ама много замърсявала, абе направо не е ли произведена в Корея забрави.
В Китай е още по зле, света е пълен с Китайски боклуци, а опитай се ти да продадеш нещо в Китай, 100% не отговаря на "високите" Китайски изисквания за безопастност, в същото време Китайският аналог (разбирай копието на оригиналният продукт) се продава свободно.
Но те дъртите евреи от ФЕД ще ги оправят.
1. Мита - да ги видя тогава на кой ще си продават стоката тези тарикати. Като им падне износа и им се вдигне безработитцата.
2. Инфлация - да се отучат от тоя навик да трупат доларчета и си манипулират валутите.
водопроводчик
11 Ное 2010 22:09
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Помоли федаджиите да те предупредят два дни предварително за инфлацията, че да си обърнеш доларите в юани или в донги, щото ще гледаме шопската мъдрост "че си подпалим къщата, та да се подпали и плевнята на Вуте".
Apolitichen
11 Ное 2010 22:16
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
света е пълен с Китайски боклуци
Произведени са под лиценз на американски технологии и/или дизайнери.
а опитай се ти да продадеш нещо в Китай
Ако знаеше чужди езици, нямаше да имаш проблем. Все пак зависи и от цената.
същото време Китайският аналог (разбирай копието на оригиналният продукт) се продава свободно.
Всъщност това е оригиналът , но в количества, неизвестни на лицензодателя.
а опитай се ти да продадеш Американска кола в Южна Корея
С американска реклама за консуматори на тия пазара не върви. Същият проблем имаха и БМВ в Япония, ама кой да учи чуждия опит? Сега моторите им страшно се харчат, за колите разходът, и в преносния смисъл, продължава да е проблем.
Втора смяна
11 Ное 2010 23:24
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
Ачо, ти си в сериозен конфликт със себе си преди всичко, така си се оплел като пате в кълчища... А между другото тези дни китайска рейтингова агенция е намалила кредитния рейтинг на УСА по повод печатането на 600 милиарда шума...с негативна перспектива.
/\\eko
11 Ное 2010 23:48
Мнения: 4,397
От: Bulgaria
Ах, Китайска рейтингова агенция...бла....бла.Къде мога да си купя юани, ама по-бърже?Понеже и нефта дръпна нагоре, искам и доста рубли, если возможна?
Acho1
12 Ное 2010 00:21
Мнения: 920
От: Bulgaria
А между другото тези дни китайска рейтингова агенция е намалила кредитния рейтинг на УСА

Еми на пропуснал съм дълбокият анализ на китайската ДЪРЖАВНА рейтингова агенция и виж какви глупости съм надробил по горе.
Ама така е като не се информирам от китайската държавна рейтингова агенция, ами чета разни анализи на империалистически икономисти.
Уффф и аз искам да си обърна малко пари в Юани, ама не знам къде ги продават ? Някой знае ли ? Ходих в банката и в чейнджа вчера доларчета има свободно, зелена шума колкото щеш, ама юани йок, не ги продават свободно.
Но пуснат ли ги свободно, ще обръщам доларите в юани къде ще ходя
softwind
12 Ное 2010 01:04
Мнения: 5,658
От: Cambodia

а долара понеже е плаващ подскача всеки ден като Йо-Ио нагоре-надолу.и тепърва ще подскача.

Редактирано от - softwind на 12/11/2010 г/ 01:05:32

Втора смяна
12 Ное 2010 09:19
Мнения: 4,072
От: Bulgaria
Юани се продават само на членовете на ККП. Пишман демократите да си кътат доларите.
Чичо Фичо
12 Ное 2010 10:10
Мнения: 24,838
От: United States
Противоречията в империалистическия лагер са изострят и стават все по-"антагонистични".

САЩ и Германия се намират в двете противоположни фази. Германия е преяла със социализъм и евросолидарност и иска повече крути десни мерки. САЩ е изкрейзил от рейгънизъм и бушизъм и иска повече кейнсианство и "социализъм" (макар хората още да не го осъзнават), всеобщо здравно осигуряване и спасяване на милиони и милиони прилични бели хора от изхвърляне на улицата.

Германия сега е в по-добро положение обаче именно заради по-голямото си социално равенство от десетилетия и по-неглобализираната си икономика - тя не си изнесе промишлеността в Китай и успява да съчетава високата производителност със социалната държава. САЩ е по-зле именно заради прекалено либералната си глобализирана икономика, която замина за Китай, и заради голямото си социално неравенство, което надмина дереджето от 1929 г. и стопи средната класа и покупателната й способност.

Германия и САЩ сега са начело тъкмо с когото трябва - отвратената от социализъма бивша геносин, черният "социалист".

Британия клета - като Невдянков - бори кризата на търсенето със затягане на колана, гаси пожара с бензин. Там фазите на обективното и на субективното, както и у нас, се разминаха коренно.

Корея и Китай пък не могат да си позволят да си намалят що-годе чувствително износа, за което ги натиска САЩ, защото - особено в Китай - това значи революция. Няколко милиона - или десетки милиона - безработни в Китай = анархия и емиграция на потенциално стотици милиони.

Америка пък не може да си позволи да не си намали вноса от тях и/или не го компенсира с повече свой износ, за какъвто не не щат да чуят.
САЩ и Корея не се разбраха за новия търговски договор, който трябваше да пусне повече американски коли и говеждо месо в Корея.

САЩ обвинява Китай, че си подбива изкуствено валутата като купува прекалено много долари и го призовава към по-отговорно поведение на голяма страна. Китай обвинява САЩ, че си подбива валутата със стимулационния си план и го призовава, като печатар на световните пари, по-отговорно да се грижи и за световните финанси, не само за вътрешните си проблеми.

Доларът пропада. Еврото тресе го треска - след Гърция, Ирландия се готви да поеме въздух под вода, след нея - Испания и Португалия. Дали след година-две ще има евро, дявол знай. Въпреки бодрячеството на Меркел и Камерън, светът явно се свлича към дългогодишна японска дефлация и двуцифрена безработица. От нея явно ще може да го извади само нещо голямо като Втората свтовна.

В Европа пак са на дневен ред малтусианските проблеми - три милиона мюсюлмани, три милиона безработни арийци. Юрген Хабермас написа статия в НЙ Таймс, че работата с турците в Германия не била баш като в началото на 30-те години, ама не разбрах как точно. Хабермас пише доста кофти, далече най-слабият е от Франкфуртците. Европа беше кротка и щастлива, докато имаше просперитет, съветска заплаха и американски чадър. Сега и трите или вече ги няма, или бързо чезнат.

Като как се позиционира посред Г-20 на тоя фон бъдещата ислямска джумхуриети Тюркийето - аллах да слезе от небото, дали ще каже?
historian
12 Ное 2010 13:20
Мнения: 2,031
От: Bulgaria
чичо, мерси за лекцията, ама все пак да купуваме ли юани, или да не купуваме?
XYZxyz
12 Ное 2010 14:55
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Хм, САЩ срещу Германия! Май обединението на Германия започва да дава плодове ...
Мето от Факултето
12 Ное 2010 14:55
Мнения: 1,071
От: Bulgaria

Ако в крайна сметка Германия създава впечатлението, че реже клона, на който седи, това е защото тя счита, че е дошло времето да смени клона и се налага да се интегрира в общ трансатлантически пазар."Изграждането на Европа" е на кръстопът.Досега тя допринесе за непрестанното развитие на Германия, но този процес не може да продължава по същия начин.Въпреки че Германия е двигател на ЕС, нейните връзки с Америка във финансово и индустриално отношение, са много по-значими.През изминалите две десетилетия тя непрекъснато оставяше впечатление за силна привързаност към ЕС, което днес се оказва поредна илюзия. ; )
Чичо Фичо
12 Ное 2010 15:30
Мнения: 24,838
От: United States
Ами аз съм за долара. При по-лошо развитие на нещата знаем как реагира Европа преди 80 години, как - Америка. Няма основания да мислим, че сега ще е различно.

Положението на Китай е много по-лабаво, отколкото на Европа. Легитимността на комунистическия режим от много време се крепи само на бързия растеж на износа. От туй по-голямо буре барут здраве му кажи.
Чичо Фичо
12 Ное 2010 15:38
Мнения: 24,838
От: United States
България обаче пак е щастливо овчарче - с членството си в ЕС и с ниските си разходи, и с наследството си от социализъма ще стане златна за аутсорсване на китайска (и руска) индустрия за внос в ЕС.

С изпреварващото си демографско "развитие" и голяма и жилава диаспора България ще избегне и най-лошото в социално отношение, поне относително.

България с голямото си и растящо социално неравенство и деиндустриализация сега е много по-подобна на САЩ, отколкото на Германия. И‌ с липсващата си инфраструктура и голямата си нужда от проактивна държавна политика.

България няма нужда от "реформи" за "балансиране на бюджета" и "затягане колана", а от събуждане духовете на капитализъма.
водопроводчик
12 Ное 2010 15:57
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Положението на Китай е много по-лабаво, отколкото на Европа. Легитимността на комунистическия режим от много време се крепи само на бързия растеж на износа. От туй по-голямо буре барут здраве му кажи.
Хм... хич даже не е лабаво. По-здрава основа от бурен индустриален възход - здраве му кажи.
Добави мнение   Мнения:18 1