Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Ясно е, че изчезваме, но няма страшно
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:199 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »
UNIVERS
31 Юли 2011 19:52
Мнения: 5,614
От: Bulgaria
Това май ще да е диагнозата...... : за 48 % от първокласниците майчиният език не българския......При известната норма на раждамост и смъртност на българите , вследствие на хубавия живот, цъфтящо здравеопазване и прочие екстри на "демократичните" промени - тези 48 % след колко години ще станат 60% и повече процента ? Като строят Мол-овете и заливат с бетон черноморието, барем по една българска книга да полагат в основите, та след време изследователите да се сещат , че тук са живяли наследници на Аспарух, Петър и Асен, Симеон / но не мадридски /, че тук е била земята на Левски, Ботев и Вазов и прочие славни наши владетели, бунтари , възрожденци.
Берия
31 Юли 2011 20:02
Мнения: 999
От:
...страховете са по-скоро израз на популизъм...

Бе не знам за популизма, ама спасението е само в Копулизма.
потребител,07
31 Юли 2011 20:18
Мнения: 8,146
От: Bulgaria
Тъй че, ако и ние изчезнем, поне няма да сме самотни в отсъствието си. След като изчезнем, може някой ден да излезем на мода. Като динозаврите, индианците и незнайните обитатели на Великденските острови. Може да ни дават и по Discovery.

Ако не беше трагично, бихме сме посмели накрая.
Hugin
31 Юли 2011 20:20
Мнения: 8,461
От: Bulgaria
Сигурна индикация за това е изчезването на критиката - художествена, литературна, театрална, музикална, научна и най-важното, авторитетна.

Те за това ми е най-мъчно!
Теглим некъв филм, гледам го и
нема кой да ми каже какво е искал да каже автора.
С книгите - хептен зел.
карагьозов
31 Юли 2011 20:23
Мнения: 3,770
От: Bulgaria
=
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: карагьозов
Caravaggio
31 Юли 2011 20:25
Мнения: 13,610
От: Italy
Мрачна и жестока статия. Но, изглежда, реалистична.
..Културните знаци на българското днес едно очертават общество, което живее в самопричинено непълнолетие..

Аз бих се изразил - "самопричинен инфантилизъм"...
nikola_tsanev
31 Юли 2011 20:27
Мнения: 12,247
От: Bulgaria
Карикатурата
острилката
31 Юли 2011 20:29
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
Е как изчезнала критиката.
Аз като се огледам във форума - все критици наоколо.
RumenS
31 Юли 2011 20:32
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Бе, темата не е за майтапи. Автора се е поувлякъл малко с аргументите, но като цяло това дето го казва се вижда вече и с просто око. Който е по-млад и има сили да учи езици и да се оглежда навън. Тренда вече действително не може да бъде обърнат. Е, който има сили може още да пуска шегички де.
Manrico
31 Юли 2011 20:36
Мнения: 31,153
От: Bulgaria
Излиза, че и за изчезването на нацията Боко е виновен. Щото имаше периодика, която предлагаше критика, дори се публикуваха рецензии от най-високо ниво на форумци за оперни постановки. Откакто дойде Боко обаче, тази периодика има по-важна задача - да критикува него. И ей на - заради това ще изчезне българската нация!

_______________________
Интеллигент — это тот, у кого ума больше, чем умения, знаний больше, чем ума, сведений больше, чем знаний, а амбиций больше, чем всего перечисленного…
Блогът на Манрико
Caravaggio
31 Юли 2011 20:45
Мнения: 13,610
От: Italy
..дори се публикуваха рецензии от най-високо ниво на форумци за оперни постановки..

С пълно и изчерпателно описание на дисагите ли? Ех, Пратер, Пратер...

АВАКУМ
31 Юли 2011 21:17
Мнения: 12,358
От: Bulgaria





"Естествен финал на всяко продължително и системно самоограбване е изчезването"
Пък на нас най ни е хубаво да се самоунищожаваме!
dibo
31 Юли 2011 21:19
Мнения: 2,059
От: Bulgaria
Статията
С думи прости - когато нещо няма смисъл, то отмира....
Mitev
31 Юли 2011 21:23
Мнения: 20,056
От: Bulgaria
В България няма и никога не имало истински капитализъм.


Авторе,
капитализмът е обществена система (строй), при която средствата за производство са в ръцете на малка част от обществото като тяхна частна собственост, а огромната част от гражданите на това общество са собственици единствено на работната си сила и са принудени да я продават на притежателите на средствата за производство. Като изключим държавния апарат, в който работи относително малка част от населението, кое от горните условия не е налице в България?
Да не би да е изчезнала частната капиталистическа собственост и да е възстановена държавната собственост върху средствата за производство? Да не би да е изчезнал наемният труд и всеки да се е превърнал в дребен собственик, който със собствената и на семейството си работна сила ползва средствата за производство без наемен труд? Какво му е истинското на истинския капитализъм извън горните белези?

Firmin
31 Юли 2011 21:24
Мнения: 33,549
От: Bulgaria
Manrico,
обидно е дори за теб да се правиш на неразбрал. Борисов е симптом на вече напредналата патология, не причина за възникването и.
dibo
31 Юли 2011 21:30
Мнения: 2,059
От: Bulgaria
Mitev,
Ако ти се чете - има един тритомник на Румен Аврамов - "Комуналният капитализъм". Но ако не ти се чете много - ето го в синтез:
Натиснете тук
fractal
31 Юли 2011 21:34
Мнения: 9,824
От: Bulgaria
бьлгарите са като киселото мляко уникални са за света и като не се размножават в бьлгария както киселото мляко ще изчезнат
UNIVERS
31 Юли 2011 21:43
Мнения: 5,614
От: Bulgaria
fractal-e, това твоето си е за патентоване , да знаеш.....
UNIVERS
31 Юли 2011 22:08
Мнения: 5,614
От: Bulgaria
Старо , къде беше , бе ? Отпуски? Тук много джепане се хвърли , докато те нямаше.
Old_BG
31 Юли 2011 22:14
Мнения: 22,342
От: Kiribati
И аз човек и аз отпуск имам.Джепането го четох и се бях заканил да не се обаждам да си развалям кефа, ама май само до някъде устисках.
HBK
31 Юли 2011 22:19
Мнения: 2,896
От: United States
Г-н Ясен Бориславов е напипал Проблем, който по-всичко личи че е най-същественият за страната ни. По-съществен от бедността, от беззаконието, от невежеството, и много други истински, сериозни и несъмнено болезнени проблеми. Те обаче са проблеми все пак на оцелелите нации. Тези проблеми са съществували и съществуват даже и в благоденствуващите страни. Тук, обаче, става въпрос за оцеляването на страната. Важен проблем, нали. Да, ама не.
Защото всъщност съвсем не става въпрос за оцеляването на страната или държавата България, а за нейното метаморфозиране. Нали не мислите сериозно че ще изчезнат планините, реките или дори хората населяващи територията ни. Не , просто, по всичко личи че популацията, която в бъдеще ще живее по нашите земи ще бъде малко по-мургава, доста по-жизнена и разбира се, по-космополитна. За хубаво или за лошо.
Някои тенденции вече се долавят:

1. Първо ще изчезне Делото Кирил-и Методиево. За добро или за зло, оставям вие да прецените. Във всеки случай, очевидно болшинството хора одобряват изучаването на чужди езици. Българския език се обогатява, по-точно интернационализира. Тенденцията бе явна още от времето Хайтово. За повечето от нас бе ясно, че „драсни-пали-клечица” няма да измести „кибрит”, както „изчислителна машина” няма да измести „компютер” независимо от цялото ни родолюбие.
2. Политическата система, както и господствуващата идеология ще бъдат подменени с други, на първо време техните антиподи, докато осцилациите поутихнат до нещо което е вече общоприето в повечето Европейски страни. Комунизъмът няма да просъществува в бъдещето ни. Не че някога е сществувал по земите ни. Както Мечтата, тя никога не се реализира във вида в който я сънуваме.
3. Хората също ще се променят. Те със сигурност ще станат малко по-мургави. Но не бързайте с възклицанията „О ужас!”. Това просто го изисква глобалната промяната на климата. Просто - защита, адаптация. В това отношение, заслугата ще бъде на циганите. Но и тук не бързаите, защото това наистина ще бъде заслуга. Хората, които ще дойдат от смесените бракове, няма да бъдат точно българи, но няма да бъдат и точно цигани. Неведоми са пътищата Господни. Генните комбинации са неизчераеми.

Да, повече от 20-ина години повтарях всред колегите и приятелите си: „Мислех че комунизма е тежка болест. Оказа се смъртоносна”. Да това е така. Смъртоносна, но не за хората, а за нацията, идеологията и днешния морал. За хубаво или лошо.
Отегчителна е позата на днешните български интелектуалци, които се надпреварват в песимистичните си прогнози. Колкото по-песимистичен, толкова по-интелектуален. И толкова по далеч от логиката, действителността и историята. Да, по нашите земи е имало народи, които вече ги няма. Нито славяни, нито траки, нито даки. Така както другаде вече няма римляни, викинги и пр. Но това не значи че на тяхно място няма други хора. По-интелигентни, по-знаещи, по-можещи.
Ето защо, от всичко казано в статията на Г-н Ясен Бориславов най-много оцених заглавието: „Ясно е че изчезваме, но няма страшно”. Въпреки иронията.
Добави мнение   Мнения:199 Страница 1 от 10 1 2 3 Следваща »