Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Кой плаща сметката за лошите кредити
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща
Капитан Немо
30 Май 2012 20:37
Мнения: 4,073
От: Papua New Guinea
Поредната мантра за добрите банки и льошите клиенти. Нищо, че вече никой не й се връзва - нали хонорарецът си идва...
Поне да бяха избряои някйой по-грамотен "глашатай" - пълното омесване на "цифри" и "числа" издава елементарна липса на присъствие в ранните класове...
fbr65
30 Май 2012 21:02
Мнения: 229
От: Bulgaria
Тук трябва да уточним, че по правило кредитите имат покритие още към момента на договарянето им - със съответните обезпечения по тях.
Питайте Валентин Захариев, как стават тия работи. И как става така, че банките накрая се съгласяват да опростят стотици милиони.
tedavenger1
30 Май 2012 21:11
Мнения: 341
От: Bulgaria
Едва ли ще настъпи по-подходящ момент за реализация на обезщетенията. Инфлацията и движението на пазара надолу изяждат по15-20% всяка година. А за по-далечно бъдеще демографската криза ще си свърши работата. Все повече населени места запустяват.
редник
30 Май 2012 23:02
Мнения: 9,547
От: Bulgaria
Ако отнесем сбора от тези две цифри (5.746 млрд. лв.) към кредитите...

Да-а, някой неща се учат в първи клас...
---------------------------------
"Кой плаща" - аз плащам!
За четири години лихвата скочи с 50% и сега всеки месец плащам повече, което означава, че годишно вместо 12 плащам 14 вноски...
Аман от подобни статии - поне да ги слагат в рубрика "Платен материал"...
водопроводчик
31 Май 2012 00:09
Мнения: 18,847
От: Bulgaria
Свеж вятър на промяната дуе в БАН след реформите на Дянков.
Браво, Монка!
Мачкай, Бойче!
EvaristeGalois
31 Май 2012 00:18
Мнения: 1,804
От: France
В общи цифри - добър анализ.
J.Heller
31 Май 2012 03:47
Мнения: 38
От: Bulgaria
От крехките ми знания по счетоводство мога да коментирам само колко тъпо е написана статията.
1.Подобни видове "вземания" се пишат като актив на банката. Сиреч на хартия тя ги има, но на практика не. В превод банката след това може да ги дава тези пари на заем, но също така трябва да плаща данък общ доход.
2.Ако след 3 (или 6м, не помня вече) банката не може да си вземе парите, има право да си намали общият доход с 50% от просрочените вземания. Или по счетоводному: ТРУДНО СЪБИРАЕМИ ВЗЕМАНИЯ.
3.Ако след 6 (или 12м...) банката все още не може да си вземе вземаният, има право да ги отпише със 100% (НЕСЪБИРАЕМИ ВЗЕМАНИЯ).
4.Единствената причина на банката да прави тези игри е защото тя вече е платила данък върху тези пари, но самите пари ги няма, и по този начин аджеба си връща поне данъка.
5.Факта че банката ги отписва тези пари съвсем не означава че вземанията и са намалели. НАПРОТИВ. Просто означава че банката НЕ МОЖЕ ДА СИ ГИ СЪБЕРЕ. Все едно някой ги е откраднал примерно.
6.Като следствие от всичко това, може да се каже че тези "отписани" вземания са много голяма тежест (и не трябва да се трият от сметката) просто защото банката НЯМА НИКАКЪВ ШАНС да си вземе парите. Точка. Докато при останалите случаи, шанс все още има....уж...
annetaz
31 Май 2012 04:04
Мнения: 1,778
От: Bulgaria
Кой плаща лошите кредити?!Отговора е елементарен!Плащат ги хората:вложители и кредитополучатели.Ако са повече-плащат повече!Ако пък банката затъне от лакомия да печели от лихви и дава кредити без да мисли,тя не е наказана,а парите се вземат от гаранционните фондове и държавите,т.е. пак от хората.Автора е опитал да блесне с числа и да ни убеди,че банките си намаляват печалбите и да ни накара да ревем за тях.Обаче няма да мине!Аз нямам кредит,но и в другата позиция съм крайно разгневена!Тия тарикати ми искат такси да оперират с парите ми и те стават все по-големи!На практика аз им плащам,че ги раздават срещу лихви и печелят от тях.По разплащателните сметки лихвите са 0,2-0,5% годишно,но има такси за обслужване,за теглене,дори за внасяне!И накрая като погледнеш лихвите не стигат да ги покриеш и парите ти са намалели.Лихвите на депозитите са 4-5%,а при кредитите не са по-малки от 10,при кредитните карти са над 18%!
jazzyjack
31 Май 2012 06:32
Мнения: 12
От: Bulgaria
редник, Тия са ти смъкнали кожата направо. Ако правиш по две вноски горница на година, само за да си платиш увеличената лихва, значи са те натоварили с 16% лихви. Казваш че сега лихвата е 50% отгоре, демек преди това ще да е е била 32% и за четири години са те натоварили с още 16%... Леле ! Коя е тая банка ?
J.Heller, Наистина са ти крехки знанията по счетоводство. В счетоводните стандарти пише с колко си намаляваш "общия доход" след 3, 6 и 12 месеца. Пак там пише че точно с толкова намаляваш балансовата стойност на актива. Чаткаш ли ? Като го пишеш "несъбираем", активът ти става нула и го няма даже на хартия. BTW с тоя данък направо изби рибата. Върху кои пари се плащали данъци ? Тия дето си ги дали на кредит, или другите - дето не са им ги върнали ?
annetaz, да не би някоя банка да е щипнала нещичко от гаранционния фонд, пък другите да не са разбрали ? Ще ти кажа една тайна. Кашкавалът, който в в бакалията струва 16 кинта, всъщност се зарежда от склада за 6. На това му викат пазар. Иначе щеше да е благотворително дружество.

P.S. Проблемът на българския футбол е, че тия дето разбират най-много никога не излизат на терена. Те обичат да подпират с корем бюрото си, да си играят с разните неща върху него и да изглеждат умно. Толкоз!
mick
31 Май 2012 08:17
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Въпреки че не е съвсем точно, "шок" е уместно название на ситуацията - през 2008 г. едва ли някой е предполагал, че само две години по късно броят на безработните в България ще се удвои, а около 2/3 от кредитополучателите ще срещнат затруднения при обслужване на дълговете си.


Мисля съм го писал още тогава. Че кризата идва и ще ни отнесе като куцо пиле домат. Тогава 2008ма всички бяха полудели - цените на имотите се увеличаваха всеки ден и достигнаха космически нива. Отделно, всички предприемачи зарязаха основния си бизнес и тръгнаха да строят сгради. Класически балон и то в крайна фаза.
Mitnicharъ
31 Май 2012 08:52
Мнения: 6,877
От: Bulgaria
Хахахахаха, с изводите си г-н Сарийски (не бих си позволил да го нарека "колега" изби рибата и изкърти фаянса на третия етаж в БАН!!!!
kpp1
31 Май 2012 09:26
Мнения: 1,360
От: Bulgaria
Кой плаща сметката за лошите кредити

Григор Сарийски - $, £, € ?
kaily
31 Май 2012 09:40
Мнения: 35,647
От: Bulgaria
Що не пуснат СМС телефон да им съберем некой лев на тия банки горките.
Таман и държавата ще припечели от ДДС.
klecoran
31 Май 2012 09:46
Мнения: 471
От: Bulgaria
Статията е без коментар може би Дянков е прав, че цели безмислени трудови колективи занимаващи се с производство на глупости трябва да се закрият в БАН. Реформите там трябва да продължат но на правилното място. Този мен направо утепа коча с лопатата след като всички банкери и бнб казват че лошите кредити се калкулират в по високата лихва божеееее жив да не бях ама жив съм да прочета такива глупости

http://www.bgibp.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=15361
pigeon2
31 Май 2012 10:13
Мнения: 1,180
От: Bulgaria
Истината е някъде по средата!
Old_BG
31 Май 2012 11:20
Мнения: 22,342
От: Kiribati
Счетоводителството /моля да не се бърка със счетоводството/ е болестно състояние, крайна фаза.Щом с лист и молив в ръка пицарията може да ти докаже, че 26 е повече от 39 и обратно и с няколко "тарикатски термина" като "провизии, задбалансови...бъдещи вземания...отписани..." и т.н. може да ти изкара сметката на + или - / в зависимост от необходимото/ - това вече не е наука или професия, а еквилибристика.Виртуално запълване на реални дупки.
От там нататък следват вербални излияния - някои го правят по успешно, други /като настоящия случай/ се опитват да се упражняват на наш гръб.
В крайна сметка се получава гръцкия вариант, но интересно защо тогава "банкерчетата" дирят реални жертви за плащане, а не си наплюнчат моливите и да се упражняват по тяхному? С провизии и бъдещи вземания....
Май зависело не толкова от образованието и умението, а от коя страна на бюрото се намираш!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Old_BG
Rakita
31 Май 2012 11:30
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Или с други думи, лошите кредити се компенсират от техния финансов резултат, а не с качване на лихви, такси и комисиони.
А откъде идва финансовият резултат на банката, ако не от лихви, такси и комисионни, които при нарастващата маса от лоши кредити, трябва да бъдат увеличавани непрекъснато, за да може банката да е на печалба?
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Rakita
skyspirit
31 Май 2012 12:21
Мнения: 5,763
От: Bulgaria
Четох, четох и моя проЗт уманитарен мозък установи, че това е доклад за годишен сборник, които после в CV-то се пишат в графа "нАучна продукция". Каламбур от приказки, които средния читател няма как да осмисли. А средния читател иска да разбере - колко % лихва плаща германеца, французина, и колко българина за съпоставими по размер и период кредити? Едно птиче ми нашепна, че преди "кризата" централите майки на "българските" банки отпускат "целеви заеми" при лихви 3-4%, като същите тия пари се предоставят на населението при 8%-20% ГПР в зависимост от вида на кредита. Сега това финансиране не е в същия обем. И господинът нищо не е споменал за симбиозата държава-банкови такси. До кога за превод на 30 стотинки болшинството от банките ще таксуват 3 лв?
Dante
31 Май 2012 16:53
Мнения: 3,839
От: Bulgaria
Този Сарийски, къв е, що е, изобщо не става ясно. Това че (може би) бачка в БАН не е достатъчно за да приема едва ли не мантрите му безрезервно. По скоро си мисля, че щом са пуснали подобен плъшок, значи ситуацията в нашите банки е ТОБНП (Тотално Осрана Без Надежда за Поправка).
Logika
31 Май 2012 17:19
Мнения: 14
От: Bulgaria
Като лаик,...се чудя - трите левчета комиссионна, на обслужващата банка на КАТ/или на др.държавни и общински учреждения/,за еднолевовия "Контролен талон"
/или др.подобни/ -"основна"дейност на банката ли е..?! Ако не е - къде другаде в изтърбушената ни държава и как,упражняват тази си дейност?! И...до кога ще е така? Иначе - кой ще плаща за лошите кредити? И аз дори се сещам,и е "дежа вю"...
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Logika
draco
31 Май 2012 17:51
Мнения: 1,271
От: Bulgaria
Rakita, в десятката.... а на Сарийски много здраве. Може да разбира от финанси, но манипулациите не му се удават.
Добави мнение   Мнения:31 Страница 1 от 2 1 2 Следваща