Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Випуск 2012 е с най-слаб успех на матурите за последните 5 години
Отиди на страница:
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2
ivoradev
19 Юни 2012 11:02
Мнения: 599
От: Bulgaria
Критиките към образователната администрация за разпада на системата са напълно основателни. Има обаче още един фактор, който ни се изплъзва.
За да го илюстрирам ще насоча вниманието върху следниото обстоятелство - под тази статия коментарите са вяли и около двадесетина. Под статията за гей-парада кипи истинска битка и коментарите са поне три пъти повече.
Това е белег за ценностните баланси в едно общество. Очевидно за нас гей-парадите / славният живот на мутрите, новите гаджета на пеещите проститутки и пр./
са по-важен проблем от този за образоваността на децата ни.
Е на такова обществено отношение напълно съответства и подобна калпава организация на образованието!
simofil
19 Юни 2012 11:39
Мнения: 150
От: Bulgaria
Ако знаете студентите,които сега завършват,колко са неграмотни! Да не говорим за ниското качество на образованието в повечето университети.
onzi
19 Юни 2012 11:54
Мнения: 9,528
От: Bulgaria
оценките от кандидатстудентските изпити по български имат (по мои спомени) около 50% двойки. което показва (виж мнението на коритаров по-горе), че настоящата матура си е ок, само скалата е много разместена.

или, иначе казано, ако се нормализират изискванията на матурите (0-50% двойки, другите от 3 нагоре), статистически техните резултати ще станат мнага подобни на резултатите от кандидатстудентските изпити. което пък си е реалната оценка на набора. някак трудно се получава отличник от не знам си кое и училище да има двойка на кандидатстудентския и шестицата му от училище да е обективна.
Ricshaw_Man
19 Юни 2012 13:52
Мнения: 192
От: Virgin Islands, British
НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ


… Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път…
* * *
… Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около своята вярна съпруга…
* * *
… Карл V е роден при леля си, защото майка му тогава не била там…
* * *
… При феодализма селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори
от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат…
* * *
… Абрахам Линкълн е роден в дървена колиба, която построил собственоръчно…
* * *
...През деня Земята се върти около Слънцето, а през нощта около Луната...
* * *
… Черните въглища са бели въглища, които дълго са горели…
* * *
...Смъртта на цар Симеон сложила край на живота му.
* * *
...Измежду живите същества ще споменем лишеите, пингвините и изследователите...
* * *
… Сахара заема винаги различна площ, тъй като пясъците й изменят непрекъснато мястото си. Главни животни са камилите и керваните. Населението й се състои от туареги и оазиси…
* * *
… Гравитацията е открита от Нютон. Забелязва се есенно време, когато листата капят…


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Ricshaw_Man
Pisi Misi
19 Юни 2012 15:31
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Предлагам на журналистите да порадпитат за причините, който са довели до тези резултати. Те са всеизвестни на преподаватели, на част от родителите, а и на учениците. Но са удобни за обществото. Удобни, защото иначе самото общество трябва да си признае, че летвата му не просто е ниска. Летва (ниво) НЯМА.
За да се рЕформира среднато образование, това задължително трябва да стане с рЕформа и във висшето. Ама не виждам на някой да му "стиска" да прави рЕформа. Нали трябва да се бори за втори, трети, пети мандат.
Журналистите обикновено правят интервюта с министри, университетски преподаватели и т.н. Не им е интересно какво мисли един редови учител, който иска да си върши съвестно работата.
Не знам кой ще повдигне дебата за образованието в България, но няма да е Министерство на образованието.
reni77
19 Юни 2012 15:41
Мнения: 3
От: Bulgaria
Няма как резултатите да бъдат високи, след като критериите са ниски ... Образователната система трябва да вдигне летвата, а не да я закопава в земята, иначе децата пак ще продължават да се спъват в нея.
reni77
19 Юни 2012 15:56
Мнения: 3
От: Bulgaria
Няма как резултатите да бъдат високи, след като критериите са ниски ... Образователната система трябва да вдигне летвата, а не да я закопава в земята, иначе децата пак ще продължават да се спъват в нея.
Pisi Misi
19 Юни 2012 16:02
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Няма как резултатите да бъдат високи, след като критериите са ниски ... Образователната система трябва да вдигне летвата, а не да я закопава в земята, иначе децата пак ще продължават да се спъват в нея.


За да се вдигне летвата, трябва ясно да се заяви ясно какво цели образованието в България. Образованост или даване на диплома на всяка цена. В момента е второто.
гого2012
19 Юни 2012 16:10
Мнения: 3,185
От: Bulgaria
Темата за есето "От здравия разум до поетическото безумие" по текст от "Под игото" на Иван Вазов е отказала 30% от абитуриентите и те са предали бял лист. Сред грешките на дванайсетокласниците при решаването на тестовете са, че не четат внимателно условието на задачата и след това не я изпълняват правилно, отбелязват повече от един отговор, дават твърде кратки или твърде дълги отговори, преписват текстовете от задачите, без да създават собствени. "Резултатите не означават, че учениците са по-неграмотни. Задачите проверяват в по-голяма дълбочина проверяваните компетентности", коментира Евгения Костадинова от МОМН.

Как да прочетат въпроса, като не могат, и докато стигнат края, забравят началото. Ами такъв ни е мат'риалът, кво да се прави. Такива са ни и управниците - да не би да говорят правилно? Всеки ученик казва - за какво да се трепя, виж кои са добре... Голямо геройство, че премиерът е прочел една книга, аз също съм я чел - за 2-3 дена, след училище и уроците, той за колко ли... че тя беше 120-150 стр., с илюстрации-попаднало ми беше издание от 25-30 г.
Ами с тези делегирани бюджети - парите след ученика - кой смее да изключи ученик за провинение, да пише двойки? Нали с всеки ученик вървят пари за училището, и учителя е критикуван... ББ все говореше за майка си - която е учителка, сега сигурно не е, не се говори за образование. Да направят държавна субсидия и за частните училища, щото ще им намалеят таксите на велможите за децата, и тогаз ще видим държавните как ще са...
На_казан
19 Юни 2012 16:18
Мнения: 507
От: Barbados
Йееее, първа Английска отново са в челото ...
НА времето, преди няма и 20 години, добре че имаше такива като мен да дърпат бала на зрелостниците от гимназията назад, че щеше да е много скучна надпреварата :о)
reni77
19 Юни 2012 16:20
Мнения: 3
От: Bulgaria
Целите са изключително ясни проблемът е, че 23т. за среден резултат са под прага на неграмотността.
nikcv
19 Юни 2012 16:29
Мнения: 7,474
От: Bulgaria
Няма страшно после в частните университети плащаш и тапията в джоба.
Тъпанари с дипломи.(келнерки разтривачки продавачки проститутки) те това е демокрацията и капитализма.
len
19 Юни 2012 16:41
Мнения: 5,045
От: Bulgaria
На-казан, ама пловдивската гимназия ви бием!!!

Бих казала, че матурите са една перверзия, въведена за да може съответното недоразумение министър на просветата да се чука по гърдите и да казва: изпълнихме директивите на Парт.../оп!/ на Евросъюза...
Pisi Misi
19 Юни 2012 19:05
Мнения: 4,602
От: Bulgaria
Целите са изключително ясни проблемът е, че 23т. за среден резултат са под прага на неграмотността.


Целите са ясни, но подробностите не са уточнени. И то важни подробности.
Не може да се сложи по-висок праг, докато учениците в различините гимназии не са в равнопоставено положение по брой часове. Иначе аз съм ЗА вдигане на летвата. Но първо да оправят брой часове или матурата да съответства на общ брой часове. В момента не е така. Вече съм го писал, но пак ще го повторя. Масово часовете са 3 на седмица. Но заради различиния профил на гимназиите, някои си остават с 3 часа, други достигат до 12 часа. Няма как да са равнопоставени, ако матурата иска да оцени едновремено и тези с 3 часа, и онези с 12.
Здравка
20 Юни 2012 14:27
Мнения: 16,150
От: Bulgaria
А не може ли матурата да бъде профилирана също, съобразно хорариумите. И желаещите да продължат във ВУЗ от професионалните гимназии и непрофилираните паралелки на СОУ да се явяват на приемни изпити. Или матурата да е на два етапа - първи задължителен- за получаване на зрелостно свидетелство и втори по желание - даващ право на влизане във ВУЗ без приемни изпити. Иначе, все някой ще е ощетен.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Здравка
mimy
27 Юни 2012 20:24
Мнения: 1
От: Bulgaria
Аз съм от същия този випуск 2012 и бих казал, че 2012 е един много силен и стабилен випуск! Може би съм била късметлийка, но съучениците ми бяха едни от най-интелигентните, талантливи и еродирани хора , които съм срещала за свежите ми 18 години ! Учителският ми състав беше страхотен и неслучайно съучениците ми могат да се похвалят с високи резултати Изчетох доста коментари по темата и забелязвам тенденцията да се обвиняват управляващите, системата, учителите и кой ли още не! Дали да го разбирам като типичен български манталитет (да ни е виновен всеки друг , но не и ние) или просто хората няма реална самооценка .. все още гадая Моят съвет е да седнете на дупенцата си и да вложите малко усилия Доста клиширано , но ''има ли желание, има и начин" ! Пробвайте и ако все още няма добри резултати, тогава ще повярвам, че проблемът е в някой от гореизброените
NetRider78
02 Юли 2012 14:18
Мнения: 1
От: Bulgaria
Проблема не е само в децата, но и в родителите, и в учителите.
Добави мнение   Мнения:38 Предишна Страница 2 от 2 1 2