Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
София ограничава гражданите... в името на гражданите
Добави мнение   Мнения:9 1
Sinco
08 Фев 2012 21:38
Мнения: 1,801
От: Bulgaria
Темата е интересна и материалът на авторката е много добър, според мен. Но се чудя дали има смисъл да се говори за това, след като, тези които имат правото и задължението да действат няма да го направят. Ще споделя малко. Често ходя в Словакия. Там нещата се правят. Билетите са по време. Можеш да си ги купиш от много места, като почти на всяка спирка има автомат за продажби, който работи. Можеш и да си платиш с SMS. На автомата за продажби има една педя намаления - за ученици, за пенсионери и за какво ли не. Но контрола е железен. Ако си без билет (при всичките възможности да си осигуриш плащане на превоза) глобата е много солена. А в транспортните средства пътуват и домашни любимци (с намордници и на най-дребното пале). Въобще нещата са за да служат на хората, като за това се заплаща, струва ми се (а щом те така го приемат - сигурно е) адекватно. както казват младите гратисчии у нас - и те така те.
Michael_P
08 Фев 2012 22:01
Мнения: 1,767
От: Bulgaria
Метрото в Мадрид има 231 станции по 12 линии, с дължина 282 km, от които 92% са под земята. Билетът за цялата мрежа е 2 евро.
Метрото в София има 14 станции по 1 линия, с дължина 17,9 km. Билетът за цялата мрежа е 0,5 евро.
От което следва, че средно в Мадрид 141 километра струват 1 евро, а в София 35,8 километра струват 1 евро. С други думи в София е 4 (четири) пъти по скъпо. Който то интересува да сметне за Лондон, Москва,.........
findbringer2
08 Фев 2012 22:18
Мнения: 761
От: Bulgaria
Аз ще допълня. Автобусният билет барселона-мадрид (около 600 км) струва 18 евро. Малко по-скъпо на километър е пътуването с автобус, разбира се, по българия. Това е разбираемо и оправдано, като се има предвид че горивото, обслужването и трудът в испания са по-евтини от тези в българия.
Иначе материалчето е подличко: насочва оправданото недоволството на оцеляващите от дивашката простащина и лакомия на общинската администрация към празно място.
XYZxyz
09 Фев 2012 09:48
Мнения: 26,211
От: Antigua and Barbuda
Хубаво е, че излезе и такава статия, но защо преди няколко дни излезе безкритична статия, която съобщаваше каква грижа за софиянци е това повишаване на цените за градския транспорт? Простото препечатване на съобщения на някого, в случая на общината или на мутрите от общинската фирма, обикновено не води до нищо добро. Човек да прочете веднъж текста за промените, които ни готвят и веднага му става ясно, че ГЕРБ пак ни прецакват и вече всеки според начина си на пътуване забелязва как точно е прецакан.
yuni
09 Фев 2012 10:09
Мнения: 730
От: Bulgaria
Ако Фандъкова премахне онези със скобите в "синя зона", ще я призная! Не може ли просто да пишат глоби!
hamer
09 Фев 2012 12:27
Мнения: 10,867
От: Bulgaria
Освен нови по-скъпи карти, детски карти-застраховки и останалите новости, свързани само и единствено с цената на гр.транспорт и санкциите, общината не предвижда ли нещо за скапаните автобуси и тролейбуси, за трамваите - подвижни трещящи бараки, за намаления брой превозни средства, за увеличените интервали, за съкратения краен час .... За това, че след 19.00 ч. транспорът е средно на половин час, че ако отидеш на гости, на театър или на заведение, ако си без кола, е невъзможно след 22.00 ч. да се прибереш? Че с всичките тези простотии тикат хората насила в ръцете на бакшишите или ги принуждават да си купуват стари трошки, за да са сигурни в придвижването си? И после се чудят на трафика в София....
+-
09 Фев 2012 12:32
Мнения: 1,270
От: Bulgaria
Ами цените са ниски при разходите.
Да, неефективността или кражбите ги има, но основото са горивата и материалите.
Та цените на СКГТ са ниски дори спрямо сегашната услуга, а от ГЕРБ просто нямат куража да си го кажат - сал едни Бойко не му стигат силите вече, а други мъже...
Perseus
09 Фев 2012 13:25
Мнения: 2,726
От: Bulgaria
Е, като ще го караме с испански примери, то в Барселона например, един билет важи 1 час за цялата градска мрежа, без значение далие е метро, трамвай или автобус. Отделно цената на една карта с 10 пътувания беше къде 8-9 евро и с нея може да се таксуват 10 човека един след друг. Като се сметне какви са заплатите тук и там, и като се отчете, че в София за 1 час може да се наложи да се прекачиш три пъти и всеки пък дупчиш билет или че талоните с по 10 пътвания са само за един човек, то става ясно колко "удобни и еФтини" са услугите на СКГТ...
CarpeDiem
09 Фев 2012 19:31
Мнения: 1,076
От: Cuba
Билетите трябва да се дупчат и е крайно време самоосъзнаване на гражданството в тази насока. Да се хванем в ръце! Да бъдем редовни пътници в градския транспорт! Перфораторът - най-добрият другар на пасажера. Айде.
Добави мнение   Мнения:9 1