Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Китай се бори с гравитацията на глобалната икономика
Добави мнение   Мнения:18 1
AliBabah
13 Авг 2012 20:24
Мнения: 531
От: Bulgaria
Колкото по-богати стават държавите, толкова по-трудно постигат високи равнища на растеж

Ха, добро утро. Тъй като сме на спортна вълна ще го кажа по спортному - Колкото по-високо е постижението, толкова по-трудно става подобряването му. Или колкото по-високо е летвата, толкова с по-малко се вдига.
Неверния Тома
13 Авг 2012 20:37
Мнения: 11,681
От: Bulgaria
България опровергава: Бедна, пък без висок растеж.
Калки
13 Авг 2012 20:55
Мнения: 20,000
От: Bulgaria
Колкото по-богати стават държавите, толкова по-трудно постигат високи равнища на растеж

Тези са открили топлата вода, май...
ЗИП
13 Авг 2012 21:42
Мнения: 34,590
От: Bulgaria
Безмислена статия. 2 плюс две е равно на 4. Да беха казали просто и ясно. Световната икономика действа на принципа на скачените съдове. Запада буксува и спада, Азия се качва и така докато се останови динамично равновесие. Неизбежно е , че след 10-15 години Източна Азия ще е съпоставима по доходи и БВП на калпак на Западна Европа и САЩ. И ще започне и тя да буксува, но едва след като достигне потенциала си. Не може да има вечен растеж. За да има такъв трябва на всеки 30 години да се случва техническа революция ама истинска а не Джобс- Цукърбъргска.....
Gozambo
14 Авг 2012 08:32
Мнения: 7,892
От: 0
Нищо не си разбрал, ЗИП-е!
Изводът от статията е, че на развиващите се историята не им дава достатъчно време. Развиват някои силни страни, но липсва хармоничното развитие. И впоследствие неща, които са пренебрегвали, им тежат като воденични камъни на врата. Китай навлиза точно в такъв етап, когато законодателната система ще се окаже пречка, политическата система, държавната администрация, липсата на система за социални помощи, здравеопазване, пенсиониране, културното ниво на нацията и за каквото се сетите. Всяка една от тези неразвити дейности ще дърпа цялостното развитие назад. Като капак се добавя и огромните неравенства в имуществата и доходите. Китай най-напред направи милиардерите, после милионерите и за селяните не им достигна време.
Историята дава достатъчно време да се реорганизират само на първите, на водещите в цивилизационно отношение. По-бавно се изпипват работите, но пък се оглеждат от всички страни и никога не се налага да се правят големи промени за кратко време.
Gozambo
14 Авг 2012 08:38
Мнения: 7,892
От: 0
Има само един начин водещата световна цивилизация да се надвие. Като се самоунищожи отвътре. Този процес вече е започнал, но е в самото начало, т.е. има шансове да се отложи доста. И като гледам обществените настроения, работата отива на добре. Китай ще го прекарат така, че ще се чуди откъде му е дошло.
The Bulgarian Lion
14 Авг 2012 08:41
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Запада за това спретна икономическата криза за да намалят растежа на Китай, Русия и останалите бързо развиващи се икономики. Иначе виртуалната кредитна криза си беше на лице почти 40г. Ако държавите се откажат от долара и го заменят с други валути Запада съвсем ще западне.
Gozambo
14 Авг 2012 08:56
Мнения: 7,892
От: 0
В "Ако-то" е проблемът. Ако се откажат от валутата, но те няма да се откажат, защото не могат. Това условие е неизпълнимо.
Всички знаят, че китайската икономика се свива. Процентите на растеж, цитирани от статията, са от официалните китайски данни. А те са силно фалшифицирани. Крият от народа накъде върви работата. Миналия месец отчетоха изведнъж огромен ръст на покупките на недвижими имоти. Имотният пазар се раздвижил. Градовете -призраци изведнъж си намериха купувачи. Това вярвате ли го? По време на криза изведнъж китайският народ се замогна и тръгна да си пазарува жилища.
Та във връзка с темата- Русия и тя е тръгнала да си мери силите със САЩ, но Путин забравя, че първо трябва да си асфалтира пътищата. Путин има да решава хиляди подобни проблеми на историческо изоставане, докато САЩ се занимават със съвсем друга материя, от сферата на висшите науки.
mick
14 Авг 2012 08:58
Мнения: 8,588
От: Bulgaria
Всъщност Китай още не е богата държава. Има възможност още много години да поддържа висок растеж. Проблемът е, че при останалите държави растежът е от напечатани пари/пари от бъдещето/ които сега намаляха и все повече ще намаляват, щото вече много много не ги искат тия пари.

Ако глобализмът продължи.. Китай ще расте с бесни темпове още поне 20 години. А другите държави ще им пада стандарта също с бесни темпове, особено най-богатите - просто няма да има какво да работят, а напечатаните им хартийки.. все по-малко ще струват. И всичко това до изравняване на стандартите/познайте на какво ниво/ или до нова световна война.
Gozambo
14 Авг 2012 09:05
Мнения: 7,892
От: 0
Бурното развитие на Китай можем да го илюстрираме образно с действията на войскова част. Авангардът отива много напред, защото условията позволяват, ариегардът много изостава и загубва някъде и походът е дотам.
TaiChi
14 Авг 2012 09:08
Мнения: 1,363
От: Bulgaria
... трябва на всеки 30 години да се случва техническа революция ама истинска а не Джобс- Цукърбъргска.....

Това беше точно в десетката!
The Bulgarian Lion
14 Авг 2012 09:15
Мнения: 13,869
От: Antarctica
Gozambo 14 Август 2012 08:56
В "Ако-то" е проблемът. Ако се откажат от валутата, но те няма да се откажат, защото не могат. Това условие е неизпълнимо.

Зависи от обстоятелствата колега! Могат и още как.
Изтока могат не само да се откажат от долара, но и да се изолират от Европа и УСА. Русия, Китай , Индия и останалите по малки около тях са си повече от самодостатъчни, но това само в краен случай. И Китай и Русия са го правили в миналото, при това много успешно.
Америка също могат да се изолират от останалите и да са си самодостатъчни, но не ги устройва освен, ако не им се наложи. В най неизгодна позиция е пренаселена и бедна на ресурси Европа.
Rakita
14 Авг 2012 09:52
Мнения: 22,828
От: Bulgaria
Дори в бързо развиваща се страна като Китай обикновеният човек не печели толкова, колкото би трябвало заради високите темпове на растеж. Това се дължи на факта, че структурата на икономиката остава с акцент върху инвеститорите, за сметка на потребителите.
Не само заради това. В момента китайската държава отделя огромни суми за превъоръжаване, инфраструктура, инвестиции навън и др., което също изяжда доходите на средно и нископлатените служители и работници (така, както навремето социалистическата държава у нас строеше пътища, язовири и заводи и нямаше пари за заплати, по същия начин, по който днес няма пари за пенсии, заради магистралите). От друга страна, китайската номенклатура дърпа здраво в състезанието за нововъзникнали милионери (звучи познато, нали), което допълнително орязва ниските и средните доходи. С други думи, в момента в Китай е налице бесен капитализъм под държавна протекция.
Не съм съгласен, че упадъкът на запада допринася за развитието на изтока, напротив, свиването на инвестициите, технологиите и пазарите, които идват предимно от запада, няма как да не се отрази на ръста на източните икономики - спадът в китайския ръст го доказва. Именно поради тази причина Китай в момента си иска предкризисното статукво и с неохота стимулира вътрешното потребление, за да държи икономиката си жива, след като се знае, че точно това предизвика балоните в западните икономики. Поради тази причина, Китай ще е този, който ще помогне на САЩ и Зап. Европа (50-60% от световното потребление) да си стъпят на краката, след като се знае, че това статукво допринесе за най-големия ръст в икономиката на 50-вековния Китай. На това се дължи и нееднозначната китайска позиция в БРИКС и липсата все още на стратегически съюз с Русия.
Данил
14 Авг 2012 12:42
Мнения: 5,850
От: Poland
ЗИПе, браво...много точно казано.. . Що се отнася до други коментари..ами разбира се, че държави като Китай, Русия, Индия се развиват неравномерно . В началото водещи са няколко отрасъла и региона, които постепенно биват догонвани от останалите отрасли и региони . Винаги е така..Историята на щатите също го потвърждава .
Гарамел
14 Авг 2012 17:10
Мнения: 1,048
От: Bulgaria
Световната икономика действа на принципа на скачените съдове.... Не може да има вечен растеж.

Смех!
Зипо доказа че не разбира нищо И от икономика.
А задунайская агитка вдига палчета щото и тя толкова разбира, но затова пък и се ще.
Още по-голям Смех!

Световната икономика нито действа на принципа на скачените съдове, нито вечен растеж е невъзможен, напротив.
Интересно когато Световната икономика расте с по 2% на година кои я "допълва" и от къде? Сигурно Марсианската икономика.
А вечен растеж е по-скоро закономерност отколкото изключение.
Поглед_отстрани
14 Авг 2012 18:08
Мнения: 596
От: Germany
"... Азия успя да ускори растежа си чрез голям напредък в производителността, който бе постигнат чрез прехвърлянето на евтината работна ръка от фермите в индустрията и добавяне на здравословни дози нови технологии, осигурени от чуждестранни инвестиции..." Както и следващия абзац (но да не дотягам със цитатите). Този голям растеж ми припомни една случка в ГДР през 70-те години. Един българин (зет в ГДР-то отпреди ІІ СВ) ми каза тогава: "Вие в България се развивате с невероятни темпове. Преди войната - произвеждахм/т/е по 2 локомотива. Сега вече - по 4!" Т.е. високи темпове на растеж, ама на гола поляна, при кота - 0 спрямо другите развити страни. Та така и БРИК и подобните страни.... Китайците имаха растеж от 10 -15%. При нито един построен кораб - пет да са построили, изразено в % си е 500%. Това важи и за двете подводници, за 3-те танка, 5-те леки МПС, и така нататък. Огромни темпове на растеж. При 0 (нула) отправна точка. И кога БРИК и т.п. ще достигнат насищането на пазара, както е при САЩ, Люксембург, Германия и т.п., които растат с 1-2%? След колко стотин години? А те на едно място ли ще стоят?
Езоп
14 Авг 2012 18:12
Мнения: 5,087
От: Greece
Ние "демократизираните" - дебитно, милитаристично, глобалистично, но преди всичко свръх-манипулативно поробени хора, принуждавани да сме самораздържавяващи се народи, все още непотънали в настъпващото мракобесие.


Редактирано: 24 пъти. Последна промяна от: Езоп
Езоп
15 Авг 2012 09:13
Мнения: 5,087
От: Greece
http://www.segabg.com/article.php?sid=2012081400040001301
Китай се бори с гравитацията на глобалната икономика
http://www.segabg.com/replies.php?id=208590
Растежът е финансово измерение обусловено като "потребност" от инфлацията в криминалния монетаризъм и инструмент на дебитните поробители. Инфлацията е грабежа извършван от банковите картели, което обяснява защо растежът, който е безсмислен във всяко едно друго отношение, е толкова важен за тях. Грандиозността на измамата е напудрила растежа и с измислицата, изцяло несъстоятелна, че той е показател за развитието.

Истинска икономика е "съветският" социалистически тип икономика. Спрямо нея банковокорпоративната "икономика" е свръх-криминално изобретение, наложено с тоталитарни хватки и милитаризъм, а "обяснявано" с талмудистки безсмислици и с объркващи "понятия" - за неразпознаваемо назоваване с тях на явния бандитизъм.
ПП
Един въпрос:
Производство (1) на 5 бр съвременни перални с експлоатационен живот 20 год, при оптимална производителност на труда,
и производство (2) на същите перални, но в неремонтируем вариант и с експлоатационен живот до 5 години, макар и при два пъти по-висока производителност на труда - тоест 4 пъти по-малка потребителска стойност при двойно по-малко разход за труд - и (!!!) грандиозно гарантиращо растеж. Та въпросът е:
Кой от двата случая отговаря на нормална икономика, работеща за това утре да живеем по-добре от днес и що за висока производителност на труда е неотличаващата истинското от спекулативното? Игнорираща унищожаването на ресурсите на планетата, включително и екологията - заради идиотизма наречен растеж.
И що за критерий за прогрес, при това положение, е растежът?
Да си представим, че природната вода стане негодна за пиене и това наложи нейното производство - какъв растеж ще настъпи само! И тоту-виж поврледилият водата се пръкнал като нобелист за икономика.
Що за теория и практика е това, което налага на света монополно, чрез банковокорпоративен и пр тоталитаризъм - с хищническа корупция и с монополизъм - налага такова гибелно за човечеството изобретение - наричано "икономика" основана на "растеж".
ПОВЕЧЕ ОТ ОЧЕВИДНО Е , ЧЕ СМИСЪЛЪТ НА ПОНЯТИЕТО РАСТЕЖ, Е УМИШЛЕНО И ДЪЛБОКО ИЗВРАТЕН.
Растежът може да е налице единствено тогава, когато гарантирано осигурява утре да живеем по-добре от днес. Каквато цел преследваше икономиката на социалистическата система. Принудена обачее да го прави - обусловено от условията на война с банковокорпоративния тоталитаризъм - също тоталитарно. Защото на всеки тоталитаризъм не може да се противостои с друго - освен с реципрочен такъв.
Нищо пазарно няма в диктатурата на печалбата смачкваща потребителната стойност, осъждаща на гибел планетата. Този фундаментализъм, чрез хегемоно-хищническата дерегулация и глобализма, завладяват света вече тотално. Като се прибавят финансовите "продукти" и убиващите инструменти прилагащи финансовата система, които са с ефект на ОМП спрямо нарочените народи - парализиращи абсолютно избирателно жизнените сили на държавите им - става ясно, че случващото се не е криза, а е война. Доказателство е и, че там където банковите оръжия не могат да проникнат и да поразяват, в действие влиза "демократизирането" - чрез всички видове агресия и милитаризъм.

-
Войната срещу човечеството е продължение на "студената" война, която вече е срещу цялото човечество. Тя е резултат от изчезването на коректива съветска "заплаха", принуждавал към здрав разум, каквото беше икономическата система на социализма. Изчезването на този здрав разум отприщи мутацията тип "марокански скакалци", и развихри банковокорпоративния тоталитаризъм в цялото му мошеническо разбойничество, антихуманизъм и корупция. Налице вече е пълно изоставяне на придържането към човешкия образ на капитализма - при брутално демонстриране на тоталитаризъм.
Целта на всичко това е постигането на безконтролни условия за пренасочване на неограничени средства и ресурси към милитаризъм, в името на свръхбрутален империализъм, наречен ГЛОБАЛИЗЪМ. Което е фашизъм постигнат не чрез армиите и териториите, а предимно чрез парите - но при безспирно дрънкане на оръжията. Фашизъм отново първоначално е приеман радушно и просташки късогледо, и то само заради временните "лъскави залъгалки" на раздържавяването.
Фашизмът броди необезпокояван, и ден след ден подчинява света. Днешният фашизъм е занимание на хора, които не познаваме, които са се самоизбрали и които по никакъв начин не контролираме. Те са господарите на парите и на смъртта - в името на контрола и притежаването на света.
Лудост, сервилност и продажничество, сковаващ страх, уж авторитарно „само” наложени на света, че и милитаризъм накичен с нобелови отличия за мир, правят реално календарът на маите да изглежда напълно вероятен ... относно изчезването на цивилизацията ни.
За съжаление истината не се чува, нито се проумява, още по-малко пък изучава от "демократизираните" - дебитно, милитаристично, глобалистично и манипулативно поробени хора, принуждавани да са самораздържавяващи се народи, все още непотънали в настъпващото мракобесие
.

ПП
На тоталитаризъм не може да се противостои с друго - освен с реципрочно сплотяване на хората, начало на което може да тръгне от "Окопирай Уолстрийт" , но може да тръгне и от
Съд за компрадорството и ренегатите, унищожили на националната сигурност слуги на мракобесието.
Редактирано: 6 пъти. Последна промяна от: Езоп
Добави мнение   Мнения:18 1