Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Еj, словени – една тажна песна
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:49 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща
Витлеем
04 Май 2012 19:28
Мнения: 922
От: Bulgaria
интересно четиво. Още по-интересно е какво иска да каже авторът
генек
04 Май 2012 19:54
Мнения: 36,327
От: Bulgaria
Каквото искал - казал го. Интересното е ние какво разбираме...
---------------------------------------------------------------------------------------------
Блогът на Генек
Nafarr
04 Май 2012 20:51
Мнения: 2,780
От: 0
О, Питу Гули ми е роднина по майчина линия, но не е бил словенин, а влах! В Крушево е имало и влашка махала...
Светла му памет!
tido
04 Май 2012 20:51
Мнения: 187
От: United States
Наистина ли е искал да каже нещо автора?! Поне отстрани не изглежда така.
Calina Malina
04 Май 2012 21:49
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Ми не стой отстрани! Като министерство на външните работи...
АВАКУМ
04 Май 2012 22:18
Мнения: 12,358
От: Bulgaria

Тия дето са от страни не са го разбрали. Тия дето го разбраха и те не знаят песента .
анастаси сиров
04 Май 2012 22:39
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Тъжна статия,която казва тъжна истина.От чисто спортен интерес е дали Скопие ще е в Косово или в БЮРМ.
анастаси сиров
04 Май 2012 22:44
Мнения: 9,352
От: Bulgaria
Ето и песента Натисни тук
Свежарков
04 Май 2012 23:04
Мнения: 2,583
От: Bulgaria
автора
Питу Гули е бил арумънин или още куцовлах. Неговият род се е македонеел, но други арумъни са се гърчеели. Някога в римската империя са били скитащи и покрадващи caldarar (медникари и калайджии) от цигански произход. По нашенско арумъните омесени с българи ги има около Самоков, Пещера и Сандански, самият Яне войвода е бил такъв по име Сандули. Неомесените caldarar са кардарашите, най-известните са "цар" Киро и Азис.
VOCI
05 Май 2012 00:24
Мнения: 28,177
От: Antigua and Barbuda
Кога ще включат Азис в химна си ?
Чичо Фичо
05 Май 2012 05:50
Мнения: 24,838
От: United States
Не по-малко чудо ще е, ако в механите на Скопие или Охрид славяногласните македонци запеят "Мила Родино"


В механите на Охрид пеят тангото "Чакам те да дойдеш" на чист български, шлагер на Радио София в 1941-44 г., а след това за бугарашите се подразбирало, че чакат бълг. армия.

В БЮРМ никога след 1991 г. не е била демонтирана сърбоманската власт и не е имало условия за свободно самоопределение. Свободно самоопределение (плебисцит) е имало само в османския девлет и тогава над две трети от християнското население се определили като българи. В Охридска, Битолска, Скопска, Дебърска, Велешка, Струмишка (и Неврокопска) епархия имало бълг. владици. В Костурска, Леринска (Мъгленска), Воденска, Солунска, Поленинска (Кукушка), Сярска (и Мелнишка) - бълг. епархийски наместници.

Албанското присъствие в Македония не се е разширило твърде много от времето на Васил Кънчов и на бълг. експедиция (на Ген. щаб) от 1916 г. Още тогава е имало и доста албанизирани българи в различна степен на албанизация. Колкото се е разширило с преселници от Косово, и особено колкото се е радикализирало, това е изцяло наследство от Сърбия, а не влияние на Албания или автохтонно действие на македонските албанци. Албанците се бунтуват срещу сърбоманската власт в Скопие. УЧК в Македония е внос от Косово и води началото си от прогонването на косовските албанци от Милошевич в 1999 г., когато 400 хил. минаха в Македония - и сред тях цели чети на УЧК с байряците.

На Промакедония (Крорайна) има доклада на бълг. емисар по мюсюлманския въпрос от експедицията в 1916 г., лектора по турски език в СУ Димитър Гаджанов (за съжаление сега сайтът не работи), с много ценни препоръки как България да се справи с албанците в новите си земи, особено с оглед на сектантите, каквито са повечето албанци мюсюлмани. Ако Б-я имаше сега вменяемо ръководство, щяха да четат Гаджанов много внимателно.

Според последното преброяване албанците в БЮРМ са 26% от населението и са абсолютно мнозинство в 13 (от общо 80) македонски общини. Карта на "Велика Албания"; карта на "Република Илирида". Териториалните претенции на бъдещата албанска единица във федерализирана Македония са даже по-скромни от 26%. Става дума само за автономия като на Косово и Войводина в СРФЮ. Илирида няма данни за самостоятелна държава, то и Косово трудно се справя. Съединение с Албания няма да е приемливо за никого.

Как България да се отнася към бунта (внос от Косово!) на македонските албанци срещу сърбоманската власт в Скопие? Ако имаше вменяемо ръководство, щеше да има гъвкава и сложна позиция. За България е добре това, което снижава авторитета на сърбоманското ръководство в Скопие и го представя пред Европа като неспособно да реши етническия си въпрос. Основата на това е фактът, че то е верен наследник на великосръбската етнополитическа традиция, което на първо място личи от лунатичната му политика спрямо България и българите в БЮРМ, а след това и към албанското малцинство. България трябва категорично да разобличава пред Европа античкия македонизъм при всяка възможност. България трябва да преговаря активно с македонските албанци за евентуалния дележ на страната при федерализация и да има готовност за бързо действие. За България е добре също славяните в Македония да започнат да я възприемат като свой закрилник от албанския радикализъм, което може да стане с по-активна позиция в НАТО и пред САЩ за разоръжаване на УЧК и за съд за военопрестъпниците от въстанието в 2001 г. Пренасянето на сръбския сценарий в БЮРМ, трябва да настоява София там, е механично и неправилно - БЮРМ обективно никога не е притеснявала своите албанци като Сърбия, въпреки лунатичната си политика към България и въпреки смахнатия антички македонизъм. България трябва да стане пример за БЮРМ пред Европа за толерантно отношение към малцинствата, което е факт.
venstar
05 Май 2012 09:26
Мнения: 1,954
От: Germany
Чичо Фичо,
официално България не пее в Македония. Как една държава ще се договаря с едно малцинство (дори да е 26%) за разделянето на държавата, в което живее това малцинство? Нали ако Македония се разпадне сега, като се отдели албанската част, ще остане същата структура както сега, същите политици и администрация както сега, само без албански елемент. Понеже не албанският елемент създава антибългарската истерия в Македония, то тази истерия няма да престане и след разцепването на страната. Тоест останалата част ще си остане антибългарска и просръбска. България, както и никоя друга държава, не може да вкара войските си в Македония и да я присъедини към себе си, ако това не е поискано от местното население. За сегашния момент това ми се струва химера. Такива са моите наблюдения и много желая да не съм прав.
Руританец
05 Май 2012 09:36
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Винаги съм се чудел защо разни народи трябва да бъдат принуждавани да живеят заедно, ако не искат.
Дали нежеланието им е от глупост - това вече е отделен въпрос, но си е предимно за тяхна сметка.
venstar
05 Май 2012 09:41
Мнения: 1,954
От: Germany
Нашите дипломати, особено тези в Македония, нашите политици, медии и обикновени граждани по форумите трябва да намалят агресивността от сорта "вие сърбизирани българи с промити мозъци ни крадете историята" и да преминат към мека сила. Първото внася напрежение в отношенията (никой свестен човек няма да се признае в любов към този, който го обижда по такъв начин) и може само с истини и факти да шамаросваме опоненитите си, но ефектът е предимно емоционален. Опонентите не забелязват фактите, но усещат шамарите, чийто плясък се разпростира и над умерените македонци, които на принципа "бият нашите", без да вникват в аргументите и фактите, чисто психологически и съобщностно ще бъдат подтикнати да бранят "общата чест".

Затова, по-малко спорове извън чисто историческите теми, никакви обиди и присмивания, интензивна културна кампания (представяне на книги, архиви, филми и прочие), съвместни мероприятия (концерти, изложби, икономически форуми). Докато България не стане привлекателна за македонците (не като транзит за ЕС), не можем да очакваме каквато и да е промяна в обществената и политическа нагласа там. За съжаление, България не е привлекателна за много от собствените си граждани
venstar
05 Май 2012 09:48
Мнения: 1,954
От: Germany
Към първия ми коментар

Ако искаме Македония да се присъедини към България, трябва да се договаряме не с албанското малцинство, а с македонското мнозинство, което искаме да присъединим. Ако то не иска, няма да има присъединяване. Новата орязана македонска територия може да продължи в атничкия сон (както при залеза на Хитлерова Германия, всички критики към държавната политика се обясняват с алчността на другите, които искат да съсипят най-прекрасното държавно формирование на света) и така да отпътува към небитието (или Сърбия) без и една педя да се присъедини към България.
БатВаню
05 Май 2012 09:52
Мнения: 3,463
От: France
"Подялбата" на Македония между Албания и България е абсурдна идея в епоха, когато в цяла Европа падат границите.
Епигон
05 Май 2012 10:12
Мнения: 160
От: Bulgaria
Трябва да отхвърлим идеята за "българизация" на славянската част в Македония. Отдавна са в гроба онези македонци, които имаха българско самосъзнание. Ние сега говорим за третото поколение македонци, възпитавани в македонизъм на свой, какъвто и да е, но македонски език. Те вече мислят и сънуват на този език. От малки са попивали твърдението, че са македонци със славна история и традиции. И сега идваме ние и се опитваме да изтърбушим душите им и да насадим там българщината! Така не става даже в градината, а камоли при човеците. Трябва спокойно да им казваме, че имаме общи корени, но и ... различия и, че искаме да вървим заедно в Европа, към един по добър свят. Само така. Останалото е от сатаната!
Tim
05 Май 2012 10:19
Мнения: 6,853
От: Bulgaria
Македония е минимодел на покойната Югославия - любимото творение на Антантата.

А бе някой може ли да посочи поне едно творение на Антантата, която да се е оказало жизнеспособно?

Сега май пак чакаме те да решат въпроса, който са забъркали с толкоз зор и упорство.

Туткалчев
05 Май 2012 10:37
Мнения: 30,781
От: Bulgaria
Денков,
Славяните са слаба ракия в отстояването на собствената си идентичност поради вечното си усещане за историческо изоставане, възникнало още от първите им преселения през ІІІ-VІІ в. и затвърдено от по-нататъшната им история. Те лесно се манипулират от по-богатите и заможни народи и носят трайни комплекси за хора втора ръка спрямо европейския Запад. Това може да се наблюдава дори у поляците и руснаците, които уж държат палмата на първенството по отношение на национална гордост и честолюбие. Затова и Европа месеше като тесто южните славяни през ХХ в. и както след І св. война ненадейно им създаде обща държава - Югославия, така и с един замах я разтури след промените в края на века. Ние можем да си пеем патриотични и националистични песни, можем да се тупаме по гърдите, но да се опълчим срещу подобен диктат, нямаме нито съзнание, нито дух, нито мъжество. Затова и ще продължават да ни "оформят" и "цивилизоват".
Що се отнася до македонците, най-добре да си разделят държавата на две и да турят граница между македонци и албанци. Дори при европейското им бъдеще. Щото ако не го направят, чака ги настоящето на Косово. Албанците - по техни собствени изказвания - завоюват нови територии с х.й - нещо, което славяните отдавна не правят.
Links234
05 Май 2012 10:43
Мнения: 536
От: Bulgaria
Стига вече с тези намеци македонците са българи - не, не са!Били са някога , но сега не са! И това го казвам аз - потомък на македонски българи от Дебърско и Винишко!Едно македонско дзевойче беше написало във Фейсбук - " Македония не е България и няма да стане.Но преди сме били един народ и сега ,в тези разделени времена трябва да сме заедно и да се помагаме"! Няма какво повече да допълня!
Мейджъра
05 Май 2012 11:13
Мнения: 3,256
От: Bulgaria
Links234 А от снимката ни гледа един баш славянин!
Добави мнение   Мнения:49 Страница 1 от 3 1 2 3 Следваща