Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Депутати ще искат отчет от ГЕРБ и БСП за субсидията на независимите
Добави мнение   Мнения:1 1
paragraph39
09 Фев 2012 04:00
Мнения: 80,095
От: Bulgaria
/:/ "Депутати ще искат отчет от ГЕРБ и БСП за субсидията на независимите"
...................................................................................
НЯМА, не може да има и НЕ трябва да има държавна субсидия за станали ПОСТ ФАКТУМ "независими" депутати- т.е., такива, които НЕ са се явявали на Избори и НЕ са влезли в Парламента като независими(т.е., не са станали депутати чрез изборна партийна листа)!
Чл. 25 ал.3 има предвид тъкмо и само депутати, които са влезли в Парламента като НЕзависими, а НЕ такива, които впоследствие са се обявили за "независими"! Както и за депутати от предизборни партийни Коалиции, но НЕ и за депутати, напуснали ПГ на партия, която НЕ е в предизборна Коалиция!!!
Всъщност, може да се каже, че чл. 25. ал. 3 се отнася най-вече за депутати от предизборни партийни коалиции! Но "Атака" и РЗС НЕ са участници в предизборни партийни коалиции- съответно, казусът с напусналите ПГ на "Атака" и РЗС депутати и държавната субсидия за тези партии НЕ е казусът по чл. 25 ал. 3 от Закона за политическите партии!!!
И тъй като държавната субсидия за съответна партия се определя на база 240 депутати и колко броя има в ПГ на съответната парламентарна партия, то ако има в Парламента( в този Парламент НЯМА!) влезли като независими депутати, и тъй като държавната субсидия се дава на партия, а не на депутат, такъв депутат има право да насочи "неговата" 1/240 част от държавната субсидия за партии към съответна партия, към която той "обяви принадлежност"!
Ерго, чл.25 ал. 3 от Закона за политическите партии НЕ се отнася за случаи на станали впоследствие "независими" депутати и НЕ трябва да се прилага за такива случаи, както и за случаи, когато депутати напуснат ПГ на партия, която НЕ е участник в предизборна Коалиция!!!
Справка:
ЗАКОН ЗА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ
...
Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 6 от 2009 г.) (1) Държавната субсидия се отпуска ежегодно на четири равни транша от централния бюджет за финансиране на политическите партии или коалиции, които са регистрирани в Централната избирателна комисия за участие в избори, участвали са в последните парламентарни избори и имат избрани народни представители.

(2) Общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените действителни гласове от всяка партия или коалиция.

(3) Държавната субсидия, отпускана на всяка коалиция по ал. 1, се разпределя между съставляващите я партии според коалиционно споразумение. При липса на коалиционно споразумение или промяна на членския състав на парламентарните групи на политическите партии или коалициите, образувани в резултат на последните парламентарни избори, държавната субсидия се разпределя, като се предоставя на политически партии, учредени преди парламентарните избори, които имат съдебна регистрация и сформирана парламентарна група, или на политически партии, към които независимите народни представители декларират принадлежност. Министерството на финансите превежда дела от субсидията за всяка партия в посочена от нея сметка

Добави мнение   Мнения:1 1