Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
80% от разходите на здравната каса са за скъпи лекарства
Добави мнение   Мнения:9 1
Леля Ог
01 Апр 2012 20:30
Мнения: 187
От: Bulgaria
Трябва да се заплаща определена от здравната каса стойност на молекула. Да няма списък, а лекарите да изписват по международно непатентно наименование. Ако за еналаприл например се плащат 60ст, то колкото и търговски наименования на лекарства, съдържащи еналаприл да има разрешени за употреба в страната, те да може да се изписват по рецепти за здравна каса. Ако пациентът предпочете да закупи генерик с тази цена-няма да доплаща. Ако предпочете по-скъп препарат, защото например така го е посъветвал лекарят-да доплати разликата.
diogenius_real_one
01 Апр 2012 22:49
Мнения: 279
От: Bulgaria
няма начин.. скъпите фармацевтични индустрии имат свои агенти, които глезят лекарите редовно с подкупи. Как ще предписват тогава евтини алтернативи?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: diogenius_real_one
KZB
01 Апр 2012 23:19
Мнения: 6,560
От: Bulgaria
Пак прах в очите. По-голямата част от изписаните оригинални медикаменти в България са с паднал лиценз и са на цената на българските генерици. Голямото изтичане на пари е в доставките за болниците, които се печелят от Софарма. Защо никой не обелва дума за това?
Горскио
01 Апр 2012 23:21
Мнения: 1,819
От: Bulgaria
А не е ли редно здравната каса да покрива цената само на генеричните лекарства (ако има такива)?
Който иска марково лекарство да си доплаща.
Поне в Щатите повечето здравно-осигурителни планове са така.
Apolitichen
02 Апр 2012 01:38
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
нови медикаменти, които чакат да бъдат включени в списъка, т.е. естественият пазарен процес на сваляне на цени с поява на нови и нови генерици е бил възпрепятстван.
90% от новите лекарствени продукти са под патентна закрила. Сиреч поне едно 10 години имаме монополно високи цени.
оригинални медикаменти в България са с паднал лиценз и са на цената на българските генерици.
Кои точно? Летрозол - Фемара за 212 лв. срещу най-скъпия генери от 175 лв.? При куентиапина разликата е двойна или това е незначителна разлика?
Защо никой не обелва дума за това?
Има ежегодна статистика, ама кой да прочете!? Можеше да забележиш, че българските компании имат под 20% пазарен дял ей тук
Фармацевтичният пазар у нас – Тенденции и прогнози
Тук е приноса на хранителните добавки
mick
02 Апр 2012 08:14
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
От асоциацията също твърдят, че генеричните лекарства обикновено се поемат на 25% и 50% от касата, а останалото се доплаща от пациента. Оригиналите обаче почти винаги се покриват на 75% или 100% от НЗОК, което също обяснява високия процент разходи на касата за оригинални препарати.


Яко източване на касата и парите на осигурените.
Сгугню
02 Апр 2012 09:46
Мнения: 15,094
От: Rwanda
А какво точно са генерици?
Anastass Stasev
02 Апр 2012 10:26
Мнения: 3,150
От: Bulgaria
Вместо многото приказки, всичко може да бъде уредено не само лесно и просто, но и да е винаги под контрол. Да кажем във Франция лекар изписва рецепта. Ако срещу медикамента не е написано по желание на лекаря или пациента NS (non-substitutable, незаменим), аптеката е задължена да предложи генерик, ако съществува такъв. Независимо какъв медикамент е написан в рецептата и какво е желанието на пациента. Но ако на рецептата е написано NS, аптеката информира пациента, че има и генерик. И ако пациентът въпреки това настоява за оригиналния препарат, тогава доплаща разликата и след това касата решава в зависимост от застраховката каква част от сумата да му бъде възстановена. Всичко това по всяко време може да бъде проверено, като са защитени както желанието на лекаря, пациента, така и финансовите възможности на касата. И в много други страни е така - не виждам защо трябва да се преоткрива топлата вода.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Anastass Stasev
Anastass Stasev
03 Апр 2012 00:31
Мнения: 3,150
От: Bulgaria
By the way, не е толкова важно какъв е процента на разходите за оригинални лекарства, а колко е можело да бъде спестено, ако те са били заменени с генерични лекарствени препарати. Там където това е било възможно, разбира се.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Anastass Stasev
Добави мнение   Мнения:9 1