Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Трусът в Турция възкреси идеята за задължителна застраховка на имотите у нас
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Капитан Немо
28 Окт 2011 20:33
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Абе няма ли Нобел за идиотщини и простотии - всичките окаскетени и овластени мюлюцюнери от 2 десетилетия насам ще я грабнат без засилка даже...
ivanalex
28 Окт 2011 20:37
Мнения: 281
От: Bulgaria
Искаме да управляваме пари, най-вече чужди. Знаем как се усвояват.
падналотмарс
28 Окт 2011 20:42
Мнения: 2,918
От: Bulgaria
нема ама ша се открие
Нобел за задължителна пазарна икономика
KaizerSoze
28 Окт 2011 22:34
Мнения: 5,044
От: Bulgaria
Мутрите искат още пари.
kaily
28 Окт 2011 23:17
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
"Застрахователният бизнес не може да не заостри вниманието на властта

На това не му ли се викаше оксиморон?

________________________________ ____
*Оказа се, че демокрация и капитализъм не са тъждествени.
**Банки, спекуланти и корпорации - Трите кита, на които се дъЛжи настоящата криза.
sorry
28 Окт 2011 23:24
Мнения: 817
От: Bulgaria
И какво ще покрият тия 10-20 лева на година ако се случи бедствие подобно на това в Турция у нас?
Пак някой иска да си напълни джобовете без да даде нищо в замяна.
paragraph39
29 Окт 2011 01:04
Мнения: 80,095
От: Bulgaria


/:/ "...погрешната политика на държавата в тази сфера. "Досега винаги при бедствие се случва едно и също - отива премиерът и обещава държавата да поеме щетите. Естествено че при такава практика българинът няма да има потребност да застрахова жилището си..."
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§ §§§§§
Първо, щом Държавата задължава за застраховане, то Държавата, а не частни застрахователи, трябва да е задължена да обезщетява, според задължителната застраховката! В противен случай, това е държавна Помощ за тези частни застрахователи- Държавата така им осигурява клиенти, нали!
Второ, щом има държавен фонд и структура за в случай на природни бедствия(земетресението е тъкмо такова), и този фонд се пълни с пари тъкмо от Данъци на българските данъкоплатци(включително данък "Сгради"!!!), няма причина да има нов "данък"-задължителна Застраховка "Земетресение"! Достатъчно е в държавния бюджет да се предвиди перо(с натрупване) за обезщетения при земетресения- като може да бъде предвидено не 100% Обезщетение, а, например, 75%, за да се стимулират Гражданите да застраховат имуществото си, а парите от тези застраховки да не отиват в частни застрахователи, а да влизат в това перо на държавния бюджет!!!
Billy-Joe Winchester
29 Окт 2011 01:59
Мнения: 2,255
От: Bulgaria
И какво ще покрият тия 10-20 лева на година ако се случи бедствие подобно на това в Турция у нас?


Рискът "Земетресение" е с много ниска премия - под промил от застрахователната сума. Така че 20 лева могат да покрият щета за няколко десетки хиляди. А риска за нашите застрахователи ще бъде презастрахован в някоя голяма компания, така че, ако стане беля, пари за обезщетения ще има. От следващата година обаче премията няма да е 10-20 лева, а поне 5 пъти по-висока.
Това го казвам само за пояснение откъде ще дойдат парите и при тези ниски премии. А и на мен не ми харесва идеята задължително някой да прибира каквото и да е, защото някоя проста глава е решила, че така е по-добре.
ablepsia
29 Окт 2011 04:09
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
Нашите ши....ни жилища златни ще ни излязат след толкова задължителни облагания с данък лайкучка и прочие застраховки.
Да не стане като с милиарда от здравните ни осигуровки?

Редактирано от - ablepsia на 29/10/2011 г/ 04:11:06

ivo kunchev
29 Окт 2011 06:02
Мнения: 5,363
От: United States
20лв. на година застраховка ще покрие точно дедовия на застраховалия се гражданин.Виж 20лв. вноска от милиони граждани, макар и на година, ще открие чудесна банкова сметка на тариката дал идеята... Абе шъ ги стигнем и задминем баш! Матряла да е жив и здрав!!
Zmeja
29 Окт 2011 07:47
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
За далаверите - "по-малко държава", а когато се случи голяма авария, катастрофа или природно бедствие - всеки търси държавата.
Zmeja
29 Окт 2011 07:59
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Да има фонд, но управляван от държавата. Намесят ли се в една "благородна идея" "ценни книжа" и "търговски банки" - не ми я хвали.
--------------------
Ако банковото и застрахователното дело са държавен монопол всички ще спечелиме. Сега на всяко кюше банков клон и застраховател, в повечето случаи чужд. Прахосмукачки на паричките на българите.
Ето ви идея: Държавни банки и застрахователни дружества в конкуренция с частните. Частните ще фалират след две години. Да, ама не!
ablepsia
29 Окт 2011 08:09
Мнения: 26,566
От: Bulgaria
И по тази причина, Змейко, хайде пак да пълним нечии гушки! Я стига, то не бе данък сгради, не бяха етажни собствености, не бяха облагания, застраховки и осигуровки за келявите ни двустайни дупки. А хората не могат вече кило месо да си позволят. Я да си ни върнат първо откраднатия милиард от здравните осигуровки, пропилян от Пърдянков в самото начало на мандата на тикварите. Я общините да се хванат най-после да си свършат работата, да минат да проверят къде са изкъртени носещи стени, да отговорят на жалбите на гражданите за неправомерни преустройства у съседите, пък после ще проведем референдум, ако трябва, дали да пълним чужди кесии. Сега ще са 20 лв. на година, а после ще стане като с таксите за джипитата - въведоха ги уж за да попречат на пенсионерите да тичат за щяло и не щяло на доктор, а после ги отмениха баш за тях. Защо осигурените трябва да плащат такса, за да кажат добър ден да личния си лекар? Защо изрядно плащащите данък сгради да се натоварват още повече? Какво правят общините за сградите, от които получават данъци. Я се поинтересувайте как е из другите държави.
генек
29 Окт 2011 08:15
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Логично!
И нормално.
Подсигуряваш се – бели пари за черни дни.
Обаче...
Като си знаем държавата и как ще бъдат раздавани лицензи и разрешителни.
Като си знаем властта – как като нищо ще секвестират застраховките /както стана със здравните/.
Като си знаем застрахователите – бандити и крадци...
Е, как човек да разчита на подобни опори за евентуална беда?
Затова хората са с очаквано предубеждение - обещаваното добро не е за добро.
------------------------------- ------------
Блогът на Генек

Zmeja
29 Окт 2011 08:39
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
По 10-20 лв. на жилище, тъкмо ще покрие разходите по организацията на събирането и управлението им. По-горе един форумец се досети, че това е само "зарибяването", след което ще дойдат европейските норми и изисквания и народът ще се озъби окончателно.
А в същност за какво държавата и общините ни събират данъци? И за какво ни е самата държава? Срещу какво се отказахме (по-точно ни отказаха) от суверенитет?

Редактирано от - Zmeja на 29/10/2011 г/ 08:42:01

ginger_g
29 Окт 2011 10:50
Мнения: 322
От: Bulgaria
Billy-Joe Winchester,
Гледам, че си колега...
Съгласна съм с Параграфа, че след като Държавата прибира премията, трябва и в случай на щета, да строи за собствена сметка, а не да се оправдава, че даден човек не си бил застраховал жилището...
В този случай и имуществените застраховки трябва да поевтинеят значително, ако държавата покрива риск "Бедствие" в голямата му част.
RumenS
29 Окт 2011 11:32
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Ако държавата се заеме с банкови или застрахователни услуги, никой нормален човек няма да се обърне към частна фирма. Именно затова и държавни такива услуги вече няма.
Автоцензор
29 Окт 2011 11:35
Мнения: 1,824
От: Bulgaria
Може, но е приемливо само ако в Конституцията се отнеме пасивното избирателно право на бивши мутри и служители на СБ. Защото какъв е смисълът да се застрахонаваме, а ново издание на Дянков да подпре с фонда фискалния си дефицит. Защото застраховката е гаранция, а каква е тук гаранцията срещу идиоти?
Даже би трябвало да се забрани отговорни стопански постове да се заемат от десни икономисти, защото 22 години демонтират България.
Но всичко това ще бъде сметнато за дискриминация и несправедливо отнемане на рожденното човешко право да се гавриш със съграждатиге си. Тъй че по-добпе да разпуснем всички обществени институции, отколкото да попаднат в ръцете на някой социопат.
Slava
29 Окт 2011 11:57
Мнения: 10,564
От: Bulgaria
Ако в България стане, ще е много по-зле от Турция. Всички къщи по селата са строени без стр.план, кой как си знае и може. В градовете- старото строителство е с изтичащ срок на годност/ 18-етажните панели, ако западат-нищо няма да остане/, а новото е строено с много икономии, тарикатлъци и без контрол.
kaily
29 Окт 2011 13:49
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И за какво ни е самата държава?

Ето това е истинският ...и единствен...въпрос!
За какво е създадена държавата, върши ли си работата, за която съществува, и ако не, за какво ни е?

________________________________ ____
*Оказа се, че демокрация и капитализъм не са тъждествени.
**Банки, спекуланти и корпорации - Трите кита, на които се дъЛжи настоящата криза.
RumenS
29 Окт 2011 13:53
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
Панелата е нещо изключително здраво. Високите панелени блокове са малко, и няма опасност да се разглобят при каквото и да е земетресение, максимум такъв висок блок може да се отскубне от основите, но това не е много вероятно. А, такива високи блокове са малко, 8 етажните панелки спокойно ще си стоят още 100 години /те могат да издържат всякакво земетресение/. Виж по селата масово са се строили къщи без колони. При това има такива на по 3 етажа, само тухли и между тях плочи. Това при по-сериозно земетресение просто става на купчинка боклук, ама вече е късно да се направи каквото и да е.
Добави мнение   Мнения:32 Страница 1 от 2 1 2 Следваща