Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Не всички мормони са републиканци
  Мнения:12 1
бонго-бонго
01 Окт 2012 20:10
Мнения: 26,313
От: Swaziland
Те са единственото религиозно течение, възникнало на американска земя.


невярно. Есето на Ламбовски за мормоните беше по-добро.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: бонго-бонго
Patriot1965
01 Окт 2012 21:02
Мнения: 6,184
От: Cape Verde
Очевидно авторът на статията не заема критична позиция към мормонството. Лично аз съм се интересувал от учението на тази църква. Като традиционен православен християнин едва ли ще възприема една нова наивност, но с очите на атеист бих споделил, че намирам учението на съвременните мормони за по-прогресивно от православието. Но както е казал Маркс - религията е опиум.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Patriot1965
Eisblock
02 Окт 2012 01:23
Мнения: 9,157
От: Iceland
Това което страхливо се поднася зад кулисите на текста е, че агресивният Ромни е проводник на най-отявлените човекомразци готвещи Третата световна и е само на думи религиозен в смисъла на този дериват на християнството...

Но може би всичко е точно обратното ако се вгледаме по-внимателно в основите на трите западни религии...
Gozambo
02 Окт 2012 08:21
Мнения: 7,892
От: 0
Но както е казал Маркс - религията е опиум.



Марксизмът също се оказа опиум.
Науката също. Днес виждаме същите фанатици и догматици, чели макроикономика, подобни на средновековните религиозни фанатици.
Атеизмът също е развит от позициите на вярата. Вярата, че няма Бог. Да зачеркнеш ралигията по този начин означава, че никога няма да разбереш как точно се развива човешкото общество. Дори и атеисти, хората продължават да си намират в какво да вярват.Да не говорим, че самият атеизъм също е вяра. Дали ще вярват в гледачки и баячки, или в светлото бъдеще, хората просто вярват и това е неотменна тяхна черта. Възмутителни са църквите и начините за изповядване на религията от днешните църковни власти, а не самите религията изобщо. Маркс не ги е разграничил тези неща.
Dart Dorvalla
02 Окт 2012 08:56
Мнения: 1,246
От: Bulgaria
Религиите са идеология, атеизмът - не.
Миром
02 Окт 2012 11:20
Мнения: 146
От: Bulgaria
Мони Паси, Мони-втори, хормони, мормони и всичките - трихомони!
moni
02 Окт 2012 12:15
Мнения: 3,972
От: Bulgaria
"Единствената религия, възникнала на американска земя"


Абсолютно невярно твърдение, изключващо вярата на традиционното местно население преди инвазията от белите. Че и глупаво и расистко на всичко отгоре.

Авторът: Нямам идея защо някой ще иска да прави пиар на този омраз Митьо Роман. Той отсега е определил Русия като стратегически враг и дрънка оръжие. Недай си Боже да го изберат американците и после да натисне the big red button? Няма да можем да си напишем некролозите ...

p.s. Веднага се самокритикувам - чукча читатель... чак сега "вдянах", че това антрефиле иде от Дойче Веле. Тия наистина са си плюли в устата, като преди това обаче са си бръкнали на едно друго място и са си облизали пръста. Нихилизъм, съчетан със злобна агресия... авторите дали не ги назначават след тест за IQ с резултати между "е" и "пи" ?


Редактирано: 1 път. Последна промяна от: moni
Eisblock
02 Окт 2012 14:14
Мнения: 9,157
От: Iceland
...Тия наистина са си плюли в устата, като преди това обаче са си бръкнали на едно друго място и са си облизали пръста. Нихилизъм, съчетан със злобна агресия... авторите дали не ги назначават след тест за IQ с резултати между "е" и "пи" ?


Любезни Мони, оставям на страна фриволното ти сравнение, кой - къде си бърка и какво облизва, но съм любопитен къде съзря основание за обвинения в "нихилизъм" и как изчисли това ниско IQ?

Може би е заради факта, че статията в същност е хвърлен бумеранг по този комичен "кандидат"?

Благодаря предварително за вероятния твой отговор.
nikolay_rs
02 Окт 2012 14:22
Мнения: 11,720
От: Bulgaria
И не всеки морон е републиканец.
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: nikolay_rs
maxilianus
02 Окт 2012 15:34
Мнения: 324
От: Bulgaria
Явно авторите на публикацията не са чели за Винету.., за Вечните ловни полета и т.н.., и просто се заблуждават че Мормонизма бил единственото религиозно движение, възникнало на американска земя
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: maxilianus
Доси
03 Окт 2012 09:01
Мнения: 11,509
От: Bulgaria
и просто се заблуждават че Мормонизма бил единственото религиозно движение, възникнало на американска земя

Аааа... не се заблуждава, преди това земята не е била американска, а индианска, така че автора си е много прав...
LoraBG
05 Май 2014 00:25
Мнения: 1
От: Bulgaria
Защо да се спори, като единствено авторът знае дали е имал предвид американска земя, като "този континент", или Американската земя след идването на американците. Така, или иначе аз не харесвам никакви религиозни (или други) вярвания, в които вярата пред външна сила е единствения начин да постъпваш правилно. Може би за някои е необходима..за слабите и неуравновесените, за тези, които няма нищо реално, в което да вярват, особено във себе си. И това няма нищо общо с интелигентността или опита..а само с вродени или придобити комплекси, които дори гении могат да имат...
  Мнения:12 1