Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
София даде ултиматум на Белград за ЕС
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща
axsbf67
17 Апр 2012 11:01
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
Румъния навремето ни беше взела Добруджа, но в името на членството на двете държави в ЕС, всички стари дрязги бяха забравени.
Що ли?

Забравени? Спорно е
Нещо за една акватория между 17 и 300 кв. мили наскоро се размърда .... пак заради някакви корпоративни интереси.

OLDMAD
17 Апр 2012 11:07
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Много добре знаеш, че към момента на приемането ни в ЕС, всичко трябаше да бъде заметено под килима.
СЕГА можем пак да се дрънкаме, но под наблюдението на ЕС и проч. европски съдилища.
Попова що не постави Ултиматум на Румънците, а?
Maximus II
17 Апр 2012 11:13
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Абе кой пита Маргарита Попова? Ще стане каквото са си наумили старите империи, Маргарита Попова им е само "под изпълнител" и тя знае това. Като е толкова смела патриотка, що не повдигне въпроса какво правят наши войници в Афганистан?

axsbf67
17 Апр 2012 11:17
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
а какво малцинство имаме в Румъния?
С бившата Югославия и сега - както в Македония, така и в Сърбия, живеят доста българи. Кои се сърбеят, кои - не, няма значение. Но това е най-репресираното - административно и всякак, малцинство в тези две държави. Защо да не им се дадат достатъчното права със закон. Въпрос на една сесия на съответния местен парламент е, нищо повече. Поне да са гарантирани тези неща законово. За да има и основание да се претендира при нарушаването им.
А не както е сега - няма нищо черно на бяло в двете държави, което да гарантира права и свободи на българите там.
stoyancho
17 Апр 2012 11:21
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Само за да разберете каква буря в чаша вода е всичко, ще ви кажа,че тази "новина" липсва изобщо в сръбските медии. Много обичам "разбирачи" на Западните покрайнини, които ги познават от едно транзитно преминаване през Димитровград и които хабер си нямат от настроенията на хората там. Но за сметка на това са много гръмогласни по форумите и знаят само: "а вие помните ли 1885, 1913 и т.н." Интересно ми е защо паметта им е толкова разтеглива по отношение на Сърбия, а не и по отношение на Франция и Англия, тъй като именно на Клемансо и Лойд Джордж дължим попадането на тези земи там. Сърбия е извървяла много път от 1990 г. насам, но някои българи още си мислят,че Тито е жив и Югославия съществува и оплакват ли, оплакват българите в Сърбия. А истината е,че по отношение на малцинствата там има огромен напредък. Имат право на свои медии, обучение на майчин език, политическо представителство чрез свои етнически(!!!!!) партии и др. След като ОССЕ признава,че Сърбия изпълнява критериите по отношение на малцинствата, то какъв е точно проблемът? Бедността не е проблем само на Западните покрайнини, а и на други райони в Сърбия- Рашка област(Санджак), Пиротско, Майданпек и Неготин и др.
axsbf67
17 Апр 2012 11:30
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
stoyancho
17 Април 2012 11:21

Ама и твоето писане е след транзитно преминаване през историята. Дали Клемансо или Лойд Джордж посъветваха сърбите да ни нападнат и през 1885, и през 1913? И да нарушават договор, да нападат съюзник и да правят етническо прочистване в продължение на 23 години след първата световна? Че и след втората също? Че досега сме мълчали заради интернационализъм и други криворазбрани простотии на СССР и всякакви други къде велики, къде осрали се сили, защо да мълчим и сега? Нека да се постави въпросът, пък дали и как ще се реши - по-добре е да има въпрос, отколкото мижитуркаво мълчане и фалшиви приятелски жестове.

Ех, родолюбци ... читатели, писатели ....
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: axsbf67
OLDMAD
17 Апр 2012 11:34
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
axsbf67, нека ти припомня една стара приказка - "България граничи отвсякъде със себе си!"
Изводите оставям за теб.
stoyancho
17 Апр 2012 11:48
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Дали Клемансо или Лойд Джордж посъветваха сърбите да ни нападнат и през 1885, и през 1913?


През 1885 г. Австро-Унгария не само "посъветва", но и директно насъска крал Милан срещу България. А за 1913 г. си прочети по-внимателно и неизбирателно историята, която ми тикаш под носа. А тя е следната. В навечерието на Втората балканска война текат усилени дипломатически усилия за запазване на Балканския съюз и недопускане на военен конфликт между довчерашните съюзници. Руският император предлага на Пашич и Стоян Данев организиране на преговори в Петербург с руско посредничество и определяне на границата в Македония и предупреждава и двете страни, че ще държи отговорна онази,която първа започне военни действия. Данев дава съгласие и дори има насрочена дата за срещата му с Пашич в Петербург, но три дни преди нея е неочаквано свален от поста министър-председател от Фердинанд, който вече е бил решил с ген. Савов да започнат война срещу Сърбия. Продължението ти е известно надявам се. И пак не разбрах какво общо има това със сегашната ситуация. Ако на днешно време започнат да се водят спорове с аргументи отпреди 100 г. нали се сещаш на какво би заприличала Европа?
GBG
17 Апр 2012 11:55
Мнения: 1,279
От: Bulgaria
Епигон, "решаваме" го толкова години защото такива са били съотношенията на силите на Балканите, приятелю. А това, че за първи път се повдига въпроса, предполагам ти говори много.
axsbf67
17 Апр 2012 11:56
Мнения: 1,052
От: Bulgaria
OLDMAD
17 Апр 2012 11:34

Благодаря сърдечно. но не съм забравил тази истина. В тази светлина е и всичко, което пиша по темата в случая.
Стоянчо:
Никъде нищо ли не си прочел за един нарушен от Сърбия договор, на базата на който нашите дядовци са се мъкнали повече от 300 км от югоизточната граница към западната. И това ли са направили Клемансо и Лойд Джордж? каквото и да са направили, никой не може да ти направи това, което ти сам можеш да си причиниш.
Пример - съединението на България. Ако не бяха се вдигнали българите, ако не бяха опитали. ... сега какво щеше да е?
Затова съгласно спора сега - по-добре да се поставят въпросите пред Сърбия, вместо после да си казваме ... ей, изпуснахме шанса.
GBG
17 Апр 2012 11:58
Мнения: 1,279
От: Bulgaria
Един елементарен въпрос към пишман патриотарите:
- Кое е по-добро за българите от Западните покрайнини - Сърбия да бъде подпомагана от България за да влезе по-скоро в ЕС, при което границите автоматично се размиват(справка - Гърция и Румъния), или България да продължава да прави "сечено" на сърбите, и приемането на Сърбия в ЕС да се отдалечи за неопределено време.



Въпрос и към теб ОЛДМАН, дори не "пишман патриотарю"
- с какво пък пречехме на Юготоата досега? За това ли Западните покрайнини са най-мизерните в икономическо отношение? Че ние и сега не им пречим, нпротив - декларирахме пълна подкрепа. Промени ли се нещо? Аман бе...
stoyancho
17 Апр 2012 12:09
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
За това ли Западните покрайнини са най-мизерните в икономическо отношение?


А на фона на какво да са цветущи, на проспериращата съседна Кюстендилска област с китните села Долно Уйно, Драговищица и Олтоманци ли, където има останали десетина старци и приличат на селища на духовете? Защо първо не си подредим собствената градина и после да имаме обосновани искания към съседите? Усещаш ли колко крехка е позицията ни, да претендираме Босилеград и Димитровград да са оазиси на благоденствието, защото там живеят българи, а отсам границата да е леш? Въпроси, въпроси......
AzUrAL
17 Апр 2012 12:34
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Като ви ,чета мненията най-вече на олдман няма да казвам какъв е разбрах, че тази кауза е предварително загубена срам ме е да се нарека българин с такива сънародници безродници продали ни много много отдавна
OLDMAD
17 Апр 2012 12:45
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
Тичкай при Уорлик да те успокои, мисля че още не си е тръгнал.
orfei-edin mesten
17 Апр 2012 13:17
Мнения: 1,657
От: Bulgaria
Toва нещо СЕ нещо като гласът на Бог ли е?...... Така изглежда, а не е.
RumenS
17 Апр 2012 13:30
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
OLDMAD, прав си ама....."патриотите" имат друго правило - "ритай слабия и лижи задника на силния".
mihal
17 Апр 2012 13:34
Мнения: 106
От: Bulgaria
Олдмад днес го шарят с коприва. Но след такова изказване и аз се присъединявам към angry mob-а. Какво неправо видя в отстояване на подобна позиция, така и не разбрах. Ворлик, та ворлик.... искането за зачитане на малцинствени права на българите в странство е задължение на всяко правителство.

Колко сърби има в България? ЕДНА ОСМА обаче от населението ни е с турско самосъзнание. Затова и се снишаваме за малцинствените полемики с Турция. От сърбите няма що да се плашим.

Чест му прави обаче загърбането на така присъщите ни национално-историч
ески комплекси. Не може политическите решения за всенародна европейска интеграция да бъдат повлияни от действия, развили се преди стотина години. За тва на Балканите сме толкова зле - защото живеем в миналото.

Ако бяхме преминали през две войни през последните двадесет години, както направиха те, щяхме ли изобщо да се опитваме да се сравняваме с тях? Линкът на е6 е достатъчно красноречив за това, къде се живее





по-добре.
Danibus
17 Апр 2012 13:36
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Както Никито Младенов, така и Попова не следва да взимат оттношение по външнополитическа тема.
OLDMAD
17 Апр 2012 13:36
Мнения: 45,665
От: Bulgaria
РуменS, по нашенско е - "На умряло куче нож вади".
Аз вече ги питах - Попова що не постави "Ултиматум" на румънците за спорната акватория?
Мълчат като бити задници...
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: OLDMAD
Danibus
17 Апр 2012 13:41
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Жесток със слабите, сервилен и роболепен със силните на деня.
Добави мнение   Мнения:92 « Предишна Страница 4 от 5 2 3 4 5 Следваща