Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Полша обмисля да въведе банков данък
Добави мнение   Мнения:7 1
paragraph39
06 Яну 2011 03:19
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "...Ефектът от реформите в пенсионната система вече се усеща, каза Ростовски. От април т.г. ще влезе в сила и одобреният план, според който драстично ще се намалят паричните потоци към частните пенсионни фондове. Вместо това средствата ще се насочват към държавната пенсионна администрация..."
§§§§§§§§§§§§§§§§
Ама и в Полша "Национализация" ли, бе?!

K9
06 Яну 2011 05:52
Мнения: 1,525
От: USA
Държавата, вечно се стреми да бръкне в джоба на гражданите и Полша не прави изключение.
kpp1
06 Яну 2011 09:52
Мнения: 1,360
От: Bulgaria
Цветка затова ли продаде, да няма конфликт на интереси. Дали някой не и е пошушнал, че и у нас може...
Вегетарианец
06 Яну 2011 16:31
Мнения: 1,628
От: Bulgaria
Здравейте, червени лалугери! Как е, а?
Пенка от Прокатния
06 Яну 2011 17:34
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

От април т.г. ще влезе в сила и одобреният план, според който драстично ще се намалят паричните потоци към частните пенсионни фондове. Вместо това средствата ще се насочват към държавната пенсионна администрация.


Ама разбира се, че ще ги намалят. Както и друг път съм казвала, няма абослютно никакъв смисъл и логика да се вкарват пари в частни пенсионни фондове. Защото тези фондове след това да дават същите тези пари (но с лихва!) на държавата като купуват държавен дълг и така парите пак стигат до държавата, която да работи с тях и да ги управлява. И какъв тогава е смисълът да се минава през частен фонд?! Няма смисъл да се дават пари на частните фондове и по друга причина - защото те с тях финансират банки, а банките пък дават заеми на гражданите (от които всъщност са взети тези пари). Т.е. получава се така, че гражданите вземат на заем и плащат лихви върху собствените си пари и доходността, която носят тези пари всъщност всеки я плаща чрез лихвите по банковите заеми. Само дето парите минават през няколко ръце и всяка от тях си прибира "таксички" и "комисионки" за управление и риск и накрая доходността се оказва половината от платените на банките лихви. Изобщо, това с пенсионните фондове, в сегашния си вид, е пълна и абсолютна недомислица. Недомислица от времената когато никой не е гледал и виждал икономиката като цялостна система.

_________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа Еволюция!


Редактирано от - Пенка от Прокатния на 06/1/2011 г/ 17:39:45

galia2
06 Яну 2011 19:23
Мнения: 1,418
От: Bulgaria
Пенсионните фондове намаляват сегашните приходи на държавата, защото част от вноските се насочват към пенсионните фондове и не могат да се използват за изплащане на пенсиите на сегашните пенсионери, но теоретично се очаква да намалят държавните разходи в бъдеще. При сегашната осигурителна система държавата има скрити задължения към бъдещите пенсионери. Поне на теория пенсионните фондове намаляват бъдещите скрити задължения на държавата. Освен това риска се прехвърля от държавата към пенсионера.

Редактирано от - galia2 на 06/1/2011 г/ 19:25:25

Пенка от Прокатния
07 Яну 2011 08:45
Мнения: 2,210
От: Bulgaria

galia2,
Повтарям пооо-бавничко:

1. При положение, че пенсионните фондове "инвестират" голяма част от парите си в ДЦК (държавни дългове), то те нито намаляват (тъкмо напротив!) бъдещите задължения на държавата, нито прехвърлят риска върху пенсионера. Просто защото пак държавата ще изплаща тези дългове, пак от данъци и пак в бъдещето.

2. "Инвестициите" в банки също са много съмнителни от тази гледна точка (кой носи риска) - доколкото държавата се чувства отговорна за банките (а както се видя, тя се чувства!), то пак държавата се оказва отговорна за инвестициите на пенсионните фондове.

3. Доколкото държавата се чувства отговорна за растежа на икономиката (а тя се чувства!) то се получава така, че тя противодейства и на спада на борсите и на пукането на балоните. Което става чрез вливане на ликвидност от страна на централните банки с цел задържане на "пазарните" нива. Т.е. държавата пак е намесена и пак тя носи рисковете. Какво ли би се случило с борсите ако не беше постоянното помпане на пари от централните банки? Според мен, те вече нямаше да съществуват! И какво ли щяха да правят тогава пенсионните фондове?!

_______________________________
Да живее ВССЕ -
Великата Световна Социалистическа ЕволюцияРедактирано от - Пенка от Прокатния на 07/1/2011 г/ 08:48:38

Добави мнение   Мнения:7 1