Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Има ли в българските училища визионери като Стив Джобс?
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Caravaggio
03 Май 2012 20:29
Мнения: 13,610
От: Italy
Стив Джобс - это да! Не особено интелигентен, но богат! Мечтата на средношколци и прочее тийнейджъри и колумнистки.
kaily
03 Май 2012 20:42
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
И да има та кво?
На кой от 80% бизнесмени със средно и 10% с ВИФ му требе визионер? И за кво?
генек
03 Май 2012 20:53
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Визионер? Това човек с виза ли е?
--------------------------------------------------
Блогът на Генек

kaily
03 Май 2012 20:59
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Не, скъпи, това е човек, който вижда 3 хода напред, когато всички останали виждат само следващия.
Caravaggio
03 Май 2012 21:14
Мнения: 13,610
От: Italy
..това е човек, който вижда 3 хода напред..

Който вижда 3 хода назад какъв е? Вувузионер?
kaily
03 Май 2012 21:27
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Ако са политици, на визионерите им викат държавници.

Който вижда 3 хода назад какъв е?
Историк.
Паисий
03 Май 2012 22:05
Мнения: 3,940
От: Bulgaria
Стив Джобс имаше едно качество, което нашите ученици нямат. Успяваше да претвори идеите в дела! Едва ли той е родил всички идеи на Епъл, но е факт, че тези идеи се внедряваха когато той беше начело.
emacs
03 Май 2012 22:26
Мнения: 7,577
От: Bulgaria
И какво толкова визионерско е внедрил Джобс преди другите? Конкретно?

Броени дни след него почина един истински визионер с безкрайно по-голям принос за индустрията, потребителите, човечеството,... само единици разбраха за неговата кончина - Денис Ричи....
Мърморан
03 Май 2012 22:36
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
Не става ясно как нация от пенсионери ще роди визионери.
Учениците обсъдиха подробно своите идеи с професионални бизнес консултанти.

Това представители на бизнеса със средното образование ли са? Машала. Да им имам консултантите.
kaily
03 Май 2012 22:53
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Визионерът има нужда от рисков капитал. Ама в България пари за рискови инвестиции няма, в училище не се учи за рисков капитал. Ни у ВИФ
mkyuchukov
03 Май 2012 23:09
Мнения: 1
От: Bulgaria
Това представители на бизнеса със средното образование ли са? Машала. Да им имам консултантите.


Бизнес консултантите далеч не бяха пенсионери, а активни и амбициозни млади хора, които успешно се реализират в България, някои от тях и в чужбина. Професионалната им помощ бе от изключително значение, тъй като дори и в реални условия, при вземането на бизнес решения и правенето на иновации, работните екипи се обръщат до съветите на бизнес консултанти. Самият факт, че толкова ангажирани и натоварени хора се съгласяват доброволно да участват в подобна инициатива, говори за заинтересованост на бизнеса към училищата и младите хора въобще. А относно образованието им - бъдете сигурен, че богатият им опит и високите позиции които заемат не са въз основа на средно образование
Мърморан
03 Май 2012 23:56
Мнения: 1,157
От: Bulgaria
Колега четете повечко, ве. И не само фантастика.
Над 80% от българските работодатели са със средно или по-ниско образование
Вместо цялата тая бутафория, която сте описали като в платен репортаж, да бяхте рекли че сте от останалите 20%. Или поне, че се чувствате от там.
ПС Ние тука сме се събрали са да си вярваме.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Мърморан
Mars Attack
04 Май 2012 00:19
Мнения: 12,996
От: Bulgaria
Писал съм не веднъж във форума, че българските деца и младежи са сред най-добрите ученици и студенти в чужбина, имам лични наблюдения. Поставени в нормални условия (= без чалга, мутри с ланци и подобна измет), се развиват прекрасно. Проблемът у нас е средата и системата от ценности (ценностният модел), който им се налага и те следват (или поне немалка част от тях). И тук не може да не се съгласим с марксовото "битието определя съзнанието" (а съзнането променя битието, когато стигне до определена степен на зрялост -> марсиански принос към марксизЪма ).

Здравей, Караваджо ("сколько лет, сколько зим" - в Сибири был ? )
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Mars Attack
AzUrAL
04 Май 2012 01:15
Мнения: 4,451
От: Bulgaria
Бизнес консултантите далеч не бяха пенсионери, а активни и амбициозни млади хора, които успешно се реализират в България, някои от тях и в чужбина. Професионалната им помощ бе от изключително значение
-Хахаха
Капитан Немо
04 Май 2012 01:50
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Абе да ви имам "нововъведенията! Някоий някога наистина да се е инетерсувал какво се измисля по светя, ане само да пъчи космати гърди?
Конкретно:
Така например, ако желаем да презентираме нещо пред колегите или просто да покажем снимки от лятната ни ваканция, ще трябва да вземем дисплея на flex case и да го поставим върху стената. По този начин той би могъл да се използва като проектор. Ако обаче искаме да обсъдим новия дизайн на някой продукт, статистически данни или прогнози, може просто да го поставим хоризонтално на масата.

Вместо да ми предлагат глупости като flex екран - абсолютно същата роля може да изграе какъвто и да пико-прожектор - вграден в телефон, самостоятелен или част от лкаптоп/таблет. Примери бол, има ги от поне петилетка и вършат точно това, което "иниоваторите" описват. Аз лично позлвам такъв от 3 години буквално за играчка - гледам TV вечер на тъмно на 50 инча, а като сме на къмпинг или на екскурзия - за снимки, филмчета клипчета от тубват, скици, или за игрички на голям екран на децата наоколо от техните джобни игрови конзоли.
Изобщо не ми се пускат линкове - есеки може да си потърво джобен пропжектор по вкуса.
Устройството "Хемера" например представлява мини компютър. Името му неслучайно е свързано с гръцката богиня на светлината, защото когато се постави върху гладка повърхност, "Хемера" проектира лазерна клавиатура, а от другата си страна изобразява виртуален дисплей. С помощта на пригоден за това датчик машината засича точно кои клавиши избираме и след това ги генерира върху екрана.

"Гениалната" идея за съжаление няма шанс да се "реализира" от младежите, просто защото приципът на работа е измислен и ПАТЕНТОВАН точно преди... 20 (ДВАДЕСЕТ!) години в далечната 1992 от... IBM (Натисни тук Преди 10 години почнаха да се пускат на пазара и самите устройства с променлив успех.
За пройецторния екран - виж горните "идеи"...
Абе... иноввации, реновации... нагласации и плампанации! Копане трябва, не задължително с лопата. Става и с един вече позабравен аудио-визуален уред - нарича се КНИГА/УЧЕБНИК! Евтин е , с безкраен живот на батерията, с безплатна поддръжка доживот.
Само да има кой да чете...
WSP
04 Май 2012 04:15
Мнения: 499
От: Bulgaria
Тия заблудени дишици нямат ли си един нормален учител, който да изиска съвсем малко средства от училищния бюджет, да им купи няколко микроконтролера (за десетина лева). Нека да започнат откъдето започват всички - с обикновената схема с мигащите диоди; нека да направят самостоятелно няколко проекта, а тогава да се пишат за тези мегаломански амбиции. Ако знаеха колко са далече от истината едва ли щяха да имат желание за тези пунликации.
lukcho2
04 Май 2012 05:49
Мнения: 3,244
От: Bulgaria
Ами някой трябва да ги научи децата как да си търсят патентна информация, как да си търсят статии в нета, как се прави един проект и т.н. Децата са явно кадърни и иновативни, сега може и да повтарят известни решения, но като идат "оттатък" и ги обучат малко, изведнъж ще се окаже че дават ценни нови решения. Тук просто няма кой да ги поучи и да им покаже пътя.
Но това ще бъде "оттатък". А вие в БГ ще давате на учените си по 500 лева заплата и ще се прекланяте пред вашите полуграмотни "честни капиталисти". Мизерия.
RumenS
04 Май 2012 07:44
Мнения: 6,895
От: Bulgaria
WSP проблема не е в 10ната лева, а в учителите и в донякъде в учениците. Трябва много да се работи, дълго време да се учи.....а толкоз лесно и бързо е да станеш "визионер".
wreckage
04 Май 2012 08:07
Мнения: 32,883
От: Bulgaria
Стив Джобс не беше прост визионерин, а велик религиозен водач, който накара милиони откачени фанатици да се стичат в храмовете на Епъл и да си купуват оттам правилния хардуер, който вървеше единствено с правилния софтуер.

Имаше и гениален дизайнер, както и спонсор в лицето на някой си Б.Гейтс.

Този документален филм демонстрира някои от техниките на преподобния Джобс: Натисни тук
Patriot1965
04 Май 2012 08:08
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Още като видях името "Джуниър Ачийвмънт" ми стана смешно.
Над 60% от днешните български ученици си остават без никакви технически знания и умения - нивото на младежкото предприемачество в България го доказва. Училищата са на ниво от 80-те години на миналия век. И тръгнали да визионерстват.
Angel Kandiloto
04 Май 2012 08:57
Мнения: 3,829
От: Burkina Faso
емакс
Добави мнение   Мнения:43 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща