Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Науката още спори има ли "история на съвременността"
Добави мнение   Мнения:11 1
хикса
15 Юли 2012 20:32
Мнения: 5,046
От: Bulgaria
Да, родителите не верват, че училището може да бъде нещо повече от бавачка, а то е съгласно, ама иска те да го хванат за ухото и да го накарат да учи и да работи и да стане човек.
Руританец
15 Юли 2012 23:15
Мнения: 3,941
От: Bulgaria
Българските родители са се предали, така както се е предало и самото училище.

В същия ход на мисли вчера в "Дневник" публикуваха една статия, която възхваляваше домашното образование и оплакваше факта, че в България то не е регламентирано. Емоционалният й патос беше заразителен. Но едно движение за домашно образование само би потвърдило казаното тук от Христо Тодоров: това ще значи да признаем, че живеем в провалена държава, която не може да осигури качествено образование на децата и в такъв случай единственото, което искаме от нея е да ни остави на мира. Доста минималистичен подход! А защо родителите не могат да се самоорганизират и да окажат натиск - обяснения много. Като цяло в историята на българския народ хората винаги са били учени да не се самоорганизират, с изключение на няколко десетилетия през Възраждането. Ако това не се промени, наистина ще изчезнем като нация и това ще е напълно закономерно и заслужено.
Васик
15 Юли 2012 23:35
Мнения: 14,574
От: Bulgaria
Тодоров,
за моралното възпитание може да са решаващи именно учебните предмети или поне някои. Верно е, че училището няма функциите, които му приписват - нещо средно между бавачка и портиер. Но също е вярно, че няма откъде да вземем "морална среда", за да поставим в нея детето (възрастния - няма значение). Обратно, без усилие ще се намери неморална среда и по този начин въпросът се променя от "Как да образоваме в морална среда" в "Как да живеем морално в свят, в който всички останали са неморални". Разбира се, това са думите на Адорно, и това е първичното противоречие на моралното поведение. В свят, в който всички останали са неморални, моралността може да се обърне срещу самата себе си. Ако очакваме личността да се възпитава в естествената си среда, която смятаме за фон на училището, няма да постигнем много, по-точно това ще бъде неестествена среда - малко като парникови условия. Накъдето и да се обърнем, винаги ще откриваме, че живеем след Аушвиц, и ще се изненадваме колко близо сме до този свят, когато мислим, че сме го оставили завинаги зад гърба си. Основното следствие е, че ние трябва непрекъснато да се оттласкваме, да се противопоставяме на света на аморфния колективизъм и дискретния чар на "здравата ръка", независимо дали ги смятаме за отдавна изгубили съдържанието си исторически алегории (те всъщност звучат актуално). Единственото, което ни остава, е да насърчаваме не сливането с традициите в която и да било област и в случая моралността, а обратно - самокритичната рефлексия и провокацията. Няма как да познаеш свободата, ако си проспал целия си живот, носейки се по течението на каузалността. Реално и това няма да е същинска моралност, ако й се доверяваме само защото сме я научили от своите родители, които са я научили от техните родители. Може би изучаването на историята има повече общо с моралността, отколкото изглежда на пръв поглед. Но само ако приемем, че историята ни учи да разбираме как от старото възниква нещо ново, а не, както министърът смята, че била координатна система от дати. Разбира се, моралността в същински смисъл няма откъде да се научи, освен човек да се вслушва в собствената си съвест. Кант никога не би казал, че трябва да си учил етика, за да постъпваш морално.
Calina Malina
16 Юли 2012 08:51
Мнения: 6,931
От: Bulgaria
Оооо, хлъзгави отговори, проф. Тодоров, хлъзгави...
По-интересно щеше да бъде да кажете израз на какво "преработване на миналото" е фактът с включването в учебниците по история на тия съвременни т. нар. "политически персони". А що се отнася до състоянието на училището, аз не разбирам, защо вечно едни слабости се обясняват с други. Защо с лекота говорите за новопостъпилите студенти и хич за това, на което са научени в университета, вкл. - в Нов български... Добре, те идват неподготвени, а защо се приемат, като са неподготвени???
Maximus II
16 Юли 2012 09:39
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
Любопитен съм обаче да разбера мнението на професора до колко училището и университетът са способни да "отучат"от морал?
Братя Стругацки
16 Юли 2012 09:54
Мнения: 6,644
От: Russian Federation
"Гласовете на обикновени хора, прозвучали по време на стачката, показаха, че българите искат от училището нещо съвсем просто и елементарно - да им бави децата."
Абсолютно прав!
Distributed
16 Юли 2012 10:40
Мнения: 3,781
От: Bulgaria
Какъв е целя тоя рев за две изречения.
Закле ли се бибитко като премиер на Р България?
Закле се
Значи вече е в историята.
brendizi
16 Юли 2012 13:03
Мнения: 7
От: Bulgaria
Що се отнася до домашното образование аз съм малко против. Не за друго, просто си мисля, че е хубаво децата още от малки да свикнат да се социализират и да живеят сред хора, защото в крайна сметка обществото е винаги и неотлъчно до нас. Плюс това мисля, че именно в училище хората си изграждат най-силният си характер.

Napred.bg - идеалната начална страница
MLM с компанията Тиан де
Удобен сайт за онлайн пазаруване
Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада в интернет http://napred.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%88%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BE%D0%B1%D1%83%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D1%8A%D1%85%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0.html. Само в Напред.БГ - българската търсачка
Редактирано: 3 пъти. Последна промяна от: brendizi
Dax
16 Юли 2012 14:36
Мнения: 4,462
От: Norway
" Рамбо Силек"
Apolitichen
16 Юли 2012 23:10
Мнения: 9,749
От: Bulgaria
От няколко години се опитвам да защитавам идеята, че е добре да има отделен предмет гражданско образование
И аз смятам идеята за добра, ама като знам колко често законите се обръщат кат фурнаджийска лопата, не бих покрепил напразното пелеене на ресурс.
brendizi Те и в семейството "живеят сред хора" , но в семейството не могат да се научат да общуват с различните от тях - да убеждават, да създават група, да се предпазват/предовратяват от нежелани реакции, да се оценяват по обществените правила.
Гласовете на обикновени хора
Обикновените хора говорим тихо така, че който трябва да ни чува. Виенето по площадите е патент на тия с голите мераци.
бонго-бонго
26 Юли 2012 20:11
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Поздравления за редакцията за читавото интервю.
Добави мнение   Мнения:11 1