Потребител:
Парола:
Регистрация | Забравена парола
Запомни моята идентификация
Археологията е наука, не може да се отдава на търг
Добави мнение   Мнения:8 1
Meto ot Interneto
01 Ное 2012 22:20
Мнения: 17,783
От: Bulgaria
Натисни тук
Maximus II
02 Ное 2012 11:55
Мнения: 9,741
От: Bulgaria
няма доказателства, че археологията е научноизследователска дейност.



Най-вероятно идеята идва от ИПИ, при всички случаи е свързана с ОО.
Zmeja
02 Ное 2012 12:41
Мнения: 35,948
От: Bulgaria
Могат цялата теретория на България (без американските бази, естествено) да я отдадат на концесия на някой "стратегически инвеститор" за археологически разкопки, срещу примерно 1% от намереното. Няма да се изненадам!
чичата
02 Ное 2012 12:53
Мнения: 5,225
От: Bulgaria
тя е дадена срещу 8%/ нали дянков затова нарича иманярите археолози
konstantina
09 Ное 2012 15:48
Мнения: 1
От: Bulgaria
какви безпрецедентни хули от устата на един учени и депутат!

- широкия кръг от хора, които не са се докоснали до тази материя, ще си кажат - какви ужаси се готвят!

- точно обратното - твърдението, че в промените на закона се "предвижда възможността археологическите обекти, които се проучват по инфраструктурата, да се отдават по Закона за обществените поръчки (ЗОП), тоест дават се на търг. Какво ще произлезе от това? Предварително трябва да се каже, че това е незаконно, защото според ЗОП, който е синхронизиран с цялото европейско законодателство, науката не може да се отдава на търг" е груба манипулация и АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! археологическите обекти са изключителна държавна собственост и не могат да се отдават на търг нито пък е предвидено в промените на закона. единствената цел е да се създадат правила за харчене на огромна маса ДЪРЖАВНИ пари, които сега си ги разпределят само една малка група от "богопомазани" археолози, които искат да диктуват условията и да изнудват държавата.
"през куп за грош ще са разкопани паметниците, идват булдозерите, минава магистралата и всичко е приключено, а информацията в тях не може да бъде възстановена" - и това е лъжа, защото и в момента археолозите използват багери и булдозери. Каква е разликата - и в двата случая разкопките се извършват от археолози с квалификация по закон, а не от багеристи.

- "удобни" археолози - какво значи това? има само такива, които отговарят на определените изисквания за теренни проучвания, какви са тези удобни - само прах в очите на хората, за да се защитава статуквото за изнудване на държавата за много пари!

- и това за регистрацията по търговския закон също е една ГОЛЯМА ЛЪЖА! КАК СЕГА АРХЕОЛОЗИТЕ СКЛЮЧВАТ ДОГОВОРИ - да не би да са регистрирани по търговския закон и как получават стотици хиляди и милиони за разкопки по магистралите?

- защо никой не казва истината за съвета за теренни проучвания и за конфликта на интереси, когато същия този директор издава разрешения на собствения си институт -"Съветът за теренни проучвания, който издава разрешителните за разкопки, минава под егидата на Министерството на културата. И вече неговият председател няма да бъде директорът на археологическия институт, а "хабилитирано лице", назначено от министъра" !!!
- смешен плач! - ще отнемат председателството на директора и няма да може да издава на себе си разрешения!

Хубаво е журналистите, когато пишат статии, да проучат по-надълбоко как стоят нещата в действителност, а не да дават трибуна на мненията само на едната страна
Геновева
09 Ное 2012 16:57
Мнения: 24,361
От: Bulgaria
Същото се отнася и за НИПК - не му знам сега как е новото име, за недвижимите паметници.
Отчаяни са всички, няма журналисти, които да ги защитят, мнението им, досега зачитано, макар и с много зор и насилие (и директор свалиха по този повод за неподчинение), вече няма да струва нищо, експертното се заменя с търговското.
За новата амбразурничка, спешно запълнила две мнения - да, ужаси се готвят, наистина, това е изразът. Един път и новобранец, срочно мобилизиран, да намери правилния израз. Бравос!
Редактирано: 1 път. Последна промяна от: Геновева
Don
09 Ное 2012 17:11
Мнения: 19,057
От: Bulgaria

Когато цървулите напъплят властта - става страшно.
Такъв колапс на държавата комай не е имало по тези територии.
Rogatia
09 Ное 2012 17:13
Мнения: 8,949
От: Bulgaria
Don
09 Ное 2012 17:11

Ся те налазиха сократовци, брауни и марсиански зелени човечета!
Добави мнение   Мнения:8 1