Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Когато всичко е "визия" и "конкретика", хората престават да разбират политиците
Добави мнение   Мнения:17 1
Правописец Храбър
30 Май 2012 19:54
Мнения: 916
От: Bulgaria
Конкретиката е операционализирана визия.
Дорис
30 Май 2012 21:42
Мнения: 28,933
От: Bulgaria
Brightman
30 Май 2012 21:44
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Има противоречие в тезите на интервюирания в двете части на интервюто. В първата призовава към яснота и откровеност (което е едно и също в случая), а във втората към спазване на лицемерието и робуване на изкуствеността на нормата. В крайна сметка на кое от двете държи ?
-
Що се отняся до думите-клишета, то в това явление има и нещо положително. Първоначално тези думи имат съдържание, изразяват някаква идея и влизат в употреба, именно за да подчертават идеята. Възприемането им за употреба от все повече хора е възприемане и на идеята заложена в тях. В последствие, поради все по механичната им употреба, те се изпразват от съдържание и стават кухи клишета, но идеята вече е усвоена.
-
Възможно е на следващият етап, поради отрицателно отношение към политика или вредни резултати от провеждана политика, една дума станала неин звуков маркер да добие отрицателен емоционален заряд. Тогава изразяването на първоначалната идея се нуждае от нова дума. Пример за такава дума е "реформа", която към днешно време е натоварена единствено с отрицателно значение. Затова и все повече се използва "промяна", която пък е куха, ако не е употребена в съчетание с уточнения на какво, към какво, как.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Brightman
Brightman
30 Май 2012 22:01
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Че Доган е мълчлив, това просто не е вярно. Вижте го в Кърджали или в Делиормана. Той просто не счита за нужно да общува било медийно, било от трибуната на парламента с целият електорат, просто защото знае, че е безсмислено упражнение, поради предубедеността към него. А и неизбежно земайки позиция при това си стеснява полето за маневриране в сферата на задкулисните договорки, което е единствено възможната му игра, при положение, че няма как турската партия да управлява сама България. Помним как се беше уплашил на евроизборите 2007 г., когато се оказа, че поради ниското избирателно участие ДПС е първа политическа сила на тях.
-
А Симеон просто не знаеше добре български и нямаше политически идеи. Това дето го сричаше от листчета, когато нямаше как да не говори други му го пишеха.
beagle
30 Май 2012 23:04
Мнения: 20,732
От: Bulgaria
Brightman от 30 Май 2012 22:01 , ...
dabedabe
30 Май 2012 23:57
Мнения: 19,395
От: Antarctica
Това за Симеон, че и листчетата, че пък и други му ги пишели, можеше да се спести. Много е далеч от истината, т.е. мисля че няма нищо общо.
Danibus
31 Май 2012 00:23
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Мнението ми за това интервю на Галя Горанова в сравнение с предпоследното е: .
В допълнение на темата, се изкушавам да посоча култовия в това отношение филм на Стивън Зейлиън - "Цялото кралско войнство". Въм филмът героят на Шон Пен демонстрира висш пилотаж в реч и в поведение на политическия оратор. Няма какво да се говори за характеристиката на политическата реч, просто филма трябва да се гледа внимателно. Българските политици(да не говорим за управляващите) са много далеч от истината. Само като си представя Б.Б., Н.Мл. и най-вече Р.Пл., просто ме напушва на смях.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Danibus
стзагорец69
31 Май 2012 01:41
Мнения: 96
От: Bulgaria
И СЕГА интервюращата е търсила под вола теле (както "почти" винаги в писанията си),но за нейна жалост не го е намерила(дано интервюираният има чувство за хумор).
Sistova11
31 Май 2012 07:05
Мнения: 178
От: Bulgaria
Първоначално тези думи имат съдържание, изразяват някаква идея и влизат в употреба, именно за да подчертават идеята.Така мисли Брайтман. Ако той знае, какъв първоначален смисъл беше вложен в думата „визия” няма да се изказва ни най-малко.За по-непосросветените ще споделя, че думата „визия” беше заимствана от книгата „Тримата Мускетари” и употребена в смисъл на идеен проект с несигурно бъдеще поради представянето и от господин „Никой” . Иначе тя самата по себе си означава „съновидение”, а който не вярва, нека прочете онази глава от книгата на Александър Дюма −„ La vision d’Athos”
Sistova11
31 Май 2012 07:13
Мнения: 178
От: Bulgaria
Наше право е да споделим с по-внимателните читатели първоначалния замисъл на вложеното съдържание в следните понятия: „мургави българи”, „Да, ама не!, „ И преди и сега БКП е мафия”, „ Аз не съм комунист и никога няма да бъда.Аз съм просто човек”, „45 години им стигат!Времето е наше!”, „ пълновластие” и др.
Езоп
31 Май 2012 07:56
Мнения: 5,087
От: Greece
Brightman:
Първоначално тези думи имат съдържание, изразяват някаква идея и влизат в употреба, именно за да подчертават идеята. Възприемането им за употреба от все повече хора е възприемане и на идеята заложена в тях.

Думите, идеите, съдържанието и пр ни подложиха на хипер-манипулиране
и послужиха единствено за личното почти изцяло престъпно обогатяване - на тези,
които ги сипят ежеминутно - било като политици, било като бизнесмени.
било като обикновени медийни активисти.
Редактирано: 5 пъти. Последна промяна от: Езоп
Brightman
31 Май 2012 09:47
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Ако той знае, какъв първоначален смисъл беше вложен в думата „визия” няма да се изказва ни най-малко.

Sistova11,
Знам. И няма нищо общо с никакви книги, още повече с такива за мускетари.
-
Нещата тръгнаха преди повече от 10 години от Евгени Дайнов, (още по времето, когато пишеше тук) в негов опит да върне думата "политика", "политическо" в истинското й значение - на програма, на виждане за състояние, развитие и общо бъдеще на политията (държавата).
-
Имаше нужда от този синоним, защото думата "политика" бе загубила съдържанието си и се бе изродила в разбирането на Бай Ганьо - партийно членство, постове, келепир. Нищо общо с това което тя всъщност е - обща визия (виждане за състояние, развитие, цел за обществто).
Brightman
31 Май 2012 10:02
Мнения: 23,083
От: Bulgaria
Това за Симеон, че и листчетата, че пък и други му ги пишели, можеше да се спести.

Спестил съм другото - че е тъпичък и необразован, неадекватен и затова повтаряше няколко "крилати" фрази - "Като му дойде времето", "Да гледаме положителното" и подобни безсмислици.
-
А иначе политическите му изяви пред публика бяха по листове писани от други. Например Обръщението от 6 април 2001 г. и следващите през кампанията 2001 г. бяха писани от Стоян Ганев. След това от други хора. Оставен на себе си се оплиташе дори в елементарности. Например, помня го бяха поканили за някакво участие в Панорама (или подобно предаване) в БНТ през май 2001 г.. Видно нямаше как да избяга и отиде. Питаха го елементарен въпрос за НАТО и отношението му към него. За геополитическата ориентация на България. Оплете се и не успя нищо да отговори. Май пак имаше нещо от типа "Като му дойде времето", "Да гледаме положителното".
Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Brightman
TaiChi
31 Май 2012 14:32
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
Двамата се опитват и чрез мълчанието да бъдат фактор. Което подхранва интерес към техните позиции.

Беше така (за някои), само че в минало време.
Хората все по-настойчиво започват да търсят причините за внушенията и делата на "големите" политици...
Езоп
31 Май 2012 15:19
Мнения: 5,087
От: Greece
Мисленето и журналистиката ни са жестоко приспани. Състоянието на безхаберие нарекохме преход.
Който все ще приключи някога - някъде в необозримото бъдеще. Но със сигурност ще е едва тогава,
когато интелектуалците и журналистите ни се пробудят. Което ще е знак за политиците да се нагодят.
И така в ролята си на активни или пасивни папагал-манипулатори, всички ние не така и не разбрахме,
че от суверенна държава,
сме превърнати в колония на банково-корпоративния тоталитаризъм.
С което не идва край на човечеството, но настъпи изчезването на човечността - и то много преди
прословутия свършек през тази година.

Редактирано: 2 пъти. Последна промяна от: Езоп
Спартак
31 Май 2012 22:24
Мнения: 3,230
От: Bulgaria
Великолепна и много точна оценка. В потвърждение на блестящо направения анализ цитирам отново една мисъл от древността ДУМИТЕ НА ИСТИНАТА СА ПРОСТИ-Есхил.
ЕЗОП
И така в ролята си на активни или пасивни папагал-манипулатори, всички ние така и не разбрахме,
че от суверенна държава, сме превърнати в КОЛОНИЯ на банково-корпоративния тоталитаризъм.

Вече не мога да слушам нито политици, нито журналисти, още по- малко водещи. Вместо да използуват една богата палитра от думи( става, реализира, осъществява, прави и т.н. всяка втора дума е “ случва се “ Е няма такава употреба в езика на западните политици и на журналистите. Да не говорим за учтивата форма на обръщение, която под влиянието на Слави Трифонов излезе от употреба. В комбинацията на господине и госпожо, обръщението “ТИ“ звучи направо парадоксално. Друго убийствено клише е “ дай Боже“ , “не дай Боже“ И докато Симеон и Доган познават старата истина, че многото бърборене най- често води до непридвидени издънки, Борисов и най- вече Плевналиев демонстрират главозамайваща бъбривост и неутолима жажда за медийни изяви. До вчера никой не беше чувал за Плевню, днес той се изказва по всички възможни теми, което не е типично за средностатистически интелигент.
Danibus
31 Май 2012 22:39
Мнения: 4,832
От: Bulgaria
Един мой приятел обичаше да повтаря: "когато един човек е фалшив, не може да бъде добър актьор."
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Danibus
Добави мнение   Мнения:17 1